De leukste buitenspeeltuinen en binnenspeeltuinen in heel Nederland


Wat zijn er veel leuke speeltuinen in Nederland, zowel binnen als buiten! Ik verzamelde de leukste buitenspeeltuinen en binnenspeeltuinen in alle provincies. Denk aan natuurspeeltuinen, ouderwetse speeltuinen, speelboerderijen en indoor speeltuinen. Veel plezier met spelen!

Op Instagram en Facebook vroeg ik jullie om tips voor leuke speeltuinen. Ik kreeg een overweldigende hoeveelheid fantastische tips. Die vind je in dit artikel. Weet jij nog een leuke speeltuin om met de kids heen te gaan? Of vind je het leuk om je ervaring te delen? Reacties zijn welkom onder dit artikel, dan kan ik het artikel blijven updaten!

Om het geheel een beetje overzichtelijk te maken, heb ik iedere speeltuin voor zien van een ☀ (buitenspelen) en/of een 🌧 (binnenspelen).

Kijk wel even naar de actuele openingstijden, voordat je gaat. Een deel van de speeltuinen heeft openingstijden gedurende een aantal uur op de dag, of op bepaalde dagen van de week, of maar een deel van het jaar. Sommige speeltuinen zijn gratis, andere zijn betaald of wordt er een consumptie in het restaurant verwacht. Ga je met babies en peuters? Dan kun je het beste onder schooltijd gaan, dan is het lekker rustig en vaak ook goedkoper.

=> Lees ook de Leuke Update voor kids uitjes en andere tips!

De leukste buitenspeeltuinen en binnenspeeltuinen in heel Nederland

De leukste buitenspeeltuinen en binnenspeeltuinen in heel Nederland

Inhoudsopgave


Groningen
Friesland
Drenthe
Overijssel
Gelderland
Utrecht
Flevoland
Noord Holland
Zuid Holland
Zeeland
Noord Brabant
Limburg


Groningen


Lauwersoog in Groningen: in dit waterrijke natuurgebied ligt Het Booze Wijf, een restaurant met waterspeeltuin en speelzolder.

☀ 🌧 De Leeuwenborg in Nieuw Scheemda: indoor speelparadijs, lopen op een bal in het water en midget golf.

‘t Speulparadies in Beerta bij Winschoten: met veel houten speelrekken, een dierenweide en een voetbalkooi, er is een speeltoestel voor kinderen met een beperking.

Sint Vitusholt in Winschoten: kleurrijke speeltuin, met een kiosk en een speciaal deel voor kleintjes.

☀ 🌧 Familiepark Nienoord in Leek tussen Groningen en Roden: landgoed met speeltuin buiten, apenkooi binnen, kinderboerderij, bioscoop, binnenzwembad, treintje buiten en miniatuurwereld met treinen binnen.

☆ leestip☆


Friesland


De Kruidhof in Buitenpost bij Dokkum: bij deze prachtige “hortus van Fryslân” zijn er twee natuurlijke speeltuinen. Een kleine speeltuin voor kleintjes, met zandbak met klimheuvel en glijbaan. Een grote speeltuin voor wat grotere kinderen, met klimtoren, kabelbaan, watertoestellen en kookpot. In het Tuincafé eet je verse streekproducten.

Anna Zijlstra Hoeve in Dokkum: kinderboerderij met leuke ouderwetse speeltuin.

Frijlân in Park Vijversburg in Tietjerk bij Leeuwarden: natuurspeeltuin met waterlabyrint waarin kinderen met een vlot op ontdekkingsreis gaan.

🌧 Jonas en de Walvis in Sumar bij Leeuwarden: speelparadijs met apenkooi, waterspeeltuin en restaurant.

🌧 Sanjesfertier in Feanwâlden bij Kollummerzwaag: met dierentuin, outdoor speelpark met speeltuin en verkeerspark en indoor speelpark met apenkooi en piratenschip.

Speelbos Sparjebird in Hemrik bij Drachten: speelnatuur van Staatsbosbeheer, waar je kunt eten bij de Blokhut.

☀ 🌧 Kinderboerderij De Naturij Drachten: met buiten een kinderboerderij, speeltuin en verkeerspark ook binnen een speelhal.

De Koppenjan in Jubbega tussen Heerenveen en Appelscha: pannenkoekenboerderij annex speelboerderij met grote speeltuin en boerderijdieren.

Kameleondorp Terherne bij Sneek: spelen in het teken van Hielke en Sietse uit de Kameleon boeken, in een waterrijk gebied, met Avonturen Eiland, overdekt boerenspeelerf en rondvaart.

Sybrandy’s Speelpark in Oudemirdum tussen Workum en Lemmer: dit speelpark zit een beetje tussen een grote speeltuin en een attractiepark in.

☆ leestip☆


Drenthe


☀ 🌧 Sprookjeshof in Zuidlaren: attractiepark met sprookjesbos, buitenspeeltuin, indoor speelhal, kinderboerderij en meerdere horeca gelegenheden.

Boomkroonpad in Drouwen: op dit pad van Staatsbosbeheer loop je letterlijk tussen de hoge boomtoppen door. Je vindt hier ook Speelbos Lorken.

Museumdorp Orvelte is een dorpje met oude Drentse boerderijen en er is ook een kinderboerderij met speeltuin en een kindvriendelijk restaurant.

☀ 🌧 Kabouterland in Exloo tussen Stadskanaal en Emmen: verschillende speeltuinen binnen en buiten, geheel in het teken van kabouters, trollen en dieren. Met restaurant en terras.

☀ 🌧 De Drentse Koe in Ruinerwold bij Meppel: speel- en ijsboerderij, er is een speelweide en een overdekte speelschuur met boerderijthema. Met traktoren, kabelbaan, dieren, waterspeeltuin en heel veel speeltoestellen. Er is ook een restaurant en ijssalon.

☆ leestip☆


Overijssel


☀ 🌧 Dinoland in Zwolle: speelpark voor dinosaurus fans, met buiten onder meer een speurtocht, klimparcoursen voor verschillende leeftijden, minigolf en een speeltuin en binnen t-rex expeditie, dino show, paleolab, lasergamen en een speelhal.

🌧 De Wolventuin in Stegeren bij Ommen: binnenspeeltuin met veel hout en groen, je kunt het combineren met het restaurant en in de zomer is er ook een binnen- en buitenzwembad.

☀ Fruitbedrijf Van Vilsteren in Wijhe: er is een kleine speeltuin bij het winkeltje, waar je allerlei lekkers kunt kopen, zoals vers fruit en ambachtelijk ijs. Leuk met mooi weer.

☀ 🌧 De Flierefluiter in Raalte tussen Zwolle en Deventer: binnenspeeltuin, buitenspeeltuin en kinderboerderij. De indoor speeltuin is voor grote en kleine kinderen. In de buitenspeeltuin zijn trampolines, skelters, een waterspeeltuin en speeltoestellen. Op de kinderboerderij kun je ook pony rijden. Er is ook een kleine camping bij, met uitzicht op de speeltuin.

☀ NuNu in Schalkhaar bij Deventer: vrolijk ingericht restaurant, met een idyllische tuin waar je ‘s zomers op het terras kunt eten, met speeltuin en dieren, binnen is een leuke speelhoek.

☀ 🌧 De Morskieft in Reutum bij Almelo: mooie grote ouderwetse speeltuin binnen en ook binnen staan gewone speeltuintoestellen in het zand, dat is weer eens wat anders dan een standaard indoor speelparadijs. Er is ook een restaurant met terras.

☀ 🌧 Kinderboerderij Dondertman in Holten: een gigantisch terrein, waar je van de ene groep dieren naar de andere wandelt, voor de kids staan er bolderkarren. Behalve een kinderboerderij is er ook een speeltuin en een een restaurant met speelkelder.

☀ 🌧 Klein Afrika in Oldenzaal: restaurant met speeltuin buiten en binnenspeelruimte, waar alles in het teken staat van de dieren en natuur in Afrika.

☀ 🌧 Speelpark Hoge Boekel in Enschede: speelpark met allerlei attracties, waarvan een deel binnen is.

☆ leestip☆


Gelderland


Speelweide in Stadspark Berg & Bos in Apeldoorn: park met speeltoestellen en uitkijktoren.

De Julianatoren in Apeldoorn: een combinatie van een speeltuin en een klein pretpark.

Klimbos Veluwe in Apeldoorn: lekker buiten klimmen voor klauteraars.

Kinderparadijs Malkenschoten in Apeldoorn: wat vroeger een kinderboerderij was zit nu een beetje tussen een speeltuin en een attractiepark in. Dieren zijn er nog steeds, maar bijvoorbeeld ook een speelweide, klimparcours, verkeerspark, junglepad, minigolf, waterparcours en waterfietsen.

De Roosendaal in Putten: speelboerderij met speeltuin met trekkers, avonturenpad en natuurlijk heel veel dieren, rolstoeltoegankelijk.

Maisdoolhof Voorthuizen: doolhof met een grote speeltuin.

🌧 SchatEiland Zeumeren in Voorthuizen: grote binnenspeeltuin waar je samen met de kapitein op zoek gaat naar een schat.

☀ 🌧 De Happyfarm in Terschuur bij Barneveld: speelboerderij met binnenspeeltuin en buitenspeeltuin.

☀ 🌧 Restaurant en spelerij De Witte Wieven in Zwiep bij Lochem: in de Achterhoek bestaat de legende van de Witte Wieven, heksen die in de nacht in het bos dwalen. Deze speeltuin met de houten poppen van de Witte Wieven in het heksenbos bestaat dan ook al heel lang. Inmiddels is er in het restaurant ook een binnenspeeltuintje.

☀ 🌧 Erve Brooks in Gelselaar bij Lochem: pannenkoekenboerderij met binnenspeeltuintje in een hooiberg, buitenspeeltuin met veel water, avonturenpad en blotevoetenpad.

Klimbos Achterhoek in Ruurlo: lekker buiten klimmen voor klauteraars. Ernaast zit Doolhof Ruurlo.

☀ 🌧 Familiepretpark Megapret in Lievelde: park met grote indoor speeltuin, grote buitenspeeltuin, waterspeeltuin en midgetgolf.

Speeltuinvereniging Schöneveld in Doetinchem. overzichtelijk kleurrijke speeltuin met airtrampoline.

🌧 SkyZone in Doetinchem: voor wat grotere kinderen die van klimmen en klauteren houden, er zijn ook interactieve voetbalmuren.

☀ 🌧 Land van Jan Klaasen in Braamt bij Doetinchem: groot buitenspeelpark, indoorspeeltuin, waterspeeltuin en poppentheater voor jonge kids. Dit is een beetje tussen een pretpark en een speeltuin in.

Groot-Nibbelink in Sinderen bij Doetinchem: koffieboerderij met houten speeltuin, maisdoolhof en natuur- en avonturenpad.

☀ 🌧 De Spelerij in Dieren: de Spelerij is een bijzondere speeltuin waar kinderen spelend ontdekken hoe dingen werken, denk aan spelen met een hijskraan of broodjes bakken. De Uitvinderij is voor kinderen die het leuk vinden om met hun handen te werken, met stoere materialen en machines.

Het Hof van Kaatje in Wijchen: recreatieboerderij voor kinderen tot 8 jaar, met speeltuin, kinderboerderij, huifkar, boerengolf, jeu de boules en terras.

De Blije Dries in Wijchen: grote speeltuin, met midgetgolf, skelterbaan en zwembad, je kunt er ook wat eten.

Zandziebar in Slijk-Ewijk bij Nijmegen en Arnhem: strandje met gratis toegankelijk speeleiland. Er is een kiosk met een terras, waar je wat te eten of drinken kunt halen. Je kunt er waterfietsen, SUP-planken en kano’s huren.

Brakkefort in Nijmegen: grote speeltuin met forten en kastelen, karretjes, pierenbad en waterspeeltuin.

Maisdoolhof in Malden bij Nijmegen: hier kun je behalve dolen in het doolhof ook met allerlei ander groot speelgoed spelen.

Speeltuin Nederhemert bij Ammerzoden: ouderwetse speeltuin met terras.

☆ leestip☆


Utrecht


🌧 Verkeerstuin in Amersfoort: op het oude NS-terrein Wagenwerkplaats kunnen kinderen lekker rondracen op fietsjes en skelters.

De Pyramide van Austerlitz in Woudenberg bij Zeist: bij de bekende groene piramide is een restaurant en een speeltuin met treintje, botsauto’s en zweefmolen.

☀ De Bosspeeltuin in Utrecht: grote houten speeltuin in het Maximapark, waar ook lekker met water gekliederd kan worden. Ernaast ligt het Anafora Parkrestaurant met een fijn terras.

☀ 🌧 Geertjeshoeve in Haarzuilens bij Utrecht: biologisch restaurant bij recreatieve geitenboerderij, kinderen kunnen dieren knuffelen, er is een speeltuintje, een overdekte zandbak, boeren mini golf en er zijn allerlei fietsjes.

🌧 Kidzcity in Utrecht: groot indoor speelparadijs met theater, klimdoolhof, lasergamen en grote glijbanen, maar ook allerlei kermisattracties, zoals een draaimolen, treintje en botsauto’s.

Buurtspeeltuin De Balije in de De Meern bij Utrecht: speeltuin met fietsjes, er naast zit restaurant Balijepark.

☀ De Zeven Stroompjes in Utrecht vlakbij de Bilt: natuurspeeltuin met vijvers, er vlakbij ligt restaurant Loft88 met een terras en speelruimte.

☀ Griftsteede in Utrecht: speeltuin en kinderboerderij in het Griftpark.

Klimbos Gooi-Eemland in Lage Vuursche: lekker buiten klimmen voor klauteraars.

Het Jagershuis in Lage Vuursche, pannenkoekenrestaurant in het Gooi, de kinderen spelen in een fantastische houten speeltuin, terwijl je zelf lekker in het zonnetje zit.

☀ 🌧 Buiten in de Kuil in Lage Vuursche: restaurant midden in het bos, waar kinderen heerlijk buiten kunnen spelen.

☆ leestip☆


Flevoland


De Wildste Tuin bij Emmeloord: is een park met zwemstrandjes, strandtent, camping, natuurspeeltuin en bamboejungle. Het is heel leuk voor kinderen die graag ravotten in de natuur.

🌧 De Orchideeën Hoeve in Luttelgeest bij Emmeloord: behalve tropische planten en dieren is er ook het Mangrovebos Speelparadijs, de waterrijke overdekte speeltuin waar je kunt spelen alsof je buiten speelt in de tropen, met koffiehoek.

Het Grote Kabouterbos in Dronten: pannenkoekenrestaurant met buitenspeeltuin.

Belevenissenbos in Lelystad: grote natuurspeelplek in het groen, met waterpartijen, speelrekken en wandelroutes.

☀ 🌧 Stadslandgoed De Kemphaan in Almere: hier zit van alles, waaronder Stichting Aap met de apeneilanden, de stadsboerderij, een klimparcours, labyrint en Almere Jungle, daar kun je op alle werelddelen bijzondere dieren en prachtige bloemen kijken en lekker spelen.

FunForest in Almere: klimbos in het Almere Hout.

Pannenkoekenhuis Smullen & Spelen in Almere Hout: restaurant annex groene speelplek, met touwslingeren, klauteren, speeltoren, peuterspeelplek en dierenweide.

☀ 🌧 Hans en Grietje in Zeewolde: pannenkoekhuis in sprookjesthema, sprookjeshuisjes, speeltuin, trampoline, skelters, binnen gebeurt er van alles: een pop die op een orgel speelt, er zijn glijbanen en de tafels draaien. Het is eigenlijk een binnenspeeltuin en buitenspeeltuin waar je ook lekkere pannenkoeken kunt eten.

☆ leestip☆


Noord Holland


Land van Fluwel in Sint Maartenszee: met natuurspeeltuin, skelterbaan, natuurlijk avonturen speelparadijs, verstoppertjesbos, blote voetenpad, uitkijktoren, klimparcours, speelvijver en restaurant.

De Veilige Haven in IJmuiden: speeltuin met onder andere een monorail, vuurtoren, vissersboot, piratenboot en klimtoren. Ernaast ligt zwembad de Heerenduinen.

Speeltuin Santpoort bij IJmuiden: speeltuin tegenover het station, met veel hout en ouderwetse speeltoestellen.

Speelboerderij Elsenhove in Amstelveen: kinderboerderij met leuke speeltuin, met gedeeltes voor verschillende leeftijden, er is ook een kleine kantine.

Speelpark de Swaan in Oudkarspel. ruim opgezette speeltuin met verschillende velden, in de zomer kun je er met water spelen en er zijn waterfietsen. Er is een restaurantje en meerdere kiosken.

☀ De Kabouterhoek en Stadsboerderij de Hout in Alkmaar: in de Alkmaarder Hout vind je naast elkaar een leuke kinderboerderij en houten speeltuin.

Het restaurant van camping Geversduin in Castricum aan Zee: deze gezinscamping in heeft een restaurant met een leuke houten speeltuin.

Boerderij Zorgvrij in Velsen-Zuid: informatieboerderij in recreatiegebied Spaarnwoude, je kunt er koeien aaien, melk tappen, kaas maken en er is een speeltuin. Ernaast ligt pannenkoekenboerderij Onder de Platanen.

Speeltuin de Glasblazers in Haarlem: speeltuin aan het Spaarne in het centrum, met een leuk speelschip

☀ 🌧 Het Speelkasteel in Hoofddorp: speelparadijs en pannenkoekenrestaurant in één, met grote binnenspeeltuin en buitenspeeltuin.

Linnaeushof in Bennebroek: naar eigen zeggen Europa’s grootste speeltuin, met 350 speeltoestellen en attracties, waaronder speeltuinen, trampolines, een hindernisbaan, doolhof, waterfietsen, fitnesskoepel, botsauto’s en midgetgolf.

Speelkraam in Purmerend: mooie speeltuin met veel houten speeltoestellen en water.

Het Banjerbossie in Diemen: verstopt in het Diemerbos ligt dit speelbos, er is een klankspeeltuin en een houten speeltuin met pontje over het water en kabelbaan.

Speeltuin Don Bosco in Weesp: leuke ouderwetse speeltuin.

Oerrr Speelnatuur in ‘s Graveland bij Hilversum: naast een speeltuin is er ook nog 0,5 hectare bos. Je kunt hier lekker klooien in de natuur, met modder, water, boomstammen en beestjes, allemaal ontzettend mooi aangelegd. Je kunt wat eten bij restaurant Brambergen.

🌧 Restaurant Leuk in Bussum: restaurant met een speelkelder voor kinderen.

Paviljoen Heidezicht in Bussum: restaurant aan de rand van de Bussumerheide, met een grote houten speeltuin, in de zomer mogen de kids heerlijk met water kliederen.

Speelbos ‘t Laer in Laren: speelbos van IVN.

Speeltuin Ons Genoegen in Laren: ouderwetse speeltuin waar je in de zomer lekker met water kunt spelen.

☀ 🌧 Speelpark Oud Valkeveen in Naarden bestaat al heel lang en zit een beetje tussen een speeltuin en een pretpark in, in de zomer kun je er ook zwemmen in het meer. Bij slecht weer kun je naar binnenspelen in de Onderwaterwereld en op het Playmobil Speelplein en naar het theater en de bios.

🌧 Spelekids in Loosdrecht: overzichtelijke indoor speeltuin die wat minder druk en lawaaiig is dan de meeste andere. Niet te groot en niet te druk, prima dus. Drankjes zitten bij de prijs inbegrepen.

☆ leestip☆


Noord Holland: Amsterdam


=> Bekijk ook: Amsterdam met kids
🌧 Tunfun in Amsterdam: indoor speelparadijs in een oude tunnel in het centrum. De wanden zitten vol met stoere graffiti, ik vind dit een van de leukere indoor speeltuinen.

Groot Melkhuis in Amsterdam: gigantische speeltuin in het Vondelpark, met leuke dingen voor kleine en grotere kinderen, er zijn ook babyschommels.

Zuiderspeeltuin in Amsterdam: mooie grote speeltuin, even verderop zit op het Westerdok een heuse speeltuin op een boot, de Speelboot, ongeveer ter hoogte van de Coffee Company.

Noorderspeeltuin in Amsterdam: leuke speeltuin midden in de Jordaan. Even verderop zit het Karthuizerhofje, vroeger een verpleeghuis voor weduwen, nu wonen hier mensen.

☀ 🌧 Wetenschapsmuseum Nemo in Amsterdam: op het dak van NEMO kunnen kids in de zomer spelen in de waterspeeltuin, terwijl ouders uitkijken over Amsterdam. Binnen is NEMO natuurlijk ook een groot speelparadijs voor nieuwsgierige kinderen.

Woeste Westen in Amsterdam: natuurspeeltuin in de noordwesthoek van het Westerpark. Aan de noordkant van het Westerpark vind je de Spartelvijver, een kinderbadje.

Oosterspeeltuin in Amsterdam: heeft een zandbak met waterpomp, sportveld en houten speelkasteel, ligt naast de Openbare Basisschool Oostelijke Eilanden .

☀ Het Oosterpark in Amsterdam: wat kleiner stadspark met een bijzondere kleurrijke speeltuin naast Hotel Arena, een houten speeltuin naast het Generator Hostel en een pierebadje

Jeugdland in Amsterdam: idyllisch groen plekje met kinderboerderij, moestuin, speeltuin met kabelbaan over het water, een plek om hutten te bouwen, een kantine en een oude rode traktor.

Amstelpark in Amsterdam: grote speeltuin en een paar attracties, waaronder een treintje en wat autootjes om in te rijden. Het park zelf is ook de moeite waard, het was begin jaren ’70 het Floriadepark en je vindt er dus allerlei bijzondere planten. Daarnaast zit er een leuk pannenkoekenrestaurant: De Hop 2.0. Eens per maand is er op zondag de Pure Markt.

FunForest in Amsterdam: klimbos in het Amsterdamse Bos.

Boerderij Meerzicht in Amsterdam: deze pannenkoekenboerderij in het Amsterdamse Bos heeft een speeltuin en er zijn dieren.

☀ 🌧 Bij Storm in Amsterdam: een soort van strandtent op Zeeburgereiland bij funsportpark Wind ’n Wheels, met heel veel zand, speelgoed, speeltoestellen en in de zomer zwembadjes. Binnen is een kleine speelhoek.

Terrasmus in Amsterdam: een speeltuin het Erasmuspark met ernaast een terras.

Fruittuin van West, waar je behalve fruit ook plek om te spelen, kippen, een restaurant en een winkeltje hebt.

🌧 Clip ‘n Climb in Amsterdam: leuke klimhal in Noord, naast de indoor speeltuin Darteldome en trampolinehal I-Jump. De hal bestaat uit een verzameling klimtorens in felle kleuren.

Natuurspeeltuin Amsterdam Noord: kinderen kunnen hier lekker vies worden, ernaast zit pannenkoekenrestaurant Stroop met ruim terras, met trampoline en schommelstoelen, binnen is een speelhoek.

☆ leestip☆


Zuid Holland


Speeltuin De Sluis in Gouda: kleinschalige speeltuin op een eiland, lekker kleurrijk en met een pierenbadje erbij.

☀ 🌧 Avonturenboerderij Molenwaard in Groot-Ammers ten zuiden van Gouda: idyllisch binnen en buiten spelen met Fien en Teun, met theater, bootjes, blote voetenpad, speelplein, een kas, moestuin, ponyrijden, boerderijdieren, doolhof, vlindertuin en meer.

🌧 KidsZoo in Noordwijkerhout: binnenspeeltuin met escape room, voor ouders is er een leestafel en Eredivisie Live en er worden ook allerlei activiteiten georganiseerd.

=> Bekijk ook: Den Haag met kids

Madurodam in Den Haag is het bekende miniatuurland, maar weet je dat je er ook twee leuke zandspeeltuinen vindt? Voor kleintjes is er een Nijntje speeltuin, voor wat grotere kinderen is er speeltuin De Waddenzee, met vuurtorenglijbaan, vissersboot, kabelbaan, schommels en graafmachines.

☀ ‘t Speelduin in Den Haag: een leuke houten speeltuin in de duinen bij Duindorp.

🌧 Boomhuttenclub in Den Haag: hier kun je ontbijten, lunchen of borrelen terwijl de kinderen heerlijk spelen en klimmen in de “boomhutten” binnen.

🌧 Kids Eiland in Den Haag: binnenspeeltuin waar kinderen vanaf vijf jaar ook zonder ouders kunnen spelen, er is dan toezicht.

Monkeybos in Wassenaar. speelbos in natuurgebied Meijendel, met houten apen, waterspeelplaats, kabelbaan, uitkijktoren en meer, vlakbij de pannenkoekenboerderij.

☀ 🌧 Duinrell in Wassenaar: dit attractiepark met binnenzwembad en buitenzwembad het Tikibad heeft ook een hele leuke speeltuin buiten en een indoor speeltuin.

Beachclub Titus in Kijkduin: deze strandtent heeft een speeltuin op het strand en een kindermenu.

Boerderij ‘t Geertje in Zoeterwoude, tussen Zoetermeer en Leiden: boerderij winkel, restaurant en veel kinderactiviteiten.

Speeltuinvereniging De Kievit in Berkel en Rodenrijs tussen Delft en Zoetermeer: kleurrijke ouderwetse speeltuin, met wat dieren, zwembadje en plekken om met water te spelen

Natuurspeelplaats Tuin van Floddertje in Berkel en Rodenrijs tussen Delft en Zoetermeer: natuurspeeltuin waar kinderen lekker vies kunnen worden.

☀ 🌧 Maritiem Museum in Rotterdam: dit museum heeft een hele leuke speeltuin binnen en buiten, vanzelfsprekend in het teken van schepen.

Speeltuin Het Westen in Rotterdam: houten speeltuin in Spangen.

☀ 🌧 Plaswijckpark in Rotterdam: in Speelwijk vind je buiten een hele grote speeltuin met onder meer een springkussen en draaimolen, een boemeltrein, verkeerstuin met skelters, Havenspeeltuin voor waterratten, waterfietsen en rondvaartboot over de Bergse Achterplas. Binnen is er binnenspeelhuis Huis in de Heuvel, hier kun je springen op trampolines, spuiten met badschuim, hollen, klauteren en kruipen tunnels en gangen. Ook is er een theater, Dierenwijck met heel veel dieren en Wandelwijck om even lekker te lopen.

☀ 🌧 Speeldernis in Rotterdam: natuurspeeltuin vlakbij Blijdorp, er worden ook leuke natuurlijke activiteiten voor kinderen georganiseerd.

FunForest in Rotterdam: klimbos bij de Kralingse Plas.

Benschop Speelplezier in Nieuwland: grote speeltuin bij een fabrikant van speeltoestellen, met heel veel speeltoestellen en trampolines.

Klauterwoud in Vlaardingen: natuurlijke speeltuin in de Broekpolder, de speeltoestellen zijn verspreid over een groot gebied, hier kun je lekker klimmen over boomstammen en spelen in de natuur.

Speelnatuur Tiengemeten in Zuid-Beijerland onder Rotterdam: dit is een natuureiland, een gigantisch natuurlijk speelterrein. Voor Tiengemeten moet een warme dag uitzoeken en lekker oude kleren aandoen voor de modderglijbaan.

☀ Fort Drakesteijn in Schiedam: een grote houten speeltuin, met heel veel verschillende speeltoestellen. Je kunt ook ijsjes en frietjes halen bij de kiosk. Ernaast ligt kinderboerder ‘t Hoefblad. Naast de speeltuin zijn openbare toiletten.

Recreatieoord Binnenmaas in Mijnsheerenland bij Dordrecht: in dit recreatiegebied in de Hoeksche Waard is er een grote speeltuin, met ouderwets leuke speeltoestellen. Er zijn ook elektrische bootjes, politiemotoren, een formule-1 wagen, skelters en disco bootjes. Daarnaast is er een kinderboerderij, een openluchtzwembad en pannenkoekenrestaurant Peter Pan.

☆ leestip☆


Zeeland


Speeltuin De Flipjes in Ouddorp: kleurrijke speeltuin met van die leuke ouderwetse speeltoestellen, zoals een familieschommel en een draaifiets.

☀ 🌧 Strand Café Dok in Noordwelle bij Renesse: restaurant met buitenspeeltuin met allerlei bootjes en binnenspeeltuin in de vorm van strandhuisjes, onderdeel van Strandpark De Zeeuwse Kust.

☀ 🌧 Molen de Jonge Johannes in Serooskerke: speelboerderij en restaurant met terras, met speeltuin, maisdoolhof en midgetgolf. Binnen heeft het restaurant een speelhoek.

☀ 🌧 Klok’uus in ‘s-Heer Arendskerke bij Goes: speelweide, binnenspeeltuin, half overdekt touwenparcours en restaurant met terras.

☀ 🌧 Mini Mundi in Middelburg: buiten zijn er het miniatuurland Miniatuur Walcheren, wat attracties en een speeltuin. Binnen zijn er een indoor speeltuin, bioscoop, kleur- en tekenatelier en 0-4 land.

☀ 🌧 Berkenhof Tropical Zoo in Kwadendamme onder Goes: behalve tropische dieren is er hier ook een dino expo met allerlei dinosaurussen, een fossielenmijn, een kids jungle binnen waar kinderen op houten speeltoestellen en met water spelen en de groene natuurspeeltuin van het buitenspeelbos.

Oranjekwartier in Terneuzen: kleurrijke weidse speeltuin.

Groede Podium in Groede bij Cadzand: speel- en infopark met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, direct achter de kust. Behalve dat het leerzaam is zijn ook speelkubussen, klimtorens, labyrint, waterspeeltuin en allerlei dieren. Daarnaast is er een restaurant, maar je kunt er ook wandelen en picknicken.

☀ 🌧 Speelboerderij Pierewiet in Nieuwvliet: met binnenspeeltuin, techniekzolder, kindertheater, buitenspeeltuin met skelters en kinderboerderij.

☆ leestip☆


Noord Brabant


Klimbos Brabantse Wal in Bergen op Zoom: lekker buiten klimmen voor klauteraars.

🌧 Haasje Over kids indoor in Dorst bij Oosterhout: binnenspeelhal met speciaal peutergedeelte. Je kunt hier ook buiten lasergamen.

☀ 🌧 Kids Wonderland in Molenschot tussen Breda en Tilburg: avonturenwereld met grote binnenspeeltuin en buitenspeeltuin.

🌧 Circus City in Tilburg: indoor speelparadijs in circus thema.

☀ 🌧 De Vossenberg in Gilze bij Tilburg: speelboerderij met grote buitenspeeltuin met terras, binnenspeeltuin en knutsel- en speelzolder.

Speelland Beekse Bergen in Hilvarenbeek: groot zwemmeer met strandtentje en meerdere speeltuinen, voor kinderen in alle leeftijden is er wel wat en er staan staan bankjes.

☀ 🌧 Safari Resort Beekse Bergen in Hilvarenbeek: het restaurant van het safariresort heeft een leuke speelruimte binnen en een houten speeltuin buiten.

☀ 🌧 De Gerrithoeve in Oisterwijk: is een speelboerderij met een restaurant, kinderen kunnen behalve buiten spelen ook binnen in een heuse zandspeeltuin spelen.

☀ De Efteling in Kaatsheuvel: hier vind je behalve attracties ook mooie speeltuinen.

☀ 🌧 Gouden Woud in Liempde bij Boxtel: natuurlijke binnenspeeltuin en buitenspeeltuin, waar je zowel binnen als buiten met water kunt spelen op houten speeltoestellen in het zand, met restaurant en terras.

‘t Kwekkeltje in Rosmalen bij Den Bosch: kleurrijke speeltuin met veel hout en zand, kabelbaan, klimtoren, glijbanen en ook speeltoestellen die geschikt zijn voor mindervaliden kinderen.

☀ Docus de Das Avonturenpad in Schaik bij Oss: speelbos, waarbij kinderen tijdens een wandeling opdrachten doen in de natuur, je volgt de bordjes en onderweg kom je meerdere speelplekken tegen. Aan het einde kun je wat eten en drinken op het terras bij De Boshut bij Hartje Groen.

Elckerlyc in Oss: speeltuin bestaande uit houten speelkastelen, ernaast ligt kinderboerderij De Elzenhoek.

☀ 🌧 Hullie in Uden: speelboerderij met binnenspeeltuin, buitenspeeltuin, waterspeeltuin, lasergamen en restaurant.

=> Bekijk ook: de landelijke en industriële Strijp in Eindhoven

Speelpark De Splinter in Eindhoven: in het Henri Dunantpark, met heel veel verschillende speelkastelen en toestellen, een kleine kinderboerderij en een pierenbadje.

Philips Fruittuin is aangelegd door Anton Philips, als werkverschaffingsproject en plek voor zijn medewerkers om heen te kunnen gaan. Nu is er een pannenkoekenhuis, midden in een boomgaard met appel-, peren- en pruimenbomen. Het pannenkoekenhuis heeft een speeltuin buiten en een speelhoek binnen. Kinderen vanaf zes jaar kunnen een speurtocht doen in de boomgaard en in september zijn er appelplukdagen. Wij dronken een drankje op het terras terwijl de kinderen speelden en liepen daarna lekker door de boomgaard, waar ook wat dieren zijn.

☀ 🌧 SterrenStrand TerSpegelt in Eersel bij Eindhoven: in dit overdekte strand kun je heerlijk spelen, weer eens wat anders dan een subtropische zwemparadijs. Bij mij weer is er overigens ook een recreatieplas buiten.

De Kievit in Nuenen bij Eindhoven: speeltuin met pierenbadje en kiosk.

☆ leestip☆


Limburg


De Boskoel in Bergen bij Venray: speelbos waar je hutten kunt bouwen, slingeren en in het zand spelen.

☀ 🌧 Kinderpretland in Weert: binnenspeeltuin en buitenspeeltuin.

Roeffen Mart in Grubbenvorst bij Sevenum: kleurrijke speeltuin in het bos.

☀ 🌧 KlimKong in Sevenum: eco klimbos en klimpark.

🌧 Mattel Play! in Sevenum: een soort binnenspeeltuin waar kinderen eindeloos met groot speelgoed kunnen spelen, van Sam de Brandweerman, Bob de Bouwer, Thomas de Stoomlocomotief, Angelina Ballerina en Megablocks.

Speelpark Klein Zwitserland in Tegelen: natuurlijk speelpark in het bos, met terrassen, speeltuin, kleuterland, piratenland, avonturenbos en zwembad.

FunForest in Tegelen bij Venlo: klimbos ten zuiden van Venlo.

🌧 La Selva in Roggel tussen Venlo, Weert en Roermond: restaurant met grote houten speeljungle in het zand, in sommige periodes is het alleen toegankelijk voor gasten van Recreatiepark de Leistert.

Kitskensberg in Roermond: speeltuin in het bos met veel hout, er is ook een pierenbadje en een kiosk.

Valdeludo in Echt bij Maasbracht en Sittard: avonturenpark voor kinderen die gek zijn op klimmen, ravotten en springen.

De Nachtegaal in Meerssen: restaurant met speeltuin ernaast, met dieren erbij.

Sprookjesbos in Valkenburg aan de Geul: met speeltuinen en attracties in het teken van sprookjes.

Speeltuin Fort Willem in Maastricht: speeltuin met veel hout en leuke ouderwetse speeltuinelementen, met pierenbad.

Natuurspeeltuin de Merregelhoof in Maastricht: ruime speeltuin op de Sint Pietersberg, er is een omheind gedeelte voor kleintjes en er is een pierenbad.

Fun Valley Maastricht 5 in Eijsden: groot recreatieterrein. Er is een dagstrand, beach bar, buitenspeeltuin, binnenspeeltuin, klimpark, kano verhuur en ijssalon.

☆ leestip☆


Nog meer spelen


Het bos is altijd wel in de buurt. Lekker laarsjes aan en stampen maar, maar ook vanuit de kinderwagen is er al genoeg te zien. Bij de buitencentra van Staatsbosbeheer kun je een wandeling over een kabouterpad maken, compleet met kaboutermuts en knapzak, wij schreven over dit Kabouterpad.

Aan het einde van de zomer en het begin van de herfst kun je in veel boomgaarden appels, peren en als der fruit plukken. Vaak betaal je alleen voor het fruit. Corrien ging naar de Olmenhorst en deelde haar prachtige foto’s en handige tips.

Ken je de Natuurspeurboeken van de Gruffalo al? Hiermee gaan de kids lekker op pad in de natuur.

Bij strandtenten kun je heerlijk spelen, of het nou aan zee is of aan een meer of rivier, zelfs de grote steden hebben tegenwoordig hele leuke stadsstranden.

In Amsterdam kunnen kinderen mee op bootexcursie om plastic uit de grachten te vissen, van het plastic worden weer nieuwe bootjes gemaakt.

In de lente en zomer stellen veel boerderijen hun deuren een keer open voor publiek. Zo wordt er ieder jaar in juni Lekker naar de Boer georganiseerd en in het begin van de lente zijn er overal in het land lammetjesdagen.

Wil je op de hoogte blijven van leuke nieuwe berichten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang 1 keer per maand alle nieuwe berichten en af en toe een special. Vul hier je emailadres in en klik op de groene knop.Meer over Leuk met kids blog
Leuk met kids blog wordt geschreven door Maud, ik woon samen met vriend, zoon (2011) en dochter (2014) in een huisje in de stad. Ik ben altijd op zoek naar leuke ideeën en mijn blog is de plek waar ik die deel. Als ik een artikel schrijf in samenwerking met een bedrijf dan vermeld ik dat er bij. Daarnaast bevatten veel artikelen affiliate links van webshops, deze producten kies ik altijd zelf uit, daarover kun je hier meer lezen.

Maud

Add your Biographical Info and they will appear here.

1 reactie
Jessica

Wat veel leuke tips weer zeg! Precies wat ik zocht!
Ik heb nog wel een aantal aanvullingen voor zuid-Holland!

– natuurspeeltuin het Steinse Groen (Gouda)
– natuurspeeltuin Groenhovenpark (Gouda)
– kinderboerderij de Goudse Hofsteden (Gouda)
– speeltuin Ijselkids (nieuwerkerk a/d Ijsel)
– belevenisboerderij Schieveen (Rotterdam)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.