101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids

Met jonge kinderen kun je heel veel leuke uitjes doen. Nu onze kinderen groter worden wordt het aantal mogelijkheden snel groter, maar ook met jonge peuters en kleuters kun je al heel veel leuke dingen doen. Lees je mee?

Lees ook ons overzicht met leuke uitjes per provincie 

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Met jonge kinderen kun je heel veel leuke uitjes doen. Nu onze kinderen groter worden wordt het aantal mogelijkheden snel groter, maar ook met jonge peuters en kleuters kun je al heel veel leuke dingen doen. Lees je mee?

Dieren en de natuur ontdekken

Planten leren kennen

Wat een tof uitje met kids: De Tuinen van Appeltern. Je doet er inspiratie op voor je tuin, terwijl je kinderen spelen. Er zijn meerdere speeltuinen, maar ook in de gewone tuinen kunnen ze zich goed vermaken:

Een ander leuk uitje is de Hortus Botanicuskinderen leren er over planten, maar ook over kikkers, wormen, vlinders, bijen en andere insecten.

De Orchideeën Hoeve heeft behalve tropische planten en dieren ook het Mangrovebos Speelparadijs. Dat is een waterrijke overdekte speeltuin waar je kunt spelen alsof je buiten speelt in de tropen.

Het bos in

Het bos is altijd wel in de buurt. Lekker laarsjes aan en stampen maar, maar ook vanuit de kinderwagen is er al genoeg te zien. Bij de buitencentra van Staatsbosbeheer kun je een wandeling over een kabouterpad maken, compleet met kaboutermuts en knapzak, wij schreven over dit Kabouterpad.

Daarnaast heeft Natuurmonumenten Oerrr speelnatuur op verschillende plekken in Nederland, kinderen kunnen hier eindeloos spelen in de natuur.

Oerrrr speelnatuur van Natuurmonumenten

Wandelen is gratis en het kan een ware ontdekkingsreis voor de kinderen zijn. Blote voetenpaden zijn natuurlijk helemaal een avontuur en ze zijn er op steeds meer plekken. Google eens voor een locatie bij jou in de buurt, of kijk even naar dit handige overzicht van De Wandeldate.

Vind jij het ook heerlijk om het bos in te gaan, maar weet je er eigenlijk veel te weinig van? Dan is het Bosboek een heel fijn boek, vol met leuke weetjes, praktische tips en mooie tekeningen.

Ken je de Natuurspeurboeken van de Gruffalo al? Hiermee gaan de kids lekker op pad in de natuur.

De kinderboerderij

De kinderboerderij is één van de eerste uitjes die leuk zijn om met je kleintje te doen. De eerste dieren die veel kinderen ontdekken in boekjes zijn boerderijdieren, dus dat sluit perfect aan bij hun belevingswereld. Bovendien zijn de meeste kinderboerderijen gratis, dus het is ook niet erg als ze er nog niet aan toe zijn. Een aantal leuke kinderboerijen in heel Nederland vind je in dit lijstje.

In de lente en zomer stellen veel “echte’ boerderijen hun deuren een keer open voor publiek.

In Zelhem vind je Ezelstal de Edelingen waar je een ezeltje kunt huren, dat gaat gezellig een of meerdere dagen met je mee om te wandelen.

De dierentuin

Ook de dierentuin is al snel leuk. Een los kaartje is duur, maar de prijs van een abonnement valt naar verhouding wel mee. Een voordeel van een abonnement is dat het ook niet zonde is om even snel naar de dierentuin te gaan. Let wel goed op de openingstijden, de meeste peuters slapen midden op de dag, als de openingstijden ruim zijn kun je daarvoor of daarna gaan.

Er zijn natuurlijk super veel verschillende dierentuinen. Ik ben zelf wel een fan van onze Amsterdamse stadsdierentuin Artis, maar ik vind bijvoorbeeld Burgers’ Zoo ook heel leuk.

Stel je voor: slapen in een Safaripark, in een lodge met uitzicht op leeuwen of giraffen. Daarvoor hoef je niet naar Afrika, want dat kan sinds kort in het Safari Resort van de Beekse Bergen. Wil je meer weten, kijk dan voor meer informatie en foto’s naar onze review van Safari Resort Beekse Bergen.

Slapen in Safari Resort Beekse Bergen en ontbijten met uitzicht op de leeuwen en giraffen

Bij Almere Jungle kun je een heel bijzonder jungle avontuur beleven. Het is een dierenopvangcentrum en een zorgcentrum, met een dagbesteding voor verstandelijk en lichamelijk gehandicapten. De dieren worden hier met veel liefde verzorgd en het is er super leuk.

Uitje met kids: dieren kijken op alle werelddelen in Almere Jungle

Fruitplukken

Aan het einde van de zomer en het begin van de herfst kun je in veel boomgaarden appels, peren en als der fruit plukken. Vaak betaal je alleen voor het fruit. Corrien ging naar de Olmenhorst en deelde haar prachtige foto’s en handige tips.

Ook op andere plekken zijn dit soort plekken leuk voor uitjes met jonge kinderen. Philips Fruittuin in Eindhoven is aangelegd door Anton Philips, nu is er een pannenkoekenhuis met speelhoek en speeltuin. In Amsterdam vind je de Fruittuin van West, waar je behalve fruit ook plek om te spelen, kippen, een restaurant en een winkeltje hebt.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids

Kamperen

Niks is zo leuk als kamperen en dat kan natuurlijk ook gewoon een weekendje, je bent er dan helemaal uit en de kids praten er nog tijden over na.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids

Speeltuinen en pretparken

Het themapark

Weet je dat Madurodam tegenwoordig behalve een miniatuurstad ook indoor attracties, doe dingen en speeltuinen heeft? Nieuwsgierige kinderen kunnen er al spelend van alles leren over Nederlandse geschiedenis, typisch Nederlandse technologie en zelfs over voetbal.

Voor dino fans zijn er verschillende parken waar je heen kunt. Dinoland in Zwolle, het Oertijdmuseum in Boxtel, Historyland in Hellevoetsluis en het Dinopark bij Dierenpark Amersfoort.

Het pretpark

Met peuters en kleuters is een attractiepark ook al leuk, zeker de Efteling, met het sprookjesbos. Bij de Efteling kun je ook blijven slapen, zodat je het park lekker rustig kunt bekijken in het tempo van de kinderen. Hier zijn behalve het Sprookjesbos attracties als de Droomvlucht, Carnaval Festival, een draaimolen, verschillende speeltuinen, een oldtimerbaan, Monsieur Canibale, een monorail, treintjes, bootjes, een doolhof en nog veel meer.

Ook bij Duinrell kun je blijven slapen. Door een weekendje te gaan heb je uitgebreid de tijd om het attractiepark te ontdekken. ’s Avonds zijn de attracties dicht, maar het park is gewoon open, dus na het eten kun je nog even rustig naar de speeltuin, of een wandeling maken naar het uitkijkpunt.

Er zijn ook wat kleinere attractieparken die altijd wel een grote speeltuin hebben, bijvoorbeeld de Julianatoren in Apeldoorn en Speelpark Oud Valkeveen in Naarden.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids. Oud Valkeveen review: sfeervolle kruising tussen pretpark en speeltuin

De speeltuin

Een speeltuin is heel lang leuk, sommige speeltuinen zijn wel tot een jaar of 12 leuk. Wil je met je dreumes naar de speeltuin? Kijk dan of er een babyschommel is, zo’n schommel die aan vier kanten dicht is, daar kan een kind al snel in. Een zandbak is ook al snel leuk, als je kind tenminste geen zand eet 🙂 Ennuh vergeet niet om emmertjes, schepjes en ballen mee te nemen.

Die speeltuin in de buurt kennen jullie nu wel, maar een speeltuin net wat verder weg is een hele belevenis voor de kinderen. Leuke speeltuinen zijn bijvoorbeeld Jeugdland en het Amstelpark in Amsterdam en de Witte Wieven in Zwiep bij Lochem en speel- doe- en ontdekpark De Spelerij in Dieren. Je vindt nog veel meer speeltuinen in mijn overzicht met de leukste buitenspeeltuinen en binnenspeeltuinen in heel Nederland.

Tiengemeten is een natuureiland onder Rotterdam, waarvan Natuurmonumenten een gigantisch speelterrein heeft gemaakt: Speelnatuur Tiengemeten.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids

Een indoor speeltuin

Toegegeven, die speelparadijzen zijn weinig sfeervol, maar als het dagenlang regent wel een prima manier om te zorgen dat je kind beweging krijgt. Let daarbij op of er voldoende dingen voor de leeftijd van jouw kinderen is, vaak zijn er aparte delen voor jongere en oudere kids. In mijn overzicht met de leukste buitenspeeltuinen en binnenspeeltuinen in heel Nederland vind je een aantal speelparadijzen die ook voor ouders heel prima zijn.

Gek op trampolines? Ga naar Bounz in Almelo, Almere, Amsterdam West, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Deventer, Eindhoven, Enschede of Nijmegen, naar Planet Jump in Den Haag of Vrog in Amsterdam Oost.

Een klimhal is ook super leuk, wij gingen een tijdje geleden naar klimhal waar kinderen zich makkelijk zelf kunnen zekeren.

uitje: klimhal met jonge kids clib 'n climb amsterdam noord

Op veel plekken wordt apenkooien georganiseerd in de gymzaal die in het weekend niet door school gebruikt wordt, daar kunnen de kinderen lekker uitrazen. Zoek eens via Google of er ook zoiets bij jou in de buurt is.

Sommige winkels hebben een binnenspeeltuin, dan kun je gelijk even shoppen, wel zo praktisch. Sommige speelgoedwinkels zijn zo groot dat ze goed zijn voor urenlang vermaak. Zo is er bij ons in de buurt een speelgoedwinkel waar de kids eindeloos kunnen kijken naar de Playmobil vitrines en spelen in het buitenspeelgoed dat in het midden van de winkel staat opgesteld.

Een kindvriendelijk restaurant

Steeds meer restaurants en cafés hebben een speelhoek waar je kind veilig kan spelen, terwijl jullie lekker aan tafel zitten. Ik verzamelde er heel veel in het Nederland in dit artikel.

Bij pannenkoekenrestaurant het Jagershuis in het Gooi spelen de kinderen in een fantastische houten speeltuin, terwijl je zelf lekker in het zonnetje zit. Bij de Gerrithoeve in Brabant kunnen ze behalve buiten spelen ook binnen in een heuse zandspeeltuin spelen.

Cultuur 

Er zijn heel veel theatervoorstellingen voor peuters, kleuters en onderbouw kinderen. Op de site van Cultuurbarbaartjes vind je wat er nu speelt in de theaters.

Naar de film is voor kinderen super leuk. In een grote zaal, of juist in het buurthuis. Rialto in Amsterdam heeft bijvoorbeeld een special programma met films voor kinderen.

Ook in de bios wordt rekening gehouden met kleintjes, er zijn zelfs films voor peuters: 2+ films onder de naam “peuterbios” (zoals Nijntje de Film). Voor de allerkleinste peuters vraagt het misschien nog te veel concentratie, maar als je peuter verhaaltjes en filmpjes beter gaat begrijpen is het erg leuk. Voor grotere kinderen zijn er natuurlijk nog veel meer leuke films.

Naar een museum met kinderen

Er zijn zo veel leuke musea voor kinderen. Er zijn heel veel speelgoedmusea in Nederland. Kindermuseum en kunstlabaratorium Villa Zebra in Rotterdam is erg leuk met kinderen. Wetenschapsmuseum Nemo in Amsterdam vinden we ook fantastisch. Rijksmuseum Boerhaave in Leiden noemt zichzelf de schatkamer van wetenschap en geneeskunde, je vindt er heel veel belangrijke uitvindingen uit de Nederlandse geschiedenis en voor kinderen zijn er veel experimenten en spelletjes, we vermaakten ons er urenlang. Ook leuk voor nieuwsgierige kids: Naturalis, het museum waar Freek Vonk werkt. Het Maritiem Museum in Rotterdam heeft een grote collectie schepen en kranen, een museumhaven, leuke activiteiten voor kinderen en een speeltuin binnen en buiten.

Met jongetjes en meisjes die gek zijn op voertuigen kun je naar het Spoorwegmuseum in Utrecht, Aviodrome in Lelystad, het DAF Museum in Eindhoven en het PIT Veiligheidsmuseum in Almere.

Voor peuters is het Nijntje Museum in Utrecht leuk. Bij Sprookjeswonderland in Enkhuizen leren kleintjes traditionele sprookjes kennen in het sprookjesbos, daarnaast is er een speeltuin en leuke attracties voor jonge kinderen.

Een kasteel is voor kinderen heel tof om te bekijken. Wij gingen bijvoorbeeld naar het Muiderslot, waar je een hele leuke speurtocht kunt doen, leuk vanaf een jaar of vijf.

Zoek je nog meer leuke musea? Kijk dan ook even naar dit overzicht van de leukste musea met kinderen in heel Nederland.

Museum met kids: de leukste kindermusea van Nederland

Festivals en markten

Er zijn heel veel leuke festivals voor kinderen, speciaal voor kinderen, of met een apart programma voor kinderen in allerlei leeftijden.

Op verschillende plekken zijn leuke creatieve markten, zoals de Sunday Market op het Westergasterrein in Amsterdam en het Swan Market Festival in Tilburg, Rotterdam, Antwerpen, Utrecht en Den Haag.

Stedentrip

Een stedentrip saai? Nee hoor, als je het een ontdekkingsreis noemt vinden kinderen het opeens heel leuk. Vanaf een jaar of drie kun je met kinderen samen een stad beleven. Museum in museum uit vinden de meeste kinderen niet leuk, maar gewoon lekker door een stad struinen en kijken wat je tegenkomt en waar je nu weer heen gaat vinden ze heerlijk. Het voordeel is dat het ook heel goedkoop kan zijn.

Ga een dagje naar Amsterdam, dat is super leuk met kinderen. Heel veel leuke tips voor een dagje Amsterdam met kinderen vind je hier. Met een boek erbij wordt de stad nog leuker, over deze boeken over Amsterdam schreef ik een recensie.

Amsterdam met kids

De bieb

Bibliotheken hebben vaak leuke activiteiten voor kinderen, kijk eens wat jouw bibliotheek organiseert. De centrale bibliotheek op het Oosterdokseiland in Amsterdam is een uitje op zich, je kunt er het echte Muizenhuis van dichtbij bekijken, er zijn allerlei leuke hoeken om boekjes te lezen en op de bovenste verdieping heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Fototocht

Maak een fototocht met de kinderen, waarbij je samen foto’s maakt, rond een bepaald thema, of gewoon van mooie dingen, in je eigen buurt of juist ergens anders.

Zomer en winter

Zwemmen en het strand

Het strand is één grote zandbak, lekker in het zand spelen met een emmertje en een schepje of met je regenlaarsjes door de branding rennen. Of bij een strandtent zitten waar papa en mama lekker een wijntje drinken en de kinderen spelen 🙂 Op Leuk Met Kids vind je ook een overzicht van leuke kindvriendelijke strandtenten.

Is het lekker zwemweer en wil je zwemmen in een meer, plas of rivier? Een overzicht van alle officiële zwemwater plekken in Nederland staat op Zwemwater.nl. Er zijn natuurlijk veel meer meren, plassen en rivieren, maar van die zwemplekken weet je niet of er bijvoorbeeld blauwalg in het water zit.

En als je dan toch gaat zwemmen, vergeet dan ook niet te gaan picknicken! Lekkere recepten vind je hier.

De leukste kindvriendelijke strandtenten in heel Nederland - Deining aan zee

De meeste strandtenten zijn ’s winters weg, terwijl het zo lekker kan zijn om in een warme strandtent over het wilde winterse water te kijken. Hart Beach Surfrestaurant in Den Haag is een strandtent die in de winter open is, met een kaart met heel veel dingen voor kids, van ontbijt tot lunch en van fingerfood tot diner.

Aan het strand in Noordwijk kun je in december en januari zes weken lang schaatsen in Winter Wonderland. De inrichting en het eten zijn in een gezellige Oostenrijkse sfeer, wij gingen er heen, erg leuk.

De Wildste Tuin bij Emmeloord heeft zwemstrandjes, strandtent, camping, natuurspeeltuin en bamboejungle. Het is heel leuk voor kinderen die graag ravotten in de natuur. Roos probeerde het uit met man en zoon en deelde haar ervaringen in dit artikel over de Wildste Tuin.

Schaatsen, sleeën en skiën

Schaatsen op natuurijs is natuurlijk fantastisch, maar een kunstijsbaan is ook heel leuk en er zit vaak een dak boven. Rond de feestdagen duiken er ook allerlei ijsbaantjes op, bij restaurants en op pleintjes.

Sleeen kun je in Nederland helaas maar af en toe. Skiën in kan je natuurlijk wel het hele jaar op een indoor ski baan.

101 uitjes met jonge kinderen: peuters, kleuters en onderbouw kids

Nog meer leuke uitjes met jonge kinderen

Kringloopwinkel of rommelmarkt

Houden jullie van snuffelen? Kijk dan of er bij jou in de buurt een vlooienmarkt wordt georganiseerd, of ga schatzoeken bij de lokale kringloopwinkel.

Vliegtuigen, auto’s, trams en treinen

Ga vliegtuigen kijken op Schiphol… en als je het nog leuker wil maken dan ook nog met de trein erheen. Of op een kleinere vliegbasis, op Vliegveld Teuge tussen Apeldoorn en Deventer kun je bijvoorbeeld vanuit Restaurant Take Off vliegtuigjes zien opstijgen en landen (voor hele kleine kinderen is het wat minder handig, vanwege de open haarden). In plaats van vliegtuigen kun je natuurlijk ook treinen, auto’s of wat dan ook kijken.

In Beekbergen kun je bij de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij heel veel oude stoomtreinen bekijken en er zijn regelmatig evementen. Den Haag heeft een hop-on-hop-off tram, Amsterdam heeft een museumtramlijn, een hop-on-hop-off dubbeldekker bus en natuurlijk ook rondvaartboten. De ideale manier om met kids te stad te zien, want grote afstanden lopen is voor kleintjes vaak nog zwaar. Nog meer leuke tips voor Amsterdam vind je hier.

Wist je dat je kind gratis met de trein mee kan? Hoe je dat regelt lees je hier op Leuk met kids.

Toffe weekendjes weg

Zoek je wat langere uitjes met jonge kinderen? Dan zijn deze weekendjes weg leuk.

Landal Amerongse Berg in Overberg in Utrecht is een mooi kleinschalig park, met kindvriendelijke huisjes, zwembad, binnenspeeltuin en buitenspeeltuin, ik schreef hier meer over Landal Amerongse Berg.

Landal Rabbit Hill in Uddel op de Veluwe. Het is een groot park met camping, prachtig gelegen in het bos. Er is een binnenzwembad en een buitenzwembad, houten buitenspeeltuin met tokkelbaan en binnenspeeltuin in de kleuren van het bos, net als de bistro die ook in hout en groentinten is. Je kunt er kamperen, maar ook huisjes, stacaravans en safaritenten huren. Ik schreef hier over Landal Rabbit Hill.

Bij Farmcamps slaap je op boerderijen in Nederland. Je kunt kiezen tussen Safaritenten, Lodgetenten of appartementen genaamd “BedStay”. Op veel plekken mogen kinderen meehelpen en dieren knuffelen.

Camping Geversduin in Castricum aan Zee is een leuke gezinscamping in het duin- en bosgebied van het Noordhollands Duinreservaat, dichtbij het ‘stilste strand van Nederland’ bij Heemskerk. Het heeft een grote houten speeltuin in een mega zandbak, springkussen, waterpompen, belevingspad, uitkijktoren, minimarkt, snackbar, restaurant, recreatiezaal en leuke verhuurhuisjes. Miriam schreef een review over camping Geversduin.

Zelf gingen we naar Camping Bakkum, de bekendste camping van Nederland, wat een heerlijke plek. Camping Bakkum is een dorp op zichzelf. Een gezellig dorp waar iedereen vrolijk is, want je bent op vakantie of een weekendje de stad uit. Aan de rand van de camping begint het wandelpad naar zee en nog weer wat verderop liggen fijne strandtenten.

Landal Mont Royal in de Moezel is ongeveer 4 uur rijden vanaf Nederland. Het heeft een adembenemend uitzicht op een kronkelende rivier, schattige dorpjes en glooiende wijnvelden – en natuurlijk een grote speeltuin en een zwembad. Lees hier onze review van Landal Mont Royal.

Wil je een weekendje kamperen? Kijk dan even naar mijn artikel over de leukste idyllische campings in Nederland.

Een weekend naar een park 

De Efteling is erg leuk om een weekendje heen te gaan, je kunt namelijk ook overnachten in Efteling sfeer. Ook bij attractiepark Duinrell in Wassenaar kun je blijven slapen.

Korting op uitjes

Met een beetje mazzel kun je korting op je tickets voor een uitje krijgen. Zeker als je flexibel bent wanneer je wil gaan of wat je precies gaat doen. Zoek je een ticket met korting, kijk dan eens bij Tiqets, bij Groupon, bij Uitjeskrant en bij Tours & Tickets.

De Leuke Update

Heb je de nieuwe Leuke Update al gezien? Dit keer vol tips voor drukke moeders. Fijne tips om te relaxen, met en zonder kids. Maar ook mooie en handige spullen voor je werk en onderweg. En natuurlijk ook weer allerlei ander nieuws, ideeën, musthaves en uitjes voor ouders en kids.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids