De leukste buitenspeeltuinen en binnenspeeltuinen in heel Nederland

De leukste buitenspeeltuinen en binnenspeeltuinen in heel Nederland

Wat zijn er veel leuke speeltuinen in Nederland, zowel binnen als buiten! Ik verzamelde de leukste buitenspeeltuinen en binnenspeeltuinen in alle provincies van Nederland. Denk aan natuurspeeltuinen, ouderwetse speeltuinen, speelboerderijen en indoor speeltuinen. Veel plezier met spelen!

Op Instagram en Facebook vroeg ik jullie om tips voor leuke speeltuinen. Ik kreeg een overweldigende hoeveelheid fantastische tips. Die vind je in dit artikel. Weet jij nog een leuke buitenspeeltuinen en binnenspeeltuinen in Nederland om met de kids heen te gaan? Of vind je het leuk om je ervaring te delen? Stuur dan een mailtje naar info [at] leukmetkids.nl! Dan kan ik het artikel blijven updaten!

Om het geheel een beetje overzichtelijk te maken, heb ik iedere speeltuin voor zien van een ☀ (buitenspelen) en/of een ☆ (binnenspelen).

Kijk wel even naar de actuele openingstijden, voordat je gaat. Een deel van de speeltuinen heeft openingstijden gedurende een aantal uur op de dag, op bepaalde dagen van de week of maar een deel van het jaar. Sommige speeltuinen zijn gratis, andere zijn betaald of wordt er een consumptie in het restaurant verwacht. Ga je met babies en peuters? Dan kun je het beste onder schooltijd gaan, dan is het lekker rustig en vaak ook goedkoper.

Lees ook de Leuke Update, vol kids nieuwtjes en musthaves

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je af en toe nieuwe tips

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter
De leukste buitenspeeltuinen en binnenspeeltuinen in heel Nederland

Inhoudsopgave


De buitenspeeltuinen en binnenspeeltuinen zijn verdeeld over heel Nederland. Je kunt er lekker doorheen bladeren, of doorklikken naar jouw provincie:

Groningen
Friesland
Drenthe
Overijssel
Gelderland
Utrecht
Flevoland
Noord Holland
Zuid Holland
Zeeland
Noord Brabant
Limburg


Groningen


Lauwersoog in Groningen: in dit waterrijke natuurgebied ligt Het Booze Wijf, een restaurant met waterspeeltuin en speelzolder.

☀ ☆ De Leeuwenborg in Nieuw Scheemda: indoor speelparadijs, lopen op een bal in het water en midget golf.

‘t Speulparadies in Beerta bij Winschoten: met veel houten speelrekken, een dierenweide en een voetbalkooi. Er is een speeltoestel voor kinderen met een beperking.

Sint Vitusholt in Winschoten: kleurrijke speeltuin. Er is een kiosk en een speciaal deel voor kleintjes.

☀ ☆ Familiepark Nienoord in Leek tussen Groningen en Roden: landgoed met allerlei faciliteiten. Er is een speeltuin buiten, apenkooi binnen, kinderboerderij, bioscoop, binnenzwembad, treintje buiten en miniatuurwereld met treinen binnen.


Friesland


De Kruidhof in Buitenpost bij Dokkum: bij deze prachtige “hortus van Fryslân” zijn er twee natuurlijke speeltuinen. Er is een kleine speeltuin voor kleintjes, met zandbak met klimheuvel en glijbaan. Daarnaast is er er een grote speeltuin voor wat grotere kinderen, met klimtoren, kabelbaan, watertoestellen en kookpot. In het Tuincafé eet je verse streekproducten.

Anna Zijlstra Hoeve in Dokkum: kinderboerderij met leuke ouderwetse speeltuin.

Frijlân in Park Vijversburg in Tietjerk bij Leeuwarden: natuurspeeltuin met waterlabyrint waarin kinderen met een vlot op ontdekkingsreis gaan.

Jonas en de Walvis in Sumar bij Leeuwarden: speelparadijs met apenkooi, waterspeeltuin en restaurant.

Sanjesfertier in Feanwâlden bij Kollummerzwaag: met dierentuin, outdoor speelpark met speeltuin en verkeerspark en indoor speelpark met apenkooi en piratenschip.

Speelbos Sparjebird in Hemrik bij Drachten: speelnatuur van Staatsbosbeheer, waar je kunt eten bij de Blokhut.

☀ ☆ Kinderboerderij De Naturij Drachten: met buiten een kinderboerderij, speeltuin en verkeerspark ook binnen een speelhal.

De Koppenjan in Jubbega tussen Heerenveen en Appelscha: pannenkoekenboerderij annex speelboerderij met grote speeltuin en boerderijdieren.

Kameleondorp Terherne bij Sneek: spelen in het teken van Hielke en Sietse uit de Kameleon boeken. Het ligt in een waterrijk gebied, met Avonturen Eiland, overdekt boerenspeelerf en rondvaart.

Sybrandy’s Speelpark in Oudemirdum tussen Workum en Lemmer: dit speelpark zit een beetje tussen een grote speeltuin en een attractiepark in.


Drenthe


☀ ☆ Sprookjeshof in Zuidlaren: attractiepark met sprookjesbos, buitenspeeltuin, indoor speelhal, kinderboerderij en meerdere horeca gelegenheden.

Boomkroonpad in Drouwen: op dit pad van Staatsbosbeheer loop je letterlijk tussen de hoge boomtoppen door. Je vindt hier ook Speelbos Lorken.

Museumdorp Orvelte is een dorpje met oude Drentse boerderijen en er is ook een kinderboerderij met speeltuin en een kindvriendelijk restaurant.

De Kleine Moere in Grollo bij Assen: outdoor belevenissenpark en klimbos, voor kinderen die van buiten ravotten houden. Er is ook een strandpaviljoen aan de waterplas met strand en houten speeltuin.

Rijk der Kabouters in Eext bij Stadskanaal: kabouterbos met speeltuin. Je kunt ook een speurtocht doen.

☀ ☆ Kabouterland in Exloo tussen Stadskanaal en Emmen: verschillende speeltuinen binnen en buiten, geheel in het teken van kabouters, trollen en dieren. Met restaurant en terras.

☀ ☆ De Drentse Koe in Ruinerwold bij Meppel: speel- en ijsboerderij, er is een speelweide en een overdekte speelschuur met boerderijthema. Er zijn tractoren, kabelbaan, dieren, waterspeeltuin en heel veel speeltoestellen. Daarnaast is er een ijssalon en restaurant voor lunch.

☀ ☆ Plopsa Indoor in Dalen bij Coevorden: grote binnenspeeltuin met bekende karakters. Denk aan Maya de Bij, K3, Wickie de Viking en allerlei anderen.


Overijssel


☀ ☆Dinoland in Zwolle: speelpark voor dinosaurus fans. Buiten zijn er een speurtocht, klimparcoursen voor verschillende leeftijden, minigolf en een speeltuin. Binnen is er een t-rex expeditie, dino show, paleolab, lasergamen en een speelhal.

De Wolventuin in Stegeren bij Ommen: binnenspeeltuin met veel hout en groen. Je kunt het combineren met het restaurant en in de zomer is er ook een binnenzwembad en buitenzwembad.

Fruitbedrijf Van Vilsteren in Wijhe: er is een kleine speeltuin bij het winkeltje, waar je allerlei lekkers kunt kopen, zoals vers fruit en ambachtelijk ijs.

☀ ☆ De Flierefluiter in Raalte tussen Zwolle en Deventer: binnenspeeltuin, buitenspeeltuin en kinderboerderij. In de buitenspeeltuin zijn trampolines, skelters, een waterspeeltuin en speeltoestellen. Op de kinderboerderij kun je ook ponyrijden en er is een kleine camping met uitzicht op de speeltuin.

☀ NuNu in Schalkhaar bij Deventer: vrolijk ingericht restaurant. Je kunt wat eten op het terras bij de idyllische tuin, met speeltuin en dieren. Ook is er binnen een leuke speelhoek.

Twente

☀ ☆ De Morskieft in Reutum bij Almelo: grote ouderwetse binnenspeeltuin en buitenspeeltuin, met restaurant en terras. Binnen staan gewone speeltuintoestellen in het zand, dat is weer eens wat anders dan een standaard indoor speelparadijs.

☀ ☆ Kinderboerderij Dondertman in Holten: gigantisch terrein, waar je van de ene groep dieren naar de andere wandelt. Voor de kids staan er bolderkarren. Behalve een kinderboerderij is er ook een speeltuin en een restaurant met speelkelder.

☀ ☆ Klein Afrika in Oldenzaal: restaurant met speeltuin buiten en binnenspeelruimte, waar alles in het teken staat van de dieren en natuur in Afrika.

☀ ☆ Speelpark Hoge Boekel in Enschede: speelpark met allerlei attracties, waarvan een deel binnen is.


Gelderland


De Veluwe

Speelweide in Stadspark Berg & Bos in Apeldoorn: park met speeltoestellen en uitkijktoren.

De Julianatoren in Apeldoorn: een combinatie van een speeltuin en een klein pretpark, lekker overzichtelijk en met een stuk bos erbij.

Klimbos Veluwe in Apeldoorn: lekker buiten klimmen voor klauteraars.

Kinderparadijs Malkenschoten in Apeldoorn: wat vroeger een kinderboerderij was zit nu een beetje tussen een speeltuin en een attractiepark in. Dieren zijn er nog steeds, maar bijvoorbeeld ook een speelweide, klimparcours, verkeerspark, junglepad, minigolf, waterparcours en waterfietsen.

De Roosendaal in Putten: speelboerderij met speeltuin met trekkers, avonturenpad en natuurlijk heel veel dieren, rolstoeltoegankelijk.

☀ ☆ ‘t Jagersnest in Ermelo: familierestaurant met allerlei faciliteiten voor kinderen. Buiten is er een Speel- en Doepark, binnen is er een speelhoek. In de zomer is er ook een zwembad.

Maisdoolhof Voorthuizen: doolhof met een grote speeltuin.

SchatEiland Zeumeren in Voorthuizen: grote binnenspeeltuin, waar je samen met de kapitein op zoek gaat naar een schat.

☀ ☆ De Happyfarm in Terschuur bij Barneveld: speelboerderij met binnenspeeltuin en buitenspeeltuin.

De Achterhoek en Liemers

☀ ☆ Restaurant en spelerij De Witte Wieven in Zwiep bij Lochem: in de Achterhoek bestaat de legende van de Witte Wieven, heksen die in de nacht in het bos dwalen. Deze speeltuin met de houten poppen in het heksenbos bestaat dan ook al heel lang. Inmiddels is er in het restaurant ook een binnenspeeltuintje.

☀ ☆ Erve Brooks in Gelselaar bij Lochem: pannenkoekenboerderij met binnenspeeltuintje in een hooiberg, buitenspeeltuin met veel water, avonturenpad en blotevoetenpad.

Klimbos Achterhoek in Ruurlo: lekker buiten klimmen voor klauteraars. Ernaast zit Doolhof Ruurlo.

☀ ☆ Familiepretpark Megapret in Lievelde: park met grote indoor speeltuin, grote buitenspeeltuin, waterspeeltuin en midgetgolf.

☀ ☆ De Neeth in Aalten: grote speeltuin met pannenkoekenboerderij. Met speelhuisjes, springkussen, trampoline, kabelbaan en konijnen. De pannenkoekenboerderij heeft ook een speelzolder.

Speeltuinvereniging Schöneveld in Doetinchem. overzichtelijk kleurrijke speeltuin met airtrampoline.

SkyZone in Doetinchem: voor wat grotere kinderen die van klimmen en klauteren houden, er zijn ook interactieve voetbalmuren.

☀ ☆ Land van Jan Klaasen in Braamt bij Doetinchem: groot buitenspeelpark, indoorspeeltuin, waterspeeltuin en poppentheater voor jonge kids. Dit is een beetje tussen een pretpark en een speeltuin in.

Groot-Nibbelink in Sinderen bij Doetinchem: koffieboerderij met houten speeltuin, maisdoolhof en natuur- en avonturenpad.

☀ ☆ De Spelerij in Dieren: een bijzondere speeltuin waar kinderen spelend ontdekken hoe dingen werken. Denk aan spelen met een hijskraan of broodjes bakken. De Uitvinderij is voor kinderen die het leuk vinden om met hun handen te werken, met stoere materialen en machines.

Arnhem en Nijmegen 

De Tuinen van Appeltern bij Tiel: je doet hier inspiratie op voor je tuin, terwijl je kinderen spelen. Er zijn meerdere speeltuinen, maar ook in de gewone tuinen kunnen ze zich goed vermaken.

Het Hof van Kaatje in Wijchen: recreatieboerderij voor kinderen tot 8 jaar, met speeltuin, kinderboerderij, huifkar, boerengolf, jeu de boules en terras.

De Blije Dries in Wijchen: grote speeltuin, met midgetgolf, skelterbaan en zwembad, je kunt er ook wat eten.

Zandziebar in Slijk-Ewijk bij Nijmegen en Arnhem: strandje met gratis toegankelijk speeleiland. Er is een kiosk met een terras, waar je wat te eten of drinken kunt halen. Je kunt er waterfietsen, SUP-planken en kano’s huren.

Brakkefort in Nijmegen: grote speeltuin met forten en kastelen, karretjes, pierenbad en waterspeeltuin.

Maisdoolhof in Malden bij Nijmegen: hier kun je behalve dolen in het doolhof ook met allerlei ander groot speelgoed spelen.

Speeltuin Nederhemert bij Ammerzoden: ouderwetse speeltuin met terras.


Utrecht


Verkeerstuin in Amersfoort: op het oude NS-terrein Wagenwerkplaats kunnen kinderen lekker rondracen op fietsjes en skelters.

De Pyramide van Austerlitz in Woudenberg bij Zeist: bij de bekende groene piramide is een restaurant en een speeltuin met treintje, botsauto’s en zweefmolen.

Klimbos Gooi-Eemland in Lage Vuursche: lekker buiten klimmen voor klauteraars.

Het Jagershuis in Lage Vuursche, pannenkoekenrestaurant in het Gooi, de kinderen spelen in een fantastische houten speeltuin, terwijl je zelf lekker in het zonnetje zit.

☀ ☆ Buiten in de Kuil in Lage Vuursche: restaurant midden in het bos, waar kinderen heerlijk buiten kunnen spelen.

De stad Utrecht

☀ De Bosspeeltuin in Utrecht: grote houten speeltuin in het Maximapark, waar ook lekker met water gekliederd kan worden. Ernaast ligt het Anafora Parkrestaurant met een fijn terras.

☀ ☆ Geertjeshoeve in Haarzuilens bij Utrecht: biologisch restaurant bij recreatieve geitenboerderij, kinderen kunnen dieren knuffelen, er is een speeltuintje, een overdekte zandbak, boeren mini golf en er zijn allerlei fietsjes.

Kidzcity in Utrecht: groot indoor speelparadijs met theater, klimdoolhof, lasergamen en grote glijbanen, maar ook allerlei kermisattracties, zoals een draaimolen, treintje en botsauto’s.

Buurtspeeltuin De Balije in de De Meern bij Utrecht: speeltuin met fietsjes. Naast de speeltuin zit restaurant Balijepark.

☀ De Zeven Stroompjes in Utrecht vlakbij de Bilt: natuurspeeltuin met vijvers. Er vlakbij ligt restaurant Loft88 met een terras en speelruimte.

☀ Griftsteede in Utrecht: speeltuin en kinderboerderij in het Griftpark.


Flevoland


De Wildste Tuin bij Emmeloord: is een park met zwemstrandjes, strandtent, camping, natuurspeeltuin en bamboejungle. Het is heel leuk voor kinderen die graag ravotten in de natuur.

De Orchideeën Hoeve in Luttelgeest bij Emmeloord: behalve tropische planten en dieren is er ook het Mangrovebos Speelparadijs. Dat is een waterrijke overdekte speeltuin waar je kunt spelen alsof je buiten speelt in de tropen.

Het Grote Kabouterbos in Dronten: pannenkoekenrestaurant met buitenspeeltuin.

Belevenissenbos in Lelystad: grote natuurspeelplek in het groen, met waterpartijen, speelrekken en wandelroutes.

☀ ☆ Stadslandgoed De Kemphaan in Almere: hier zit van alles, waaronder Stichting Aap met de apeneilanden, de stadsboerderij, een klimparcours en labyrint. Ook Almere Jungle zit hier, daar kun je op alle werelddelen bijzondere dieren en prachtige bloemen kijken en lekker spelen.

FunForest in Almere: klimbos in het Almere Hout.

Pannenkoekenhuis Smullen & Spelen in Almere Hout: restaurant annex groene speelplek. Je kunt hier touwslingeren, klauteren, speeltoren, peuterspeelplek en dierenweide.

☀ Strandbad Duin in Almere Poort: strand met zwemvlotten, waterspeeltoestel, speeltuin en pannaveld.

☀ ☆ Hans en Grietje in Zeewolde: pannenkoekhuis in sprookjesthema. Buiten zijn er sprookjeshuisjes, speeltuin, trampoline en skelters. Binnen gebeurt er van alles: een pop die op een orgel speelt, er zijn glijbanen en de tafels draaien. Het is eigenlijk een binnenspeeltuin en buitenspeeltuin waar je ook lekkere pannenkoeken kunt eten.


Noord Holland


De kop van Noord Holland

Land van Fluwel in Sint Maartenszee: met natuurspeeltuin, skelterbaan, natuurlijk avonturen speelparadijs, verstoppertjesbos, blote voetenpad, uitkijktoren, klimparcours, speelvijver en restaurant.

Van Blanckendaell Park in Tuitjenhorn: kleinschalig dierenpark, dat verdeeld is in verschillende werelddelen. Er is ook een speeltuin, naast een terras.

De Veilige Haven in IJmuiden: speeltuin met onder andere een monorail, vuurtoren, vissersboot, piratenboot en klimtoren. Ernaast ligt zwembad de Heerenduinen.

Speelpark de Swaan in Oudkarspel. ruim opgezette speeltuin met verschillende velden, in de zomer kun je er met water spelen en er zijn waterfietsen. Er is een restaurantje en meerdere kiosken.

Sprookjeswonderland in Enkhuizen: kinderen leren er traditionele sprookjes kennen in het Sprookjesbos dat een beetje aan de de Efteling doet denken. Daarnaast zijn er leuke attracties voor jonge kinderen en een grote speeltuin.

Het midden van Noord Holland

☀ De Kabouterhoek en Stadsboerderij de Hout in Alkmaar: in de Alkmaarder Hout vind je naast elkaar een leuke kinderboerderij en houten speeltuin.

Het restaurant van camping Geversduin in Castricum aan Zee: deze gezinscamping in heeft een restaurant met een leuke houten speeltuin.

Speeltuin Santpoort bij IJmuiden: speeltuin tegenover het station, met veel hout en ouderwetse speeltoestellen.

Boerderij Zorgvrij in Velsen-Zuid: informatieboerderij in recreatiegebied Spaarnwoude. Je kunt er koeien aaien, melk tappen, kaas maken en er is een speeltuin. Ernaast ligt pannenkoekenboerderij Onder de Platanen.

Speeltuin Monnickendam: kleurrijke speeltuin met terras, midgetgolf en trampolines.

Haarlem en de Haarlemmermeer

Natuurspeeleiland in Haarlem: lekker vies worden. Er is een moestuin, insectenhotel, midgetgolfbaan, vlindertuin, bouwdorp en daarnaast nog veel meer.

Speeltuin de Glasblazers in Haarlem: speeltuin aan het Spaarne in het centrum, met een leuk speelschip

☀ ☆ Het Speelkasteel in Hoofddorp: speelparadijs en pannenkoekenrestaurant in één, met grote binnenspeeltuin en buitenspeeltuin.

Linnaeushof in Bennebroek: naar eigen zeggen Europa’s grootste speeltuin, met 350 speeltoestellen en attracties. Er zijn speeltuinen, trampolines, een hindernisbaan, doolhof, waterfietsen, fitnesskoepel, botsauto’s en midgetgolf.

‘t Gooi

Speeltuin Don Bosco in Weesp: leuke ouderwetse speeltuin.

Oerrr Speelnatuur in ‘s Graveland bij Hilversum: naast een speeltuin is er ook nog 0,5 hectare bos. Je kunt hier lekker klooien in de natuur, met modder, water, boomstammen en beestjes, allemaal ontzettend mooi aangelegd. Bij restaurant Brambergen kun je wat eten.

Kinderboerderij De Meent in Hilversum: leuke kinderboerderij in de Hilversumse Meent. Hier zit ook Theeschenkerij Juffrouw Jansen.

☀ ☆ Restaurant Bruis in Blaricum: heeft buiten een speeltuin en binnen speelhuisjes, tunnelwand, gamezone en bioscoop.

Restaurant Leuk in Bussum: restaurant met een speelkelder voor kinderen.

Paviljoen Heidezicht in Bussum: restaurant aan de rand van de Bussumerheide. Er is een grote houten speeltuin. In de zomer mogen de kids heerlijk met water kliederen.

Speelbos ‘t Laer in Laren: speelbos van IVN.

Speeltuin Ons Genoegen in Laren: ouderwetse speeltuin waar je in de zomer lekker met water kunt spelen.

☀ ☆ Speelpark Oud Valkeveen in Naarden bestaat al heel lang en zit een beetje tussen een speeltuin en een pretpark in. In het meer kun je zwemmen. Bij slecht weer kun je binnenspelen in de Onderwaterwereld en op het Playmobil Speelplein, maar ook naar het theater en de bios.

Spelekids in Loosdrecht: overzichtelijke indoor speeltuin die wat minder druk en lawaaiig is dan de meeste andere. Niet te groot en niet te druk, prima dus. Drankjes zitten bij de prijs inbegrepen.

Rondom Amsterdam 

Speelkraam in Purmerend: mooie speeltuin met veel houten speeltoestellen en water.

Het Banjerbossie in Diemen: verstopt in het Diemerbos ligt dit speelbos. Je vindt hier een klankspeeltuin en een houten speeltuin met pontje over het water en kabelbaan.

Speelboerderij Elsenhove in Amstelveen: kinderboerderij met leuke speeltuin. Er zijn gedeeltes voor verschillende leeftijden en ook een kleine kantine.


Noord Holland: Amsterdam


=> Bekijk ook: Amsterdam met kids

Amsterdam centrum

Tunfun in Amsterdam: indoor speelparadijs in een oude tunnel in het centrum. De wanden zitten vol met stoere graffiti, ik vind dit een van de leukere indoor speeltuinen.

Groot Melkhuis in Amsterdam: gigantische speeltuin in het Vondelpark. Er zijn hier leuke dingen voor kleine en grotere kinderen en zijn ook babyschommels.

Zuiderspeeltuin in Amsterdam: mooie grote speeltuin. Even verderop zit op het Westerdok ook een heuse speeltuin op een boot, de Speelboot, ongeveer ter hoogte van de Coffee Company.

Noorderspeeltuin in Amsterdam: leuke speeltuin midden in de Jordaan. Een stukjes verderop zit daarnaast het Karthuizerhofje, vroeger een verpleeghuis voor weduwen, nu wonen hier mensen.

☀ ☆ Wetenschapsmuseum Nemo in Amsterdam: op het dak van NEMO kunnen kids in de zomer spelen in de waterspeeltuin, terwijl ouders uitkijken over Amsterdam. Binnen is NEMO natuurlijk ook een groot speelparadijs voor nieuwsgierige kinderen.

Woeste Westen in Amsterdam: natuurspeeltuin in de noordwesthoek van het Westerpark. Aan de noordkant van het Westerpark vind je de Spartelvijver, een kinderbadje.

Oosterspeeltuin in Amsterdam: heeft een zandbak met waterpomp, sportveld en houten speelkasteel. Deze speeltuin ligt naast de Openbare Basisschool Oostelijke Eilanden .

Amsterdam Zuid

Amstelpark in Amsterdam: grote speeltuin en een paar attracties. Zo zijn er een treintje en wat autootjes om in te rijden. Het park zelf is ook de moeite waard, het was begin jaren ’70 het Floriadepark en je vindt er dus allerlei bijzondere planten. Daarnaast zit er een leuk pannenkoekenrestaurant: De Hop 2.0. Eens per maand is er op zondag de Pure Markt.

FunForest in Amsterdam: klimbos in het Amsterdamse Bos.

Boerderij Meerzicht in Amsterdam: deze pannenkoekenboerderij in het Amsterdamse Bos heeft een speeltuin en er zijn dieren.

Amsterdam Oost

☀ Het Oosterpark in Amsterdam: wat kleiner stadspark met een aantal speeltuin. Er is een bijzondere kleurrijke speeltuin naast Hotel Arena. Daarnaast is er een houten speeltuin naast het Generator Hostel. Ook is er in de zomer een pierenbadje.

Jeugdland in Amsterdam: idyllisch groen plekje. Er is een kinderboerderij, moestuin, speeltuin met kabelbaan over het water, een plek om hutten te bouwen, een kantine en een oude rode traktor.

☀ ☆ Bij Storm in Amsterdam: een soort van strandtent op Zeeburgereiland bij funsportpark Wind ’n Wheels. Er is heel veel zand, speelgoed, speeltoestellen en in de zomer zwembadjes. Binnen is er een kleine speelhoek.

☀ ☆ MOJA in Amsterdam: dit restaurant heeft binnen een mini indoor speeltuin en buiten op het terras een speeltuintje voor de kids.

Amsterdam West en Noord 

Terrasmus in Amsterdam: een speeltuin het Erasmuspark met ernaast een terras.

Fruittuin van West, waar je behalve fruit ook plek om te spelen, kippen, een restaurant en een winkeltje hebt.

Clip ‘n Climb in Amsterdam: leuke klimhal in Noord, naast de indoor speeltuin Darteldome en trampolinehal I-Jump. De hal bestaat uit een verzameling klimtorens in felle kleuren.

Natuurspeeltuin Amsterdam Noord: kinderen kunnen hier lekker vies worden. Ernaast zit pannenkoekenrestaurant Proost en Stroop, met ruim terras, met trampoline en speelhoek.


Zuid Holland


Speeltuin De Sluis in Gouda: kleinschalige speeltuin op een eiland. Lekker kleurrijk en er is een pierenbadje erbij.

☀ Het Steinse Groen in Gouda: natuurspeeltuin met veel hout.

Het Eiland in Gouda: ruim opgezette speeltuin in het Groenhovenpark, met veel zand en water.

☀ ☆ Avonturenboerderij Molenwaard in Groot-Ammers ten zuiden van Gouda: idyllisch binnen en buiten spelen met Fien en Teun. Er zijn bootjes, theater, blote voetenpad, speelplein, een kas, moestuin, ponyrijden, boerderijdieren, doolhof, vlindertuin en meer.

KidsZoo in Noordwijkerhout: binnenspeeltuin met escape room. Voor ouders is er een leestafel en Eredivisie Live. Daarnaast worden er allerlei activiteiten georganiseerd.

Den Haag en omgeving

Madurodam in Den Haag is het bekende miniatuurland, maar weet je dat je er ook twee leuke zandspeeltuinen vindt? Voor kleintjes is er een Nijntje speeltuin. Daarnaast is er voor wat grotere kinderen speeltuin De Waddenzee, met vuurtorenglijbaan, vissersboot, kabelbaan, schommels en graafmachines.

☀ ‘t Speelduin in Den Haag: een leuke houten speeltuin in de duinen bij Duindorp.

Boomhuttenclub in Den Haag: hier kun je ontbijten, lunchen of borrelen terwijl de kinderen heerlijk spelen en klimmen in de “boomhutten” binnen.

Kids Eiland in Den Haag: binnenspeeltuin waar kinderen vanaf vijf jaar ook zonder ouders kunnen spelen, er is dan toezicht.

Monkeybos in Wassenaar. speelbos in natuurgebied Meijendel. Er zijn houten apen, waterspeelplaats, kabelbaan, uitkijktoren en meer. Daarnaast ligt even verderop de Pannenkoekenboerderij Meyendel, met ernaast de waterspeeltuin van het bezoekerscentrum.

☀ ☆ Duinrell in Wassenaar: dit attractiepark heeft naast het Tikibad (met binnenzwembad en buitenzwembad) ook een hele leuke speeltuin buiten en een indoor speeltuin.

Beachclub Titus in Kijkduin: deze strandtent heeft een speeltuin op het strand en een kindermenu.

Boerderij ‘t Geertje in Zoeterwoude, tussen Zoetermeer en Leiden: boerderij winkel, restaurant en veel kinderactiviteiten.

=> Bekijk ook: Den Haag met kids

Rotterdam 

Belevenisboerderij Schieveen in Rotterdam: dit is een plek van Natuurmonumenten. Met speelnatuur van OERRR, boerderijdieren, terras en tuin.

☀ ☆ Maritiem Museum in Rotterdam: dit museum heeft een hele leuke speeltuin binnen en buiten, vanzelfsprekend in het teken van schepen.

Speelcentrum Weena in Rotterdam: leuke speeltuin tussen de hoogbouw van het centrum. Met speelkasteel en bij warm weer spelen met water.

Speeltuin Het Westen in Rotterdam: houten speeltuin in Spangen.

☀ ☆ Plaswijckpark in Rotterdam: park met allerlei faciliteiten. In Speelwijk vind je buiten een hele grote speeltuin, met onder meer een springkussen en draaimolen, een boemeltrein, verkeerstuin met skelters, Havenspeeltuin voor waterratten, waterfietsen en rondvaartboot over de Bergse Achterplas. Binnen is er binnenspeelhuis Huis in de Heuvel, hier kun je springen op trampolines, spuiten met badschuim, hollen, klauteren en kruipen tunnels en gangen. Ook is er een theater, Dierenwijck met heel veel dieren en Wandelwijck om even lekker te lopen.

IJsselmonde in Rotterdam: kleurrijke speeltuinvereniging vlakbij het stadion van Feijenoord, met water. Er worden ook activiteiten georganiseerd, waaronder knutselen en sport.

Speeldernis in Rotterdam: natuurspeeltuin vlakbij Blijdorp. Er worden ook leuke natuurlijke activiteiten voor kinderen georganiseerd.

FunForest in Rotterdam: klimbos bij de Kralingse Plas.

Omgeving Rotterdam 

Speeltuinvereniging De Kievit in Berkel en Rodenrijs tussen Delft en Zoetermeer: kleurrijke ouderwetse speeltuin. Naast wat dieren, zijn er ook een zwembadje en plekken om met water te spelen.

De IJsselkids in Nieuwerkerk aan den IJssel: speeltuinvereniging met kleurrijke speeltuin.

Natuurspeelplaats Tuin van Floddertje in Berkel en Rodenrijs tussen Delft en Zoetermeer: natuurspeeltuin waar kinderen lekker vies kunnen worden.

Benschop Speelplezier in Nieuwland: grote speeltuin bij een fabrikant van speeltoestellen. Je kunt er heel veel speeltoestellen en trampolines uitproberen.

Klauterwoud in Vlaardingen: natuurlijke speeltuin in de Broekpolder. De speeltoestellen zijn verspreid over een groot gebied. Je kunt er lekker klimmen over boomstammen en spelen in de natuur.

Speelnatuur Tiengemeten in Zuid-Beijerland onder Rotterdam: dit is een natuureiland, een gigantisch natuurlijk speelterrein. Voor Tiengemeten moet je een warme dag uitzoeken en lekker oude kleren aandoen voor de modderglijbaan.

☀ Fort Drakesteijn in Schiedam: een grote houten speeltuin, met heel veel verschillende speeltoestellen. Je kunt ook ijsjes en frietjes halen bij de kiosk. Ernaast ligt kinderboerderij ‘t Hoefblad en naast de speeltuin zijn openbare toiletten.

Recreatieoord Binnenmaas in Mijnsheerenland bij Dordrecht: recreatiegebied in de Hoeksche Waard. Je vindt er een grote speeltuin, met ouderwets leuke speeltoestellen. Daarnaast zijn er elektrische bootjes, politiemotoren, een formule-1 wagen, skelters en disco bootjes. Ook is er een kinderboerderij, een openluchtzwembad en pannenkoekenrestaurant Peter Pan.

Goeree-Overflakkee

Speeltuin De Flipjes in Ouddorp: kleurrijke speeltuin met van die leuke ouderwetse speeltoestellen, zoals een familieschommel en een draaifiets.


Zeeland


Walcheren, Noord-Beveland en Zuid-Beveland

☀ ☆ Strand Café Dok in Noordwelle bij Renesse: restaurant met buitenspeeltuin met allerlei bootjes en binnenspeeltuin in de vorm van strandhuisjes. Het is onderdeel van Strandpark De Zeeuwse Kust.

☀ ☆ Molen de Jonge Johannes in Serooskerke: speelboerderij en restaurant met terras. Er is een speeltuin, maisdoolhof en midgetgolf. Binnen heeft het restaurant een speelhoek.

☀ ☆ Hof Poppendamme in Serooskerke: binnenspeeltuin en buitenspeeltuin en er is ook nog een restaurant.

☀ ☆ Klok’uus in ‘s-Heer Arendskerke bij Goes: speelweide, binnenspeeltuin, half overdekt touwenparcours en restaurant met terras.

☀ ☆ Mini Mundi in Middelburg: buiten zijn er het miniatuurland Miniatuur Walcheren, wat attracties en een speeltuin. Binnen zijn er een indoor speeltuin, bioscoop, kleur- en tekenatelier en 0-4 land.

☀ ☆ Berkenhof Tropical Zoo in Kwadendamme onder Goes: behalve tropische dieren is er hier ook een dino expo. Je vindt daar vanzelfsprekend allerlei dinosaurussen, maar ook een fossielenmijn en een kids jungle waar kinderen op houten speeltoestellen en met water spelen. Daarnaast is er een groene natuurspeeltuin in het buitenspeelbos.

Zeeuws Vlaanderen 

Oranjekwartier in Terneuzen: kleurrijke weidse speeltuin.

Groede Podium in Groede bij Cadzand: speel- en infopark met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, direct achter de kust. Behalve dat het leerzaam is zijn er speelkubussen, klimtorens, labyrint, waterspeeltuin en allerlei dieren. Ook is er een restaurant, maar je kunt er ook wandelen en picknicken.

☀ ☆ Speelboerderij Pierewiet in Nieuwvliet: met binnenspeeltuin, techniekzolder, kindertheater, buitenspeeltuin met skelters en kinderboerderij.


Noord Brabant


Klimbos Brabantse Wal in Bergen op Zoom: lekker buiten klimmen voor klauteraars.

Haasje Over kids indoor in Dorst bij Oosterhout: binnenspeelhal met speciaal peutergedeelte. Je kunt hier ook buiten lasergamen.

☀ ☆ Kids Wonderland in Molenschot tussen Breda en Tilburg: avonturenwereld met grote binnenspeeltuin en buitenspeeltuin.

Circus City in Tilburg: indoor speelparadijs in circus thema.

☀ ☆ De Vossenberg in Gilze bij Tilburg: speelboerderij met grote buitenspeeltuin met terras, binnenspeeltuin en knutsel- en speelzolder.

Speelland Beekse Bergen in Hilvarenbeek: groot zwemmeer met strandtentje en meerdere speeltuinen. Voor kinderen in alle leeftijden is er wel wat en er staan staan bankjes.

☀ ☆ Safari Resort Beekse Bergen in Hilvarenbeek: het restaurant van het safariresort heeft een leuke speelruimte binnen en een houten speeltuin buiten. Ook het Safaripark heeft mooie speeltuinen.

☀ ☆ De Gerrithoeve in Oisterwijk: is een speelboerderij met een restaurant. Kinderen kunnen behalve buiten spelen ook binnen in een heuse zandspeeltuin spelen.

☀ De Efteling in Kaatsheuvel: hier vind je behalve attracties ook mooie speeltuinen.

Den Bosch en omgeving

‘t Kwekkeltje in Rosmalen bij Den Bosch: kleurrijke speeltuin. Er is veel hout en zand, een kabelbaan, klimtoren, glijbanen en ook speeltoestellen die geschikt zijn voor mindervaliden kinderen.

☀ Docus de Das Avonturenpad in Schaik bij Oss: speelbos, waarbij kinderen tijdens een wandeling opdrachten doen in de natuur. Je volgt de bordjes en onderweg kom je meerdere speelplekken tegen. Aan het einde kun je wat eten en drinken op het terras bij De Boshut bij Hartje Groen.

Elckerlyc in Oss: speeltuin bestaande uit houten speelkastelen. Ernaast ligt kinderboerderij De Elzenhoek.

☀ ☆ Hullie in Uden: grote speelboerderij. Er is een binnenspeeltuin, buitenspeeltuin, waterspeeltuin, lasergamen en restaurant.

Eindhoven en omgeving

=> Bekijk ook: de landelijke en industriële Strijp in Eindhoven

☀ ☆ Gouden Woud in Liempde bij Boxtel: natuurlijke binnenspeeltuin en buitenspeeltuin. Je kunt hier zowel binnen als buiten met water spelen op houten speeltoestellen in het zand. Ook is er een restaurant en terras.

Speelpark De Splinter in Eindhoven: speeltuin in het Henri Dunantpark. Er zijn heel veel verschillende speelkastelen en toestellen. Daarnaast is er een kleine kinderboerderij en een pierenbadje.

Philips Fruittuin is aangelegd door Anton Philips, als werkverschaffingsproject en plek voor zijn medewerkers om heen te kunnen gaan. Nu is er een pannenkoekenhuis, midden in een boomgaard met appel-, peren- en pruimenbomen. Het pannenkoekenhuis heeft een speeltuin buiten en een speelhoek binnen. Kinderen vanaf zes jaar kunnen een speurtocht doen in de boomgaard en in september zijn er appelplukdagen. Wij dronken een drankje op het terras terwijl de kinderen speelden en liepen daarna lekker door de boomgaard, waar ook wat dieren zijn.

☀ ☆ SterrenStrand TerSpegelt in Eersel bij Eindhoven: in dit overdekte strand kun je heerlijk spelen. Dat is weer eens wat anders dan een subtropisch zwemparadijs. Bij mooi weer is er overigens ook een recreatieplas buiten.

De Kievit in Nuenen bij Eindhoven: speeltuin met pierenbadje en kiosk.


Limburg


De Boskoel in Bergen bij Venray: speelbos waar je hutten kunt bouwen, slingeren en in het zand spelen.

☀ ☆ Kinderpretland in Weert: binnenspeeltuin en buitenspeeltuin.

Roeffen Mart in Grubbenvorst bij Sevenum: kleurrijke speeltuin in het bos.

☀ ☆ KlimKong in Sevenum: eco klimbos en klimpark.

Mattel Play! in Sevenum: een soort binnenspeeltuin waar kinderen eindeloos met groot speelgoed kunnen spelen. Denk aan Sam de Brandweerman, Bob de Bouwer, Thomas de Stoomlocomotief, Angelina Ballerina en Megablocks.

Speelpark Klein Zwitserland in Tegelen: natuurlijk speelpark in het bos. Er zijn terrassen, speeltuin, kleuterland, piratenland, avonturenbos en zwembad.

FunForest in Tegelen bij Venlo: klimbos ten zuiden van Venlo.

La Selva in Roggel tussen Venlo, Weert en Roermond: restaurant met grote houten speeljungle in het zand. In sommige periodes is het alleen toegankelijk voor gasten van Recreatiepark de Leistert.

Kitskensberg in Roermond: speeltuin in het bos met veel hout. Er is ook een pierenbadje en een kiosk.

Valdeludo in Echt bij Maasbracht en Sittard: avonturenpark voor kinderen die gek zijn op klimmen, ravotten en springen.

Maastricht en omgeving

De Nachtegaal in Meerssen: restaurant met speeltuin ernaast. Ook zijn er dieren bij.

Sprookjesbos in Valkenburg aan de Geul: met speeltuinen en attracties in het teken van sprookjes.

Speeltuin Fort Willem in Maastricht: speeltuin met veel hout en leuke ouderwetse speeltuinelementen. Er is ook een pierenbad.

Natuurspeeltuin de Merregelhoof in Maastricht: ruime speeltuin op de Sint Pietersberg. Voor kleintjes is er een omheind gedeelte en een pierenbad.

Fun Valley Maastricht 5 in Eijsden: groot recreatieterrein. Er is een dagstrand, beach bar, buitenspeeltuin, binnenspeeltuin, klimpark, kano verhuur en ijssalon.


Nog meer spelen


Het bos is altijd wel in de buurt. Lekker laarsjes aan en stampen maar, maar ook vanuit de kinderwagen is er al genoeg te zien. Bij de buitencentra van Staatsbosbeheer kun je een wandeling over een kabouterpad maken, compleet met kaboutermuts en knapzak, wij schreven over dit Kabouterpad.

Aan het einde van de zomer en het begin van de herfst kun je in veel boomgaarden appels, peren en als der fruit plukken. Vaak betaal je alleen voor het fruit. Corrien ging naar de Olmenhorst en deelde haar prachtige foto’s en handige tips.

Ken je de Natuurspeurboeken van de Gruffalo al? Hiermee gaan de kids lekker op pad in de natuur.

Bij strandtenten kun je heerlijk spelen, of het nou aan zee is of aan een meer of rivier. Zelfs de grote steden hebben tegenwoordig hele leuke stadsstranden.

In Amsterdam kunnen kinderen mee op bootexcursie om plastic uit de grachten te vissen, van het plastic worden weer nieuwe bootjes gemaakt.

Weet jij nog leuke buitenspeeltuinen of binnenspeeltuinen in Nederland? Stuur dan een mailtje naar info [at] leukmetkids.nl.