101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids

Met jonge kinderen kun je heel veel leuke uitjes doen in Nederland en België. Nu onze kinderen groter worden wordt het aantal mogelijkheden snel groter, maar ook met jonge peuters en kleuters kun je al heel veel leuke dingen doen. Ik maakte een lijstje van onze favorieten, in alle provincies. Er zitten zowel kindvriendelijke uitjes voor binnen als voor buiten tussen. Kijk je mee?

We hebben de afgelopen jaren zo veel toffe uitjes bezocht, maar ook nog zo veel op onze wensenlijst staan. Naast al onze eigen favorieten, vroeg ik op Facebook en Instagram wat jullie leuke uitjes met jonge kinderen vinden. Dankzij jullie is mijn wensenlijstje dan ook nog veel langer geworden 😉

Bekijk voordat je gaat altijd even of de locatie open is. Voor veel uitjes moet je bovendien van tevoren reserveren. Daarnaast geldt bij sommige uitjes een minimumleeftijd of lengte.

Heb jij nog leuke uitjes met jonge kinderen die ook niet mogen missen? Stuur dan een mailtje naar info [at] leukmetkids.nl!


Inhoudsopgave


De leuke uitjes met jonge kinderen liggen in heel Nederland. Je kunt er lekker doorheen bladeren, of doorklikken naar jouw provincie:

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Met jonge kinderen kun je heel veel leuke uitjes doen in Nederland en België. Nu onze kinderen groter worden wordt het aantal mogelijkheden snel groter, maar ook met jonge peuters en kleuters kun je al heel veel leuke dingen doen. Ik maakte een lijstje van onze favorieten, in alle provincies. Er zitten zowel kindvriendelijke uitjes voor binnen als voor buiten tussen. Dit is het Watermuseum in Arnhem.

Algemene tips voor uitjes met jonge kinderen


Korting op uitjes

Met een beetje mazzel kun je een leuke korting op je tickets voor uitjes met jonge kinderen krijgen. Zeker als je flexibel bent wanneer je wil gaan of wat je precies gaat doen. Zoek je een ticket met korting, kijk dan eens bij Tours & Tickets, bij Tripper of bij Dagtickets.

Wist je dat je kind gratis met de trein mee kan? Hoe je dat regelt lees je hier op Leuk met kids.

Cultuur

Het hele jaar door zijn er festivals en markten met kinderprogramma. Zoek je festivals voor de komende tijd, kijk dan ook even in de Leuk met kids agenda voor een lijstje.

Voor peuters, kleuters en grotere kinderen zijn er leuke theatervoorstellingen. Kijk eens bij je lokale theater wat er speelt.

Restaurants enzo

Steeds meer restaurants en cafés hebben een speelhoek waar je kind veilig kan spelen, terwijl jullie lekker aan tafel zitten. Bekijk hier mijn overzicht met restaurants in heel Nederland.

Of bekijk onze reviews van Parkcafé Mees in Deventer, NuNu in Schalkhaar, de Gerrithoeve in Oisterwijk, House of Bird in Diemen, Kanteen25 in Amsterdam en de Boomhuttenclub in Den Haag.

Zijn de kids gek op pannenkoeken? Kijk dan even naar mijn overzicht met leuke pannenkoekenrestaurants.

Of bekijk onze reviews van pannenkoekenrestaurants Smullen & Spelen in Almere, van de Pannekoekenmolen op Schouwen-Duiveland en van het Jagershuis in het Gooi.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Met jonge kinderen kun je heel veel leuke uitjes doen in Nederland en België. Nu onze kinderen groter worden wordt het aantal mogelijkheden snel groter, maar ook met jonge peuters en kleuters kun je al heel veel leuke dingen doen. Ik maakte een lijstje van onze favorieten, in alle provincies. Er zitten zowel kindvriendelijke uitjes voor binnen als voor buiten tussen. Dit is kindvriendelijk restaurant de Eendracht in Blaricum.

Speeltuin, kinderboerderij, dierentuin en meer

Op een druilerige dag is een binnenspeeltuin ideaal, op een mooie dag willen de kids lekker naar een buitenspeeltuin. Daarom ik maakte een lijstje met binnenspeeltuinen en buitenspeeltuinen.

Er zijn ook wat kleinere attractieparken die altijd wel een grote speeltuin hebben. Bijvoorbeeld de Julianatoren in Apeldoorn, Speelpark Oud Valkeveen in Naarden en Duinrell in Wassenaar. Weet je dat Madurodam tegenwoordig behalve een miniatuurstad ook indoor attracties, doe dingen en speeltuinen heeft?

De kinderboerderij is één van de eerste uitjes die leuk zijn om met je kleintje te doen. De eerste dieren die veel kinderen ontdekken in boekjes zijn boerderijdieren, dus dat sluit perfect aan bij hun belevingswereld. Bovendien zijn de meeste kinderboerderijen gratis, dus het is ook niet erg als ze er nog niet aan toe zijn. Leuke kinderboerderijen vind je in dit lijstje. In de lente en zomer stellen veel “echte’ boerderijen hun deuren een keer open voor publiek. Dit soort open dagen delen we vaak in de Leuk met kids agenda.

Ook de dierentuin is al snel leuk. Een los kaartje is duur, maar de prijs van een abonnement valt naar verhouding wel mee. Een voordeel van een abonnement is dat het ook niet zonde is om even snel naar de dierentuin te gaan. Er zijn natuurlijk super veel verschillende dierentuinen. Onze favorieten: de Amsterdamse stadsdierentuin Artis, Burgers’ Zoo in Arnhem, Almere Jungle in Almere, Beekse Bergen in Hilvarenbeek (bekijk onze review) en Ouwehands Dierenpark in Rhenen.

Een actief dagje weg

Met iets grotere kinderen is een klimbos een leuk uitje. Zo gingen wij naar review over Fun Forest. Bij slecht weer is een klimhal is ook super leuk, zo een waar kinderen zich makkelijk zelf kunnen zekeren.

Sleeën kun je in Nederland helaas maar af en toe. Skiën in kan je natuurlijk wel het hele jaar op een indoor ski baan.

Op veel plekken wordt apenkooien georganiseerd in de gymzaal die in het weekend niet door school gebruikt wordt. Daar kunnen de kinderen lekker uitrazen.

Gek op trampolines? Ga dan bijvoorbeeld naar JumpSquare of Jump XL. Een binnen uitje waarbij kinderen lekker hun energie kwijt kunnen!

Lasergamen is ook een leuke overdekte activiteit. Dat kan bij de Kartfabrique in Utrecht en bij Gamecity Zoetermeer.

Sommige winkels hebben een binnenspeeltuin, dan kun je gelijk even shoppen, wel zo praktisch. En sommige speelgoedwinkels zijn zo groot dat ze goed zijn voor urenlang vermaak.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Met jonge kinderen kun je heel veel leuke uitjes doen in Nederland en België. Nu onze kinderen groter worden wordt het aantal mogelijkheden snel groter, maar ook met jonge peuters en kleuters kun je al heel veel leuke dingen doen. Ik maakte een lijstje van onze favorieten, in alle provincies. Er zitten zowel kindvriendelijke uitjes voor binnen als voor buiten tussen. Dit is Clip ‘n Climb in Amsterdam Noord.

Stedentrip als uitje met jonge kinderen

Een stedentrip saai? Nee hoor, als je het een ontdekkingsreis noemt vinden kinderen het opeens heel leuk. Vanaf een jaar of drie kun je met kinderen samen een stad beleven. Gewoon lekker door een stad struinen en kijken wat je tegenkomt. Street art routes zijn daarnaast een leuke manier om te wandelen met kinderen.

Zoek je tips in de verschillende steden? Kijk dan eens naar onze tips in Amsterdam, in Rotterdam en in Den Haag. Daarnaast zijn we gek op Deventer, dus daar hebben we ook heel veel tips over.

Ver lopen is voor kleintjes vaak vermoeiend. Dan kan een fietstocht een leuk alternatief zijn. Bij Baja Bikes kun je fietstochten met een gids doen. Op de informatiepagina van iedere tour zie je onder “handige info” of er kinderfietsen en kinderzitjes beschikbaar zijn.

Kindvriendelijke musea

We gaan regelmatig naar een kindvriendelijk museum. Ik heb samen met lezers een lange lijst gemaakt met kindvriendelijke musea. Daarnaast schreven we over veel musea een review.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Met jonge kinderen kun je heel veel leuke uitjes doen. Nu onze kinderen groter worden wordt het aantal mogelijkheden snel groter, maar ook met jonge peuters en kleuters kun je al heel veel leuke dingen doen. Zoals het Nijntje museum in Utrecht.

De natuur in

In de natuur vind je veel leuke uitjes met jonge kinderen. Het bos is altijd wel in de buurt. Lekker regenlaarsjes en een regenjas aan en stampen maar. Bij de buitencentra van Staatsbosbeheer kun je daarnaast een wandeling over een kabouterpad maken, compleet met kaboutermuts en knapzak. Natuurmonumenten heeft de Oerrr speelnatuur op verschillende plekken in Nederland.

Aan het einde van de zomer en het begin van de herfst kun je in veel boomgaarden appels, peren en ander fruit plukken. Vaak betaal je alleen voor het fruit. Ik maakte een overzicht met leuke plekken voor de fruitpluk met kinderen.

Wil je de kids planten leren kennen? Kijk eens bij De Tuinen van Appeltern, bij de Hortus Botanicus of bij Pantropica.

Wandelen is gratis en het kan een ware ontdekkingsreis voor de kinderen zijn. Een blotevoetenpad is natuurlijk helemaal een avontuur, je vindt er veel in mijn overzicht met blotevoetenpaden.

Ken je de wandelknooppuntennetwerken al? Je kunt een wandeling uitstippelen tussen verschillende knooppunten. Die wandeling volg je dan via de paaltjes met gekleurde pijlen. Op veel parkeerplaatsen bij wandelgebieden zie je deze wandelroutes staan. Je kunt ze ook online zoeken of zelf uitstippelen bij de ANWB of Wandelnet. Met kids is het erg fijn om van tevoren te weten hoe ver een wandeling is.

Bekijk hier ook leuke kinderboeken over de natuur.

Zwemmen en het strand

Het strand is één grote zandbak, lekker in het zand spelen met een emmertje en een schepje of met je regenlaarsjes door de branding rennen. Of bij een strandtent zitten waar papa en mama lekker een wijntje drinken en de kinderen spelen 🙂 Op Leuk Met Kids vind je ook een overzicht met leuke kindvriendelijke strandtenten.

Is het lekker zwemweer en wil je zwemmen in een meer, plas of rivier? Een overzicht van alle officiële zwemwater plekken in Nederland staat op Zwemwater.nl. Daarop kun je zien of het water schoon is.

En als je dan toch gaat zwemmen, vergeet dan ook niet te gaan picknicken! Lekkere recepten vind je hier.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Met jonge kinderen kun je heel veel leuke uitjes doen. Nu onze kinderen groter worden wordt het aantal mogelijkheden snel groter, maar ook met jonge peuters en kleuters kun je al heel veel leuke dingen doen. Lees je mee?

Een weekendje weg


Zoek je een leuke plek om te overnachten, als uitje met jonge kinderen? Bekijk dan mijn lijstjes met leuke vakantieparken en met kindvriendelijke hotels. We schreven ook reviews van vakantiehuisjes en hotels. Kijk bijvoorbeeld eens naar onze reviews van Stayokay Rotterdam, van Controversy Tram Inn, van Vakantiepark Dierenbos en van verschillende Landal parken.

Kamperen is een van de leukste uitjes met jonge kinderen! Als je tenminste de leuke plekken weet te vinden. Daarom maakte ik een flinke lijst met kindvriendelijke campings in Nederland en België. Daarnaast schreven we veel reviews over leuke campings. Denk aan camping Bakkum, camping de Lemeler Esch, glamping Landal Gooise Heide en camping Lolotte. Ook gingen we kamperen in het weiland bij Campspace.

Er zijn verschillende pretparken waar je ook kunt overnachten. Als je een weekendje gaat kun je alles rustiger aan doen, heel fijn met kleintjes. Overnachten kan bijvoorbeeld bij de Efteling, bij Duinrell, bij de Beekse Bergen en bij Slagharen. Zelf gingen we naar Safari Resort Beekse Bergen en naar Duinrell.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Met jonge kinderen kun je heel veel leuke uitjes doen in Nederland en België. Nu onze kinderen groter worden wordt het aantal mogelijkheden snel groter, maar ook met jonge peuters en kleuters kun je al heel veel leuke dingen doen. Ik maakte een lijstje van onze favorieten, in alle provincies. Er zitten zowel kindvriendelijke uitjes voor binnen als voor buiten tussen. Zoals slapen in Safari Resort Beekse Bergen.

Leuke uitjes met jonge kinderen in Groningen


Blotevoetenpad in het Peebos in Opende tussen Surhuisterveen en Tolbert: bij Theetuin Blotevoetenhof. Er is een langere en een kortere route.

Sint Vitusholt in Winschoten: kleurrijke speeltuin. Met een kiosk en een speciaal deel voor kleintjes.

De Leeuwenborg in Nieuw Scheemda: indoor speelparadijs, lopen op een bal in het water en midget golf.

LEGiO-Museum in Grootegast bij Roden en Zuidhorn: LEGO museum met de slogan “kijken, bouwen, spelen”. Daarnaast is hier ook een museum met legervoertuigen, een drukkerijmuseum en museumrestaurant American diner.

Landgoed Tenaxx in Wedde bij Veendam: klein attractiepark. Het heeft onder meer een dinopark, bomenpark, miniatuurpark, speeltuin en ook een treintje.

Wonderwereld in Ter Apel: dierentuin, speeltuin en sprookjeswereld.

De stad Groningen en omgeving

Het Groninger Museum: ligt vlak naast het station van Groningen en is daar echt een eye catcher. Naast een collectie over de geschiedenis en cultuur van Groningen, vind je er ook moderne kunst, fotografie, mode en design. Er is daarnaast een ontdekkingsruimte voor allerlei activiteiten. Ook is er een atelier waar je zelf creatief aan de slag kunt gaan.

Storyworld in Groningen is het museum voor strips, animatie en games. Voorheen was dit het Stripmuseum.

Jump XL in Groningen: trampolinepark.

Hofje van Harkstede in Harkstede bij Groningen: pluktuin. Je kunt hier fruit en bloemen plukken.

Beachclub Kaap Hoorn in Haren bij Groningen: strandtent aan het Hoornsemeer, die het hele jaar open is. Binnen is er ook een speelhoekje en een kindermenu.

Paviljoen Appelbergen in Glimmen bij Haren: bij dit paviljoen kun je pannenkoeken eten, maar ook allerlei andere dingen. Buiten is er een terras met speeltuin.

Familiepark Nienoord in Leek tussen Groningen en Roden: landgoed met allerlei faciliteiten. Er is een speeltuin, kinderboerderij en een treintje. Daarnaast is er binnen een apenkooi, bioscoop, binnenzwembad en een miniatuurwereld met treinen.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Met jonge kinderen kun je heel veel leuke uitjes doen in Nederland en België. Nu onze kinderen groter worden wordt het aantal mogelijkheden snel groter, maar ook met jonge peuters en kleuters kun je al heel veel leuke dingen doen. Ik maakte een lijstje van onze favorieten, in alle provincies. Er zitten zowel kindvriendelijke uitjes voor binnen als voor buiten tussen.

Leuke uitjes met jonge kinderen in Friesland


De Kruidhof in Buitenpost bij Dokkum: “hortus van Fryslân”. Er zijn twee natuurlijke speeltuinen. Ook is er een kleine speeltuin voor kleintjes, met zandbak met klimheuvel en glijbaan. Daarnaast is er er een grote speeltuin voor wat grotere kinderen, met klimtoren, kabelbaan, watertoestellen en kookpot. In het Tuincafé eet je verse streekproducten.

Om de Dobben in Burgum: brasserie in de natuur, in hippe landelijke stijl. Met grote houten speelweide. In het natuurgebied Om de dobben kun je vrij rondstruinen. Er is ook een deel waar je bloemen of bramen mag plukken.

Speelbos Sparjebird in Hemrik bij Drachten: speelnatuur van Staatsbosbeheer, waar je kunt eten bij de Blokhut.

Doolhofpark in Bakkeveen: naast doolhoven is er een speeltuin en restaurant.

Het Friese Museumdorp in Allingawier bij Makkum: openluchtmuseum in karakteristieke terpdorp. Je kunt er ook naar het restaurant, een speurtocht doen, kabouters zoeken en naar de speeltuin.

Rond de Friese meren

Kameleondorp Terherne bij Sneek: spelen in het teken van Hielke en Sietse uit de Kameleon boeken. Het ligt in een waterrijk gebied, met Avonturen Eiland, overdekt boerenspeelerf en rondvaart.

Sybrandy’s Speelpark in Oudemirdum tussen Workum en Lemmer: dit speelpark zit een beetje tussen een grote speeltuin en een attractiepark in.

De Hege Gerzen in Oudemirdum: recreatieterrein en strand. Met strandpaviljoen en Blotevoetenpad Gaasterland.

Paviljoen Salt in Terherne: strandtent aan de Zoutepoel. Met omheinde speeltuin met airtrampoline. Er is hier naast een uitgebreide volwassen kaart, ook een kinderkaart.

Kinderboerderij Sneek: kinderboerderij. Heeft behalve dieren ook een terras, speeltuin, zandbak, airtrampoline, tractoren en een watertuin. Voor slecht weer is er daarnaast een speelzolder.

Duinen Zathe in Appelscha: klein attractiepark. Met onder andere een verkeerscircuit, botsbootjes en octopus.

Blotevoetenpad Drents-Friese Wold in Appelscha: met blote voeten op avontuur. Bij het Buitencentrum is ook een Boswachterslab.

Beachclub Lemmer in Lemmer: strandtent aan het IJsselmeer. Op het strand is een speeltuin. Daarnaast is er binnen een speelhoek en er zijn een paar kindergerechten.

Fruithof de Struikrover in Oldeholtpade bij Wolvega: in het plukseizoen kun je hier biologisch fruit plukken. Ook kun je er terecht voor zaden en plantjes.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Met jonge kinderen kun je heel veel leuke uitjes doen in Nederland en België. Nu onze kinderen groter worden wordt het aantal mogelijkheden snel groter, maar ook met jonge peuters en kleuters kun je al heel veel leuke dingen doen. Ik maakte een lijstje van onze favorieten, in alle provincies. Er zitten zowel kindvriendelijke uitjes voor binnen als voor buiten tussen.

Leuke uitjes met jonge kinderen in Drenthe


Rond Assen 

Hof van Saksen in Nooitgedacht in Drenthe: een luxe park. Met stijlvolle huisjes, een mooi meer, luxe restaurants met kinderspeelhoek en een prachtig zwembad. Er zijn leuke voorzieningen voor babies, peuters, kleuters, schoolkinderen én tieners. Ook leuk voor een familieweekend dus. Ik schreef een review over Hof van Saksen.

Boomkroonpad in Drouwen: op dit pad van Staatsbosbeheer loop je letterlijk tussen de hoge boomtoppen door. Je vindt hier ook Speelbos Lorken.

Museum Kinderwereld in Roden: een speelgoedmuseum. Met antiek speelgoed, zoals poppen, auto’s, treinen, speelautomaten en Lego.

Bij Boon in Peize: stijlvol restaurant in een mooi oud gebouw. Er is een grote speelkamer voor kinderen. Daarnaast is er een kidsmenu. Na het eten worden kids meegenomen om een ijsje en een cadeautje te kiezen.

Sprookjeshof in Zuidlaren: is een Sprookjesbos. Daarnaast zijn er een buitenspeeltuin, binnenspeeltuin, kinderboerderij en midgetgolf.

Gevangenismuseum in Veenhuizen bij Assen: een oude veenkolonie. Voor kinderen zijn er speurtochten, een klauterbajes, ritje met de Boevenbus en kleuren en tekenen in de tekencel.

Museumdorp Orvelte: dorpje met oude Drentse boerderijen. Daarnaast is er een kinderboerderij met speeltuin.

De Bonte Wever in Assen: hotel met familiekamers en veel faciliteiten. Zoals een subtropisch zwemparadijs, bowling, fitness, beautycentrum en restaurant.

De Kleine Moere in Grollo bij Assen: outdoor belevenissenpark. Met klimbos, boulderen, suppen, kanoën, vlotten bouwen, mountainbiken en hindernisbaan. Ook is er een strandpaviljoen aan de waterplas met strand en houten speeltuin.

Bosjes Fruit in Gieterveen bij Stadskanaal en Assen: fruit plukken in de Bosjestuin.

Rond Hoogeveen

De Bospub in Dwingelo bij Hoogeveen: ligt in het Nationaal Park Dwingelderveld. Na een wandeling eet je hier pannenkoeken of iets anders. Alles ademt de sfeer van het bos.

Recreatiegebied Nijstad in Hoogeveen: strand met speeltuin. Paviljoen Nijstad is een strandtent aan het water. Op de kaart staan verse en lokale producten.

Plopsa Indoor in Dalen bij Coevorden: grote binnenspeeltuin met bekende karakters. Denk aan Maya de Bij, K3, Wickie de Viking, maar ook allerlei anderen.

De Drentse Koe in Ruinerwold bij Meppel: speel- en ijsboerderij. Je kunt hier ook lunchen. Er is een speelweide en ook een overdekte speelschuur met boerderijthema. Daarnaast zijn er tractoren, kabelbaan, dieren, waterspeeltuin en speeltoestellen.

Rond Emmen

Rijk der Kabouters in Eext bij Stadskanaal: kabouterbos met speeltuin. Je kunt ook een speurtocht doen.

Kabouterland in Exloo bij Emmen: verschillende speeltuinen binnen en buiten. Geheel in het teken van kabouters, trollen en dieren. Er is ook een restaurant en terras.

Wildlands Aventure Zoo in Emmen: dierentuin. Naar eigen zeggen een wereldreis in één dag.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Met jonge kinderen kun je heel veel leuke uitjes doen in Nederland en België. Nu onze kinderen groter worden wordt het aantal mogelijkheden snel groter, maar ook met jonge peuters en kleuters kun je al heel veel leuke dingen doen. Ik maakte een lijstje van onze favorieten, in alle provincies. Er zitten zowel kindvriendelijke uitjes voor binnen als voor buiten tussen.

Leuke uitjes met jonge kinderen in Overijssel


Zwolle

Dinoland in Zwolle: speelpark voor dinosaurus fans. Buiten zijn er een speurtocht, klimparcoursen voor verschillende leeftijden, minigolf en een speeltuin. Binnen is er een t-rex expeditie, dino show, paleolab, lasergamen en een speelhal.

De Kas van Kaat in Zwolle: biologische kwekerij, winkel en lunchcafé. Kids kunnen struinen door de natuur, bijvoorbeeld over het ganzenpad met opdrachten. Ook is een maisdoolhof en klompenpad.

De Vreugdehoeve in Zwolle: restaurant bij boerderij. Er is een grote speeltuin, met onder andere een airtrampoline, tractorband en mini tractors. Ook is een kindermenukaart. Je kunt meekijken op de boerderij. Via de ramen kun je de schapen zien en meekijken hoe kaas en ijs worden gemaakt.

Doepark Nooterhof in Zwolle: mooie natuurlijke speeltuin met veel water en hout. Ook is er een blotevoetenpad.

Het Vechtdal

Attractiepark Slagharen: dit park heeft attracties voor allerlei leeftijden. Ook is er een waterpark en een klimpark. Daarnaast kun je er slapen in vakantiehuisjes, in wigwams en op de camping.

De Wolventuin in Stegeren bij Ommen: binnenspeeltuin met veel hout en groen. Je kunt het combineren met het restaurant. Daarnaast is er in de zomer een binnenzwembad en buitenzwembad.

De Koppel in Hardenberg: natuuractiviteitencentrum met blotevoetenpad, aan de Vecht. De kinderen vonden het erg leuk om hier doorheen te struinen. Door het gras, water en allerlei paadjes.

De Sahara bij Ommen: ja heus, de Sahara, maar dan in Nederland. Deze zandverstuiving is indrukwekkend, het ruikt er bijzonder en het voelt er heel weids. Wij volgden een wandelroute die zowel over de Sahara liep, als door het bos er omheen. Bij de parkeerplaats zie je op de wandelkaart het overzicht van de route, we maakten daar een foto van voor we gingen wandelen.

De Lemeler Esch bij Ommen: camping met een trekkershut, boslodge en chalet. Het heeft speeltuintjes op de velden, een zwembad, speelnatuur, vliegerveld, Boscafé en hooiberg. Soms wordt er ook yoga georganiseerd, ook kinder yoga en familie yoga. Roos schreef een review over De Lemeler Esch.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Met jonge kinderen kun je heel veel leuke uitjes doen in Nederland en België. Nu onze kinderen groter worden wordt het aantal mogelijkheden snel groter, maar ook met jonge peuters en kleuters kun je al heel veel leuke dingen doen. Ik maakte een lijstje van onze favorieten, in alle provincies. Er zitten zowel kindvriendelijke uitjes voor binnen als voor buiten tussen. Natuuractiviteitencentrum en blotevoetenpad Koppel Overijssel.

Salland

Avonturenpark Hellendoorn: een wat kleiner pretpark. Ideaal als je leuke uitjes zoekt met kleintjes en tieners.

Kinderboerderij Dondertman in Holten: gigantisch speelterrein. Je wandelt van de ene groep dieren naar de andere. Voor de kids staan er bolderkarren. Behalve een kinderboerderij is er ook een speeltuin en een restaurant met speelkelder.

De Flierefluiter in Raalte tussen Zwolle en Deventer: binnenspeeltuin, buitenspeeltuin en kinderboerderij. In de buitenspeeltuin zijn trampolines, skelters, een waterspeeltuin en speeltoestellen. Op de kinderboerderij kun je ook ponyrijden en er is een kleine camping met uitzicht op de speeltuin.

NuNu in Schalkhaar bij Deventer: fijn restaurant. Er is een idyllische tuin met terras en relax stoelen, met uitzicht op een leuke ouderwetse speeltuin.

Buitenpost (review) in Twello: groene idyllische plek bij Deventer. We hebben het blotevoetenpad gelopen, dat duurt ongeveer een uur. Daarna spelen de kids in de speeltuin en zit je zelf op het terras. Er is namelijk ook een restaurantje in een kas, met brouwerij. Je kunt ook kamperen op de camping.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Met jonge kinderen kun je heel veel leuke uitjes doen in Nederland en België. Nu onze kinderen groter worden wordt het aantal mogelijkheden snel groter, maar ook met jonge peuters en kleuters kun je al heel veel leuke dingen doen. Ik maakte een lijstje van onze favorieten, in alle provincies. Er zitten zowel kindvriendelijke uitjes voor binnen als voor buiten tussen. Dit is het Speelgoedmuseum in Deventer in Overijssel.
Kindvriendelijke uitjes in Deventer

Speelgoedmuseum in Deventer: kinderen zien hier heel veel speelgoed van vroeger. Maar er is ook veel speelgoed van nu, om lekker mee te spelen. Daarnaast is er een buitenspeelroute, door de mooie oude stad Deventer. We schreven een review over het Speelgoedmuseum.

Parkcafé Mees in Deventer: kleurrijke plek in het groen. Mees ligt op het Vogeleiland in het Rijsterborgherpark, vlakbij het station. Lees ook onze review van Parkcafé Mees.

Woeste Willem in Deventer: natuurspeeltuin aan “de andere kant” van de IJssel. Naast de stadscamping in het vroegere Worpplantsoen. Hier kunnen kinderen lekker met water kliederen. Een stukje verderop ligt het stadsstrand met pop up strandtent Meadow.

De Ulebelt in Deventer: natuur- en milieucentrum met kinderboerderij. In het Gooikerspark in de wijk Colmschate.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Zoals een dagje of weekendje naar Deventer.

Twente

Erve Kuiper in Denekamp: hier kun je kijken bij de koeien. Maar ook spelen in de speeltuin en genieten van het ijs van de IJskuip.

Klein Afrika in Oldenzaal: restaurant met speeltuin buiten en binnenspeelruimte. Alles staat in het teken van de dieren en natuur in Afrika.

Oyfo Kunst & Techniek in Hengelo is leuk voor kleine uitvinders. Je mag er met alles spelen en alles aanraken. Regelmatig zijn er doemiddagen, waarbij kinderen onder leiding van een docent aan de slag kunnen.

Jump XL in Hengelo: trampolinepark.

Spoorfietsen in Hengelo: met een gezinsfiets over een oud spoortraject fietsen.

De Waarbeek in Hengelo: kleinschalig attractiepark.

Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen en Boekelo bij Enschede: hier kun je een ritje maken met een historische locomotief.

Bij ’t Düvelshöfke in Oldenzaal: rood fruit en bloemen plukken. Ook is er een landwinkel.

Museumfabriek in Enschede: museum in de voormalige textielfabriek Het Rozendaal. Het is een natuurhistorisch museum, kunstmuseum, oudheidkamer en techniekmuseum in één. Je leert er over geschiedenis en toekomst van Twente. Je kunt zelf aan de slag met 3D printers en lasercutters in de Makerspace. In de toren van het museum zit een Sterrenwacht.


Leuke uitjes met jonge kinderen in Gelderland


De Veluwe

Fruittuin Verbeek in Oldebroek bij Zwolle: appels en peren plukken. Er is ook een boerderijwinkel en een terras.

A.Vogel Tuinen in Het Harde bij Zwolle en Elburg: even lekker de natuur in. Lopen over het Blotevoetenpad, kruiden proeven in de Smultuin en wat drinken in het Kruidentheehofje.

Walhalla (review) in Harderwijk: kleurrijke strandtent op het strand eiland aan het Veluwemeer. Met terras aan het strand en een trampoline, houten speeltuin en fitness.

Strandtent Walhalla in Harderwijk aan het strand op strandeiland. Wat een leuke plek! Strandtent Walhalla in Harderwijk ligt aan het strand op strandeiland. Met terras aan het strand en een trampoline, houten speeltuin en fitness. Een leuk restaurant met kinderen en tieners.

De Julianatoren in Apeldoorn: een combinatie van een speeltuin en een klein pretpark.Lekker overzichtelijk en met een stuk bos erbij.

De Apenheul in Apeldoorn: dierentuin met loslopende apen.

Klimbos Veluwe in Apeldoorn: lekker buiten klimmen voor klauteraars.

Kinderparadijs Malkenschoten in Apeldoorn: wat vroeger een kinderboerderij was zit nu een beetje tussen een speeltuin en een attractiepark in. Dieren zijn er nog steeds, maar bijvoorbeeld ook een speelweide, klimparcours, verkeerspark, junglepad, minigolf, waterparcours en waterfietsen.

Veluwsche Stoomtrein Maatschappij in In Beekbergen: heel veel oude stoomtreinen. Je kunt ook nog een rit maken met een stoomtrein.

Maisdoolhof Voorthuizen: doolhof met een grote speeltuin.

Vliegveld Teuge tussen Apeldoorn en Deventer: vanuit Restaurant Take Off kun je vliegtuigjes zien opstijgen en landen. Voor hele kleine kinderen is het wat minder handig, vanwege de open haarden.

’t Jagersnest in Ermelo: familierestaurant met allerlei faciliteiten voor kinderen. Buiten is er een Speel- en Doepark, binnen is er een speelhoek. In de zomer is er ook een zwembad. Bij een kinderpannenkoek mogen de kinderen zelf hun pannenkoek met snoep versieren.

Wil je wat langer naar de Veluwe? Landal Miggelenberg, Landal Rabbit Hill en Landal Heideheuvel liggen er vlakbij elkaar. Allemaal fijn, maar allemaal net wat anders.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Met jonge kinderen kun je heel veel leuke uitjes doen in Nederland en België. Nu onze kinderen groter worden wordt het aantal mogelijkheden snel groter, maar ook met jonge peuters en kleuters kun je al heel veel leuke dingen doen. Ik maakte een lijstje van onze favorieten, in alle provincies. Er zitten zowel kindvriendelijke uitjes voor binnen als voor buiten tussen. Dit is de Julianatoren in Apeldoorn in Gelderland op de Veluwe.

De Achterhoek en Liemers

Restaurant en spelerij De Witte Wieven in Zwiep bij Lochem: in de Achterhoek bestaat de legende van de Witte Wieven. Over heksen die in de nacht in het bos dwalen. Deze speeltuin met de houten poppen in het heksenbos bestaat dan ook al heel lang. Inmiddels is er in het restaurant ook een binnenspeeltuintje.

Erve Brooks in Gelselaar bij Lochem: pannenkoekenboerderij. Met buitenspeeltuin met veel water, avonturenpad en blotevoetenpad. Maar ook een binnenspeeltuintje in een hooiberg.

Klimbos Achterhoek in Ruurlo: lekker buiten klimmen voor klauteraars. Ernaast zit ook Doolhof Ruurlo.

De Spelerij in Dieren: bijzondere speeltuin waar kinderen spelend ontdekken hoe dingen werken. Denk aan spelen met een hijskraan of broodjes bakken. Bij de Uitvinderij kunnen kinderen daarnaast met hun handen werken, met stoere materialen en machines.

Ezelstal de Edelingen in Zelhem: hier kun je met een ezeltje huren. Dat ezeltje gaat gezellig een of zelfs meerdere dagen met je mee om te wandelen.

Stayokay Gorssel vlakbij Deventer is een hostel in een oud Noors jachthuis, met een bijzondere houten buitenkant. Er is een terras en tuin met veel faciliteiten voor kinderen, zoals een speelplaats, sportveld en tafeltennis. Binnen is er daarnaast een binnenspeelruimte met onder meer een tafelvoetbaltafel, sjoelbak, boeken en spelletjes. Je kunt slapen in familiekamers of in een wikkelhouse in het groen. Bekijk ook onze review van Stayokay Gorssel.

Arnhem en Nijmegen 

Watermuseum in Park Sonsbeek in Arnhem: kinderen ontdekken en leren hier van alles over water. Daarnaast kunnen ze zelf proefjes doen. Erg leuk voor nieuwsgierige kids die van techniek houden. Als het regent of koud is kun je binnen van alles doen. In de zomer kun je er ook leuke dingen buiten doen, waaronder de waterspeeltuin.

Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem: hier waan je je terug in de tijd. Het is een soort dorp met verhalen uit allerlei tijden. Ook kun je er workshops doen of gewoon lekker spelen.

Burgers’ Zoo in Arnhem: ruim opgezette dierentuin met verschillende werelden.

Hof van Kaatje in Wijchen: recreatieboerderij voor kinderen tot 8 jaar. Er is een speeltuin, kinderboerderij, huifkar, boerengolf, jeu de boules en terras.

Trampolinepark JumpSquare zit in Arnhem en in Nijmegen. Jump XL zit in Ede.

Zandziebar in Slijk-Ewijk bij Nijmegen en Arnhem: strandje met gratis toegankelijk speeleiland. Er is een kiosk met een terras, waar je wat te eten of drinken kunt halen. Verder kun je er waterfietsen, SUP-planken en kano’s huren.

Maisdoolhof in Malden bij Nijmegen: hier kun je dolen in het doolhof. Daarnaast is er ook allerlei ander groot speelgoed.

De Betuwe 

Geofort Herwijnen (review) bij Leerdam en Culemborg: hier leer je over de aarde, het klimaat, waterbeheer en de energietransitie. Buiten is er een leuke speeltuin. En je kunt er Minecraft workshops doen! Daarnaast zit het in een oud fort van de Hollandse Waterlinie. We zagen er ook veel jongere kinderen rondlopen, die zich goed vermaakten. Maar om alles echt goed te begrijpen moet je ongeveer 8 jaar zijn.

Tuinen van Appeltern bij Tiel: je doet hier inspiratie op voor je tuin, terwijl je kinderen spelen. Er zijn meerdere speeltuinen, waaronder een natuureiland, maar ook in de gewone tuinen kunnen ze zich goed vermaken.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Met jonge kinderen kun je heel veel leuke uitjes doen in Nederland en België. Nu onze kinderen groter worden wordt het aantal mogelijkheden snel groter, maar ook met jonge peuters en kleuters kun je al heel veel leuke dingen doen. Ik maakte een lijstje van onze favorieten, in alle provincies. Er zitten zowel kindvriendelijke uitjes voor binnen als voor buiten tussen. Dit zijn de Tuinen van Appeltern bij Tiel in Gelderland.

Leuke uitjes met jonge kinderen in Utrecht


Op ‘t eiland in Nederhorst Den Berg: restaurant in het groen aan het water van de Vecht. Er is speelgoed en een kindermenu. Gasten kunnen gebruik maken van de speeltuin en kinderzwembad van het naastgelegen chaletpark. Oudere kids en ouders kunnen in de Vecht zwemmen bij de zwemtrap.

Ouwehands Dierenpark in Rhenen: deze dierentuin ken je misschien van de panda’s. Maar Ouwehands heeft natuurlijk nog veel meer dieren en speeltuinen. Buiten is er de Afrikaanse speelsafari. Binnen is er daarnaast de overdekte klim en klauterspeelplek RavotAapia, met een restaurantje voor de ouders. Kom je toch voor de panda’s? Xing Ya en Wu Wen hebben allebei een eigen tempel. Daarnaast is er een pandaknuffelmuur en een Aziatisch restaurant.

Natuurkwartier Nieuwegein: milieu educatie centrum. Met blotevoetenpad, kabouterpad en andere activiteiten voor kinderen. In park Oudegein zit ook een speeltuin.

Kasteel de Haar in Haarzuilens: mooi kasteel, ook vanwege de prachtige tuinen. Kinderen kunnen er een speurtocht doen.

Pyramide van Austerlitz in Woudenberg bij Zeist: de bekende groene piramide, gebouwd voor Napoleon. Hier kun je een mooie wandeling maken, op bordjes worden verschillende afstanden aangegeven. Ook is er een een restaurant met ouderwetse speeltuin en daarnaast een treintje, botsauto’s en zweefmolen. Het is een mooie plek om een wandeling te combineren met de speeltuin.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Met jonge kinderen kun je heel veel leuke uitjes doen in Nederland en België. Nu onze kinderen groter worden wordt het aantal mogelijkheden snel groter, maar ook met jonge peuters en kleuters kun je al heel veel leuke dingen doen. Ik maakte een lijstje van onze favorieten, in alle provincies. Er zitten zowel kindvriendelijke uitjes voor binnen als voor buiten tussen. Dit is Ouwehands Dierenpark in Rhenen in Utrecht.

Amersfoort

Verkeerstuin in Amersfoort: op het oude NS-terrein Wagenwerkplaats kunnen kinderen lekker rondracen op fietsjes en skelters.

Dierenpark Amersfoort: dierentuin. Met een Dinobos, een Expeditie-rivier, een klimroute en een Stad der Oudheid.

Trampolinepark JumpSquare zit in Baarn, Jump XL in Amersfoort.

Het Lokaal in Amersfoort: foodhal in twee oude loodsen in het centrum, met producten uit de regio. Met kinderstoelen, een verschoningsplek en zitkuil met keukentje en spulletjes om te kleuren. Ook is het leuk om met de kinderen een kijkje te nemen bij de bakker of de koffiebrander.

Zandfoort aan de Eem in Amersfoort: kleurrijke hippie strandtent in het centrum van Amersfoort. Op het strand staan een waterpomp, schommel en glijbaan. Binnen is er een speelruimte en op de kaart staan heel veel lekkere dingen voor kinderen. Je kunt er ook je kinderfeestje vieren.

Blik & Burgers in Zeist: speeltuin vlakbij Slot Zeist. Er is een flinke menukaart voor ontbijt, lunch en wat lekkers. Daarnaast zijn er regelmatig leuke activiteiten voor kids.

De Soesterduinen zijn zandduinen, leuk om hier te wandelen met kinderen. Soesterdal in Soesterberg is een mooi restaurant in dit gebied, met een terras én grote houten speeltuin rondom. Er vlakbij ligt het Nationaal Militair Museum en de Vliegbasis Soesterberg, dus je ziet ook regelmatig vliegtuigjes vertrekken, leuk voor kleine vliegtuig fans. Lees hier verder.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Met jonge kinderen kun je heel veel leuke uitjes doen in Nederland en België. Nu onze kinderen groter worden wordt het aantal mogelijkheden snel groter, maar ook met jonge peuters en kleuters kun je al heel veel leuke dingen doen. Ik maakte een lijstje van onze favorieten, in alle provincies. Er zitten zowel kindvriendelijke uitjes voor binnen als voor buiten tussen. Zoals de Soesterduinen en restaurant Soesterdal bij Soest.

Lage Vuursche

Buiten in de Kuil in Lage Vuursche: restaurant midden in het bos. Kinderen spelen er heerlijk buiten en je kunt er mooi wandelen. Lees meer over wandelen in Lage Vuursche.

Het Jagershuis in Lage Vuursche, pannenkoekenrestaurant in het Gooi. De kinderen spelen in een fantastische houten speeltuin, terwijl je zelf lekker in het zonnetje zit.

Klimbos Gooi-Eemland in Lage Vuursche: lekker buiten klimmen voor klauteraars.

Hoeve Ravestein in Baarn: biologische boerderij met winkel en terras. Kinderen kunnen de dieren op de boerderij bekijken en er zijn fietsjes en traktoren om mee te spelen. Daarnaast is er een pluktuin en klompengolf.

De stad Utrecht

Spoorwegmuseum: natuurlijk kun je hier indrukwekkende historische treinen bekijken. Maar er is nog veel meer. Zo zijn er spannende attracties en het Techlab. Voor peuters en kleuters is er een treintje waarin je kunt rijden en een speeltuintje. Een deel van de collectie van het Spoorwegmuseum is buiten. Daardoor kun je met mooi weer ook lekker even in de zon kan zitten.

Nijntje Museum: leuk voor peuters en kleuters. Je moet wel van tevoren reserveren. Mijn tip: ga op een vrije doordeweekse ochtend, wanneer het relatief rustig is in het Nijntje Museum. Ik ging met de peuter, terwijl de kleuter op school zat.

Stayokay Utrecht centrum: hostel in het centrum. Met onder meer familiekamers in de stijl van Nijntje en het Spoorwegmuseum.

Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht: van alles leren over planten.

Kartfabrique in Utrecht: lasergamen, karten of ontsnappen uit Prison Island. Ook leuk voor een tienerfeestje.

JumpSquare in Nieuwegein: trampolinepark.

Geertjeshoeve in Haarzuilens bij Utrecht: biologisch restaurant bij recreatieve geitenboerderij. Kinderen kunnen dieren knuffelen. Er is een speeltuintje, een overdekte zandbak, boeren mini golf en er zijn allerlei fietsjes.

Steck is een mooi tuincentrum aan de rand van Utrecht. Met een leuke collectie planten, een tof groen café met een terras buiten en binnen een speelhoek voor kinderen. Op de leestafel liggen kranten en leesvoer over tuinieren.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Met jonge kinderen kun je heel veel leuke uitjes doen in Nederland en België. Nu onze kinderen groter worden wordt het aantal mogelijkheden snel groter, maar ook met jonge peuters en kleuters kun je al heel veel leuke dingen doen. Ik maakte een lijstje van onze favorieten, in alle provincies. Er zitten zowel kindvriendelijke uitjes voor binnen als voor buiten tussen. Dit is het Nijntje Museum in Utrecht.

Leuke uitjes met jonge kinderen in Flevoland


Emmeloord en omgeving

Netl de Wildste Tuin bij Emmeloord: park met zwemstrandjes. Ook is er een strandtent, camping, natuurspeeltuin en bamboejungle. Het is heel leuk voor kinderen die graag ravotten in de natuur.

Pantropica voorheen Orchideeënhoeve in Luttelgeest bij Emmeloord: tropische planten en dieren. Maar ook het Mangrovebos Speelparadijs. Dat is een waterrijke overdekte speeltuin waar je kunt spelen alsof je buiten speelt in de tropen.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Met jonge kinderen kun je heel veel leuke uitjes doen in Nederland en België. Nu onze kinderen groter worden wordt het aantal mogelijkheden snel groter, maar ook met jonge peuters en kleuters kun je al heel veel leuke dingen doen. Ik maakte een lijstje van onze favorieten, in alle provincies. Er zitten zowel kindvriendelijke uitjes voor binnen als voor buiten tussen. Dit is de Orchideeënhoeve in Flevoland.

Lelystad en Dronten

Natuurpark Lelystad: een prachtig gebied om te wandelen of fietsen met kinderen. In Natuurpark Lelystad zie je namelijk allerlei verschillende wilde dieren in hun eigen leefgebied. Daarnaast zijn er een speeltuin en een restaurant met terras. Bekijk ook onze review van Natuurpark Lelystad.

JumpSquare in Lelystad: trampolinepark.

Aviodrome in Lelystad is een leuk museum voor kinderen en tieners. Er zijn heel veel vliegtuigen en interessante filmpjes. Maar er is ook speeltuin voor de kleintjes, een marinehelden testparcours voor grotere kids en een binnenspeeltuintje in de vorm van een aankomsthal. Daarnaast heeft de oude uitkijktoren een prachtig uitzicht. Lees ook onze review van Aviodrome.

Belevenissenbos in Lelystad: grote natuurspeelplek in het groen, met waterpartijen, speelrekken en wandelroutes.

Het Grote Kabouterbos in Dronten: pannenkoekenrestaurant met buitenspeeltuin.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Zoals dit museum in Lelystad: Luchtvaartmuseum Aviodrome.

Zeewolde

Blotevoetenpad in Zeewolde: bij een recreatieboerderij met bed & breakfast en camping.

Speelbos de Zevensprong in het Horsterwold in Zeewolde: met kleintjes kun je het kabouterpad doen. Heb je grotere kids, dan plak je er het avonturenpad en speurpad aan vast. Op de route kom je naast kabouters ook allerlei speeltoestellen tegen. Verderop in het Horsterwold ligt ook Blotevoetenpad kabouter Anne.

Hans en Grietje in Zeewolde: pannenkoekhuis en speelpark in sprookjesthema. Buiten zijn er sprookjeshuisjes, speeltuin, trampoline en fietsjes. Binnen gebeurt er van alles: er zijn glijbanen, een speelhuisje en de tafels draaien. Het is eigenlijk een binnenspeeltuin en buitenspeeltuin, waar je ook pannenkoeken kunt eten. Hier laat ik meer foto’s zien.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Met jonge kinderen kun je heel veel leuke uitjes doen in Nederland en België. Nu onze kinderen groter worden wordt het aantal mogelijkheden snel groter, maar ook met jonge peuters en kleuters kun je al heel veel leuke dingen doen. Ik maakte een lijstje van onze favorieten, in alle provincies. Dit is Hans en Grietje in Zeewolde, pannenkoekhuis en speelpark in sprookjesthema.

Almere

Stadslandgoed De Kemphaan in Almere: hier zit van alles. Waaronder Stichting Aap met de apeneilanden en de stadsboerderij. Maar ook een klimparcours en labyrint. Daarnaast zit Almere Jungle hier. Daar kun je op alle werelddelen bijzondere dieren en prachtige bloemen kijken en lekker spelen.

De Voetbalfabriek in Almere: heel veel voetbal activiteiten. Met pannaveld, boardingveld, snelheidsmeter, voetbalpool, voetgolf, voetbaltennis, voetbaldarts en meer.voetbalpool, voetgolf, voetbaltennis, voetbaldarts en meer.

Fun Forest in Almere: klimbos in Almere Hout. Lees ook onze review over Fun Forest.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Met jonge kinderen kun je heel veel leuke uitjes doen in Nederland en België. Nu onze kinderen groter worden wordt het aantal mogelijkheden snel groter, maar ook met jonge peuters en kleuters kun je al heel veel leuke dingen doen. Ik maakte een lijstje van onze favorieten, in alle provincies. Er zitten zowel kindvriendelijke uitjes voor binnen als voor buiten tussen. Dit is Almere Jungle in Flevoland.

Leuke uitjes met jonge kinderen in Noord Holland


Ecomare in de Koog op Texel: opvang van zeehonden en vogels, maar ook natuurmuseum en zeeaquarium.

Texel Zoo in Oosterend: dierenpark op het waddeneiland.

De kop van Noord Holland

Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna bij Den Helder: landgoed in de Anna Paulownapolder. Met kleinschalige dierentuin.

Land van Fluwel in Sint Maartenszee: natuurspeeltuin, skelterbaan, natuurlijk avonturen speelparadijs, verstoppertjesbos, blote voetenpad, uitkijktoren, klimparcours, speelvijver en restaurant.

Van Blanckendaell Park in Tuitjenhorn: kleinschalig dierenpark. Het is verdeeld in verschillende werelddelen. Er is ook een speeltuin, naast een terras.

Speelpark de Swaan in Oudkarspel. ruim opgezette speeltuin met verschillende velden. In de zomer kun je er met water spelen en er zijn waterfietsen. Er is een restaurantje en meerdere kiosken.

Klimduin in Schoorl: leuk om de kinderen even uit te laten. Restaurant de Zilte Zoen ligt onderaan het Klimduin en heeft binnen een speelhoek. Hotel Jan van Scorel ligt er vlakbij en heeft familiekamers, binnenzwembad, sauna, speeltuin en restaurant.

Speelbos Zandspoor in Schoorl: natuurspeeltuin met waterspeelplek. Naast het speelbos vind je hier ook Blotevoetenpad Schoorlse Duinen.

Enkhuizen en omgeving

In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is er de familietentoonstelling Zee vol verhalen. Zoonlief vond het erg tof, omdat er zo veel doe-dingen zijn. Kids leren er op een leuke interactieve manier over het voormalige Zuiderzeegebied. Naast deze vaste tentoonstelling, is er ook een wisselende tentoonstelling. Van begin april tot eind oktober is ook het Buitenmuseum open. Dan wandel je over klinkerstraatjes langs meer dan honderdveertig historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee. We schreven een review over het Zuiderzeemuseum.

Sprookjeswonderland in Enkhuizen: kinderen leren er traditionele sprookjes kennen in het Sprookjesbos. Dat doet een beetje aan de de Efteling denken. Daarnaast zijn er leuke attracties voor jonge kinderen en een grote speeltuin. Het is heel mooi aangelegd, vol bloemen. Een deel van de winter is het dicht, maar rond kerst wordt het omgetoverd tot Sprookjeswinterland. Toen ik op Instagram vroeg om leuke uitjes met jonge kinderen, was dit dan ook een van de meeste genoemde.

Gouwe Voeten in Bovenkarspel: blotevoetenpad. Je kunt hier ook bloemen ruiken en fruit proeven.

Het Hemlab in Zaanstad: laboratorium waar kids kunnen experimenteren met scheikunde en natuurkunde.

Bij de Zaanse Schans (review) denk je waarschijnlijk eerst aan de vele molens en die zijn inderdaad indrukwekkend. Maar de schattige straatjes van dit openluchtmuseum zijn ook heel leuk, je kunt er op veel plekken binnenkijken. Daarnaast vind je bij de Zaanse Schans ook het het leuke interactieve Zaans Museum. Bij de Verkade Experience zijn de machines indrukwekkend, waarmee de Verkade fabriek vroeger koekjes, chocolade en waxinelichtjes maakte. En hoe leuk is het om de wikkel van je eigen chocoladereep te mogen maken?

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Met jonge kinderen kun je heel veel leuke uitjes doen in Nederland en België. Nu onze kinderen groter worden wordt het aantal mogelijkheden snel groter, maar ook met jonge peuters en kleuters kun je al heel veel leuke dingen doen. Ik maakte een lijstje van onze favorieten, in alle provincies. Er zitten zowel kindvriendelijke uitjes voor binnen als voor buiten tussen. Dit is Sprookjeswonderland in Enkhuizen in Noord Holland.

Alkmaar en omgeving

Bakkum aan zee: even lekker naar het strand. Eten bij Deining aan Zee, dit strandpaviljoen heeft buiten een speeltuintje en binnen een speelhuisje. Daarnaast vind je hier nog veel meer leuke strandtenten. Overnachten kan bij Camping Bakkum en Camping Geversduin.

Kabouterhoek en Stadsboerderij de Hout in Alkmaar in de Alkmaarder Hout. Hier vind je naast elkaar een leuke kinderboerderij en houten speeltuin.

JumpSquare in Heerhugowaard: trampolinepark.

De Veilige Haven in IJmuiden: speeltuin met onder andere een monorail, vuurtoren, vissersboot, piratenboot en klimtoren. Ernaast ligt zwembad de Heerenduinen.

Haarlem en De Haarlemmermeer 

Trampolinepark Bloemendaal in Bloemendaal aan zee: springen op het strand. Daarnaast vind je hier leuke strandtenten.

Boerderij Zorgvrij in Velsen-Zuid bij Haarlem: informatieboerderij in recreatiegebied Spaarnwoude. Je kunt koeien aaien, melktappen, kaasmaken en er is een speeltuin. Ernaast ligt pannenkoekenboerderij Onder de Platanen.

Heimanshof in Hoofddorp: botanische tuin, met leuke activiteiten voor kinderen.

De Toolenburger Plas in Hoofddorp: je kunt een heel leuk rondje om de plas wandelen. Dan kom je langs speeltuinen, speelnatuur, fitnessplekken, een voetbalkooi, een skatebaan en strandjes. Ook is er een restaurant.

Palènpa Park in Nieuw-Vennep: hier bouw je je eigen hutten. Je krijgt een bouwkavel met spullen om drie hutten en een toren te bouwen.

Linnaeushof in Bennebroek: naar eigen zeggen Europa’s grootste speeltuin. Met 350 speeltoestellen en attracties. Er zijn speeltuinen, trampolines, een hindernisbaan, doolhof, waterfietsen, fitnesskoepel, botsauto’s en midgetgolf.

Schiphol: op de luchthaven kun je vliegtuigen kijken, leuk voor kids die gek zijn op voertuigen.

Van Reeuwijk in Abbenes bij Hoofddorp: fruitplukken, waaronder kersen, frambozen en aardbeien.

De Amsterdamse Waterleidingduinen (review) bij Heemstede en Haarlem: een tof gebied om te wandelen met kinderen. Allereerst vanwege de herten, die je van behoorlijk dichtbij kunt bekijken. Maar ook vanwege het weidse van het bos achter de duinen. Daarnaast is er ook een restaurant met speeltuin. Leuk als je op zoek bent naar goedkope uitjes met jonge kinderen in de natuur, leuk met peuters en kleuters, maar ook met oudere kinderen.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Zoals De Amsterdamse Waterleidingduinen bij Heemstede: een tof gebied om te wandelen met kinderen. Allereerst vanwege de herten, die je van behoorlijk dichtbij kunt bekijken. Maar ook vanwege het weidse van het bos achter de duinen. Daarnaast is er ook een restaurant met speeltuin.

’t Gooi

Het Mediamuseum van Beeld en Geluid in Hilversum gaat over jouw leven in media: toen, nu en straks. Je kunt er je eigen nieuws maken, bent verslaggever van het journaal, kruipt in de huid van een influencer of maakt je eigen game.

Oerrr Speelnatuur in ’s Graveland bij Hilversum: naast een speeltuin is er ook nog een bos. Je kunt lekker klooien in de natuur, met modder, water, boomstammen en beestjes. Naast restaurant Brambergen.

Speelbos ’t Laer in Laren: speelbos van IVN.

Speelpark Oud Valkeveen in Naarden: kleinschalig pretpark, dat toch sfeervol is. Buiten zijn er allerlei speeltuinen en attracties. Bij slecht weer kun je naar de Onderwaterwereld, het Playmobil Speelplein, het theater en de bios. Toen ik op Instagram vroeg om leuke uitjes met jonge kinderen, was dit een van de meeste genoemde.

Landal Gooise Heide tussen Huizen en Blaricum: safaritenten in de natuur. Op het park is een kleine speeltuin en een restaurant. Leuk in combinatie met Oud Valkeveen. We schreven een review over Landal Gooise Heide.

Pluimgraaf in Naarden: leuke kinderboerderij. Met naast dieren veel driewielers. Ook kun je een mooie wandeling om Naarden Vesting heen maken en er koffie drinken.

Spelekids in Loosdrecht: overzichtelijke indoor speeltuin. Deze is wat minder druk en lawaaiig is dan de meeste andere.

In het Gooi kun je prachtig wandelen. Lees hier onze wandeltips met speeltuin en restaurant in het Gooi.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Met jonge kinderen kun je heel veel leuke uitjes doen in Nederland en België. Nu onze kinderen groter worden wordt het aantal mogelijkheden snel groter, maar ook met jonge peuters en kleuters kun je al heel veel leuke dingen doen. Ik maakte een lijstje van onze favorieten, in alle provincies. Er zitten zowel kindvriendelijke uitjes voor binnen als voor buiten tussen. Dit is Speelpark Oud Valkeveen in Naarden.

Rondom Amsterdam 

Het Twiske in Oostzaan net boven Amsterdam is een natuurgebied waar je prachtig kunt wandelen. Bij de Avonturenspeelplaats is een horeca gelegenheid waar je wat kunt afhalen, daarnaast is er speeltuin de Speelsloot. Ook zijn er strandjes en Klimpark Twiske. Bij het pannenkoekenrestaurant de Appel staat een caravan waar de kids in kunnen spelen.

House of Bird in Diemen is een kindvriendelijk restaurant. Een proeflokaal voor bier van de Bird Brewery, dat door de eigenaars gebrouwen wordt. Een prachtig plekje in de natuur, maar ook een heerlijke plek voor kinderen die graag ravotten. En voor ouders die even lekker op het terras willen zitten. In het Diemerbos ligt ook speelbos Banjerbossie.

Muiderslot in Muiden: hier beleef je hoe het vroeger moet zijn geweest in een oud kasteel. Voor kinderen zijn er speurtochten en in de zomer is er soms een valkenier. In de vakanties zijn vaak er familievoorstellingen en meespeeltheater. Er is ook een mooie tuin. Miriam schreef er een verslag over.

Aan de westkant van Amstelveen ligt de Poel, ten zuiden van het Amsterdamse Bos. Als je parkeert bij het Gemeentehuis van Amstelveen kun je een leuk rondje wandelen. Er zit daar een natuurspeeltuin met een kabelbaan en even verderop ligt ook het Bloesempark. Speelboerderij Elsenhove ligt op de Bankrasweg ligt juist aan de oostkant van Amstelveen. Het is een kinderboerderij met een grote speeltuin voor verschillende leeftijden. Aan de zuidoost kant ligt Pluktuin Amstelveen aan de Amstel.


Noord Holland: Amsterdam


Een dagje Amsterdam is altijd leuk. Ik zette alle kindvriendelijke tips in Amsterdam met kids op een rijtje. Denk aan uitjes zoals musea, speeltuinen, parken, zwemplekken, kinderboerderijen, actieve uitjes, winkels, restaurants, weetjes, enzovoorts. Daar vind je dus nog veel meer leuke uitjes met jonge kinderen in de hoofdstad.

Amsterdam ontdekken

Wil je met kinderen gelijk veel zien? Dan kun je meerdere uitjes in Amsterdam combineren met behulp van de fiets, bus of boot.

De fiets is een leuke manier om de stad te ontdekken. Het is tof voor kinderen en je ziet in korte tijd grote delen van de stad. Of juist het platteland rondom Amsterdam. Bij Bajabikes kun je een tour doen óf fietsen huren zonder gids, leuke uitjes met jonge kinderen. Een kinderzitje of kinderfiets kun je bijboeken. Bij de fietstocht van Tours & Tickets geef je de leeftijd van de kinderen op. Er worden ter plekke kinderfietsen of zitjes geregeld.

Met een een rode dubbeldekker door de stad, hoe tof is dat? Bij mooi weer kun je zelfs boven in het open deel kunt gaan zitten. Deze Hop on Hop of Bus is een fijne manier om de stad te leren kennen met kinderen. Je koopt een ticket voor 24 of 48 uur, eventueel in combinatie met een boot ticket. De bus brengt je van de ene naar de andere attractie. Je kunt zo vaak je wil in en uitstappen. De Hop on Hop of Bus kun je boeken via Tours & Tickets en bij Get Your Guide.

Een rondvaartboot is een ideale manier om de stad te ontdekken met jonge kinderen. Ze hoeven namelijk minder te lopen. Bij Lovers en bij I Amsterdam kun je verschillende rondvaarten boeken. Je boekt online een Canal Cruise Ticket. Dan kun je het digitale ticket bij alle grote rondvaartbedrijven gebruiken, zonder te reserveren.

Je kunt ook voor één of meer dagen de I Amsterdam City Card kopen. Daarmee krijg je onbeperkt gebruik van openbaar vervoer. Maar ook gratis entree tot musea en attracties, een gratis rondvaart en allerlei kortingen.

Amsterdam centrum

Wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds ligt op de Dam in Amsterdam. Leuk om selfies met beelden van sterren te maken. Tieners kunnen daarna meteen shoppen in de Kalverstraat.

Het Paleis op de Dam, officieel Koninklijk Paleis Amsterdam, is regelmatig open voor bezoekers. Dit paleis werd gebouwd als stadhuis in de tijd van het classicisme. Je leert er dus veel over de geschiedenis van Amsterdam en over Griekse en Romeinse mythen. Er is een interactieve audiotour voor kinderen vanaf 5 jaar. Bekijk ook onze review van het Paleis op de Dam.

In Bodyworlds ga je op reis door het menselijk lichaam. De 200 anatomische exemplaren van echte menselijke lichamen laten zien hoe het lichaam werkt. Ook zie je wat het effect is van veel voorkomende ziekten en gewoontes zoals roken.

In het Grachtenmuseum leer je lopend door stijlkamers van een grachtenpand over de Amsterdamse grachten. Met onder andere een groot poppenhuis en projecties. Je krijgt een audiotour, maar om alle details te begrijpen moet je een jaar of tien zijn.

Op het Muntplein kun je het echte Muizenhuis van Sam en Julia bekijken.

De grachten

Het Amsterdam Museum zit in de Kalverstraat. Het toont alles over Amsterdam. Van de geschiedenis tot de toekomst. Het heeft een leuke kinderroute en in de vakanties veel kinderactiviteiten.

Bij het Woonbootmuseum kun je zien hoe het is om op een woonboot te wonen. Leuk voor wat grotere kinderen.

De oostkant van het centrum

OBA: de centrale bibliotheek op het Oosterdokseiland is een uitje op zich. Er zijn leuke hoeken om boekjes te lezen. Ook heb je op de bovenste verdieping heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Wetenschapsmuseum Nemo: fascinerend gebouw vol met toffe apparaten, constructies, weetjes en proefjes. Zo’n museum vol nieuwe dingen om te leren. Maar dan wel op een manier die kinderen fantastisch vinden. Op het dak van NEMO kunnen kids in de zomer daarnaast spelen in de waterspeeltuin, terwijl ouders uitkijken over Amsterdam.

Het Scheepvaartmuseum is een gigantisch gebouw. Het vertelt allerlei verschillende onderdelen van de scheepvaartgeschiedenis. Je kunt hier heel lang ronddwalen, er zijn kinderroutes en het bekende VOC schip.

Het oude Marineterrein is nu voor iedereen toegankelijk. Kanteen25 is een heel fijn duurzaam restaurant. Met pooltafel, voetbaltafel, vintage arcade spelcomputers, spelletjes en boeken. Het terras ligt aan de Dijksgracht waar in de zomer gezwommen wordt, met uitzicht op Nemo en het Scheepvaartmuseum. Het water is niet afgeschermd, dus oppassen met kleintjes. Nog een leuke plek: Pension Homeland, stoer vintage hotel op het oude Marineterrein.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Met jonge kinderen kun je heel veel leuke uitjes doen in Nederland en België. Nu onze kinderen groter worden wordt het aantal mogelijkheden snel groter, maar ook met jonge peuters en kleuters kun je al heel veel leuke dingen doen. Ik maakte een lijstje van onze favorieten, in alle provincies. Er zitten zowel kindvriendelijke uitjes voor binnen als voor buiten tussen. Dit is NEMO in Amsterdam in Noord Holland.

Amsterdam Zuid

Oud Zuid en De Pijp

De Albert Cuypmarkt is een van de bekendste markten van Nederland. Met wat grotere kinderen is het leuk om er rond te struinen. Als je er toch bent, ga dan ook even naar De Kinderfeestwinkel. Dit is een kleurrijke winkel met alles voor een kinderfeestje. Op de kruising met de Eerste Van der Helststraat zitten wat leuke terrasjes. De bubblegum-roze winkel van Blond Amsterdam zit op de Ferdinand Bolstraat. Even verderop zit op het Weteringcircuit zit speeltuin UJ Klaren.

Bekijk hier al onze tips met kinderen in de Pijp.

Op het Museumplein zijn grote vijvers met fontein. In de zomer kunnen kinderen hierin pootjebaden, in de winter schaatsen. Hier vind je een aantal van de meest bekende uitjes van Amsterdam, die ook leuk zijn met kinderen. Het Concertgebouw organiseert speciale concerten voor kinderen.

Het Rijksmuseum (review) is ook voor kinderen leuk. Er zijn speciale activiteiten voor families. Ook kunnen kinderen een teken- of schildercursus doen. Daarnaast zijn er in de vakanties vaak speciale workshops voor kinderen. Er zijn verschillende audiotours, ook speciaal voor peuters, kleuters, kinderen en tieners. Ook de tuin van het Rijksmuseum is leuk om met kids te bezoeken en bovendien gratis.

Wil je naar het Van Gogh Museum (review), reserveer dan ruim op tijd. Naast de wereldberoemde schilderijen, is er van alles voor kids en tieners. Workshops, een audiotour voor families, een speurtocht voor kids en een checklist voor tieners.

Het Vondelpark en Olympisch kwartier

Het Vondelpark is een heel leuk park om met de kinderen heen te gaan. Om gewoon op het gras te gaan liggen of om op een van de terrassen te zitten. Midden in het park een grote speeltuin, die hoort bij het terras van het Groot Melkhuis. Terwijl je kids in de speeltuin met een hekje er om heen spelen zit jij lekker op het terras. Daar vlakbij, midden in het Vondelpark, vind je ook een peuterbadje. Aan de zuidzijde van het Vondelpark zit de Vondeltuin. Ook kun je even binnenkijken bij de Hollandsche Manege, verscholen achter de Overtoom.

Move Amsterdam bij het Olympisch Stadion leert je van alles over mobiliteit. In de Mobility Experience ontdek je hoe het is om in een zelfrijdende auto te rijden. Ook zijn er mooie race wagens uit verschillende periodes en een tijdelijke tentoonstelling. In de kidsclub doe je een leuke workshop over iets dat te maken heeft met mobiliteit. Daarnaast is er een café, een restaurant en een winkel.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Met jonge kinderen kun je heel veel leuke uitjes doen in Nederland en België. Nu onze kinderen groter worden wordt het aantal mogelijkheden snel groter, maar ook met jonge peuters en kleuters kun je al heel veel leuke dingen doen. Ik maakte een lijstje van onze favorieten, in alle provincies. Er zitten zowel kindvriendelijke uitjes voor binnen als voor buiten tussen. Dit is de speeltuin in het Vondelpark in Amsterdam.
Buitenveldert

Aan de oostkant van Buitenveldert vind je het Amstelpark. Met daarin een gigantische speeltuin en een paar attracties. Waaronder een treintje en wat autootjes om in te rijden. Het park zelf is ook de moeite waard. Dit was begin jaren ’70 het Floriadepark en je vindt er dus allerlei bijzondere planten. Er zit ook een pannenkoekenrestaurant.

Aan de westkant van Buitenveldert ligt het Amsterdamse Bos. Met verschillende speeltuinen, zwemvijvers, Geitenboerderij Ridammerhoeve, het Openluchttheater en een doolhof. Ook zijn er minibootjes om zelf in te varen en de speeleilanden voor wat grotere kinderen. Er zit ook klimbos Fun Forest, zoonlief vindt dat heel erg leuk. Bij Boerderij Meerzicht in het Amsterdamse Bos kun je pannenkoeken eten, er is een speeltuin en er zijn dieren. Daarnaast is er de Museumtramlijn, wij maakten er een ritje mee en dit is erg leuk, ook als het regent kan je toch de stad door.

Amsterdam Oost

Het Oosterpark is een wat kleiner stadspark met speeltuin en zwemvijver. In het Oosterpark zit een hele leuke kleurrijke speeltuin, aan de kant van Hotel Arena. Even verderop zit bij het Generator Hostel ook een houten speeltuin. Naast het Oosterpark ligt het Tropenmuseum met Tropenmuseum Junior dat altijd een gave tentoonstelling voor kinderen heeft (wel reserveren).

Even verderop zit een aantal leuke attracties. Bij de Hortus Botanicus leren kids over planten. Maar ook over kikkers, wormen, vlinders, bijen en andere insecten. Artis is een typische stadsdierentuin, compact en gezellig In de zomer zijn er soms ook in de avonden leuke activiteiten.

Het Flevopark is een mooi groot park en in het park zit een speeltuin. Je kunt hier ook zwemmen in het Nieuwe Diep, of in het buitenzwembad van het Flevoparkbad. Naast dit park ligt Jeugdland (review), een natuurspeeltuin met kinderboerderij, blotevoetenpad en moestuinen, met heel veel activiteiten. Als je in Amsterdam woont kun je er aan een van de picknicktafels een kinderfeestje vieren, dat is ‘s zomers heel gezellig.

JumpSquare in Amsterdam Oost: trampolinepark in het Amstelkwartier.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Met jonge kinderen kun je heel veel leuke uitjes doen in Nederland en België. Nu onze kinderen groter worden wordt het aantal mogelijkheden snel groter, maar ook met jonge peuters en kleuters kun je al heel veel leuke dingen doen. Ik maakte een lijstje van onze favorieten, in alle provincies. Er zitten zowel kindvriendelijke uitjes voor binnen als voor buiten tussen. Dit is Artis in Amsterdam.
Zeeburgereiland en IJburg

De Urban Sport Zone op Zeeburgereiland heeft de grootste skatebaan van Nederland met prachtige Delfts Blauwe patronen. Maar er is ook een speeltuin en kabelbaan.

Haddock (review) is een heerlijke plek om met de kinderen te gaan eten. ‘s Zomers zit je met je wijntje aan de picknicktafels naast de zandbak met speeltuintje. Oudere kinderen en tieners kunnen lekker voetballen op het kunstgras voetbalveld ernaast. ‘s Winters kunnen de kinderen binnen spelen in een speelkamer.

Forteiland Pampus bezoek je met je eigen boot, of je vertrekt vanaf de haven van IJburg in Amsterdam. Wij gingen er ooit heen voordat we kinderen hadden. Het is echt een prachtige plek in het IJmeer.

Amsterdam West 

Het Westerpark is fantastisch met kids. Je kunt er picknicken of op een van de vele terrassen zitten. Natuurspeeltuin het Woeste Westen zit in de noordwesthoek van het park, vlakbij het Westergasterras. Aan de noordkant vind je de Spartelvijver, een kinderbadje. Op Cultuurpark Westergasfabriek vind je onder meer bioscoop het Ketelhuis. Regelmatig is er de Sunday Market in het Westerpark. Ga je picknicken, dan kun je wat lekkers halen bij de Espressofabriek en de Bakkerswinkel. Iets verderop ligt Café Restaurant Amsterdam, in een hoge oude machinekamer. Het heeft een mooi terras aan een plein. Met uitgebreid kindermenu en tekentafel en buiten is een voetbalkooi.

De oude tramremise van De Hallen is een fascinerende plek. Overal zie je de tramrails nog lopen. Zoonlief kon zich zo inbeelden hoe de trams vroeger door die grote deuren naar binnen reden. Je kunt erg leuk eten in de Foodhallen, een grote hal met allemaal kraampjes met lekker eten, uit heel veel verschillende keukens (lees hier over ons bezoek aan de Hallen). In de Hallen zitten daarnaast allerlei bijzondere winkels en een hotel. Ook is er een bibliotheek met Leescafe Belcampo. Het heeft een speelhoek voor kinderen en een grote collectie kranten en magazines uit de bibliotheek voor ouders. Daarnaast is er bioscoop de Filmhallen.

Fruittuin van West: hier vind je behalve fruit ook plek om te spelen, kippen, een restaurant en een winkeltje.

Amsterdam Noord 

Als je vanaf CS met de grote pont van het GVB oversteekt kom je bij de Buiksloterham. De Tolhuistuin is het voormalige bedrijfsrestaurant van Shell. Tegenwoordig is het een culturele vrijplaats, met een heuse Schommeltuin. In de oude Shell-toren zit Amsterdam Lookout, de toren met uitzicht over Amsterdam, waar durfals ook kunnen schommelen. Filmmuseum EYE heeft regelmatig leuke kinderfilms en workshops, maar ook een interessante collectie met videotour, speurtocht en leuke activiteiten. This is Holland is een “5D vliegervaring”, met een film alsof je over Nederland vliegt. De Flight experience is letterlijk Nederland in vogelvlucht. Kinderen moeten daarvoor minimaal 102 centimeter zijn.

Het NDSM-terrein was vroeger een industriegebied, dat zie je nog heel goed terug. Je kunt er vanaf Centraal Station met een pontje heen, maar natuurlijk ook gewoon met de auto komen.Op het NDSM-terrein zie je veel street art, het is dan ook een prachtig gebied om foto’s van je kinderen te maken. Wat eten of drinken kan bijvoorbeeld bij de IJ-kantine, een gigantisch restaurant aan het water. Bij Strand Noord vind je ook horecagelegenheid De Pllek, een stadsstrand.

Aan de westkant van Noord ligt Natuurspeeltuin Amsterdam Noord, waar kinderen lekker vies kunnen worden. Ernaast zit Restaurant Pof, onderdeel van stadslandbouwproject NoordOogst. Het is een soort strandtent in het groen.


Leuke uitjes met jonge kinderen in Zuid Holland


Landgoed de Olmenhorst in Lisse: altijd leuk om te bezoeken. Maar helemaal tijdens de fruitpluk in de vroege herfst.

The Tulip Barn in Hillegom: hier kun je in het tulpenseizoen bloemenvelden bewonderen. Ook is er een speeltuin met mini tractors en worden er vaak activiteiten voor kids georganiseerd.

Space Expo in Noordwijk is een museum voor ruimtevaartgeschiedenis. Je ziet hier verschillende ruimtevaartuigen en satellieten, deels nagemaakt. Zo staat midden in de ruimte International Space Station Zvezda, je kunt dus een kijkje nemen in een echt ruimtevaartuig. Hiervoor moet je kind goed kunnen lezen. Lees ook onze review van de Space Expo.

Avifauna in Alphen aan den Rijn: vogelpark met verschillende gebieden buiten en binnen. Er is ook een speeltuin met woestijngebied, jungle-eiland en jungle-rivier. Binnen is er een speelhal.

Museumpark Archeon (review) in Alphen aan den Rijn is een themapark waar je de geschiedenis van de Prehistorie en de Romeinen tot de Middeleeuwen beleeft. Een tof openluchtmuseum annex themapark voor kinderen die van geschiedenis houden. Met veel workshops en demonstraties. Voor onze kinderen was het gladiatoren gevecht het hoogtepunt van de dag, maar ook het ridderpak passen.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Zoals Museumpark Archeon in Zuid Holland. Leuk voor kinderen en tieners die van geschiedenis houden. Een tof openluchtmuseum annex themapark voor kinderen die van geschiedenis houden. Met veel workshops en demonstraties. Voor onze kinderen was het gladiatoren gevecht het hoogtepunt van de dag, maar ook het ridderpak passen.

Gouda en omgeving

Dino experience park in Gouda: dino park. Met onder meer Jurrassic golf, speeltuin, waterfietsen, minigolfbaan en springkussens. Daarnaast is er een restaurant.

JumpSquare in Gouda: trampolinepark, leuk uitje waar kinderen hun energie kwijt kunnen.

Avonturenboerderij Molenwaard en Familie Resort Molenwaard in Groot-Ammers bij Gouda: met Fien en Teun. Idyllisch binnen en buiten spelen. Er zijn bootjes, theater, blote voetenpad en een speelplein. Maar ook een kas, moestuin, ponyrijden, boerderijdieren, doolhof en vlindertuin. Ook leuk: je kunt blijven slapen bij Fien en Teun.

Schoonhoven: leuk stadje voor een dagje of weekend. Vestingstadje aan de Lek, vol mooie oude huisjes. Maar ook de Zilverstad van Nederland, dus je kunt hier edelsmeden aan het werk zien en zelf aan de slag. Maar er zijn ook veel toffe winkeltjes en restaurantjes. En een camping, zwembad en speeltuinen. Bovendien zit je zo in de polder van de Krimpenerwaard.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Zoals een dagje of weekendje naar Schoonhoven.

Leiden en omgeving

Naturalis Biodiversity Center in Leiden: onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum. Vinden de kinderen dat saai klinken? Vertel ze dan maar dat Freek Vonk hier werkt. Zoonlief was erg onder de indruk van de dinosaurus skeletten. Miriam geeft 5 redenen om Naturalis te bezoeken.

Corpus in Oegstgeest bij Leiden: je maakt een reis door het lichaam van de mens. In 55 minuten met een audiotour. Dit is leuk voor kinderen vanaf een jaar of acht.

Rijksmuseum Boerhaave in Leiden: noemt zichzelf de schatkamer van wetenschap en geneeskunde. Je vindt er heel veel belangrijke uitvindingen uit de Nederlandse geschiedenis. Voor kinderen zijn er veel experimenten en spelletjes.

Boerderij ’t Geertje in Zoeterwoude, tussen Zoetermeer en Leiden: boerderij winkel. Met restaurant en veel kinderactiviteiten.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Met jonge kinderen kun je heel veel leuke uitjes doen in Nederland en België. Nu onze kinderen groter worden wordt het aantal mogelijkheden snel groter, maar ook met jonge peuters en kleuters kun je al heel veel leuke dingen doen. Ik maakte een lijstje van onze favorieten, in alle provincies. Er zitten zowel kindvriendelijke uitjes voor binnen als voor buiten tussen. Dit is museum Naturalis in Leiden in Noord Holland.

Den Haag centrum

Wil je een dagje naar Den Haag, kijk dan ook even naar mijn artikel over Den Haag met kids. Daar vind je nog veel meer leuke uitjes met jonge kinderen in de Hofstad.

Kinderboekenmuseum: is een echt kindermuseum. Leuk voor kleine en grote kinderen. Er zijn allerlei interactieve spelletjes. In het deel voor kleintjes ontmoeten ze al klimmend, klauterend en vooral spelend de leukste kinderboekenbeesten. Iets oudere kinderen kunnen daarnaast helpen om Inktvraat te verslaan. En ze redden Papiria, geholpen kinderboekenhelden als Dolfje Weerwolfje, Minoes en Pippi Langkous.

Boomhuttenclub: hier kun je ontbijten, lunchen of borrelen. Ondertussen spelen en klimmen de kinderen heerlijk in de “boomhutten” binnen.

Den Haag heeft een Tourist Tram, een museumtram. De tram is een mooie oude tram, eigendom van het Haags Openbaar Vervoermuseum. De tram rijdt een rondje en stopt op 14 haltes. Je kunt zo vaak je wil in- en uitstappen, want de tram gaat ieder half uur.

Den Haag buiten het centrum

Madurodam: dit is het bekende miniatuurland. Maar weet je dat je er ook allerlei attracties en twee leuke zandspeeltuinen vindt? Voor kleintjes is er een Nijntje speeltuin. Daarnaast is er voor wat grotere kinderen speeltuin De Waddenzee. Met vuurtorenglijbaan, vissersboot, kabelbaan, schommels en graafmachines.

Museon-Omniversum is een populair-wetenschappelijk museum en grootbeeldfilmtheater. Museon gaat over volkenkunde, geologie, biologie, geschiedenis, archeologie, natuurkunde en techniek. Met leuke exposities en activiteiten voor kinderen. Omniversum toont films op een koepelscherm zo groot als een half voetbalveld. Denk aan films over het heelal, dinosaurussen, de zee of de noordpool.

Sea Life in Scheveningen: aquarium aan de boulevard met onvoorstelbaar veel vissen. Maar ook otters, roggen, zeepaardjes en nog veel meer. Je kunt het eventueel combineren met Legoland Discovery Centre.

Trampolinepark Jump XL zit ook in Den Haag.

Drievliet in Den Haag: kleinschalig attractiepark.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Met jonge kinderen kun je heel veel leuke uitjes doen in Nederland en België. Nu onze kinderen groter worden wordt het aantal mogelijkheden snel groter, maar ook met jonge peuters en kleuters kun je al heel veel leuke dingen doen. Ik maakte een lijstje van onze favorieten, in alle provincies. Er zitten zowel kindvriendelijke uitjes voor binnen als voor buiten tussen. Dit is Duinrell in Wassenaar in Zuid Holland.

Omgeving Den Haag 

Stadskinderboerderij Essesteijn in Voorburg: mooie kinderboerderij midden in de stad. Ernaast staat de Vliegermolen, een ouderwetse molen.

Monkeybos in Wassenaar. speelbos in natuurgebied Meijendel. Er zijn houten apen, waterspeelplaats, kabelbaan, uitkijktoren en meer. Daarnaast ligt even verderop de Pannenkoekenboerderij Meyendel. Met ernaast de waterspeeltuin van het bezoekerscentrum.

Duinrell in Wassenaar: dit attractiepark heeft ook nog het Tikibad met binnenzwembad en buitenzwembad. Wij deelden onze tips voor Duinrell met jonge kinderen.

Museum Voorlinden in Wassenaar is een museum voor moderne en hedendaagse kunst. Binnen zie je allerlei moderne kunst. Buiten loop je over een prachtig landgoed. Er is ook een leuk zoek- en vraagspel voor kinderen.

JumpSquare in Rijswijk: trampolinepark.

Vlindertuin de Vliet in Leidschendam: de meeste vlinders zie je bij mooi weer.

Peppa Pig World of Play in Leidschendam: binnenspeeltuin voor kleintjes in het teken van Peppa Big. Het ligt in The Westfield Mall of the Netherlands.

Stadsboerderij BuytenDelft in Delft: kinderboerderij met waterspeeltuin. Daarnaast is er een restaurantje.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Met jonge kinderen kun je heel veel leuke uitjes doen in Nederland en België. Nu onze kinderen groter worden wordt het aantal mogelijkheden snel groter, maar ook met jonge peuters en kleuters kun je al heel veel leuke dingen doen. Ik maakte een lijstje van onze favorieten, in alle provincies. Er zitten zowel kindvriendelijke uitjes voor binnen als voor buiten tussen. Dit is de watertaxi in Rotterdam.

Rotterdam centrum

Veel dingen in Rotterdam staan in het teken van het water. Zo is de Watertaxi een leuke manier om Rotterdam te ontdekken vanaf het water.

In Rotterdam kun je bij Baja Bikes een fietstocht met een gids doen. Heb je kinderzitjes, kinderfietsen of een tandem nodig? Op de informatiepagina van iedere tour zie je onder “handige info” wat er beschikbaar is.

Maritiem Museum (review): heeft een grote collectie schepen en kranen en een museumhaven. Ook zijn er leuke activiteiten voor kinderen. Er is ook een speeltuin binnen en buiten.

Stayokay in Rotterdam: hotel in de wereldberoemde gele Kubuswoningen. Het heeft privé kamers voor twee, drie, vier of zes personen, kinderstoelen en babybedjes. Zelf sliepen we in een familiekamer, genaamd de Marinierskamer. Compleet met klimwand, ringen, zitzak en verrekijker. Lees ook onze review van Stayokay Rotterdam.

Markthal Rotterdam: imposant gebouw. Met restaurant kraampjes uit veel verschillende landen.

Kunsthal: het bekende museum. Organiseert Kijk&Doe-tochten, waarmee kids van zes tot twaalf jaar door de hoofdtentoonstelling gaan. Voor oudere kinderen zijn er Kijkwijzers. In het KunsthalLAB kunnen kinderen aan de slag. Daarnaast zijn er soms andere leuke activiteiten.

Villa Zebra: kindermuseum en kunstlabaratorium. Er zijn vaste en wisselende tentoonstellingen voor kinderen van drie tot twaalf jaar. Daarnaast kunnen kids workshops doen.

Remastered: oude kunst in een tijd van 3d belevingen. Hier worden de oude Hollandse Meesters bewerkt door de nieuwe Hollandse Meesters.

Street art routes (review): in Rotterdam zijn verschillende street art routes. Zowel in het centrum als daarbuiten.

Miniworld Rotterdam: grote overdekte miniatuurwereld. Met zowel stad als platteland. Een dag duurt 24 minuten, als het nacht wordt fonkelen lampjes in het donker.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Zoals het Maritiem Museum met kids: reizen en werken op zee. Buiten in de Leuvehaven is ook nog een heuse museumhaven. Hiervoor heb je geen museumticket nodig. De haven ligt vol indrukwekkende oude schepen en de kade staat vol kranen. Daarnaast is er een soort klimmuur. Ook zijn hier werkplaatsen van het Maritiem Museum, waar je mee kunt kijken.

Rotterdam buiten het centrum

De Speelfabriek in Rotterdam: werkplaats waar kinderen zelf wat kunnen maken.

Plaswijckpark in Rotterdam: park met allerlei faciliteiten. In Speelwijk vind je buiten een grote speeltuin. Met springkussen en draaimolen, boemeltrein, verkeerstuin met skelters. Ook is er een Havenspeeltuin voor waterratten, waterfietsen en rondvaartboot over de Bergse Achterplas. Binnen is er binnenspeelhuis Huis in de Heuvel. Hier kun je springen op trampolines, spuiten met badschuim, hollen, klauteren en kruipen tunnels en gangen. Ook is er een theater, Dierenwijck met heel veel dieren en Wandelwijck om even lekker te lopen.

Diergaarde Blijdorp: de bekende Rotterdamse dierentuin. De dierentuin is verdeeld in verschillende werelddelen. Daarnaast is er een grote speeltuin, naast een restaurant met terras.

Rotterdam heeft meerdere klimbossen. Adventure City Rotterdam is een zip- en klimpark, zowel binnen als buiten. Bij Spider City klim, zweef en vlieg je indoor, met speciale klittenband handschoenen en zekeringssysteem. Fun Forest is een klimbos bij de Kralingse Plas. Lees ook onze review over Fun Forest.

Belevenisboerderij Schieveen: dit is een plek van Natuurmonumenten. Met speelnatuur van OERRR, boerderijdieren, terras en tuin.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Met jonge kinderen kun je heel veel leuke uitjes doen in Nederland en België. Nu onze kinderen groter worden wordt het aantal mogelijkheden snel groter, maar ook met jonge peuters en kleuters kun je al heel veel leuke dingen doen. Ik maakte een lijstje van onze favorieten, in alle provincies. Er zitten zowel kindvriendelijke uitjes voor binnen als voor buiten tussen. Dit is dierentuin Blijdorp in Rotterdam.

Omgeving Rotterdam 

Speelpolder Hennipgaarde in Zevenhuizen: spelen in het groen. Met waterpomp, blotevoetenpad, doolhof en trekpont.

Natuurspeelplaats Tuin van Floddertje in Berkel en Rodenrijs tussen Delft en Zoetermeer: natuurspeeltuin waar kinderen lekker vies kunnen worden.

Het Dordrechts Museum (review) in Dordrecht: een leuk uitje voor wat oudere kinderen die van tekenen en van geschiedenis houden! Met een vaste collectie met zes eeuwen schilderkunst, maar ook tijdelijke tentoonstellingen met vernieuwende kunst en leuke workshops. Het gratis Museumdobbelspel stimuleert kinderen, tieners en ouders om het gesprek aan te gaan over een werk in een museum. Met de Museumtekengids leer je de basis van het tekenen en leer je kijken, net als volleerd kunstenaars dat doen.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Ben je al wel eens bij het Dordrechts Museum geweest met je kinderen en tieners? Een leuk kindvriendelijk uitje als gezin, zeker als je kinderen van tekenen en van geschiedenis houden! Met een vaste collectie met zes eeuwen schilderkunst, maar ook tijdelijke tentoonstellingen met vernieuwende kunst en leuke workshops. Ook hebben ze een museumdobbelspel en een tekengids.

Speelnatuur Tiengemeten in Zuid-Beijerland onder Rotterdam: dit is een natuureiland, een gigantisch natuurlijk speelterrein. Voor Tiengemeten moet je een warme dag uitzoeken en ook lekker oude kleren aandoen voor de modderglijbaan. Tinyparks Cast Away heeft hier ook een glamping locatie.

Boerderij de Buytenhof in Rhoon bij Rotterdam: theeschenkerij met speeltuin. Er is ook een bloemen- en fruitpluktuin.

Fort Drakensteijn in Schiedam: een grote houten speeltuin, met heel veel verschillende speeltoestellen. Je kunt ook ijsjes en frietjes halen bij de kiosk. Ernaast ligt kinderboerderij ’t Hoefblad en naast de speeltuin zijn openbare toiletten.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Met jonge kinderen kun je heel veel leuke uitjes doen in Nederland en België. Nu onze kinderen groter worden wordt het aantal mogelijkheden snel groter, maar ook met jonge peuters en kleuters kun je al heel veel leuke dingen doen. Ik maakte een lijstje van onze favorieten, in alle provincies. Er zitten zowel kindvriendelijke uitjes voor binnen als voor buiten tussen. Houten speeltuin Fort Drakensteijn in Schiedam Zuid Holland.

Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten

Recreatieoord Binnenmaas in Mijnsheerenland bij Dordrecht: recreatiegebied in de Hoeksche Waard. Je vindt er een grote speeltuin, met ouderwets leuke speeltoestellen. Daarnaast zijn er elektrische bootjes, politiemotoren, een formule-1 wagen, skelters en disco bootjes. Ook is er een kinderboerderij, een openluchtzwembad en een restaurant aan het water.

Klokshuys in Vierpolders bij Brielle en Hellevoetssluis: mooi duurzaam houten pannenkoekenhuis in fruitboomgaard. Er is ook een blotevoetenpad en je kunt een picknick boeken in de boomgaard.

Historyland in Hellevoetsluis is een dinopark over de geschiedenis, leuk voor dinosaurus fans.


Leuke uitjes met jonge kinderen in Zeeland


Schouwen-Duiveland en Tholen

Vakantiepark Port Greve (review) in Brouwershaven: fijn vakantiepark met strandje aan het Grevelingenmeer. Daarnaast heeft het park binnen een zwembad en een binnenspeeltuin. Buiten zijn er een air trampoline, midgetgolf, sportveld en naast het terras een speeltuin. Wij willen zeker nog een keer terug, dan kiezen we een appartement aan het strandje. Wat een fantastisch uitzicht heb je daar!

Zeeland Buitenland: natuurspeelpark aan het Grevelingenmeer op de Brouwersdam. Vijf eilanden met kreken, hangbruggen, klimtoren, duinen en meer.

Pannekoekenmolen de Graanhalm in Burgh-Haamstede op Schouwen Duiveland: eten bij een oude molen. Je kunt binnen of buiten eten, in de tuin. De kinderen spelen ondertussen in de leuke ouderwetse speeltuin. Er is ook een leuk winkeltje met souvenirs en lekkere dingen.

Klimbos Zeeuwse Helden in Westenschouwen: parcoursen voor verschillende leeftijden. De makkelijkste route is is voor kinderen vanaf 5 jaar en minimaal 1,15 meter.

Deltapark Neeltje Jans ligt ten zuidwesten van Schouwen-Duiveland. Je kunt hier van alles leren over de deltawerken en de stormvloedkering van binnen bekijken. Maar er is ook waterspeelpark Aquasplash en een strandje. Daarnaast is hier het Bluereef Aquarium Zeeland en kun je met de boot de Oosterschelde Safari doen.

Lees ook: Schouwen-Duiveland met kids 

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Met jonge kinderen kun je heel veel leuke uitjes doen in Nederland en België. Nu onze kinderen groter worden wordt het aantal mogelijkheden snel groter, maar ook met jonge peuters en kleuters kun je al heel veel leuke dingen doen. Ik maakte een lijstje van onze favorieten, in alle provincies. Er zitten zowel kindvriendelijke uitjes voor binnen als voor buiten tussen. Dit is Pannekoekenmolen de Graanhalm in Burgh-Haamstede op Schouwen Duiveland in Zeeland.

Walcheren, Noord-Beveland en Zuid-Beveland

Klok’uus in ‘s-Heer Arendskerke bij Goes: speelweide, binnenspeeltuin, half overdekt touwenparcours en restaurant met terras.

Stoomtrein Goes-Borsele: leuk voor fans van oude treinen. Je kunt op een aantal stations in- en uitstappen.

Mini Mundi in Middelburg: buiten zijn er het miniatuurland Miniatuur Walcheren, wat attracties en een speeltuin. Binnen zijn er een indoor speeltuin, bioscoop, kleur- en tekenatelier en 0-4 land.

Berkenhof Tropical Zoo in Kwadendamme onder Goes: er is hier van alles. Tropische dieren zoals apen, reptielen, vogels en vlinders. Ook zijn er dinosaurussen en een fossielenmijn. Daarnaast is er een kids jungle speeltuin, waar kinderen op houten speeltoestellen en in een riviertje met water en zand spelen. Buiten is er een natuurspeeltuin in het speelbos. Tip van Gertjan, die me deze foto’s stuurde: neem schone kleding mee. Je kunt het ook combineren met de stoomtrein hierboven.

Berkenhof Tropical Zoo bij Goes heeft van alles. Tropische dieren zoals apen, reptielen, vogels en vlinders. Ook zijn er dinosaurussen en een fossielenmijn. Daarnaast is er een kids jungle speeltuin, waar kinderen op houten speeltoestellen en in een riviertje met water en zand spelen. Buiten is er een natuurspeeltuin in het speelbos. Gertjan is fan en nam deze foto's.

Zeeuws Vlaanderen 

Groede Podium in Groede bij Cadzand: leerzaam speel- en infopark. Met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, direct achter de kust. Ook zijn er speelkubussen, klimtorens, labyrint, waterspeeltuin en allerlei dieren. Daarnaast is er een restaurant, maar je kunt er ook wandelen en picknicken.

Speelboerderij Pierewiet in Nieuwvliet: met buitenspeeltuin met skelters en kinderboerderij. Ook is er een binnenspeeltuin, techniekzolder en kindertheater.


Leuke uitjes met jonge kinderen in Noord Brabant


Klimbos Brabantse Wal in Bergen op Zoom: lekker buiten klimmen voor klauteraars.

Beekse Bergen in Hilvarenbeek: wilde dieren kijken in het safaripark. Wij sliepen daarnaast in het Safari Resort van de Beekse Bergen, heel bijzonder.

Gerrithoeve in Oisterwijk: is een speelboerderij met een restaurant. Kinderen kunnen behalve buiten spelen ook binnen in een heuse zandspeeltuin spelen.

Trampolinepark Jump XL zit in Waalwijk, JumpSquare zit in Tilburg.

Kabonk in Breda: kleurrijk speelpark. Met zeven verdiepingen met speeltoestellen voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar. Je kunt er ook pannenkoeken eten bij Pannenkoekwaus.

Het Aardbeienterras in Rijsbergen onder Breda: aardbeien plukken.

Efteling in Kaatsheuvel: wat moeten we er over zeggen, hier moet toch ieder kind geweest zijn? Deze hoort dus absoluut thuis in een lijstje met leuke uitjes met jonge kinderen! 10 handige tips voor de Efteling.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Met jonge kinderen kun je heel veel leuke uitjes doen in Nederland en België. Nu onze kinderen groter worden wordt het aantal mogelijkheden snel groter, maar ook met jonge peuters en kleuters kun je al heel veel leuke dingen doen. Ik maakte een lijstje van onze favorieten, in alle provincies. Er zitten zowel kindvriendelijke uitjes voor binnen als voor buiten tussen. Dit is de Efteling in Kaatsheuvel in Noord Brabant.

Den Bosch en omgeving

’t Kwekkeltje in Rosmalen bij Den Bosch: kleurrijke speeltuin. Er is veel hout en zand, een kabelbaan, klimtoren, glijbanen en ook speeltoestellen die geschikt zijn voor mindervaliden kinderen.

Landwinkel Valenkamp in Rosmalen bij Den Bosch: boerderij met blotevoetenpad.

Docus de Das Avonturenpad in Schaik bij Oss: speelbos. Kinderen doen tijdens een wandeling opdrachten in de natuur. Je volgt de bordjes en komt onderweg meerdere speelplekken tegen. Aan het einde kun je ook nog wat eten en drinken op het terras bij De Boshut bij Hartje Groen.

Melk-Drive in Genderen: bij deze excursieboerderij kun je een rondleiding op de boerderij volgen.

Alpacafarm Vorstenbosch bij Uden: alpaca’s aaien en met ze wandelen.

BillyBird Park Hemelrijk in Volkel: kruising tussen een speeltuin en een pretpark. Er is een meer, waar ook attracties zijn.

Dierenpark Zie-Zoo in Volkel: dierentuin en dagopvang voor mensen met autisme.

Vakantiepark Dierenbos is een park dat helemaal in het teken staat van dieren. Het ligt prachtig in het bos tussen Oss en Den Bosch. Er is ook een speelmeer, zwembad binnen en buiten en meerdere speeltuin. Cindy ging er heen en schreef over hun weekend in Vakantiepark Dierenbos.

ZooParc Overloon: dierentuin.

Eindhoven en omgeving

Trampolinepark JumpSquare zit in Eindhoven en in Veghel boven Eindhoven. En Jump XL zit in Eersel onder Eindhoven.

Gouden Woud in Liempde bij Boxtel: natuurlijke binnenspeeltuin en buitenspeeltuin. Je kunt hier zowel binnen als buiten met water spelen op houten speeltoestellen in het zand. Daarnaast is er een restaurant en terras.

Oertijdmuseum Groene Poort in Boxtel is een Dinosaurusmuseum. Voor kinderen zijn er speurtochten en oertijdspelletjes. Verder draaien er in de bioscoop films.

Dippiedoe in Best: klein attractiepark. Met speeltuinen binnen en buiten.

Speelpark De Splinter in Eindhoven: speeltuin in het Henri Dunantpark. Er zijn verschillende speelkastelen en toestellen. Daarnaast is er een kleine kinderboerderij en een pierenbadje.

Philips Fruittuin (review) in Eindhoven: aangelegd door Anton Philips. Nu een pannenkoekenhuis, midden in een boomgaard met fruitbomen, met speeltuin buiten en speelhoek binnen.

Het Philips Museum (review) in Eindhoven: over de geschiedenis, het heden en de toekomst van Philips. Maar ook over techniek en technologische ontwikkeling. Kleuters en jonge kinderen kunnen op pad met UV-zaklamp, opdrachtvel en tekenvel. Oudere kinderen en tieners lossen met de Mission Eureka tablet challenges op.

Review Philips Museum met kinderen en tieners. In het centrum van Eindhoven zit Philips Museum. Over de geschiedenis, het heden en de toekomst van Philips. Maar ook over techniek en technologische ontwikkeling. Tijd voor een korte review van ons bezoek aan het Philips Museum met kinderen en tieners.

DAF Museum in Eindhoven: museum met grote trucks en kleine DAF autotjes. Bij ons een groot succes.

Motion Experience in Eindhoven: ze noemen het zelf een belevingsspektakel. Je stapt in een fantasiewereld met muziek en vloerprojecties.

SterrenStrand TerSpegelt in Eersel bij Eindhoven: overdekt strand. Dat is weer eens wat anders dan een subtropisch zwemparadijs. Bij mooi weer is er overigens ook een recreatieplas buiten.

Strabrechtse Heide in Heeze bij Geldrop: huttenbouwbos bij het Heidecafé. Ook is er een blotevoetenpad, met insectentuin, heidetuin en groentetuin.

=> Bekijk ook: de landelijke en industriële Strijp in Eindhoven

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Met jonge kinderen kun je heel veel leuke uitjes doen in Nederland en België. Nu onze kinderen groter worden wordt het aantal mogelijkheden snel groter, maar ook met jonge peuters en kleuters kun je al heel veel leuke dingen doen. Ik maakte een lijstje van onze favorieten, in alle provincies. Er zitten zowel kindvriendelijke uitjes voor binnen als voor buiten tussen. Dit is het DAF Museum in Eindhoven.

Leuke uitjes met jonge kinderen in Limburg


KlimKong in Sevenum: eco klimbos en klimpark.

Mattel Play! in Sevenum: soort binnenspeeltuin. Kinderen kunnen er met groot speelgoed spelen. Denk aan Sam de Brandweerman, Bob de Bouwer, Thomas de Stoomlocomotief, Angelina Ballerina en Megablocks.

Toverland in Sevenum: gedeeltelijk overdekt pretpark. Met naast achtbanen en andere attracties ook buiten- en binnenspeeltuinen.

Raspberry Maxx in Meijel bij Venlo: frambozen plukken en eten op het Frambozenterras.

Fun Forest in Tegelen bij Venlo: klimbos ten zuiden van Venlo. Lees ook onze review over Fun Forest.

Speelpark Klein Zwitserland in Tegelen bij Venlo: natuurlijk speelpark in het bos. Er zijn terrassen, speeltuin, kleuterland, piratenland, avonturenbos en ook een zwembad.

Kitskensberg in Roermond: speeltuin in het bos met veel hout. Er is ook een pierenbadje en een kiosk.

Kerkrade en omgeving 

BloteVoetenPark in Brunssum: lekker met je blote voeten door de klei. Op het pad vind je allerlei obstakels en speelplekken. Er is ook een Natuurterras. Ernaast ligt klimbos Park het Plateau.

JumpSquare in Kerkrade: trampolinepark.

Discovery Center in Kerkrade: hier staat alles in het teken van de thema’s aarde, wetenschap, techniek en ontwerp. Met een expeditie doe je de ene ontdekking na de andere, reizend door themawerelden. In de science labs kun je experimenteren, knoeien, uitvinden, bouwen en testen. Bij de stad in de steigers ga je bedenken, ontwerpen en bouwen.

Gaia Zoo in Kerkrade: dierentuin. Het doel is dat dieren soorteigen gedrag kunnen vertonen.

Maastricht en omgeving

Sprookjesbos in Valkenburg: natuurlijk heel veel sprookjes. Maar ook kleine attracties, speeltuinen en een escape room.

Icecarving.nl in Schimmert bij Heerlen: bij dit ijsmuseum bekijk je ijssculpturen.

Mergelrijk in Valkenburg: hier wandel je door een verlichte grot. Met dino’s, miniaturen, mergel- en zandsculpturen.

Natuurspeeltuin de Merregelhoof in Maastricht: ruime speeltuin op de Sint Pietersberg. Voor kleintjes is er ook een omheind gedeelte en een pierenbad.

JumpSquare in Maastricht: trampolinepark.

Natuur Historisch Museum in Maastricht: leert nieuwsgierige kids over de natuur. Ze organiseren van alles voor kinderen, waaronder leuke knutselactiviteiten.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Met jonge kinderen kun je heel veel leuke uitjes doen in Nederland en België. Nu onze kinderen groter worden wordt het aantal mogelijkheden snel groter, maar ook met jonge peuters en kleuters kun je al heel veel leuke dingen doen. Ik maakte een lijstje van onze favorieten, in alle provincies. Er zitten zowel kindvriendelijke uitjes voor binnen als voor buiten tussen.

Leuke uitjes met jonge kinderen in België: Vlaanderen


Antwerpen en omgeving

Spoorfietsen in Kapellen bij Brasschaat: met een gezinsfiets over een oud spoortraject fietsen.

Suske en Wiske Museum in Kalmthout boven Antwerpen: een museum over de twee striphelden.

Chocolate Nation in Antwerpen: een heus museum voor fans van chocolade.

In Antwerpen kun je bij Baja Bikes een fietstocht met een gids doen. Leuke uitjes met jonge kinderen. Heb je kinderfietsen of kinderzitjes nodig? Op de informatiepagina van iedere tour zie je onder “handige info” wat er beschikbaar is.

Hidrodoe in Herentals bij Turnhout en Antwerpen: hier ontdek je alles over water. Met doe-opdrachten, speurtocht en mysteries.

Bobbejaanland in Kasterlee: pretpark vlakbij Antwerpen.

Robotland in Essen, tussen Roosendaal en Antwerpen: technologie- en funpark. Je kunt hier van alles doen, uitvinden en zien. Diverse robots bedienen, zoals containers in en uit een boot halen. Met een robot een wiel van een auto halen. Minikraantjes besturen. Darten met een torenkraan. Een uitje voor stoere jongens en meiden. Gertjan tipte dit uitje en maakte deze foto’s.

Robotland in Essen, tussen Roosendaal en Antwerpen: technologie- en funpark. Je kunt hier van alles doen, uitvinden en zien. Diverse robots bedienen, zoals containers in en uit een boot halen. Met een robot een wiel van een auto halen. Minikraantjes besturen. Darten met een torenkraan. Een uitje voor stoere jongens en meiden. Gertjan tipte dit uitje en maakte deze foto's.

Mechelen, Leuven en omgeving

Mechelen profileert zichzelf als de kinderstad van België. En terecht, want er zijn veel kindvriendelijke uitjes. Miriam ging er met haar gezin een nachtje heen en vindt het een fantastische stad. Alles is goed te belopen, wat fijn is met kinderen. Naast onderstaande attracties, is het beklimmen van de bijna 100 meter hoge domtoren een aanrader. Daarnaast hebben ze een speciale speurtocht door de stad gelopen, bij de lokale VVV krijg je een rugzakje. Ze sliep in het Vixx Hotel, dat familie suites heeft.

Technopolis in Mechelen: hier kun je op een leuke manier alles over wetenschap en technologie ontdekken. In de vakanties kun je er ook workshops doen.

Speelgoedmuseum in Mechelen: bekijk met wat voor speelgoed er vroeger werd gespeeld. Naast de vaste collectie zijn er wisselende tentoonstellingen.

ZOO Planckendael aan de rand van Mechelen: mooie dierentuin, georganiseerd per werelddeel. Ieder continent heeft zijn eigen speeltuin. Naast het gewone pad zijn er ook nog avonturenpaadjes. De dieren hebben prachtige verblijven. Er is ook een boomkronen-avonturenpad en een roofvogel-show.

Bij Baja Bikes kun je in Mechelen en Leuven een fietstocht met een gids doen. Op de informatiepagina van iedere tour zie je onder “handige info” of er kinderfietsen en kinderzitjes beschikbaar zijn.

Brugge, Gent en omgeving

Kijkboerderij Pierlapont in Zedelgem bij Brugge: kinderboerderij. Kinderen kunnen hier spelen in het stro, dieren bekijken en bootje varen. Daarnaast zijn er een speeltuin met zandbak, petanquebaan en kubbspel. Het Hoevecafeetje heeft een terras.

JumpSquare in Brugge: trampolinepark.

Plopsaland de Panne bij Kortrijk en Ieper: pretpark met bekende karakters. Denk aan Maya de Bij, K3, Kabouter Plop, Mega Mindy, Anubis, Wickie de Viking en allerlei anderen. Vlakbij ligt ook waterpark Plopsaqua en Plopsa Hotel.

Bij Baja Bikes kun je in Gent en Brugge een fietstocht met een gids doen. Op de informatiepagina van iedere tour zie je onder “handige info” of er kinderfietsen en kinderzitjes beschikbaar zijn.

Familiepark De Sierk in De Haan bij Oostende: sfeervol circus-speelterrein. Hier kunnen kinderen zich ontpoppen tot circusartiesten. 

Speelpunt Zwevegem bij Kortrijk: binnenspeeltuin voor verschillende leeftijden. Met onder meer een klimhal, schaatsbaantje, LEGO en Playmobil, disco, arcade games en virtual reality.

De leukste buitenspeeltuinen en binnenspeeltuinen in heel Nederland. Speelpunt Zwevegem bij Kortrijk in Vlaanderen in België is binnenspeeltuin voor verschillende leeftijden. Met onder meer een klimhal, schaatsbaantje, LEGO en Playmobil, disco, arcade games en virtual reality.

Hasselt, Genk en omgeving

Plopsa Indoor in Hasselt: grote binnenspeeltuin met bekende karakters. Denk aan Maya de Bij, K3, Wickie de Viking en allerlei anderen.

JumpSquare in Hasselt: trampolinepark, een leuk uitje voor tieners die hun energie kwijt willen.

Openluchtmuseum Bokrijk in Genk bij Hasselt en Maastricht: openluchtmuseum. Het laat de negentiende eeuw zien, maar ook de sixties. Er is daarnaast een grote speeltuin en een park. Je kunt er tussen het water door fietsen en wandelen.

Lieteberg in Zutendaal bij Hasselt: natuurcentrum met blotevoetenpad, insectenmuseum en vlinderserre.


Leuke uitjes met jonge kinderen in België: Wallonië


Pairi Daiza in Brugelette bij Brussel: bijzondere dierentuin. Het bestaat uit verschillende werelden. Alle dieren wonen in een wereld die lijkt op de plek waar hun soortgenoten wonen, het is dus een soort reis om de wereld. Je kunt hier ook blijven slapen. Toen ik op Instagram vroeg om leuke uitjes met jonge kinderen, was dit een van de meeste genoemde.

In Brussel kun je bij Baja Bikes een fietstocht met een gids doen. Heb je kinderfietsen of kinderzitjes nodig? Op de informatiepagina van iedere tour zie je onder “handige info” wat er beschikbaar is.

Trampolinepark Jump XL zit in Brussel. JumpSquare zit in Kortijk (dat overigens net in Vlaanderen ligt)

PlopsaCoo in Stavelot bij Luik: attractiepark bij de Watervallen van Coo. Met onder andere een apeneiland, bobslee, autorijschool, uitkijktoren, karten, wildwaterbaan, minigolf en speeltuin.

Les Draisines de la Molignee in Onhaye bij Charleroi en Namen: railfietsen over een oude spoorlijn.

Houtopia in Houffalize: hier staan de vijf zintuigen centraal. De binnenruimte bevat activiteiten, ervaringen en zintuiglijke proeven. Buiten is er een grote speeltuin, met parcours dat je naar de andere kant van de rivier brengt. Daar is een glijbaan van meer dan 30 meter.

Grotten van Han in Han-sur-Lesse in de Ardennen: een van de grootste grottenstelsels in Europa. Er is ook een speleo-parcours en een wildpark.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Met jonge kinderen kun je heel veel leuke uitjes doen in Nederland en België. Nu onze kinderen groter worden wordt het aantal mogelijkheden snel groter, maar ook met jonge peuters en kleuters kun je al heel veel leuke dingen doen. Ik maakte een lijstje van onze favorieten, in alle provincies. Er zitten zowel kindvriendelijke uitjes voor binnen als voor buiten tussen.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids