De Tuinen van Appeltern: tuin inspiratie opdoen terwijl de kids spelen

De Tuinen van Appeltern, ik kende de naam wel, maar had er niet echt een beeld bij en zeker niet als uitje met kids. Een paar weken geleden kreeg ik de tip dat het er ontzettend leuk is. Wat een verrassing: je doet er inspiratie op voor je tuin, terwijl je kinderen spelen. Er zijn meerdere speeltuinen, maar ook in de gewone tuinen kunnen ze zich goed vermaken. Een leuk kindvriendelijk uitje op een mooie zonnige dag!

Allereerst kun je bij de Tuinen van Appeltern natuurlijk inspiratie opdoen. Het is een gigantisch gebied, met meer dan 200 voorbeeldtuinen. Maar er zijn ook nog hele leuke natuurspeeltuinen voor de kids en meerdere restaurantjes. Je kunt je hier makkelijk een dag vermaken.

Bij binnenkomst krijg je een boekje met een plattegrond, dat is handig om bij de hand te hebben. In het park staan overal richtingaanwijzers, zodat je weet welke kant je opgaat.

Een tip vooraf: doe de kinderen laarzen aan en neem droge kleding mee. Ze spelen heerlijk in de natuur, want er is veel water, dus de kinderen kunnen nat worden.

De Tuinen van Appeltern: tuin inspiratie opdoen terwijl de kids spelen

Speelplekken voor kids in de Tuinen van Appeltern

Er zijn in de Tuinen van Appeltern meerdere leuke speeltuinen voor kids. De grootste natuurspeeltuin is het Ontdekkingseiland. Daarnaast is de Wilde Weelde Wereld een leuke natuurlijke plek om te spelen. Ook is er een klein kabouterbosje.

Het Ontdekkingseiland 

Speciaal voor kinderen is het Ontdekkingseiland aangelegd, een gigantische natuurspeeltuin. Of eigenlijk zijn het meerdere speeltuinen, verdeeld over het eiland, verbonden door een paadje. Op het eiland staan skelters in verschillende maten. Daarmee gingen we op ontdekkingstocht.

De Tuinen van Appeltern: het ontdekkingseiland
De Tuinen van Appeltern: het ontdekkingseiland

Overal op het Ontdekkingseiland kunnen kinderen in de natuur struinen. Er is bijvoorbeeld een bamboebos en allemaal paadjes en bruggetjes. Verdeeld over het eiland zijn er allerlei speeltuinen en speelrekken. Bij sommige staan ook stoelen. Daar hebben we dus heerlijk met zijn tweetjes over alle tuinideeën gekletst. Ondertussen speelden de kids en scheurden rondjes op de skelters.

De Tuinen van Appeltern: het ontdekkingseiland
De Tuinen van Appeltern: het ontdekkingseiland
Wilde Weelde Wereld

In de Wilde Weelde Wereld is een natuurlijke en duurzame tuin gecreëerd. Voor kinderen is er heel veel plek om te kruipen en klimmen. Ook is hier heel veel water, waar kids lekker mee spelen.

De Tuinen van Appeltern: Wilde Weelde Wereld
De Tuinen van Appeltern: Wilde Weelde Wereld
Spelen in het kabouterbos

Daarnaast is er ook een schattig kabouterbosje. Het kabouterhuisje is levensgroot, de kinderen kunnen daar in spelen. Onze kinderen hadden er wel urenlang willen kokkerellen.

De Tuinen van Appeltern: kabouterbos
De Tuinen van Appeltern: kabouterbos

Tuin inspiratie in de Tuinen van Appeltern

Met al die leuke dingen die je in de Tuinen van Appeltern kunt doen met kids, zou je bijna vergeten dat je er ook voor de inspiratietuinen komt. Er zijn ruim 200 inspiratietuinen, met inspiratie voor hele grote tuinen, maar ook voor kleine stadstuinen. Een fijne plek dus om inspiratie op te doen voor planten, bestrating, schuurtjes, meubilair en andere dingen voor in de tuin. Ook is er een winkel met tuinboeken en planten.

Zelf zijn wij eerst heel veel tuinen gaan bekijken, voordat we naar het Ontdekkingseiland gingen. Stel dat de kids zich gingen vervelen, dat hadden we dat achter de hand. Maar ze bleken zich helemaal niet te vervelen, want overal is wel wat te doen en te zien. Zie je bijvoorbeeld Alfred Jodocus Kwak daar bovenin?

De Tuinen van Appeltern: tuin inspiratie opdoen terwijl de kids spelen
De Tuinen van Appeltern: tuin inspiratie opdoen terwijl de kids spelen
Kleur in de tuin

Wij raakten helemaal geïnspireerd door alle kleur in de tuinen. Dan bedoel ik niet zo zeer de gekleurde bloemen, die zijn ook mooi, maar alle andere kleurrijke dingen in de tuin.

spelen met kids in de Tuinen van Appeltern
De Tuinen van Appeltern: tuin inspiratie opdoen terwijl de kids spelen

Gekleurde muren en schuurtjes geven een super vrolijk effect. In de zomer, maar al helemaal in de winter wanneer veel planten niet groen zijn en bloeien. Wij gaan binnenkort dus zeker met verf aan de slag 🙂

kleur in een kindvriendelijke tuin met een geverfde muur, schutting, tuinhuisje of schuur
kleur in een kindvriendelijke tuin met een geverfde muur, schutting, tuinhuisje of schuur
DIY in de tuin

Dat het slecht gaat met de bij weten bijna alle kinderen, dankzij het liedje van Kinderen voor Kinderen. Onze kinderen vonden het daarom hartstikke leuk om zelf om een insectenhotel te maken, voor de bijen. In de Tuinen van Appeltern zagen we op heel veel plekken bijenhotels. Met boomstammetjes geïntegreerd in een muurtje, in een toren of in een schutting. Vind je het te veel werk om een insectenhotel zelf te maken? Je kunt een compleet insectenhotel kopen bij Xenos en Bol.com.

kindvriendelijke tuin met schutting met insectenhotel in de schutting

Deze wil zoonlief graag een keer maken: een plantenbak van een autoband. Je ziet ze op Pinterest ook geverfd in allerlei kleurtjes. Ik ga binnenkort maar eens op zoek naar een milieuvriendelijke verf 🙂

van autobanden een plantenbak maken

Een moestuintje staat hoog op ons verlanglijstje. Als je een grote tuin hebt is zo’n huisje of een kas ideaal.

tuinhuisje in de moestuin

Wij gaan daarentegen waarschijnlijk voor een vierkante meter moestuinbak 😉 In de negen vakjes kweek je groente of kruiden. Zo’n bak koop je bijvoorbeeld bij Dille & Kamille en Bol.com.

vierkante meter moestuinbak

In de stad worden verticale tuinen steeds populairder, omdat ze weinig ruimte in nemen. Je kunt ze maken van pallets, maar ook van ijzeren constructies.

verticale tuin
Nog meer spelen

Terwijl je door de inspiratietuinen loopt, kun je met een apparaatje een fluistertour doen. In bijna iedere tuin staat een paaltje, als je bij dat paaltje op het apparaatje klikt, krijg je wat over de tuin te horen. Dat vonden de kinderen natuurlijk leuk om te doen.

audiotoer fluistertour in de Tuinen van Appeltern

In veel tuinen zaten speelelementen: een schommel, een zandbak, een trampoline, dat soort dingen. Daar werd natuurlijk ook flink op gespeeld.

springen op de trampoline

Met deze kijker kan je naar de andere kant van de schutting kijken. De kinderen willen dat thuis ook wel, de buren denk ik niet 😉

naar de andere kant van de schutting kijken

Deze selfie spiegel in het groen vond kleine meis heel interessant, ze wilde eindeloos poseren met mij samen 🙂

selfie in de Tuinen van Appeltern
Restaurants in de Tuinen van Appeltern 

In de Tuinen van Appeltern zijn meerdere restaurantjes. Toen wij er waren, waren ze niet allemaal open. Dat wil zeggen, je kon niet bij alle restaurants wat kopen. Bij het restaurant op de foto kon je bijvoorbeeld niets kopen, maar je kon er wel zitten. Er zijn sowieso genoeg picknick plekken, dus je kunt ook broodjes van huis mee nemen.

restaurant in De Tuinen van Appeltern

Meer weten 

Wij vonden de Tuinen van Appeltern een heel leuk uitje met kids. De Tuinen van Appeltern liggen op de grens van Gelderland en Noord Brabant. Het ligt tussen Oss, Nijmegen en Ede in. Aanbiedingstickets kun je vaak vinden bij Tripper en bij de ANWB.

Op Leuk met kids kun je van alles lezen over kinderen en de natuur. Je kunt bijvoorbeeld de bijen helpen door een insectenhotel te maken. Andere leuk uitjes zijn de Hortus Botanicus en de Orchideeënhoeve

De Tuinen van Appeltern: tuin inspiratie opdoen terwijl de kids spelen

.

De Leuke Update

In de Leuke Update vind je nieuwtjes, ideeën, musthaves en uitjes. Toffe vakantie locaties, uitjes, knutsel inspiratie, kinderkamer inrichting, boeken, films en nog veel meer tips voor kinderen en tieners. 

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids