Amsterdam Centrum met kinderen

Het echte centrum van Amsterdam is heel druk, niet mijn favoriete buurt. Maar net daarbuiten liggen in Amsterdam Centrum hele leuke plekken om heen te gaan met kinderen. 


De stad ontdekken


Een hele leuke manier om Amsterdam te leren kennen is op de fiets. Er zijn allerlei bedrijven die fietstochten aanbieden in Amsterdam. Het is tof voor kinderen en je ziet in korte tijd grote delen van de stad. Of juist het platteland rondom Amsterdam. Bij Bajabikes kun je een tour doen of fietsen huren zonder gids. Een kinderzitje of kinderfiets kun je bijboeken. Daarnaast kun je een fietstocht boeken bij Tours & Tickets. Daarbij geef je de leeftijd van de kinderen op, zodat ter plekke kinderfietsen of zitjes worden geregeld.

Met een een rode dubbeldekker door de stad, waarin je bij mooi weer zelfs boven in het open deel kunt gaan zitten, hoe tof is dat? Deze Hop on Hop of Bus is een fijne manier om de stad te leren kennen met kinderen. Je koopt een ticket voor 24 of 48 uur, eventueel in combinatie met een boot ticket. De bus brengt je van de ene naar de andere attractie, je kunt zo vaak je wil in en uitstappen. Je kunt de Hop on Hop of Bus boeken via Tours & Tickets.

Een rondvaartboot is een ideale manier om de stad te ontdekken met jonge kinderen, want ze hoeven niet te lopen. Bij Lovers en I Amsterdam kun je verschillende rondvaarten boeken. Je boekt online een Canal Cruise Ticket en kunt het digitale ticket bij alle grote rondvaartbedrijven gebruiken, waar je niet van tevoren hoeft te reserveren.

Ga je naar Amsterdam Noord, dan kun je de pont van het GVB nemen, deze vorm van vervoer is voor kinderen vaak al een beleving op zich.

Je kunt ook voor één of meer dagen de I Amsterdam City Card kopen. Daarmee krijg je onbeperkt gebruik van openbaar vervoer, gratis entree tot musea en attracties, een gratis rondvaart en allerlei kortingen.


Amsterdam centrum west


Aan de west kant van het centrum van Amsterdam liggen verschillende leuke buurten voor gezinnen met kinderen om heen te gaan. Op de Westelijke Eilanden, de Haarlemmerstraat, de Haarlemmerdijk, de grachten en de Jordaan: overal vind je de scheepvaarthistorie in de pakhuizen en het water terug. 

Westelijke Eilanden

Ten Noorden van de Haarlemmerstraat vind je de Westelijke Eilanden. Deze zijn in de zeventiende eeuw aangelegd als pakhuizen voor de scheepvaart en nu dus een prachtig oud gebied, erg leuk om doorheen te wandelen. Kijk eens naar de pakhuizen op de Bickersgracht, Prinseneiland en de Zandhoek. Vergeet daarbij niet de mooie gevelstenen te bekijken. Let eens op de pakhuizen, die een beetje voorover hellen, niet omdat ze verzakt zijn, maar omdat je dan makkelijker de vracht naar boven kon takelen, via de takelhaak.

Aan het noordelijkste stukje van de Bickersgracht light een heuse gele onderzeeboot. Hier vlakbij ligt Kinderboerderij de Dierencapel (Bickersgracht 207) aan een gracht, midden tussen de pakhuizen. De Zuiderspeeltuin (Barentszplein 14) is een mooie speeltuin een klein stukje verderop.

De Westerdoksdijk is juist een heel nieuw stukje Amsterdam, met een moderne interpretatie van de oude pakhuisbouw. Op het Westerdok zit een heuse speeltuin op een boot, de Speelboot. Op de Silodam was vroeger een graansilo, maar nadat het in de jaren ’80 een kraakpand was, zitten er nu appartementen en bedrijfjes in, van buiten is het een kleurrijk gebouw.

Eten en drinken

Voor een koffietje in de speeltuin ga je naar Koffie & Zo (Westerdoksdijk 103), met een speelhoekje voor kinderen. Pikoteo (Houtmankade 9) heeft zich laten inspireren door kleurrijke Spaanse bars, je eet er tapas, leuk met grotere kinderen. Hoogendam (Westerdoksplein 10) heeft een Aziatische kaart en is ruim opgezet, met een mooi uitzicht op de oude spoorbrug, leuk met wat oudere kids.

Amsterdam met kinderen - Westelijke Eilanden, Bickerseiland, Realeneiland, Prinseneiland: musea, speeltuinen, parken, zwemplekken, actieve uitjes, kinderboerderijen, winkels, restaurants en nog veel meer

Haarlemmersstraat en Haarlemmerdijk

De Haarlemmerstraat en Haarlemmerdijk zijn leuke hippe winkelstraten met veel restaurantjes. The Movies (Haarlemmerdijk 161) is een mooie oude bioscoop, waar vaak films voor kinderen draaien. Op het Haarlemmerplein vind je de Haarlemmerpoort, vroeger de Willemspoort. Op het Haarlemmerplein is ook een fontein, leuk voor kinderen als het warm is. Ten noorden van de Haarlemmerstraat vind je speeltuin de Piramide (Haarlemmer Houttuinen 8), een grote speeltuinvereniging. Ten zuiden van de Haarlemmerdijk ligt de Brouwersgracht, een van de mooiste en oudste Amsterdamse grachten, met prachtige pakhuizen en woonboten.

Eten en drinken

De Pizzabakkers (Haarlemmerdijk 128) is heel kindvriendelijk, iets oudere kids kunnen er zelfs speeldeeg krijgen om lekker in te kneden en er zijn kinderstoelen. Het IJscuypje (Haarlemmerdijk 14) heeft in het zomerseizoen heerlijke ambachtelijke ijsjes. Starbucks heeft er lang over gedaan om zich in Nederland te vestigen, waardoor de Coffee Company (Haarlemmerdijk 62) rustig te tijd heeft gehad om een keten te worden in Amsterdam (en inmiddels in heel Nederland), waardoor je in iedere wijk goede Italiaanse koffie kunt drinken.

Winkels

Je kunt hier ontzettend leuk winkelen en het is niet ver van Centraal Station. &Klevering Centraal (Haarlemmerstraat 8 ) is een kadowinkel met spulletjes voor volwassenen en kids, veelal van hippe designmerken. Er schuin tegenover zit het Grote Avontuur (Haarlemmerstraat 25), met woonaccessoires die heel leuk zijn voor de kinderkamer. Het allerlekkerste brood van Amsterdam haal je bij het Vlaamsch Broodhuys (Haarlemmerstraat 108).

Hebbes in Speelgoed (Haarlemmerdijk 18) heeft behalve speelgoed ook verkleedkleren en spulletjes voor de kinderkamer, bijvoorbeeld van die leuke kartonnen koffertjes. Bij Waar (Haarlemmerdijk 57) koop je heel veel leuke verantwoorde cadeaus, ook voor kinderen. Papa Bubble (Haarlemmerdijk 70) maakt de mooiste snoepjes en ook op bestelling, ooit heb ik er gigantische lollies voor onze nichtjes laten maken met hun naam er op, dat vonden ze fantastisch. Teuntje (Haarlemmerdijk 132) is een kinderwinkel met kleding, speelgoed, Bugaboo kinderwagens, etc. Je vindt hier merken als Aden & Anais, Barbapapa en Snoozebaby, maar ook praktische spullen zoals een Aerosleep of Avent flessen. De Kinderkastenwinkel (Buiten Oranjestraat 12) knapt oude kasten op in leuke kleuren voor kinderen.

Amsterdam met kids, Haarlemmerdijk en Haarlemmerstraat: musea, speeltuinen, parken, zwemplekken, actieve uitjes, kinderboerderijen, winkels, restaurants en nog veel meer

De Jordaan en de oude grachten

De grachten in Amsterdam zijn natuurlijk een bezienswaardigheid op zichzelf, daar kun je gewoon rondlopen en genieten. Let ook hier eens op de pakhuizen, die een beetje voorover hellen. Niet omdat ze verzakt zijn, maar omdat je dan makkelijker de vracht naar boven kon takelen, via de takelhaak. Overal op de grachten zie je mooie oude grachtenpanden, overal zijn ze anders. Let ook op de oude bruggen, soms zelfs nog van hout. Een bekend stukje is de Gouden Bocht, dat is de Herengracht tussen de Leidsestraat en de Vijzelstraat. Hier lieten de rijkste kooplieden hun prachtige grachtenpanden bouwen.

Vergeet niet om op te letten als je over de grachten wandelt, want er rijden wel auto’s, al is de gemeenteraad van plan die uit het centrum te gaan weren. Een brede kinderwagen of buggy is niet ideaal op de grachten, een draagzak is vaak handiger. Er zijn heel veel leuke bijzondere winkeltjes in de Jordaan, daarover hieronder meer.

Aan de Singel ligt een heuze poezenboot (Singel 38), een soort asiel voor zwerfkatten. Er vlakbij ligt het smalste huis van Amsterdam, op Singel 7. Veel huizen in Amsterdam zijn heel smal, dat komt omdat de belasting vroeger werd bepaald op basis van de breedte van het huis.

De Jordaan

In Amsterdam zijn heel veel hofjes, waar vroeger alleenstaande vrouwen en zieken woonden. Een mooi hofje waar je even kunt kijken is het Karthuizerhofje (Karthuizersstraat 89), vroeger een verpleeghuis voor weduwen, nu wonen hier mensen. Op plekken waar vroeger een begraafplaats was mogen nog steeds geen huizen gebouwd worden, maar bijvoorbeeld wel een speeltuin. Zo zit in deze buurt de Noorderspeeltuin (Tweede Lindendwarsstraat 10).

Naast de Noorderkerk uit 1620 ligt de Noordermarkt, met op maandagochtend rommelmarkt en op zaterdag biologische boerenmarkt. Bij Winkel43 (Noordermarkt 43) eet je onder andere heerlijke appeltaart en de kinderen kunnen op het plein spelen. Niet ver er vandaan liggen twee bijzondere grachtenpanden. Het Huis met de Hoofden (Keizersgracht 123) heeft zes versieringen van hoofden aan de gevel. Het Huis met de Neuzen (Singel 116) heeft drie mannenhoofden met grote neuzen aan de gevel. Hier kun je ook op een rondvaartboot stappen met je Canal Cruise Ticket, dat boek je bij I Amsterdam online.

Voor het Anne Frankhuis (Westermarkt 20) kun je tickets online kopen. Ernaast ligt de Westerkerk (Prinsengracht 281) uit 1631, die Anne vanuit haar raam kon zien en waarvan ze de kerkklokken kon horen. De 85 meter hoge Westertoren van de Westerkerk kun je beklimmen, voor een prachtig uitzicht over de stad. Bij het Woonbootmuseum (Prinsengracht 296) kun je zien hoe het is om op een woonboot te wonen, leuk voor wat grotere kinderen.

Eten en drinken

Het IJscuypje (Prinsengracht 292) heeft hele lekkere ambachtelijke ijsjes. In een oud grachtenpand zit The Pancake Bakery (Prinsengracht 191).

Winkels

Kleintjes (Eerste Boomdwarsstraat 2) heeft nieuwe en tweedehands kinderkleding en accessoires. Tangram (Herenstraat 9) is een kadowinkel, met spulletjes voor kids, maar ook voor jezelf. Kleine Eland (Elandsgracht 58) is een speelgoedwinkel vlakbij het Johnny Jordaanplein met heel mooi speelgoed, waaronder loopfietsen, poppenkasten, muziekinstrumenten, schommels en treinen. Bij Universe on a t-shirt (Eerste Bloemdwarsstraat 14) kun je leuke prints laten drukken op een romper of shirt, ook voor jezelf. Copenhagen (Rozengracht 54) heeft een uitgebreide collectie kralen en andere materialen om een ketting van te maken.

Exota (Hartenstraat 10 en 13) heeft hippe kleurige kleding voor mannen, vrouwen en kids, onder meer van King Louie. Dr.Martens (Hartenstraat 16) heeft heel leuke stoere laarsjes voor kinderen. Bij vintage boetiek Laura Dols (Wolvenstraat 7) zullen meisjes die gek zijn op kleding hun ogen uitkijken. In deze straat zit Scotch & Soda Kids (Wolvenstraat 14). La Savonnerie (Prinsengracht 294) is een speciaalzaak voor zeepjes. Bij ieder paar gympies dat je bij TOMS (Runstraat 13) koopt krijgt een kind in een arm land ook een paar. Beadies (Huidenstraat 6) heeft heel veel mooie kralen.

Jordaan en oude grachten met kinderen: musea, speeltuinen, parken, zwemplekken, actieve uitjes, kinderboerderijen, winkels, restaurants en nog veel meer


Amsterdam Centrum midden met kids: winkelen en museum


In het midden van het centrum vind je de Dam en de Kalverstraat, maar ook de hippe Utrechtsestraat. Een deel van het centrum van Amsterdam om te winkelen of voor een museumbezoek met kinderen. 

Centraal Station

Vanaf het plein voor Amsterdam Centraal Station vertrekt een aantal rondvaartboten en ook de trams richting het centrum vertrekken hier. Bij I Amsterdam kun je verschillende rondvaarten boeken: je boekt online een Canal Cruise Ticket en kunt het digitale ticket bij alle grote rondvaartbedrijven gebruiken, waar je niet van tevoren hoeft te reserveren.

Mocht je op Centraal Station even moeten wachten, zelfs hier vind je tegenwoordig een kindvriendelijke plek: De Burgerij (IJhal, De Ruijterkade 40B), aan de noordkant van het station, dit is de kant waar je naar de pont naar Noord gaat, met kinderstoelen, burgers op kindermaat en een afgescheiden speelhoek.

De Dam, de Munt, Kalverstraat en Nieuwendijk

Amsterdam dankt haar naam aan een dam in de rivier de Amstel, op de plek van de huidige dam. Op de Dam staan altijd toneelspelers, verkleed als ridder of clown of wat dan ook.

Het Paleis op de Dam, officieel Koninklijk Paleis Amsterdam, is regelmatig open voor bezoekers. Dit paleis werd gebouwd als stadhuis in de tijd van het classicisme. Je leert er dus veel over de geschiedenis van Amsterdam en over Griekse en Romeinse mythen. Er is een interactieve audiotour voor kinderen vanaf 5 jaar. Bekijk ook onze review van het Paleis op de Dam.

In Madam Tussauds (Dam 20), het bekende wassen beelden museum, hebben internationale bekendheden een plekje, maar ook Nederlandse helden, zoals Enzo Knol en Sven Kramer.

Het Amsterdam Museum (Kalverstraat 92) toont alles over Amsterdam, van de geschiedenis tot de toekomst. Het heeft een leuke kinderroute en in de vakanties veel kinderactiviteiten. Achter het museum vind je een oase van rust: het Begijnhof, een van de mooiste hofjes van Amsterdam, die je overdag kunt bezoeken.

De Nieuwendijk en de Kalverstraat zijn de bekende winkelstraten, tussen deze straten in ligt de Dam. Deze winkelstraten zijn in het weekend en in de vakantie te druk om met kinderen te bezoeken.

Ten zuiden van de Kalverstraat ligt de Munt, waar vroeger munten werden geslagen. Ernaast ligt de bekende Bloemenmarkt, op drijvende stalletjes vol bloemen en souvenirs. Op het Muntplein kun je ook het echte Muizenhuis van Sam en Julia bekijken.

Eten en drinken

Aziatisch restaurant A-Fusion (Zeedijk 130) heeft een kinderstoel, het personeel is leuk met de kinderen en het eten is toegankelijk voor kinderen. Ook in het oude centrum zitten de twee vestigingen van Humpreys (Spuistraat 267 en Nieuwezijds Kolk 23) met kindermenu. Bij De Bakkerswinkel (Warmoesstraat 69) eet je allerlei zoete lekkernijen, je kunt er ook een high tea doen.

Bovenin de Kalvertoren zit Blue Amsterdam, met uitzicht over de stad. Leuk met oudere kinderen en tieners.

Winkels

Bij Dille & Kamille (Nieuwendijk 16) kun je leuk traditioneel speelgoed kopen. Tony’s Super Store (Oudebrugsteeg 15) is de winkel van het verantwoorde chocolodemerk Tony Chocolony. Hier kun je heel veel smaken proeven.
Eigenlijk hou ik  helemaal niet van de Kalverstraat, veel te druk. Maar er zitten wel hele leuke winkels. Allereerst natuurlijk LEGO winkel, de LEGO Flagshipstore (Kalverstraat 57). Twee verdiepingen vol van je favoriete speelgoed, hoe cool is dat. Maar ook de AJAX Official Fanshop (Kalverstraat 124).

Winkelcentrum Magna Plaza zit achter de Dam, er zit een grote vestiging van Sissy Boy (Nieuwezijds Voorburgwal 182) met kinderkleding en cadeautjes en een koffiehoek. De Posthumuswinkel (Sint Luciënsteeg 25) verkoopt mooie stempels, je kunt er bijvoorbeeld een laten maken met de namen van het hele gezin er op. De Kinderboekwinkel 2 (Nieuwezijds Voorburgwal 344) zit vlakbij het Spui. Arket (Koningsplein 20) is het zusje van H&M waar ze veel organic cotton in de kids collectie hebben.

Amsterdam Centrum met kinderen: Centraal Station, de Dam, Kalverstraat, Nieuwendijk en Nieuwmarkt: musea, speeltuinen, parken, zwemplekken, actieve uitjes, kinderboerderijen, winkels, restaurants en nog veel meer

Rembrandtplein, Vijzelstraat en Utrechtsestraat

In de H’ART Museum wisselt de collectie eens in de zoveel tijd. Sommige tentoonstellingen zijn heel leuk met kinderen en tieners en vaak krijg je een speurtocht voor kinderen. Naast H’ART kun je lunchen in de Hoftuin. Het museum ligt in een leuke buurt aan de rand van het centrum, vlakbij de bekende Magere Brug. Een stukje verderop liggen de Amstelsluizen, naast Carré. Onduidelijk is waarom de Magere Brug zo heet, of dat is omdat hij smal is of omdat de bouwer mager was 🙂

Bij Fotomuseum FOAM (Keizersgracht 609) leren kinderen spelenderwijs over begrippen in de fotografie, door een combinatie van doe- en kijkopdrachten (ook voor thuis). Daarnaast zijn er voor families regelmatig inloopworkshops. Let wel op welke tentoonstelling er is, niet alles is even interessant voor kinderen.

In het Rembrandthuis ontmoet je Rembrandt in zijn eigen huis. In de vakantie heeft dit museum achter het Waterlooplein ook kunstzinnige workshops voor kinderen.

Bij Theater de Toverkol (Kerkstraat 174) kun je een paar keer per week met kinderen naar een voorstelling. Bij De Vlieger (Amstel 34) kun je terecht voor heel veel mooie papierwaren, spullen voor schilders en heel veel masking tape.

Naast mooie witte houten Amstelkerk kunnen kinderen op het Amstelveld voetballen, het ziet er uit als een dorpsplein. Op het Weteringcircuit zit speeltuin UJ Klaren (2de Weteringsplantsoen 10), naast De Carrousel (waar je pannenkoeken kunt eten. Op maandagochtend is er een bloemenmarkt op het Amstelveld. Op het Frederiksplein zit een leuke speeltuin naast een school, vlakbij de vijver.

Eten en drinken

Bij Dignita Hoftuin (Nieuwe Herengracht 18) kun ontbijten, brunchen of lunchen met seizoensproducten op een idyllisch plekje in het groen, met een grasveld er omheen.

Starbucks The Bank (Utrechtsestraat 9) is een grote Starbucks gevestigd in een oud bankpand. De Koffiesalon (Utrechtsestraat 130) heeft naar eigen zeggen de beste koffie in Amsterdam en daar zouden ze best wel eens gelijk in kunnen hebben.

Brasserie Nel (Amstelveld 12) zit in de oude witte Amstelkerk, het terras zit aan het Amstelveld, waar een voetbalgoal en een speeltuintje is.

Winkels

Tinkerbell (Spiegelgracht 10) is een bijzondere speelgoedwinkel voor baboes en kinderen, bijvoorbeeld met ontdek-speelgoed. Gone with the Wind (Vijzelstraat 22) heeft houten speelgoed en mobiles.

Flying Tiger (Rembrandtplein 2) is een winkelketen met allemaal kleurrijke spullen, waaronder veel cadeautjes voor kinderen. JAN (Utrechtsestraat 74) is een ontzettend leuke winkel voor originele kinderkado’s en kado’s voor jezelf ook trouwens. Er zit hier ook een vestiging van Sissy Boy (Utrechtsestraat 81). Kinderwinkel Archive Store (Frederiksplein 16) heeft stijlvolle kinderkleding en spullen voor de kinderkamer.

Rembrandtplein, Vijzelstraat en Utrechtsestraat met kinderen: musea, speeltuinen, parken, zwemplekken, actieve uitjes, kinderboerderijen, winkels, restaurants en nog veel meer


Amsterdam Centrum Oost met kids: water, musea en de dierentuin


Aan de oost kant van het centrum van Amsterdam liggen verschillende leuke buurten om met kids heen te gaan. Meteen naast CS ligt het nieuwe Oosterdokseiland, met daarop de grote bieb. De Nieuwmarkt en het Waterlooplein zijn juist historische Amsterdamse buurten, net als de Plantagebuurt en de Czaar Peterbuurt. In dit deel van de stad vind je veel water, een aantal leuke musea en dierentuin Artis. 

Oosterdokseiland

Oosterdokseiland is een heel nieuw gebied ten oosten van Centraal Station, met een heel modern uiterlijk, een soort compact eiland waarop van alles gebeurt en waar je tegelijkertijd veel resten van de oude scheepvaart ziet. Openbare Bibliotheek Amsterdam (Oosterdokskade 143) zit in een ontzettend mooi pand en heeft een grote kindercollectie, in een ruimte waar de kinderen ook leuk kunnen spelen. Op de bovenste verdieping zit een La Place, met een fantastisch uitzicht over Amsterdam.

Wetenschapsmuseum Nemo (Oosterdok 2) is een fascinerend gebouw vol met toffe apparaten, constructies, weetjes, proefjes… en heel veel gillende kinderen. Zo’n museum vol nieuwe dingen om te leren, maar dan wel op een manier die kinderen fantastisch vinden. In de zomer is er een gigantisch terras op het dak met waterspeeltuin. Aan de oostkant van Nemo ligt de Museumhaven Amsterdam, met mooie oude schepen, maar ook allerlei bloemen en waterkoeten. Vanaf daar zie je Het Scheepvaartmuseum (Kattenburgerstraat 1) al liggen, een gigantisch gebouw dat allerlei verschillende onderdelen van de scheepvaartgeschiedenis vertelt, je kunt hier heel lang ronddwalen. Ook erg leuk: het VOC schip ligt er. Het oude Marineterrein naast het Scheepvaartmuseum is ook leuk om overheen te lopen.

Het oude Marineterrein is nu voor iedereen toegankelijk. Hier is onder meer een natuurzwembad in de Dijksgracht.

Slapen

Op het oude Marineterrein ligt Pension Homeland (Kattenburgerstraat 7), een stoer vintage hotel, het is er omheen lekker groen, als het mooi weer is kun je heerlijk buiten zitten, maar het water is niet afgeschermd.

Eten en drinken

Vanuit de Sky Lounge (Oosterdoksstraat 4) op de 11e verdieping heb je een prachtig uitzicht over Amsterdam, drankjes zijn hier wel prijzig en het is wat te chique voor echt kleine kinderen. Op Oosterdokseiland ligt ook een Chinees restaurant genaamd Sea Palace (Oosterdokskade 8), een soort drijvend kleurrijk paleis, ik heb er nog nooit gegeten, maar zoonlief vindt het fascinerend, dus wellicht gebeurt dat nog een keer.

Kanteen25 op het Marineterrein richt zich op duurzaamheid en leidt statushouders op als kok. Er is een game room met een speelkast en een bibliotheek met bordspelletjes. Hannekes Boom (Dijksgracht 4) is een soort vrijplaats prachtig aan het water, met wat grotere kinderen kun je hier leuk eten.

Amsterdam Centrum met kinderen, Oosterdokseiland: musea, speeltuinen, parken, zwemplekken, actieve uitjes, kinderboerderijen, winkels, restaurants en nog veel meer

Nieuwmarkt en Waterlooplein

De Nieuwmarkt is een leuk plein vol café’s en restaurants, maar niet per sé kindvriendelijk. Iedere zaterdag is er op de Nieuwmarkt een boerenmarkt. Naast de Nieuwmarkt ligt de Zeedijk, het China town van Amstedam, met de grote kleurrijke Chinese Boedhistische tempel, de He Hua Tempel (Zeedijk 106).

Met wat oudere kinderen is het ontzettend leuk om te struinen op de markt op het Waterlooplein, je vindt er allerlei bijzondere spulletjes. Op het Waterlooplein zit ook de Stopera, het stadhuis en de opera, waar je de Nationale Opera & Ballet kunt bekijken.

Eten en drinken

Bij Stach (Nieuwe Hoogstraat 1) kun je wat lekkers voor onderweg halen, zoals van die grote felgekleurde meringues. Café De Sluyswacht (Jodenbreestraat 1) was vroeger een sluiswachtershuisje, op een mooi hoekje van de Oudeschans, in de verte zie je de Montelbaanstoren liggen (niet geschikt voor kleintjes). Mook Pancakes (Jodenbreestraat 144) is een hippe lichte zaak met pannenkoeken van spelt en haver en lekkere sapjes. Cafe De Jaren (Nieuwe Doelenstraat 20) is een fijn groot luidruchtig café, waar je in de zomer ook prachtig aan het water kunt zitten, leuk met wat oudere kids.

Winkels

A. Boeken (Nieuwe Hoogstraat 33A) puilt uit met stoffen en fournituren. De eindeloze hoeveelheid knopen maakt indruk, net als de hoeveelheid strijkpatches. Ernaast zit wolwinkel Stephen & Penelope (Nieuwe Hoogstraat 29). Ook cadeauwinkel It’s a Present! (Kloveniersburgwal 44) heeft leuke spullen en wat een gaaf interieur! Verder is de Nieuwe Hoogstraat absoluut geen aanrader, er lopen vooral veel toeristen.

Amsterdam Circus Shop (Staalstraat 3) heeft van alles voor toffe trucs.

Het Waterlooplein is vooral leuk als je op zoek bent naar vintage kleding. Daarnaast vind je er tegenwoordig vooral veel toeristen prullaria.

Nieuwmarkt en Waterlooplein met kinderen: musea, speeltuinen, parken, zwemplekken, actieve uitjes, kinderboerderijen, winkels, restaurants en nog veel meer

Plantagebuurt

Artis (Plantage Kerklaan 38) is een typische stadsdierentuin, compact en gezellig, met in de zomer ook in de avonden soms leuke activiteiten. Naast dierentuin Artis in Micropia, een museum vol fascinerende microscopen en microben die je daarmee ziet, leuk voor nieuwsgierige kids vanaf een jaar of 8. Ernaast kun je een taartje eten bij het statige De Plantage (Plantage Kerklaan 36). Vanuit Micropia kun je naar binnen kijken, de twee zijn namelijk verbonden via grote glazen ramen.

De Hortus Botanicus (Plantage Middenlaan 2a) is oorspronkelijk de plantentuin van de universiteit, je kunt er binnen en buiten de mooiste planten bekijken. Verzetsmuseum Amsterdam (Plantage Kerklaan 61) vertelt het verhaal van vervolging, collaboratie en verzet in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het heeft een speciaal kindergedeelte: Verzetsmuseum Junior. Kriterion (Roetersstraat 170) is van oudsher een studentenbioscoop, maar draait ook kinderfilms.

Eten en drinken

Plancius (Plantage Kerklaan 61) vind je tegenover Artis en heeft kinderstoelen. Tegenover Artis zit ook De Burgermeester (Plantage Kerklaan 37), waar je echt goede hamburgers kunt eten. De Pizzabakkers (Plantage Kerklaan 2) is heel kindvriendelijk, iets oudere kids kunnen er zelfs speeldeeg krijgen om lekker in te kneden en er zijn kinderstoelen. Lekker lunchen doe je bij Beter & Leuk (1e Oosterparkstraat 73), waar je ook nog wat cadeautjes kunt kopen.

Plantage en Artis met kinderen: musea, speeltuinen, parken, zwemplekken, actieve uitjes, kinderboerderijen, winkels, restaurants en nog veel meer

Czaar Peterbuurt

De Czaar Peterbuurt is de buurt waar Ciske de Rat is opgenomen, de buurt is de afgelopen jaren flink opgeknapt en in 2015 zelfs verkozen tot de leukste winkelstraat van Nederland.

Achter de Czaar Peterstraat ligt de nieuwe wijk Het Funenpark. Naast de Openbare Basisschool Oostelijke Eilanden ligt de Oosterspeeltuin (Cruqiuskade 45), met een zandbak met waterpomp, sportveld en houten speelkasteel.

Vlakbij ligt de molen van Brouwerij het IJ (Funenkade 7), er tegenover kun je een ijsje kopen bij de IJsmolen (Zeeburgerstraat 2).

Eten en drinken

Olie & Zo (Czaar Peterstraat 173) is aan de voorkant op de Czaar Peterstraat een delicatessewinkel, aan de achterkant op de Conradstraat zit een heel fijn café vol mooie planten, met kinderstoelen en een tafel vol spelletjes. Stadsoase Roest (aan het einde van de Czaar Peterstraat linksaf) is een hippe horecagelegenheid in het Koud Gas Gebouw op het Oostenburgereiland, met strandsfeer op warme dagen.

Winkels

STAdesign (1e Leeghwaterstraat 18, hoek Czaar Peter) met Spaanse kleding voor kids van 0-10 jaar. NJAG (Czaar Peterstraat 94A) heeft bijzondere kado’s, waaronder babykado’s en speelgoed. Zippy’s (Czaar Peterstraat 141) heeft bijzondere kinderschoenen.

Amsterdam Centrum Oost met kinderen, Czaar Peterbuurt