Schouwen-Duiveland met kinderen: vakantie en uitjes

Schouwen-Duiveland, wat een heerlijke plek voor vakantie met kinderen! We gingen een weekje genoten van het strand en de prachtige lucht. Maar natuurlijk ook van leuke uitjes en restaurants. 

Een deel van de Nederlandse kust is vaak erg druk. De rust op Schouwen-Duiveland viel daarom op. Natuurlijk zijn er strandtenten, maar ze staan een stuk verder uit elkaar dan op veel andere plekken. Ook de sfeer is heerlijk relaxed.

We gingen dit keer met opa en oma, die niet zo makkelijk meer lopen. Bovendien is een vakantie tijdens Corona anders dan anders. Daardoor hebben we dit keer niet alles kunnen doen wat we normaal zouden doen. Toch neem ik sommige van de dingen die we niet gedaan hebben in dit artikel wel op, ze zijn te leuk om niet te melden. En bovendien: we gaan zeker snel weer terug!

Schouwen-Duiveland met kinderen: vakantie en uitjes

Schouwen-Duiveland met kinderen: vakantie en uitjes

Kindvriendelijke vakantieparken op Schouwen-Duiveland 

Er zijn op Schouwen-Duiveland ontzettend veel vakantieparken en vakantiehuisjes. Wij vinden het erg fijn om op loopafstand van een strand te zitten. Met kinderen is het toch wel wat gedoe om met de auto of fiets te gaan. Als je kunt wandelen ga je veel vaker even naar het strand.

Vakantiepark Port Greve

Zelf verbleven we in Vakantiepark Port Greve, aan de noordkant Schouwen-Duiveland, een fijne plek met kinderen. Het park ligt aan het Grevelingenmeer, waar een klein strandje is. Dit strandje heeft zand, maar ook stenen, dus de ideale plek om lekker te spelen. Ook is er een kleine strandtent, genaamd Jeanzz. Naast het strand ligt het haventje van Den Osse, gezellig al die bootjes.

Schouwen-Duiveland met kinderen: vakantie en uitjes

In Denemarken ontdekten de kinderen het krabbetjes vangen, dat vinden ze ontzettend leuk. De eerste keer gingen ze krabbetjes vangen met het entertainment team. Zo ontdekten we wat de beste plek is. Daarna namen we eigen schepnetjes mee naar het strand.

Schouwen Duiveland met kinderen - kindvriendelijk vakantiepark Port Greve - krabbetjes vangen aan het Grevelingenmeer

Wij zijn heel veel op het strandje geweest. Daarnaast heeft het park natuurlijk ook allerlei andere faciliteiten. Binnen is er bijvoorbeeld een zwembad en een binnenspeeltuin. Buiten zijn er een leuke speeltuin, air trampoline, midgetgolf en sportveld. De speeltuin ligt naast het terras van het restaurant, ideaal dus. Ook aan de andere kant van het park is nog een leuke grote speeltuin met klimmuurtje. Op het park is ook  een fijne supermarkt en een winkeltje, wij hebben al onze boodschappen daar gedaan.

Schouwen Duiveland met kinderen - kindvriendelijk vakantiepark Port Greve - speeltuin met terras en restaurant

De meeste huisjes in Port Greve zijn gebouwd in de jaren ´80, dat is geen stijl die ik heel mooi vind. Maar door de relaxte sfeer en de ligging aan het Grevelingenmeer vind ik het toch een heel fijn park. Dit keer boekten we vrij laat en zochten we bovendien twee begane grond appartementen naast elkaar. Die waren lekker ruim en liggen aan een vijvertje, de kinderen konden daar in het gras spelen. Als we volgende keer wat eerder boeken, dan kiezen we een appartement aan het strandje. Wat een fantastisch uitzicht heb je daar!

Schouwen Duiveland met kinderen - kindvriendelijk vakantiepark Port Greve - strandje Grevelingenmeer

Wil je meer weten over dit Landal park? Lees hier onze review van Vakantiepark Port Greve.

Roompot ECO Grevelingenstrand

Roompot ECO Grevelingenstrand is een bijzonder resort. Dit kleinschalige resort ligt aan het water, op de Brouwersdam. Echt een plek voor natuurliefhebbers.

Schouwen Duiveland met kinderen - Roompot Vakantiepark ECO Grevelingenstrand - huisje

De eco cottages liggen in het zand en aan het water. Dit is dus een ideale plek voor kinderen die graag met zand bouwen en ouders die graag naar het water kijken.

Schouwen Duiveland met kinderen - Roompot Vakantiepark ECO Grevelingenstrand - huisje

Strandpark de Zeeuwsche Kust

Strandpark de Zeeuwse Kust in Renesse is een wat groter park vlakbij zee. Er zijn meerdere horecagelegenheden, waaronder Strand Café Dok, daarover hieronder meer. Buiten is een grote speeltuin, bestaand uit verschillende schepen. Ook is er buiten een waterspeeltuin. Binnen is er een speeltuin in de vorm van strandhuisjes en een binnenzwembad. Op het park wordt veel georganiseerd voor kinderen.

Schouwen Duiveland met kinderen - strandpark de Zeeuwse kust speeltuin

Er is hier een hotel, allerlei huisjes en safari lodges met eigen sanitair. Ook kun je kamperen met je eigen tent. Vanuit het park loop je zo de duinen in naar zee.

Schouwen Duiveland met kinderen - strandpark de Zeeuwse kust huisje

Uit eten met kids op Schouwen-Duiveland 

In Zeeland zijn ontzettend veel kindvriendelijke restaurants en strandtenten. Ook op Schouwen-Duiveland vind je leuke plekken om heen te gaan met kinderen.

De Pannekoekenmolen

In Burgh-Haamstede zit een fijne plek: de Pannekoekenmolen. De molen is omgeven door groen én een leuke ouderwetse speeltuin. Je kunt binnen of buiten eten, in de tuin. Er is ook een winkeltje met leuke souvenirs, waaronder lekkere dingen.

Schouwen Duiveland met kinderen - kindvriendelijk restaurant Pannenkoekenmolen

Strand Café Dok

Strand Café Dok in Noordwelle bij Renesse hoort bij Strandpark de Zeeuwse Kust. Er is een buitenspeeltuin met allerlei bootjes en ook binnenspeeltuin in de vorm van strandhuisjes. Ook is er een uitgebreid kindermenu.

Schouwen Duiveland met kinderen - strandpark de Zeeuwse kust - kindvriendelijk restaurant

Strandtenten 

Op Schouwen-Duiveland vind je veel strandtenten, zowel aan zee als aan het Grevelingenmeer. Zelf hebben we dit keer geen strandtent bezocht, omdat ze voor opa en oma niet bereikbaar waren. Maar we kregen van lezers leuke tips die ik natuurlijk graag hier deel.

Strandclub Zee is een stijlvolle strandtent op de Brouwersdam. De strandclub staat op palen, dus je kijkt uit over zee. Als het wat kouder is zit je lekker onder een dekentje op verwarmde kussens. Er is ook een winkeltje met vooral kleding.

Beachclub Perry’s ligt aan de voet van de Brouwersdam. Op het strand staan een paar kleine speel- en sporttoestellen.

Schouwen Duiveland met kinderen - kindvriendelijke strandtenten

Genieten van het water

Schouwen-Duiveland wordt omgeven door water. Ten noord van het eiland ligt het Grevelingenmeer, ten zuiden de Oosterschelde. Aan de noordwest kant is de zee afgesloten De Brouwersdam, vol stranden.

De Brouwersdam

Op de Brouwersdam ligt een flink stuk Noordzeestrand. Je kunt bijvoorbeeld parkeren ter hoogte van Beachclub Perry’s. Dit strand is heerlijk op warme dagen, door de verkoelende zeewind. Bovendien kun je hier schelpjes zoeken.

Schouwen-Duiveland met kinderen: vakantie en uitjes - Brouwersdam - spelen in zee

Voor je het strand oploopt loop je door hoge duinen. De kinderen vonden het heerlijk om zich vanaf deze duinen omlaag te laten rollen.

spelen op de duinen op de Brouwersdam

Over de Brouwersdam rijdt een oud stoomtreintje van de RTM. Je moet de rit met deze stoomtrein vooraf reserveren, eventueel in combinatie met de boottocht over het Grevelingenmeer. Daarover lees je hieronder meer, wij hebben alleen de boottocht gemaakt.

tram RTM over de Brouwersdam vanuit Ouddorp

Het Grevelingenmeer

Door de aanleg van de Brouwersdam is het Grevelingenmeer afgesloten van de zee. Toch is het zilte water er behoorlijk zout, door de verversingsgaten in de dijk. Ook zitten er zeehonden en andere zeedieren. Op veel plekken kun je over de dijk wandelen en fietsen.

wandelen over de dijk langs het Grevelingenmeer

Aan het Grevelingenmeer zitten ook leuke kleine strandjes. Doordat het hier vaak minder hard waait dan aan zee, is het hier ook bij iets minder warm weer lekker om te zwemmen.  Wij zaten bijvoorbeeld vlakbij het strandje van Den Osse, bij Vakantiepark Port Greve en strandtent Jeanzz. Maar ook aan de zuidoost kant van de Brouwersdam ligt een leuk strandje, ter hoogte van ’t Koepeltje. Hier zit ook een leuke waterspeeltuin, waar je over het water klimt.

Schouwen-Duiveland met kinderen: vakantie en uitjes - speeltuin bij de Brouwersdam

Wij maakten een boottocht over het Grevelingenmeer. We boekten de boottocht bij Vakantiepark Port Greve. Maar je kunt ook bij de rederij boeken, eventueel in combinatie met de stoomtrein. De boottocht van ongeveer anderhalf uur is niet te lang, ideaal met kinderen dus. Bovendien zijn er spelletjes, boeken en kleurpotloden aan boord.

boottocht over het Grevelingenmeer

Vanaf de boot zie je de weidsheid van het Grevelingenmeer. Ook vaar je langs een aantal onbewoonde eilanden in het Grevelingenmeer. Althans, er wonen geen mensen, maar natuurlijk wel veel dieren. Zo zagen we onderweg zeehonden en wilde paarden. En natuurlijk de prachtige kust en wolken.

boottocht over het Grevelingenmeer

Oosterschelde 

Nationaal park de Oosterschelde ligt ten zuiden van Schouwen-Duiveland. Terwijl het Grevelingenmeer is afgesloten door de Brouwersdam, wordt de Oosterscheldekering alleen bij slecht weer gesloten.

Een lezer tipte de Plompe Toren in Burgh-Haamstede, net achter de dijk. Dit monument wordt beheerd door Natuurmonumenten. In het zomerseizoen staat er naast de toren een caravan, bewoond door vrijwilligers. Die kunnen je van alles vertellen over de Oosterschelde en de toren. Door de verrekijker konden we de zeehonden zien zitten op de zandplaten.

Schouwen-Duiveland met kinderen: vakantie en uitjes - Oosterschelde - Plompetoren Koudekerke

Leden van Natuurmonumenten kunnen de toren beklimmen. Onze kids vonden dat erg leuk. Op de verschillende verdiepingen van de toren leer je wat. Een spannende legende uit de geschiedenis, maar ook van alles over de natuur in het gebied. Bovenop de Plompe Toren heb je een fantastisch uitzicht. Aan de ene kant kijk je over de Oosterschelde, aan de andere kant over Schouwen-Duiveland.

Schouwen-Duiveland met kinderen: vakantie en uitjes - Oosterschelde - Plompetoren Koudekerke

Voor opa en oma was het niet zo makkelijk om aan de noordkant naar een strandtent te gaan, dan moet je vaak door de duinen lopen. Aan de Oosterschelde kun je wel makkelijk komen. Daarom dronken we even wat bij ’t Oliegeultje. Dit restaurant ligt aan het haventje van Burgh-Haamstede.

Oosterschelde strandtent en restaurant 't Oliegeultje

Attracties met kinderen op Schouwen-Duiveland

Er zijn op Schouwen-Duiveland leuke attracties om heen te gaan met kinderen. Wij hebben ze dit keer niet bezocht, maar willen dan volgende keer zeker wel doen.

Deltapark Neeltje Jans ligt ten zuidwesten van Schouwen-Duiveland. Je kunt hier van alles leren over de deltawerken en de stormvloedkering van binnen bekijken. Maar er is ook waterspeelpark Aquasplash en een strandje. Daarnaast is hier het Bluereef Aquarium Zeeland en kun je met de boot de Oosterschelde Safari doen.

Wil je wat meer weten over de watersnoodramp, dan is er het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Voor kinderen is er een interactieve jeugdroute.

Op verschillende plekken op Schouwen-Duiveland kun je een zeehondensafari doen, een leuk uitje met kinderen.

Klimbos Zeeuwse Helden in Westenschouwen heeft parcoursen voor verschillende leeftijden. De makkelijkste route is is voor kinderen vanaf 5 jaar en minimaal 1,15 meter. Westenschouwen is ook een natuurgebied.

Theetuin de Stokroos in Nieuwerkerk heeft een maisdoolhof.

Zierikzee bestaat al meer dan 1000 jaar en heeft een mooie oude stad. Ook het dorpje Brouwershaven heeft een mooi oud centrum.

Watersport en spelen in het water

Zeeland is natuurlijk ook de plek om te watersporten. Onderstaande foto nam ik bij zeil- en surfcentrum Brouwersdam, waar je ook met een grote glijbaan het water in kunt glijden. Maar er zijn natuurlijk op allerlei plekken watersportcentra.

Aquapark Splash is een reusachtig opblaaskussen in het Grevelingenmeer bij de Brouwersdam.

Zeeland Buitenland is een natuurspeelpark aan het Grevelingenmeer op de Brouwersdam. Vijf eilanden met kreken, hangbruggen, klimtoren, duinen en meer.

surfen en zeilen bij de Brouwersdam

Nog meer uitjes

Ook een aantal andere eilanden van Zeeland en Zuid Holland zijn niet ver weg. Zoek je nog wat meer uitjes, kijk dan even naar deze uitjes voor kinderen in Zeeland en naar deze 101 uitjes voor tieners in Zeeland.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids