Binnen uitje kinderen Flevoland: Pantropica (Orchideeënhoeve)

Voor de vakantie hadden we een leuk buiten uitje bedacht, maar het bleef maar regenen. Op zoek naar een leuk uitje voor binnen kwamen we bij de Orchideeënhoeve in Flevoland terecht, dat inmiddels Pantropica heet. Naast bloemen vind je hier ook heel veel dieren en een grote mooie houten binnenspeeltuin. Een aanrader!

Ik had er al meerdere mensen enthousiast over gehoord. Alhoewel Pantropica voor ons best een stuk rijden is, het ligt op de grens van Flevoland en Friesland, is dit binnen uitje leuk genoeg om een stuk voor te rijden.

Vooraf vond ik het best lastig om me voor te stellen wat het nou precies is. Het zijn meerdere tuinen, verdeeld over verschillende gigantische kassen. Denk aan een Amazone regenwoud, een orchideeën tuin, een kwekerij en een citruslaan. Ook zijn er allerlei leefgebieden voor diersoorten, zoals een vlinder vallei, lori tuin en een maki rijk. Kinderen kunnen op allerlei plekken spelen, klauteren en rondkijken. Onze kinderen keken hun ogen uit, ze vonden het heel fascinerend. Maar het allerleukste vonden ze waarschijnlijk wel de grote overdekte natuurspeeltuin. Die hebben we dus voor het laatst bewaard 😉

Binnen uitje met kinderen in Flevoland: Pantropica, voorheen de Orchideeënhoeve. Voor de vakantie hadden we een leuk buiten uitje bedacht, maar het bleef maar regenen. Op zoek naar een leuk uitje voor binnen kwamen we bij de Orchideeënhoeve in Flevoland terecht, dat inmiddels Pantropica heet. Naast bloemen vind je hier ook heel veel dieren en een grote mooie houten binnenspeeltuin.

Op ontdekking in Pantropica

In de kassen van ofwel Pantropica kunnen de kinderen heerlijk op avontuur. Al die tropische planten en dieren zijn natuurlijk al heel indrukwekkend.

Binnen uitje met kinderen in Flevoland: de Orchideeënhoeve ofwel Pantropica planten en dieren kijken

Daarnaast zijn er allerlei leuke paadjes om te ontdekken, liefst zonder papa en mama. Ook vind je tussen de planten speelelementen, zoals een schommel en een klimtouw.

schommelen in de jungle Binnen uitje met kinderen in Flevoland: de Orchideeënhoeve ofwel Pantropica

Bloementuinen in Pantropica

De basis van de Orchideeënhoeve ofwel Pantropica zijn natuurlijk orchideeën, jaren geleden verplaatste deze kweker zijn kassen van Aalsmeer naar de Noordoostpolder. Inmiddels is het dus veel meer dan alleen orchideeën, maar er is nog steeds een grote orchideeën tuin. Ook is er een kas vol orchideeën. Daarnaast zijn er nog veel meer tropische planten te bewonderen in de verschillende kassen. Het is eigenlijk een verzameling van botanische tuinen. Er is zelfs een regenwoud nagemaakt, als je heel goed kijkt zie je daar aapjes.

bloemen in de Orchideeënhoeve ofwel Pantropica

Binnen uitje met kinderen in Flevoland: de Orchideeënhoeve ofwel Pantropica

ananasplant

Dierentuin Pantropica

Naast een plantentuin, is Pantropica ook een soort mini dierentuin. Je vindt hier geen olifanten en leeuwen, maar wel allerlei kleinere dieren. Sommige dieren mag je ook voeren, je kunt voer uit een automaat kopen. Zo wilden onze kinderen bij iedere automaat even stoppen om de vissen te voeren.

Binnen uitje met kinderen in Flevoland: de Orchideeënhoeve ofwel Pantropica

Binnen uitje met kinderen in Flevoland: de Orchideeënhoeve ofwel Pantropica

Binnen uitje met kinderen in Flevoland: de Orchideeënhoeve ofwel Pantropica

Lorituin

De tuin van de Lori´s fascineerde de kids enorm. Een Lori is een soort kleine papegaai. Deze mag je voeren, dus ze zijn niet schuw. Sommige kinderen vinden het spannend, het kan wel intimiderend zijn als de vogels opeens op je af komen. Onze kids hadden daar geen last van 🙂

lori tuin van de Orchideeënhoeve ofwel Pantropica lori tuin van de Orchideeënhoeve ofwel Pantropica

Vlinder Vallei

De vlinder vallei vonden de kinderen ook prachtig. De mooiste vlinders vliegen hier om je hoofd, heel tof. Daarnaast is dit ook gewoon een mooie warme tropische tuin.

Vlinder vallei van de Orchideeënhoeve ofwel Pantropica Vlinder vallei van de Orchideeënhoeve ofwel Pantropica

Makirijk buiten

Er is een klein stukje van Pantropica buiten. Het is overdekt, maar dus wel wat frisser. Hier wonen maki’s, flamingo’s, alpaca’s en andere dieren.

Het maki rijk van de Orchideeënhoeve ofwel Pantropica Het maki rijk van de Orchideeënhoeve ofwel Pantropica, met flamingo´s

jungle theater

Als je mazzel hebt, kun je ook naar de show in het Jungle Theater. Buiten de vakanties is het niet op alle dagen, maar het is absoluut de moeite waard. Een ranger vertelt hier over enge dieren en gaat de zaal rond met een slang en een spin. Zoonlief vond het fantastisch, dochterlief vond het spannend maar wel heel leuk.

Jungle theater van de Orchideeënhoeve ofwel Pantropica

Mangrove Speelparadijs: binnenspeeltuin van Pantropica

Het absolute hoogtepunt voor de kids was het Magrovebos Speelparadijs. Dit is een gigantische overdekte natuurspeeltuin met water. Zowel voor kleintjes als voor grotere kinderen zijn er leuke dingen. Onze kids hebben hier eindeloos geklauterd en met water gespeeld. Het liefste waren ze er tot ’s avonds laat gebleven. Helaas staan hier alleen oncomfortabele bankjes, dus na anderhalf uur waren wij er wel klaar mee 😉

Binnen uitje met kinderen in Flevoland: de Orchideeënhoeve ofwel Pantropica, met grote binnenspeeltuin

Binnen uitje met kinderen in Flevoland: de Orchideeënhoeve ofwel Pantropica, met grote binnenspeeltuin Binnen uitje met kinderen in Flevoland: de Orchideeënhoeve ofwel Pantropica, met grote binnenspeeltuin

Ook het restaurant is een mooie tuin

Pantropica heeft meerdere restaurants. Bij de ingang is een wat groter restaurant. Maar veel leuker is het restaurantje bij de Zwevende Bloementuin. Daar zit je tussen de prachtig bloeiende bloemen. Door de spiegels op de wanden lijkt het nog groter dan het al is. Je mag zelf meegebrachte dingen eten.

Binnen uitje met kinderen in Flevoland: de Orchideeënhoeve ofwel Pantropica, met restaurantje stippenplant polkadot begonia oftwewel begonia maculata

Meer weten en praktische tips

Pantropica ligt in Luttelgeest op de grens van Flevoland en Friesland en is wat ons betreft een ideaal binnen uitje op een koude of regenachtige dag! Op de website vind je meer info.

Ik raad je aan om van tevoren de plattegrond alvast te bekijken, dan kun je een leuke route uitstippelen. Je krijgt de plattegrond ook bij binnenkomst. Bij de kassa kun je ook een speurtocht kopen. Onze kinderen waren zo bezig met alle leuke dingen die ze zagen, dat ze die vergaten.

Er zit best veel temperatuur verschil tussen in de verschillende kassen. Ook is er een stukje buiten. Je kunt daarom het beste laagjes aan doen, zodat je makkelijk wat aan of uit kunt trekken.

Als je kinderen in het Mangrove Speelparadijs gaan spelen, dan is het handig om reservekleding mee te nemen. Ik heb halverwege pas de schoenen en sokken van de kids uitgedaan, dat had ik beter meteen kunnen doen 😉

Binnen uitje met kinderen in Flevoland: de Orchideeënhoeve, met restaurantje

Binnen uitje met kinderen in Flevoland: de Orchideeënhoeve, met grote binnenspeeltuin

Verder lezen 

Naast Pantropica vind je op Leuk met kids nog veel meer binnen uitjes voor peuters, kleuters, kinderen en tieners. Maar ook andere leuke uitjes in tuinen, zoals Artis, de Hortus Botanicus en de Tuinen van Appeltern.

Binnen uitje met kinderen in Flevoland: Pantropica, voorheen de Orchideeënhoeve. Voor de vakantie hadden we een leuk buiten uitje bedacht, maar het bleef maar regenen. Op zoek naar een leuk uitje voor binnen kwamen we bij de Orchideeënhoeve in Flevoland terecht, dat inmiddels Pantropica heet. Naast bloemen vind je hier ook heel veel dieren en een grote mooie houten binnenspeeltuin.

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids