Spoorwegmuseum met kinderen: 10 dingen die je niet wil missen

Het Spoorwegmuseum is het favoriete museum van onze jongen. Hij is er geweest als peuter, kleuter en kind, maar ook als tiener is het nog steeds leuk. In dit artikel delen we dingen die je niet wil missen met kinderen in het Spoorwegmuseum, maar ook handige tips. En natuurlijk is dit ook gewoon een review van het Spoorwegmuseum.

Het Spoorwegmuseum zit in een oud station aan de rand van het centrum van Utrecht, het Maliebaan station. Een prachtig gebouw, met heel veel leuke dingen voor kinderen en tieners die van treinen houden.

Er is best wel veel te doen. Je ziet makkelijk iets over het hoofd. Daarom vind je hier tips voor de allerleukste dingen die je in het Spoorwegmuseum kunt doen met kinderen en tieners.

Spoorwegmuseum met kinderen: 10 dingen die je niet wil missen. Het Spoorwegmuseum is het favoriete museum van onze jongen. Hij is er geweest als peuter, kleuter en kind, maar ook als tiener is het nog steeds leuk. In dit artikel delen we dingen die je niet wil missen in het Spoorwegmuseum, maar ook handige tips. En natuurlijk is dit ook gewoon een review van het Spoorwegmuseum.

Dit wil je niet missen in het Spoorwegmuseum met kinderen

1. Koninklijke trein op Maliebaanstation

Bij binnenkomst loop je eerst door het oude Maliebaanstation. Hierna hierna sta je gelijk op het oude perron, waar je een historische trein van binnen kunt bekijken. Deze trein werd door de koninklijke familie gebruikt.

Als je na dit perron verder gaat, dan kom je in de centrale hal van het Spoorwegmuseum. Hier zitten veel attracties.

Spoorwegmuseum met kinderen: 10 dingen die je niet wil missen. Bij binnenkomst loop je eerst door het oude Maliebaanstation. Hierna hierna sta je gelijk op het oude perron, waar je een historische trein van binnen kunt bekijken. Deze trein werd door de koninklijke familie gebruikt.

2. Achtbaan de Stalen Monsters

Het Spoorwegmuseum heeft een soort kleine binnen achtbaan: de Stalen Monsters, favoriet bij veel oudere kinderen. Je gaat in een karretje langs sissende, fluitende en dreunende treinen. Wij waren er op een rustig moment en onze jongen heeft wel 10 rondjes in deze attractie gedaan.

Spoorwegmuseum met kinderen: 10 dingen die je niet wil missen. Het Spoorwegmuseum heeft een soort kleine binnen achtbaan: de Stalen Monsters. Je gaat in een karretje langs sissende, fluitende en dreunende treinen. Wij waren er op een rustig moment en onze jongen heeft wel 10 rondjes in deze attractie gedaan.

3. Techniek van de trein in het Techlab

In het Techlab van het Spoorwegmuseum leren kinderen op een speelse manier over de techniek van de trein. Het is een soort practicum lokaal vol proefjes. Hoe blijven treinen op het spoor, hoe werken de remmen, dat soort vragen. Dit deel van het Spoorwegmuseum is een absolute tip voor nieuwsgierige kinderen.

Spoorwegmuseum met kinderen: 10 dingen die je niet wil missen. In het Techlab van het Spoorwegmuseum leren kinderen op een speelse manier over de techniek van de trein. Het is een soort practicum lokaal vol proefjes. Hoe blijven treinen op het spoor, hoe werken de remmen, dat soort vragen. Dit deel van het Spoorwegmuseum is een absolute tip voor nieuwsgierige kinderen.

4. Hyperloop in het Hightechlab

Ook de toekomst van de trein zie je bij het Spoorwegmuseum. Is je kind daar in geïnteresseerd, ga dan even bij de Hyperloop in het Hightechlab kijken. Zoonlief vond het super interessant.

Spoorwegmuseum met kinderen: 10 dingen die je niet wil missen. Ook de toekomst van de trein zie je bij het Spoorwegmuseum. Is je kind daar in geïnteresseerd, ga dan even bij de Hyperloop in het Hightechlab kijken.

5. Tijdreis De Grote Ontdekking

De Grote Ontdekking is een soort reis terug in de tijd. Met een lift daal je af naar een mijn uit de 19e eeuw. In een audiotour leer je van alles over deze tijd en zie je de Arend, de eerste stoomlocomotief in Nederland.

Spoorwegmuseum met kinderen: 10 dingen die je niet wil missen. De Grote Ontdekking is een soort reis terug in de tijd. Met een lift daal je af naar een mijn uit de 19e eeuw. In een audiotour leer je van alles over deze tijd en zie je de Arend, de eerste stoomlocomotief in Nederland.

6. Droomreizen en stoomtheater bij Orient Express

Je lijkt een theater in te stappen, maar opeens sta je op het perron naast de prachtige Orient Express. Toch is het ook een theater, want er zijn hier een paar keer per dag interactieve voorstellingen. Vraag bij binnenkomst even wanneer ze zijn. Wij werden door deze dame meegenomen naar Londen.

Je lijkt een theater in te stappen, maar opeens sta je op het perron naast de prachtige Orient Express. Toch is het ook een theater, want er zijn hier een paar keer per dag interactieve voorstellingen. Vraag bij binnenkomst even wanneer ze zijn. Wij werden door deze dame meegenomen naar Londen.

7. Treinen door de tijd en Modellenmagazijn

In de centrale hal van het Spoorwegmuseum staan onder de noemer Treinen door de tijd indrukwekkende oude treinen.

Spoorwegmuseum met kinderen: 10 dingen die je niet wil missen. In de centrale hal van het Spoorwegmuseum staan onder de noemer Treinen door de tijd indrukwekkende oude treinen.

Maar vergeet ook het Modellenmagazijn niet. Want welk kind houdt nou niet van modeltreintjes?

Vergeet ook het Modellenmagazijn niet. Want welk kind houdt nou niet van modeltreintjes?

Buiten staan ook mooie oude treinen. Leuk om foto’s mee te nemen! Zo gebruikten we een foto van deze trein als thema voor een kinderfeestje.

Spoorwegmuseum met kinderen: 10 dingen die je niet wil missen. Buiten staan ook mooie oude treinen. Leuk om foto's mee te nemen!

8. Treintje de Jumbo Express

Buiten heeft het Spoorwegmuseum daarnaast een minitreintje, waar kinderen een rondje in kunnen rijden. Leuk voor peuters en kleuters, maar onze grote jongen vond het ook pure nostalgie. Naast dit treintje vind je ook een speeltuintje met glijbanen.

Spoorwegmuseum met kinderen: 10 dingen die je niet wil missen. Buiten heeft het Spoorwegmuseum een minitreintje, waar kinderen een rondje in kunnen rijden. Leuk voor peuters en kleuters, maar onze grote jongen vond het ook pure nostalgie.

9. Een spannende treinreis in de Vuurproef

Naast de Jumbo Express zit de Vuurproef. In de Vuurproef ben je zelf machinist in een hele spannende treinrit. Trein rijdt door de geschiedenis en de toekomst. Het is een interactieve ervaring, maar het voelt heel echt.

Spoorwegmuseum met kinderen: 10 dingen die je niet wil missen. Naast de Jumbo Express zit de Vuurproef. In de Vuurproef ben je zelf machinist in een hele spannende treinrit. Trein rijdt door de geschiedenis en de toekomst. Het is een interactieve ervaring, maar het voelt heel echt.

10. Werkterrein Utrecht Maliebaan

Buiten kun je ook een kijkje nemen in de oude werkplaats. Je ontdekt hier hoe treinen werden gebouwd en onderhouden. Klim voor het uitzicht ook even naar boven, dat kan op verschillende plekken.

Spoorwegmuseum met kinderen: 10 dingen die je niet wil missen. Buiten kun je ook een kijkje nemen in de oude werkplaats. Je ontdekt hier hoe treinen werden gebouwd en onderhouden. Klim voor het uitzicht ook even naar boven, dat kan op verschillende plekken.

Praktische tips voor het Spoorwegmuseum met kinderen

In de vakantie of op een studiedag?

In de vakantie organiseert het Spoorwegmuseum leuke extra activiteiten voor kinderen. Denk aan Techlab XL, het Winterstation met schaatsbaan, spoorwegspelen of het bezoek van Thomas de Trein. Dat is superleuk, maar het is er dan wel druk.

Wil je alles rustig kunnen bekijken en niet lang wachten bij de attracties? Probeer dan juist op een studiedag te gaan. Toen wij op een studiedag gingen, kon zoonlief attracties meerdere keren achter elkaar doen. We hebben in het weekend ook wel eens lang in de rij gestaan bij attracties.

Ga je toch op een drukke dag? Doe de drukste attracties dan aan het begin en einde van de dag. Vraag eventueel aan de medewerkers waar ze de meeste drukte verwachten.

Spoorwegmuseum met kinderen: 10 dingen die je niet wil missen. Het Spoorwegmuseum is het favoriete museum van onze jongen. Hij is er geweest als peuter, kleuter en kind, maar ook als tiener is het nog steeds leuk. In dit artikel delen we dingen die je niet wil missen in het Spoorwegmuseum, maar ook handige tips.

Met de trein naar het Maliebaan station

Je kunt ook met de trein naar het Spoorwegmuseum, dat is extra leuk voor kinderen. Je komt dan midden in het museum aan op het Maliebaan station. Deze trein rijdt vanaf Utrecht Centraal. Maar deze trein rijdt niet altijd, dus check het van tevoren even.

Spoorwegmuseum met kinderen: 10 dingen die je niet wil missen. Je kunt ook met de trein naar het Spoorwegmuseum. Je komt dan midden in het museum aan op het Maliebaan station. Deze trein rijdt vanaf Utrecht Centraal. Maar deze trein rijdt niet altijd, dus check het van tevoren even.

Warme kleding en paraplu

Neem in de herfst en winter warme kleding mee, want het kan koud zijn in het Spoorwegmuseum. Vergeet ook je paraplu niet voor de attracties buiten.

Neem in de herfst en winter warme kleding mee, want het kan koud zijn in het Spoorwegmuseum. Vergeet ook je paraplu niet voor de attracties buiten.

Plattegrond en speurtocht met kinderen in het Spoorwegmuseum

Bij het Spoorwegmuseum kun je een plattegrond krijgen. Dat scheelt zoeken waar alles is. Het is geen rechttoe rechtaan museum, er zitten allerlei leuke dingen verstopt in hoekjes.

Ben je met kleintjes, dan is het leuk om de rangeer-puzzel te doen.

Spoorwegmuseum met kinderen: 10 dingen die je niet wil missen. Bij het Spoorwegmuseum kun je een plattegrond krijgen. Dat scheelt zoeken waar alles is. Ben je met kleintjes dan is het leuk om de rangeer-puzzel te doen.

Het Spoorwegmuseum heeft kluisjes

In de centrale hal van het Spoorwegmuseum vind je kluisjes. Zo hoef je dus niet de hele dag met je rugzak te zeulen.

In de centrale hal vind je kluisjes. Zo hoef je dus niet de hele dag met je rugzak te zeulen.

Even lekker wat eten met kinderen in het Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum heeft een leuk self service restaurant oftewel restauratie. Maar je kunt ook je eigen broodtrommel met lunch meenemen. Of beide combineren. Er is hier ook een scherm waarop je peuter of kleuter even naar Thomas de Trein kan kijken. Of met de houten trein bij het winkeltje spelen.

Er is ook een leuk self service restaurant oftewel restauratie. Maar je kunt ook je eigen broodtrommel met lunch meenemen. Of beide combineren.

Vergeet ook de museumwinkel niet

Op zoek naar een cadeautje of een ansichtkaart? Bijvoorbeeld voor een kinderfeestje of voor opa en oma? Ga dan even langs de museumwinkel, waar ze hele leuke dingen hebben.

Op zoek naar een cadeautje of een ansichtkaart? Bijvoorbeeld voor een kinderfeestje of voor opa en oma? Ga dan even langs de museumwinkel, waar ze hele leuke dingen hebben.

Verder lezen

Wil je meer weten, kijk dan op de website van het Spoorwegmuseum. Het Spoorwegmuseum ligt in de stad Utrecht, aan de rand van het centrum.

Naast deze tips voor het Spoorwegmuseum, vind je hier nog veel meer leuke musea met kinderen. Ook vind je hier nog veel meer ideeën voor uitjes in Utrecht. Daarnaast delen we regelmatig tips voor kindvriendelijke musea en andere uitjes op Instagram.

Spoorwegmuseum met kinderen: 10 dingen die je niet wil missen. Het Spoorwegmuseum is het favoriete museum van onze jongen. Hij is er geweest als peuter, kleuter en kind, maar ook als tiener is het nog steeds leuk. In dit artikel delen we dingen die je niet wil missen in het Spoorwegmuseum, maar ook handige tips. En natuurlijk is dit ook gewoon een review van het Spoorwegmuseum.

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids