Madurodam in Den Haag: miniatuurstad, speeltuinen en indoor attracties

Bij Madurodam dacht ik altijd aan de miniatuurstad waar ik als kind heen ging, maar dit typisch Nederlandse uitje in Den Haag heeft ook indoor attracties, doe dingen en speeltuinen. 

In Madurodam leer je van alles over Nederland. De miniatuurstad laat je bekende gebouwen in het klein zien. De attracties leren je over de geschiedenis van Nederland, maar dan wel op een spannende manier. De doe dingen leren je al spelend hoe typisch Nederlandse dingen werken. En zelfs de speeltuinen hebben een Nederlands thema.

Recent is de nieuwe attractie de Waterwolf geopend en daarom mochten we komen kijken. In de Waterwolf leer je over die geschiedenis van de drooglegging van het Haarlemmermeer en versla je samen het water. Zoonlief had op TV al iets over deze attractie gezien en was meteen enthousiast! Voor mijzelf is Madurodam pure nostalgie, als kind ging ik er ook een paar keer heen. Maar eerlijk gezegd is Madurodam veel meer dan alleen de miniatuurstad van vroeger. Nieuwsgierige kinderen kunnen er al spelend van alles leren over Nederlandse geschiedenis, typisch Nederlandse technologie en zelfs over voetbal.

Ga je naar Madurodam? Vaak kun je aanbiedingstickets vinden bij Get Your Guide, bij Tours & Tickets en bij Tripper.

Madurodam in Den Haag: miniatuurstad, speeltuinen en indoor attracties

De miniatuurstad

Het meest bekende deel van Madurodam is natuurlijk de miniatuurstad en die blijft ook gewoon heel leuk. Als Amsterdammers herkennen onze kids veel gebouwen uit hun eigen stad, maar ik denk dat alle kinderen wel bekende gebouwen zien, want uit alle regio’s staan er bouwwerken.

Madurodam in Den Haag: miniatuurstad
Kinderdijk in miniatuurstad Madurodam in Den Haag

Als je de tijd neemt om even te blijven staan zie je fantastische details, bijvoorbeeld de opgeviste fietsen op de boot in Amsterdam. Ook de bewegende nek van Langnek uit de Efteling vonden de kids fantastisch. Onze kleine treinenfan rende natuurlijk de hele tijd achter al die treinen aan.

treintjes kijken De Efteling inMadurodam in Den Haag

Doe dingen

In en rond de de miniatuurbouwwerken vind je doe dingen voor kinderen. Veel staan in het teken van water, niet zo gek in een land dat bekend staat om haar water management. Zo mogen kinderen bij het Grote Hansje Brinker spel hun vingers in de dijk stoppen en zo veel mogelijk gaten stoppen. Ook kunnen ze een sluis bedienen om een bootje naar een lager gelegen deel van het water te leiden.

Madurodam in Den Haag: miniatuurstad, speeltuinen en indoor attracties
Madurodam in Den Haag: miniatuurstad, speeltuinen en indoor attracties

Daarnaast kun je de deuren van de Oosterscheldekering bedienen en energie opwekken met windturbines. Met het efficiënt stapelen van containers waren de kids eindeloos bezig.

Madurodam in Den Haag: miniatuurstad, speeltuinen en indoor attracties
Madurodam in Den Haag: miniatuurstad, speeltuinen en indoor attracties

En wist je dat kazen super zwaar zijn? Je kunt je eigen gewicht meten in kazen en kazen proberen op te tillen. Onze kleine man is een krachtpatser, maar meer dan één kaas kon hij niet optillen 🙂 In totaal zijn er zestien doe dingen.

Madurodam in Den Haag: miniatuurstad, speeltuinen en indoor attracties

De indoor attracties

De laatste jaren heeft Madurodam een aantal overdekte attracties gekregen. Geen schreeuwerige attracties, maar leerzame belevenissen die de kinderen toch ook heel leuk vinden.

De Waterwolf

De nieuwste attractie is de Waterwolf, die verwijst naar het vroegere Haarlemmermeer. Dit was bij overstromingen zo gevaarlijk dat het de Waterwolf werd genoemd. In de attractie leer je over die geschiedenis en versla je samen de Waterwolf. Kleine meis vond het een beetje spannend, kleine man vond het heel gaaf.

De Waterwolf indoor attractie in Madurodam
De Waterwolf indoor attractie in Madurodam
Het verhaal van George

Het verhaal van George vertelt de geschiedenis van Madurodam. Ik dacht altijd dat Maduro de oprichter was, maar het was een oorlogsheld. Het park is door zijn ouders opgericht ter nagedachtenis aan hem, als vrolijk oorlogsmonument waar kinderen wat kunnen leren. Om Maduro weer wat bekender te maken, is er een film gemaakt. Zo weten we nu dat hij op Curaçao geboren is en in de tweede wereldoorlog een held was, maar dat helaas niet overleefde. De film wordt getoond op een panorama scherm, waardoor het voor de kinderen echt gaat leven.

Madurodam in Den Haag: miniatuurstad, speeltuinen en indoor attracties
Zo Groot is Oranje

Nederland is Oranje en dat kun je bekijken in Zo Groot is Oranje. Er is hier een zaal waar je de hoogtepunten van het EK in 1988 kunt bekijken, maar je kunt ook een 3d poppetje van jezelf laten maken. Daarnaast kun je zowel binnen als buiten voetballen. Want buiten ligt een heus Johan Cruijff Court. Hier kregen we kleine man moeilijk weg 😉

Zo Groot is Oranje: voetballen in Madurodam
Zo Groot is Oranje: voetballen in Madurodam
Het Hof van Nederland 

In Het Hof van Nederland maak je de eerste Statenvergadering in 1572 in Dordrecht mee. Super spannend, want dit was in het geheim, de Spanjaarden mochten er niks van af weten. Je zit met zijn allen rond een tafel en er wordt van alles geprojecteerd op de muur. Zoonlief van zeven weet dankzij het boek Lang Geleden wat de tachtigjarige oorlog is. Dochterlief van vijf snapte het verhaal niet en vond het een beetje spannend.

Het Hof van Nederland in Madurodam
Nieuw Amsterdam 

In Nieuw Amsterdam vaar je per schip naar Amerika. Het vertelt het verhaal van Nieuw Amsterdam dat later New York werd. De kinderen mogen met kanonnen schieten, je wordt zelfs een beetje nat als de kogels in het water vallen. Deze attractie is vanaf zes jaar, maar beide kids vonden het leuk.

Nieuw Amsterdam in Madurodam
Nieuw Amsterdam in Madurodam

Twee speeltuinen

Ben je zelf even toe aan een kop koffie, dan is het tijd voor de speeltuin. Naast het Panorama Café zijn twee grote speeltuinen, voor verschillende leeftijden. Ik begreep van vrienden die in Den Haag wonen dat ze een abonnement op Madurodam hebben en de miniatuurstad soms zelfs speciaal voor de speeltuinen bezoeken. Dat kan ik me helemaal voorstellen!

De Nijntje speeltuin voor kleintjes

Dochterlief van vijf wilde absoluut naar de Nijntje speeltuin. Zoonlief van zeven zag dat in eerste instantie wat minder zitten, hij vond zichzelf te groot, maar hij vermaakte zich er uiteindelijk ook heel goed. Nijntje en Nina staan levensgroot bij het hek, daar moest absoluut een foto worden gemaakt. Vanaf het terras heb je zicht op de Nijntje speeltuin.

Madurodam in Den Haag: miniatuurstad, speeltuinen en indoor attracties
Speeltuin De Waddenzee voor grotere kids

Ook de in de nautische speeltuin De Waddenzee speelden de kids en hele tijd. Alles staat hier in het teken van de zee, met een heuse speelboot, een vuurtorenglijbaan, kabelbaan, schommels en graafmachines. Naast deze speeltuin staat een aantal picknickbanken.

Madurodam in Den Haag: miniatuurstad, speeltuinen en indoor attracties

Meer informatie over Madurodam

Madurodam ligt in Den Haag, niet ver van Scheveningen en Wassenaar. Bij Madurodam is een grote betaalde parkeerplaats. Vaak kun je aanbiedingstickets vinden bij Get Your Guide en bij Tripper.

Wij zijn vroeg op de dag gegaan, toen was het nog lekker rustig. Zoals bijna alle uitjes wordt Madurodam in de loop van de dag drukker. Wij hebben eerst de attracties gedaan, want die zijn in het begin het rustigste. Je kunt ook de speciale familiewandelroute volgen, dan mis je niks.

Wij zijn ongeveer zes uur in Madurodam geweest. We hadden er nog veel langer kunnen blijven, de kinderen wilden nog lang niet naar huis. Voor kleine kinderen zijn er statiegeld karretjes die je kunt gebruiken, het is een soort buggy, ideaal als ze moe worden.

Paleis het Loo op Madurodam

Madurodam is geen bedrijf, de winst gaat naar het Madurodam Kinderfonds. Deze stichting ondersteunt goede doelen voor kinderen. Madurodam is een oorlogsmonument, vernoemd naar een held uit de tweede wereldoorlog.

Schiphol in Madurodam

Wat ik mooi vond om te zien, is dat ook in de bedrijfsvoering gebruikt wordt gemaakt van moderne Nederlandse technologie, zo staat er een flink paneel met zonnecellen om energie op te wekken. Ook heel Hollands: Madurodam staat vol met prachtige bloemen. Daar letten de kinderen dan weer niet op, maar ik wel 🙂

dahlia´s
Madurodam winter weken

Madurodam is ook in de winter open. In de kerstvakantie heeft Madurodam de Winterweken, dan is het park ook een aantal avonden open. In het donker met alle lichtjes is het park sprookjesachtig verlicht. Ook kun je blijven eten bij de Winter BBQ.

Madurodam in Den Haag: miniatuurstad, speeltuinen en indoor attracties

Nog meer leuke dingen in Den Haag

Ben je uitgespeeld in de miniatuurstad en speeltuinen van Madurodam, dan kun je in Den Haag nog veel meer leuke dingen doen. In ons artikel over Den Haag met kids vind je heel veel tips. Daarnaast vind je op Leuk met kids daarnaast heel veel andere kindvriendelijke uitjes.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids