Rijksmuseum: tips met kinderen en tieners

Wil je met kinderen of tieners naar het Rijksmuseum in Amsterdam? Bekijk dan onze tips in en rond het Rijksmuseum. Met een korte review van leuke activiteiten.

Rijksmuseum: tips met kinderen en tieners. Wil je met kinderen of tieners naar het Rijksmuseum in Amsterdam? Bekijk dan onze tips in en rond het Rijksmuseum. Met korte review van leuke activiteiten.

Vaste activiteiten met kinderen in het Rijksmuseum

Bekijk bekende werken van Rijksmuseum

Veel kinderen en tieners hebben niet het geduld om de hele collectie van het Rijksmuseum te bekijken. Dan is het leuk om in ieder geval even in de Eregalerij te gaan kijken. Daar hangen namelijk de Nachtwacht en het Melkmeisje en andere werken die je kinderen misschien wel (her)kennen. Daarnaast zijn er in het Rijksmuseum levensgrote poppenhuizen te bewonderen. Ook leuk: doe een audiotour of familiespel, dan kom je ook langs de highlights.

De Nachtwacht van Rembrandt

Onze kids willen iedere keer absoluut naar de Nachtwacht in de Eregalerij. Nou werd de Nachtwacht deze keer net onderzocht en was hij daarom niet zo goed te zien als anders. Maar dat apparaat onderzocht het effect van trillingen van stemmen op het schilderij. Op basis van dit onderzoek werd bepaald of er iets achter het doek moet worden gemaakt, om het te beschermen. Juist dat verhaal over het onderzoek vonden de kinderen fascinerend.

Onze kids wilden absoluut naar de Nachtwacht. Nou werd de Nachtwacht net onderzocht en was hij daarom niet zo goed te zien als anders. Maar dat apparaat onderzocht het effect van trillingen van stemmen op het schilderij. Op basis van dit onderzoek wordt bepaald of er iets achter het doek moet worden gemaakt, om het te beschermen. Juist dat verhaal over het onderzoek vonden de kinderen fascinerend.

En weet je dat er een speciale ontsnappingsroute voor de Nachtwacht is? Als je onder het Rijksmuseum doorloopt dan zie je een luik aan de zuidzijde, dat is de kant van het Museumplein. Als er brand uitbreekt kan de Nachtwacht hierdoor worden gered. Toen ik als student als fietsgids werkte mocht ik dit verhaal altijd aan toeristen vertellen, maar mijn kinderen vinden het net zo fascinerend.

En weet je dat er speciale ontsnappingsroute voor de Nachtwacht is? Aan de zuidzijde, dat is de kant van het Museumplein, zie je een luik. Als er brand uitbreekt kan de Nachtwacht van Rembrandt hierdoor worden gered.

Een speurtocht of audiotour

Bij het Rijksmuseum kun je met kinderen het familiespel doen, daarvoor huur je in het museum een apparaat. Een leuk alternatief voor een audiotour! Voor peuters en kleuters is er een audiotour met Pim en Pom.

Bij het Rijksmuseum kun je een speciale audiotour boeken met kinderen. Voor kleintjes is er een audiotour met Pim en Pom. Natuurlijk kun je ook de audiotour voor volwassenen doen en dan de highlights kiezen. Die audiotour kun je ook met de Rijksmuseum app doen. Vergeet dan niet om oortjes mee te nemen om te kunnen luisteren.

Natuurlijk kun je daarnaast de audiotour voor volwassenen doen en dan de highlights kiezen. Die audiotour kun je ook met de Rijksmuseum app doen. Vergeet dan niet om oortjes mee te nemen om te kunnen luisteren.

De Rijksmuseum tuin met kinderen

Het Rijksmuseum heeft een prachtige historische tuin vol bijzondere planten, die absoluut de moeite waard is. Vaak is er een ijscoboer en een koffiekarretje. En voor kinderen is het natuurlijk fijn om er even te spelen. Klik rechts op de foto voor meer foto’s.

Er is ook een fontein in de tuin. Die gaat aan en uit, dus kinderen kunnen er in gaan staan. Hartstikke leuk, tot je op het verkeerde punt gaat staan. Je raadt het al: beide kids werden kleddernat. Maar ach, het was niet koud.

Er is ook een fontein in de tuin. Die gaat aan en uit, dus kinderen kunnen er in gaan staan. Hartstikke leuk, tot je op het verkeerde punt gaat staan. Je raadt het al: beide kids werden kleddernat. Maar ach, het was niet koud.

Dit is een boek over de tuin van het Rijksmuseum: Het geheim van de tuin. Gemaakt door illustrator Floor Rieder, auteur Jan Paul Schutten en kok Joris Bijdendijk. Het boek is een heel leuk verhaal, losjes gebaseerd op de geschiedenis van het Rijksmuseum. Maar het is niet alleen een verhaal, het is ook een kookboek. Achterin het boek vind je ook nog wat informatie over zelf je moestuin beginnen. Het boek is tweedehands nog te koop bij Bol.com.

Het geheim van de tuin - een avontuurlijk kinderkookboek, verhaal en boek om te leren over de moestuin

Activiteiten die je regelmatig in het Rijksmuseum kunt doen

Tekenen en schilderen met kinderen in het Rijksmuseum

In de schoolvakanties kun je vaak tekenen en schilderen in het thema van een van de tentoonstellingen. Dit is in de Picknick ruimte, die is ingericht met sloophouten meubels van Piet Hein Eek.

Zo gingen we in insecten schilderen voor de tentoonstelling Clara en de onderkruipsels. En gingen we tekenen en schilderen in het kader van Missie Meesterwerk. Je gebruikt vaak net even andere materialen dan thuis en het brengt een tentoonstelling echt tot leven. Kijk even op de site van het Rijksmuseum wat er is als jij gaat. Klik rechts op de foto voor meer foto’s.

Je kunt ook een echte cursus tekenen of schilderen doen. In de zomer vaak in de tuin van het Rijksmuseum. In de winter vaak in de Teekenschool. Dit staat nog op onze bucketlist.

Rijksmuseum: tips met kinderen en tieners. Je kunt ook een echte cursus tekenen of schilderen doen. In de zomer vaak in de tuin van het Rijksmuseum. In de winter vaak in de Teekenschool. Dit staat nog op onze bucketlist.

Marten en Oopjen

Kun je je nog de schilderijen van Marten en Oopjen herinneren, die heen en weer reizen tussen musea in Nederland en Frankrijk? Ze hangen regelmatig in de eregalerij van het Rijks, niet ver van de Nachtwacht. Dat verhaal hebben veel kinderen wel op het (Jeugd)Journaal gehoord. Onze kids vonden het daarom leuk om Marten en Oopjen te zien.

Bovendien is er de kinderfilm Jackie en Oopjen (6 jaar en ouder) gemaakt. Oopjen wil in het Rijksmuseum uit het schilderij stappen, op zoek naar haar zusje Aaltje. In het museum komt ze Jackie tegen, wiens moeder in het museum werkt. Jackie besluit Oopjen mee naar huis te nemen, dat mag haar moeder natuurlijk niet weten. Terwijl het museum in paniek is vanwege het lege schilderij, beleven de dames avonturen. Oopjen went al snel aan de moderne tijd. Maar dan dreigt er gevaar. Een kunsthandelaar ontdekt wie Oopjen is en wil haar ontvoeren.

Het is een heerlijke film, opgenomen in het centrum van Amsterdam. Zo brengt deze film de geschiedenis prachtig tot leven. De jongens vonden het begin van de film vol clichés, maar vonden de film desalniettemin toch leuk. De meiden moesten juist lachen om die clichés. De film is thuis te huur en te koop via Pathé Thuis en via Bol.com

Tijdelijke activiteiten met kinderen in het Rijksmuseum

Missie Meesterwerk in het Rijksmuseum

Speciaal voor kinderen en families is er de Missie Meesterwerk. Daarin doe je onderzoek alsof je een expert bent van het Rijksmuseum. Hiervoor is de Philipsvleugel omgetoverd tot laboratorium, waar kinderen en volwassenen zes kunstwerken onderzoeken. Je gebruikt dezelfde technieken en apparaten als de medewerkers bij hun onderzoek, zoals verfonderzoek, jaarringenonderzoek en röntgenscans. Klik rechts op de foto voor meer foto’s.

Je gaat onderzoeken of de kroon van Willem I van echt goud was. Of een prent door Rembrandt gedrukt is. Je kijkt of een kimono van zijde is en met de hand beschilderd. En of een schilderij door Vermeer gemaakt is. Je bekijkt of een papegaai nog helemaal heel is. En of een tafel van dezelfde maker is als een kast, zoals je op onderstaande foto’s ziet. Klik rechts op de foto voor meer foto’s.

Vooralsnog is deze activiteit voor de zomervakantie van 2023, maar wij hopen dat het iedere vakantie terugkomt! En wat mij betreft is het ook een heel tof uitje voor scholen. Onze kinderen vonden Missie Meesterwerk heel erg tof.

Nog wat praktische tips

Het Rijksmuseum is gratis voor kinderen. Volwassenen kunnen hun museumkaart gebruiken.

Het café van het Rijksmuseum kan een wachtrij hebben. Op de eerste verdieping zit aan de noordzijde ook een koffiehoek met lekkers. Het zit op de plek waar vroeger de ingang was.

Bij de garderobe kan een flinke rij staan. Maar weet je dat er ook kluisjes zijn? Ze zitten bij de toiletten op de begane grond.

De museumshop heeft een flinke boekenafdeling, maar die is een beetje verstopt, een verdieping lager dan de rest. Je vindt er veel leuke (doe)boeken over kunst. Ook kun je bij de museumshop wat tekenmateriaal kopen.

Naar het Museumplein

Nog even uitrazen met de kinderen na een bezoek aan het Rijksmuseum? Ga dan even naar het Museumplein. Daar is een grote vijver, een houten speeltuin, een basketbalveld en een skate ramp. Ook is er wat horeca.

Op het Museumplein is een grote vijver, een houten speeltuin, een basketbalveld en een skate ramp.

Verder lezen

Wil je meer weten, kijk dan op de website van het Rijksmuseum. Alles kan veranderen, dus ga je voor iets specifieks, check dan even of het er nog steeds is als jij gaat.

Rijksmuseum: tips met kinderen en tieners. Wil je met kinderen of tieners naar het Rijksmuseum in Amsterdam? Bekijk dan onze tips in en rond het Rijksmuseum. Met korte review van leuke activiteiten.

Naast het Rijksmuseum vind je hier op Leuk met kids nog veel meer leuke musea voor een bezoek met kinderen. Ook hebben we veel tips voor Amsterdam met kids. Daarnaast delen we op Instagram regelmatig tips.

Meivakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de meivakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met meivakantie activiteiten. Leuke dingen voor binnen en buiten en voor uit en thuis.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids