Kinderen leren over tuinieren en planten: boeken, spelletjes en apps

Kinderen leren over tuinieren en planten: boeken, spelletjes en apps

Sinds we een tuin hebben vinden de kinderen het heel leuk om te helpen. En dan willen ze er natuurlijk ook graag over leren. Ik ging daarom op zoek naar boeken, spelletjes en apps om kinderen te leren over tuinieren en planten. 

Kinderen leren over tuinieren en planten: boeken, spelletjes en apps

App om planten te herkennen

Ik wil de kinderen graag leren over tuinieren en planten, maar van veel bloemen en planten weet ik de naam zelf ook niet. Daarvoor is de PlantNet app ideaal. Ik had de app gedownload om onbekende planten in onze tuin op te zoeken. Maar we gebruiken hem ook heel vaak tijdens een wandeling. Dan heeft het voor kinderen ook een spel element, waardoor het extra leuk wordt om plantennamen te leren. Zo leren we samen steeds meer planten kennen.

Je maakt een foto en de app noemt één of meer planten die het kunnen zijn. Ook al herken ik een deel van de planten wel, toch laat ik zoonlief ze allemaal opzoeken. Dat dat maakt het voor hem extra leuk. De PlantNet app is beschikbaar op iOS en Android.

Kinderen leren over tuinieren en planten: boeken, spelletjes en apps

Spel over bomen voor kinderen

Met het Bomen memoryspel leer je spelenderwijs bomen herkennen. Het is een heel leuk spel voor iets oudere kinderen. Je moet hier namelijk bij de boom het juiste blad vinden, dus je moet wel goed kunnen lezen. Bij het spel zit een boekje met wat informatie over iedere boom. Dit is nou eindelijk eens een memoryspel dat ik zelf ook leuk vind, met die prachtige tekeningen! Het spel van BIS Publishers is te koop bij Bol.com en Bookspot.

Kinderen leren over tuinieren en planten: boeken, spelletjes en apps - Bomen memory spel

Boeken om kinderen te leren over tuinieren, planten en dieren

Het geheim van de tuin

Dit boek is een samenwerking tussen het Rijksmuseum, de Gemeente Amsterdam en Uitgeverij Gottmer. Om te vieren dat de schooltuinen in Amsterdam 100 jaar bestaan, hebben ze een boek gemaakt. Een prachtig vormgegeven boek, met illustraties van Floor Rieder, dat van alles is.

Het boek is een heel leuk verhaal van Jan Paul Schutten, losjes gebaseerd op de geschiedenis van het Rijksmuseum. Nadat architect Pierre Cuypers het Rijksmuseum heeft gebouwd, schrijft hij een wedstrijd uit voor wie de kok van het bijbehorende restaurant mag worden. Het verhaal leidt kinderen door de tuin van Rijksmuseum, maar ook langs een aantal kunstwerken. Ondertussen leren ze ook van alles over eetbare planten.

Maar het is niet alleen een verhaal, het is ook een kookboek. Joris Bijdendijk, de huidige chef van Rijks, het restaurant van het Rijksmuseum, deelt zijn recepten. Voor deze recepten moet je de groenten- en kruidentuin in. Of natuurlijk naar de markt, als je geen moestuin hebt.

Achterin het boek vind je ook nog wat informatie over zelf je moestuin beginnen. Ook zit er een zaai- en oogstkalender in. Onze kids zijn heel enthousiast over het verhaal. Met de recepten gaan we in de zomervakantie samen aan de slag. Met kruiden uit de tuin en groente van de markt! Het boek is te koop bij Bookspot en Bol.com.

Het geheim van de tuin - een avontuurlijk kinderkookboek, verhaal en boek om kinderen te leren over de moestuin

Pluk tuin. De mooiste bloemen in kistjes en potten

Pluk tuin is weer zo’n fijn boek van SNOR. Het boek is gericht op mensen met een balkon of dakterras, die tuinieren in kistjes en potten. Maar het is ook een aanrader als je een tuin hebt en niet alleen in potten tuiniert of misschien zelfs helemaal niet. Het is behalve een boek met de basics, ook een heel fijn naslagwerk over bloeiende planten. Dit is een boek voor volwassenen, maar de kennis is wel heel leuk om met je kinderen te delen.

Het boek leert je eerst de basics over (voor)zaaien, verzorging, de beste plant voor iedere zonligging en hoe je een kistje kunt maken. De overzichten van welke planten het goed doen in de zon, halfschaduw en schaduw vind ik heel handig, dat is echt een naslagwerkje. Daarna laat het boek je allerlei leuke plantencombinaties zien die je samen in een kistje kunt stoppen. Het kistje op de foto combineert bijvoorbeeld Monnikskap, Vingerhoedskruid en Judaspenning. Achterin het boek leer je hoe je met de bloemen uit je tuin een mooie bos kunt maken. En hoe je bloemen kunt drogen.

Daarnaast is het boek van Jennita Jansen ook ontzettend mooi geïllustreerd. Door het zien van al die kleurrijke bloemen krijg je meteen zin om aan de slag te gaan. Het boek is te koop bij Bookspot en Bol.com.

Pluk tuin. De mooiste bloemen in kistjes en potten

Dikke boek van bijzondere dieren + dikke boek van de natuur

Dit zijn twee mooie kinderboeken, een boek over dieren en nu ook een boek over de natuur. Het dikke boek van alle bijzondere dieren gaat over 100 mooie dieren uit het dierenrijk. In het dikke boek van onze bijzondere natuur zie je allerlei aspecten van de natuur.

Voor ieder dier of natuurverschijnsel is een dubbele bladzijde. De foto’s zijn prachtig en vol detail, je kunt daar eindeloos naar kijken. Daarnaast staan er toegankelijke teksten met informatie over het dier. Denk aan hoe het dier er uit ziet, hoe hij leeft, waar hij leeft en wat hij eet. Ook staat er altijd een leuk weetje bij, zoals “Poema’s kunnen niet brullen, maar wel spinnen zoals een poes”

Om het zelf te kunnen lezen moet je kind goed kunnen lezen, want namen van natuur, dieren en landen zijn nou eenmaal vaak best ingewikkeld. Samen lezen kan natuurlijk al eerder. Hier laten we meer van deze boeken over dieren en de natuur zien. Beide boeken van Ben Hoare zijn te koop bij Bol.com en Bookspot.

Boekentips: het dikke boek van alle bijzondere dieren + het dikke boek van onze bijzondere natuur

De tuin van Jacob en Thomas

Dit is geen boek over planten, maar over dieren die in je tuin leven. Vinden jullie al die vogels in de tuin of het park ook zo leuk, maar weet je er eigenlijk weinig vanaf? Dit is een kinderboek om kinderen te leren over vogels. Aan de hand van pagina’s met weetjes en aan de hand van verhalen over Jacob en Thomas.

Boekentip

De weetjes gaan over allerlei details van de vogels, zoals eieren, vogelpoten en snavels. Ook gaan ze over veelvoorkomende vogelfamilies in Nederland.

De verhalen over Jacob en Thomas laten zien hoe deze twee jongens de tuin beleven. Net als je eigen kinderen dat waarschijnlijk doen. Nou ja, behalve dan dat mijn kinderen nog niet zo veel weten over vogels als Jacob en Thomas.

Achterin het boek ga je zelf aan de slag. Ook is er een quiz, die je na het lezen van het boek kunt doen. Hier vertellen we meer over de Tuin van Jacob en Thomas. Het boek van Jaap Vermeiden is te koop bij Bol.com.

Boek om kinderen te leren over vogels: De tuin van Jacob en Thomas

Kinderfilms over planten en tuinieren

De Schooltuin – oktober 2020

Dit is echt zo’n feel good documentaire, van de makers van De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad. De film is opgenomen in Amsterdam, maar overal in Nederland bestaan zulke schooltuinen. In de film worden kinderen een seizoen lang gevolgd. Je ziet ze in het voorjaar plantjes planten, die gedurende het seizoen volgen en ze uiteindelijk oogsten. Kinderen genieten van de moestuin en de dieren die er wonen. Wij mochten de film alvast kijken en vonden het alle vier een heerlijke film. Sterker nog, manlief wil nu op zoek naar een moestuintje in de buurt!

Bloemen verzamelen in een herbarium

Al die mooie bloemen die je ziet, kun je ook drogen en bewaren in je eigen herbarium. Lees hier hoe je zelf een herbarium maakt.

DIY herbarium

Uitjes om te leren over planten en tuinieren

Fruittuinen zijn een heerlijke plek om te spelen en om te leren over tuinieren. Corrien ging naar de Olmenhorst in Lisserbroek. Philips Fruittuin in Eindhoven heeft een pannenkoekenhuis, midden in een boomgaard met appel-, peren- en pruimenbomen. De Fruittuin van West in Amsterdam is een fijne plek om te spelen, fruit te plukken en kippen te voeren en er is ook een restaurant en een winkeltje. Daarnaast maakte ik een lijstje met plekken voor jaarlijkse fruitpluk in heel Nederland.

Wat een tof uitje met kids: De Tuinen van Appeltern. Je doet er inspiratie op voor je tuin, terwijl je kinderen spelen. Er zijn meerdere speeltuinen, maar ook in de gewone tuinen kunnen ze zich goed vermaken. Een prachtig stukje groen in de stad is de Hortus Botanicus. In de meeste universiteitssteden is er wel een. De kinderen leerden over al die bijzondere planten, maar ook over kikkers, wormen, vlinders, bijen en andere insecten. De Orchideeën Hoeve heeft behalve tropische planten en dieren ook het Mangrovebos Speelparadijs. Dat is een waterrijke overdekte speeltuin waar je kunt spelen alsof je buiten speelt in de tropen.

Boerderij in Amsterdam: fruit plukken bij de Fruittuin van West

Verder lezen

Op Leuk met kids vind je nog veel meer over boeken en andere media. Ook over de natuur en dieren delen we vaak blogs.

Heb je tips voor boeken, spelletjes en apps om kinderen te leren over tuinieren en planten? Dan ontvang ik graag een mail op info [at] leukmetkids.nl.

Heb je de nieuwe Leuke Update al gezien? Hij staat weer bomvol nieuwtjes, ideeën, musthaves en uitjes voor kids. Maar dit keer ook heel veel tips voor de herfst! De Leuke Update