Speelgoedmuseum in Deventer: uitje met speelgoed vroeger en nu

Voor mij is het jeugdsentiment: het Speelgoedmuseum in Deventer. Dus gingen we er met onze kids heen. Dit museum in het centrum van de oude Hanzestad is nog steeds een heel leuk uitje met kinderen!

Ik kan me nog goed herinneren dat ik als kind naar het Speelgoedmuseum ging. We groeiden op in de buurt van Deventer, dus bij ons in de buurt was dit museum vaste prik. Eindelijk eens een leuk museum, want vroeger hadden de meeste musea weinig leuks voor kinderen. Tegenwoordig is dat natuurlijk heel anders, de meeste musea hebben fantastische activiteiten voor kids. Toch was ik heel benieuwd hoe het Speelgoedmuseum in Deventer tegenwoordig is. En ik kan alvast vertellen: het is nog veel leuker geworden.

In mijn herinnering liet het Speelgoedmuseum vroeger vooral historisch speelgoed zien. Dat is nu wel anders: kinderen kunnen er ook super leuk spelen. Het is geen groot museum, maar je kunt er met al dat speelgoed dus heel lang zoet zijn. Daarnaast is er ook een buitenspeelroute, die hebben we nog niet gedaan.

Speelgoedmuseum in Deventer: uitje met speelgoed van vroeger en nu. Voor mij is het jeugdsentiment: het Speelgoedmuseum in Deventer. Dus gingen we er met onze kids heen. Dit museum in het centrum van de oude Hanzestad is nog steeds een heel leuk uitje met kinderen!

Speelgoed van vroeger bewonderen

Het Speelgoedmuseum is gevestigd in het historische centrum van Deventer, in twee koopmanshuizen uit de Hanzetijd. Er is een wandelroute door het museum heen, zodat je overal langs komt.

Speelgoedmuseum in Deventer: uitje met speelgoed van vroeger en nu

Bij binnenkomst kregen de kids een audiotour. Dat vinden ze altijd heel leuk, daarmee kunnen ze op hun eigen tempo een collectie bekijken. Overal in het museum vind je apparaatjes, die je voor de audiotour kunt scannen.

oude poppenhuizen

Al dat oude speelgoed vonden de kinderen natuurlijk fascinerend. Een autopet, een landschap vol treinen, oude poppen en gigantische poppenhuizen, ze vinden het prachtig.

Het Speelgoedmuseum in Deventer heeft een heuse pacman spelcomputer.

Dat ik precies diezelfde geel met blauwe rolschaatsen had, dat vonden ze hilarisch. En dat papa vroeger gek was op de pacman spelcomputer, dat wisten ze natuurlijk al lang.

ouderwetse rolschaatsen

Spelen met speelgoed van nu

Maar de meeste tijd brachten we door in de delen van het Speelgoedmuseum waar je lekker zelf kunt spelen. Natuurlijk de eerder genoemde pacman spelcomputer. Maar ook dit grote poppenhuis.

Speelgoedmuseum in Deventer: uitje met speelgoed van vroeger en nu. Voor de kinderen is het heel leuk om te zien waar kinderen vroeger mee speelgoed. Maar de meeste tijd brachten we door in de delen van het Speelgoedmuseum waar je lekker zelf kunt spelen. Zoals dit grote poppenhuis.

Vooral in het tweede deel van het museum zijn allerlei interactieve ruimtes. Zo is er een ruimte met speelgoed om te bouwen. De grote hoeveelheid KAPLA vonden de kinderen er heel erg leuk.

Speelgoedmuseum in Deventer: uitje met speelgoed van vroeger en nu. Voor de kinderen is het heel leuk om te zien waar kinderen vroeger mee speelgoed. Maar de meeste tijd brachten we door in de delen van het Speelgoedmuseum waar je lekker zelf kunt spelen. Zoals de grote ruimte met bouwspeelgoed, waaronder KAPLA.

Daarnaast is hier een interactief spel, waarbij je je eigen avatar kunt maken. Je tekent eerst die avatar op papier. Die scan je vervolgens, om te kunnen gamen.

Speelgoedmuseum in Deventer: uitje met speelgoed van vroeger en nu. Voor de kinderen is het heel leuk om te zien waar kinderen vroeger mee speelgoed. Maar de meeste tijd brachten we door in de delen van het Speelgoedmuseum waar je lekker zelf kunt spelen. Zoals dit interactieve spel waarbij je je eigen avatar kunt maken.

Ook de zolder vonden onze kids heel erg leuk. Met een tafelvoetbal en grote poppenkast. Eigenlijk hadden wij voor deze speelruimtes veel te weinig tijd. Dus we gaan op een regenachtige dag zeker nog een middagje spelen. Op een mooie zonnige dag wil ik juist een keer de buitenspeelroute doen. Dat is het voordeel van een museumkaart, dan kun je nog eens terug!

Speelgoedmuseum in Deventer: uitje met speelgoed van vroeger en nu. Voor de kinderen is het heel leuk om te zien waar kinderen vroeger mee speelgoed. Maar de meeste tijd brachten we door in de delen van het Speelgoedmuseum waar je lekker zelf kunt spelen. Zoals deze poppenkast.

De expositie van Floris Hovers

Nog tot en met 1 september 2022 is er de expositie ‘Ontwerper Floris Hovers, De werkplaats als speelplaats’. Zelf vind ik de ontwerpen van Floris Hovers fantastisch, dus ik hoop dat deze tentoonstelling verlengd wordt!

Nog tot en met 1 september 2022 is er de expositie ‘Ontwerper Floris Hovers, De werkplaats als speelplaats’.

Meer weten over het Speelgoedmuseum in Deventer

Wil je meer weten, kijk dan even op de website van het Speelgoedmuseum.

Zoek je meer leuke ideeën in de buurt? We hebben een blog vol kindvriendelijke tips in Deventer.

Deventer met kinderen en tieners: uitjes, restaurants en hotels. Wat een leuke stad is Deventer, heel gezellig voor een paar dagen weg kinderen en tieners. Met een mooi stadsstrand, toffe speeltuinen, interessante musea, street art routes, leuke restaurants en fijne winkels. Oh ja en een prachtige oude binnenstad.

Daarnaast vind je hier op Leuk met kids nog veel meer kindvriendelijke musea.

Speelgoedmuseum in Deventer: uitje met speelgoed van vroeger en nu. Voor mij is het jeugdsentiment: het Speelgoedmuseum in Deventer. Dus gingen we er met onze kids heen. Dit museum in het centrum van de oude Hanzestad is nog steeds een heel leuk uitje met kinderen!

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids