Uitje met kids: appels plukken op een mooie herfstdag


Een van de leukste dingen om te doen op een zonnige herfstdag: appels en peren plukken met de kids! Op landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek (half uurtje rijden vanaf Amsterdam) is er al 25 jaar Zelfpluk; het jaarlijkse oogstfeest van de biologische boomgaarden dat loopt van medio september tot eind oktober, wanneer de laatste herfstvakantie eindigt. Dit jaar is de Zelfpluk dus tot en met zondag 28 oktober. Een leuke activiteit voor in de herfstvakantie!

Corrien toog vandaag, aangemoedigd door het schitterende weer, richting de boomgaarden van de Olmenhorst. Ze deelt haar kleurrijke foto’s én haar tips!

Uitje met kids: appels plukken op een mooie herfstdag

Appels plukken op de Olmenhorst

Het was druk, maar daar is De Olmenhorst in die 25 jaar erg goed op ingespeeld. Er stonden verkeersregelaars die alle auto’s goed de weg wezen naar de vrije plekken op het parkeerterrein. Eenmaal op het terrein mag iedereen de boomgaard in. Je kiest of je richting de appels of peren wil en dan kan je beginnen! Er zijn tassen te koop, maar het wordt aangeraden om van huis tassen mee te nemen waar je de zelfgeplukte fruitwaar in kunt doen.

Uitje met kids: appels plukken op een mooie herfstdag

Als je genoeg hebt, ga je naar de kassa – een mobiele keet naast de boomgaard – en daar wordt gewogen hoeveel kilo je hebt. De Elstar kostte 2,25 euro per kilo. Je rekent er ook je parkeerkaart à 3 euro af, en je kan je tanden in een sappig zelf geplukt biologisch appeltje of peertje zetten.

Uitje met kids: appels plukken op een mooie herfstdag

De boomgaarden op het terrein zijn enorm uitgestrekt. Op een dag dat het druk is, zoals nu, kan iedereen zich heel makkelijk verspreiden tussen de rijen bomen en zijn de tassen in een mum van tijd gevuld met heerlijke, blozende appels. Kinderen rennen er allemaal enthousiast tussendoor en leren in een oogwenk hoe ze het beste het fruit van de boom kunnen halen. En hoe leuk is het om ze op deze manier kennis te laten maken met waar appels en peren eigenlijk vandaan komen. Onze peuter is een appelmonster, dus die deden we met dit uitje een groot plezier. Dit is voor zowel kleintjes als wat grotere kinderen een leuke bezigheid.

Uitje met kids: appels plukken op een mooie herfstdag

Het is wel aan te bevelen laarzen aan te doen, want de grond is goed drassig. Bovendien blijken brandnetels heel graag naast appelbomen te groeien en hoewel de weegbree er nooit ver vandaan is, is het toch fijner om blote kinderbeentjes niet langs die venijnige prikkels te laten gaan.

Uitje met kids: appels plukken op een mooie herfstdag

Wat lekkers eten en drinken

Als je uitgeplukt bent, is er op het landgoed nog veel meer te doen. Er is een café genaamd de Fruitloods, omdat er vroeger het fruit gesorteerd werd, waar ze heerlijke (hoe kan het ook anders) appeltaart en appelsap serveren, maar natuurlijk ook allerlei andere dingen. Er is veel ruimte en een speelhoek. Daar is ook een winkel waar appels, peren, sappen, en andere Olmenhorst producten zoals honing en jam kunt kopen. Bij goed weer zit je ook heerlijk op het terras. Er is heel veel ruimte, dus op een drukke dag kan toch iedereen een fijn plekje vinden en het loopt er als een geoliede machine. In die buurt zit ook de uitgebreide speeltuin, met een klein draaimolentje (vanaf 3 jaar), ook lopen er pony’s rond waarop een ritje gemaakt kan worden. Er zijn verder doorlopend allerlei activiteiten. Op het terrein zit verder nog een aantal kleine winkeltjes en bedrijven.

Uitje met kids: appels plukken op een mooie herfstdag

Wie de smaak echt te pakken heeft, kan zelf een fruitboom adopteren. Dan verzeker je jezelf van een jaarlijks ritje richting het Landgoed en een najaar vol appel/perentaart, -sap, -flap etc etc.

Uitje met kids: appels plukken op een mooie herfstdag

Kortom, een dagje appels plukken met kids op een mooie herfstdag is een aanrader voor de aankomende herfstvakantie! Zoek je nog meer leuke uitjes? Kijk dan even naar alle kindvriendelijke uitjes op Leuk met kids.


volg Leuk met kids ook op instagram
Meer over Leuk met kids blog 💫 Leuk met kids blog wordt geschreven door Maud, ik woon samen met vriend, zoon (2011) en dochter (2014) in een huisje in de stad. Ik ben altijd op zoek naar leuke ideeën en mijn blog is de plek waar ik die deel. Als ik een artikel schrijf in samenwerking met een bedrijf dan vermeld ik dat er bij. Daarnaast bevatten veel artikelen affiliate links van webshops, deze producten kies ik altijd zelf uit, daarover kun je hier meer lezen.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief 💌  Wil je op de hoogte blijven van leuke nieuwe berichten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang 1 keer per maand alle nieuwe berichten en af en toe een special. Vul hier je emailadres in en klik op de groene knop.Corrien

Add your Biographical Info and they will appear here.