Uitje met kids: leren over planten in de Hortus

Wat een aanrader als uitje met kids: de Hortus, een plek waar je van alles kunt leren over planten en dieren. In de meeste universiteitssteden is er wel een, zo’n stukje groen in de stad. Een paar weken geleden ging ik mee met de school van de kinderen. In de vakantie besloten we nog een keer te gaan, om er een blog over te maken en omdat kleine meis wel terug wilde.

Uitje met kids: leren over planten in de Hortus

Op ontdekking in de Hortus

Toen ik met school ging, was ik vooraf benieuwd of het de kinderen wel zou boeien, maar ze waren allemaal enthousiast. De kids leerden over al die bijzondere planten, maar ook over kikkers, wormen, vlinders, bijen en andere insecten. Op school hadden de kinderen al een project gedaan over kriebelbeestjes, oftewel insecten. Daar werd dus flink naar gezocht, onder leiding van een studente die met veel geduld alles uitlegde.

Uitje met kids: leren over planten in de Hortus
Uitje met kids: leren over planten in de Hortus

De eerste keer was ik met het groepje van zoonlief mee geweest, dus in de vakantie ging ik met dochterlief. Bij binnenkomst kregen we een speurtocht. Hierin ga je op zoek naar de geniale genezers van de Hortus, oftewel geneeskrachtige planten. Voor mijn kleine meisje van 5 jaar was de speurtocht eigenlijk wat te moeilijk, dus halverwege vond ze het wel mooi geweest. Geen probleem, want gewoon lekker samen rondkijken is ook prima. Ze had ontzettend veel vragen bij alles wat ze zag. Ik denk dat kinderen die kunnen lezen de speurtocht wel afmaken. Zoonlief van 7 jaar had het fantastisch gevonden.

Uitje met kids: leren over planten in de Hortus
Speurtocht in de Hortus

Buiten in de Hortus

Bij de Hortus denk je waarschijnlijk vooral aan planten en die zijn er ook heel veel. Het is echt zo’n stadsoase, een groen plekje midden in de drukke stad. Tijdens ons bezoek stonden de voorjaarsplanten vol in bloei. Dan is het heel leuk om overal aan te ruiken.

Bloemen in de Hortus Botanicus
Bloemen in de Hortus Botanicus

Bij het winkeltje kun je gelijk leuke planten en zaden voor je tuin of balkon kopen. Ze hebben er ook heel veel leuke kinderboeken over de natuur en wat kleine cadeautjes.

Uitje met kids: leren over planten in de Hortus
Bloemen in de Hortus Botanicus

Naast planten zijn er ook veel dieren. Overal in de Hortus hoor je vogeltjes fluiten, we zijn even op een van de vele bankjes gaan zitten om ernaar te luisteren. Als je goed kijkt zie je overal insecten. De bijenkorven vonden alle kinderen fascinerend. Door “Red de bij” van Kinderen voor Kinderen weten alle kids waarom bijen zo belangrijk zijn.

Bijen in de Hortus Botanicus
Bloemen in de Hortus Botanicus

De kassen van Hortus

In de Hortus zijn verschillende kassen. De grote kas is in de stad al vanaf een flinke afstand zichtbaar, dat fascineerde de kinderen dus enorm. De grote kas bestaat uit verschillende delen, de woestijn voor cactussen en een heel warm vochtig deel voor tropische planten en dieren.

de kas van de Hortus
de kas van de Hortus

Er zijn verschillende niveaus, dus je kunt de planten ook van bovenaf bekijken, erg leuk. De bananenboom vonden ze natuurlijk interessant. Deze vogelbloem vonden de kinderen heel mooi, grappig genoeg komen we hem nu ook iedere keer in bloemenwinkels tegen.

de kas van de Hortus
de kas van de Hortus

In een van de kleine kassen heerst een tropisch klimaat, daar leven prachtige kleurrijke vlinders. Je moet wel even je jas uitdoen, want het is er echt heel warm en vochtig.

Uitje met kids: leren over planten in de Hortus

In een andere kas kun je een memory spel doen, maar geen gewone memory. Je moet hier de plant bij een product zoeken. Denk aan een verfrissend drankje, paracetamol en een crème, die allemaal van planten gemaakt zijn. Ook zie je hier allerlei planten staan, met uitleg waar ze voor gebruikt worden.

spelletjes in de Hortus

Meer weten over de Hortus

We gingen naar de Hortus Botanicus Amsterdam in de Plantagebuurt in het centrum. De Hortus heeft ook een mooi restaurant, wij dronken er koffie en appelsap met wat lekkers. Je kunt er ook lunchen. In de ruimte staat een aantal bomen, erg tof 🙂 Buiten is een mooi groen terras.

Niet ver hiervandaan vind je Artis en Micropia, de Hermitage en het Tropenmuseum. Om de hoek kun je bij de Pizzabakkers eten, kinderen krijgen hier speeldeeg om lekker in te kneden. Meer kindvriendelijke tips in de Plantagebuurt vind je in ons artikel over het centrum van Amsterdam met kids.

Er zijn ook botanische tuinen in andere universiteitssteden. De Hortus Botanicus Leiden zit in het centrum. De Botanische Tuinen Utrecht vind je op de Uithof. De Hortus Nijmegen zit niet ver van de Heilige Landstichting af. De Botanische Tuin van de TU Delft zit aan de oostkant van de stad. In Amsterdam Buitenveldert vind je de Botanische Tuin Zuidas, voorheen de hortus van de Vrije Universiteit.

Uitje met kids: leren over planten in de Hortus

Op Leuk met kids kun je van alles lezen over kinderen en de natuur. Je kunt bijvoorbeeld de bijen helpen door een insectenhotel te maken. Andere leuk uitjes zijn de Tuinen van Appeltern en Pantropica.

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids