Kinderboeken over de natuur: leuke cadeau ideeën voor kinderen

Op zoek naar leuke cadeau ideeën voor kinderen? Kijk dan eens naar deze kinderboeken over de natuur!

Kinderboeken over de natuur: leuke cadeau ideeën voor kinderen. Op zoek naar leuke cadeau ideeën voor kinderen? Kijk dan eens naar deze kinderboeken over de natuur!

De vrolijke plantenencyclopedie

De vrolijke plantenencyclopedie is een anders dan anders encyclopedie. Het is dan ook een encyclopedie voor kinderen. Dus hij staat niet vol met tekst, maar met kleurrijke tekeningen van planten en hun namen. Heel veel planten, meer dan 750 namelijk.

De planten zijn ingedeeld in “plantenfamilies”. Zo zie je de plant dus samen met vergelijkbare planten. Denk aan “de waterminnaars”, “de smaakmakers”, “de klimmers”, “de stekeligen”, “de geneeskrachtigen” en nog heel veel meer. Dit is echt zo’n boek om naast de bank te leggen en iedere dag even in te bladeren. De vrolijke plantenencyclopedie is uitgegeven door Querido en te koop bij de lokale boekhandel of bij Bol.com.

De vrolijke plantenencyclopedie is een anders dan anders encyclopedie. Het is dan ook een encyclopedie voor kinderen. Dus hij staat niet vol met tekst, maar met kleurrijke tekeningen van planten. 

Dikke boek van bijzondere dieren + dikke boek van de natuur

Dit zijn twee mooie kinderboeken, een boek over dieren en nu ook een boek over de natuur. Het dikke boek van alle bijzondere dieren gaat over 100 mooie dieren uit het dierenrijk. In het dikke boek van onze bijzondere natuur zie je allerlei aspecten van de natuur.

Voor ieder dier of natuurverschijnsel is een dubbele bladzijde. De foto’s zijn prachtig en vol detail, je kunt daar eindeloos naar kijken. Daarnaast staan er toegankelijke teksten met informatie over het dier. Denk aan hoe het dier er uit ziet, hoe hij leeft, waar hij leeft en wat hij eet. Ook staat er altijd een leuk weetje bij, zoals “Poema’s kunnen niet brullen, maar wel spinnen zoals een poes”

Om het zelf te kunnen lezen moet je kind goed kunnen lezen, want namen van natuur, dieren en landen zijn nou eenmaal vaak best ingewikkeld. Samen lezen kan natuurlijk al eerder. Hier laten we meer van deze boeken over dieren en de natuur zien. Beide boeken van Ben Hoare zijn te koop bij Bol.com en Bookspot.
Boekentips: het dikke boek van alle bijzondere dieren + het dikke boek van onze bijzondere natuur

Het grote rif

It’s electrifying! Corrien vindt dit echt zo’n boek dat zich naar je toetrekt. Je waant je meteen in het Grote Rif, door de kleuren en de prachtige betekenisvolle illustraties van Lisk Feng. Auteur Helen Scales is zeebioloog en heeft heel wat uren rondgedoken op het rif. Haar kennis weet ze op een duidelijke en begrijpelijke manier over te brengen, waarbij de belangrijke onderwerpen aan bod komen. Zo leer je hoe het rif ontstond, wie er wonen, hoe het gaat en wat de uitdagingen zijn door klimaatverandering. Te koop bij Libris en Bol.com.

Het grote rif. It’s electrifying! Corrien vindt dit echt zo'n boek dat je naar je toetrekt. Je waant je meteen in het Grote Rif, door de kleuren en de prachtige betekenisvolle illustraties van Lisk Feng. Auteur Helen Scales is zeebioloog en heeft heel wat uren rondgedoken op het rif. Haar kennis weet ze op een duidelijke en begrijpelijke manier over te brengen, waarbij de belangrijke onderwerpen aan bod komen.

Outdoor Kids boeken

Er zijn verschillende Outdoor Kids boekjes: Huttenbouwen, Strand en Zee, Spoorzoeken en Weer Voorspellen, Vogelspotten en Sterrenkijken. Zo leer je in Strand en Zee van alles over zeewater, eb en vloed, zeedieren, zand, duinen, schelpen en strandjutten. In Huttenbouwen leer je welke gereedschappen je nodig hebt en hoe je goed kunt timmeren en zagen. Maar ook hoe je sjorringen en knopen maakt en wat voor hutten je kunt bouwen. Om de boekjes zelfstandig te kunnen lezen, moet je echt goed kunnen lezen. Ze zijn te koop bij Bol.com en Libris.

Kinderboeken over de natuur: leuke cadeau ideeën voor kinderen. Zoals de Outdoor Kids boekjes. Er zijn verschillende soorten: Huttenbouwen, Strand en Zee, Spoorzoeken en Weer Voorspellen, Vogelspotten en Sterrenkijken. Zo leer je in Strand en Zee van alles over zeewater, eb en vloed, zeedieren, zand, duinen, schelpen en strandjutten. In Huttenbouwen leer je welke gereedschappen je nodig hebt en hoe je goed kunt timmeren en zagen. Maar ook hoe je sjorringen en knopen maakt en wat voor hutten je kunt bouwen.

Leuk voor oudere kids en tieners: het Outdoor handboek. Het is extra leuk om zo’n soort boek in een outdoor setting te lezen. Het is hilarisch geschreven en je kijkt ineens heel anders naar de natuur op je wandelingen. Ineens valt je op dat er veel tondel (brandbaar materiaal) is te vinden, waarmee je op je route kunt vuur kunt maken. Of je ziet opeens een mooie shelter onder een rotsformatie. Meer over het Outdoor handboek lees je hier.

Outdoor Handboek: dit is niet zomaar een boek, dit is het begin van een avontuur

Het Bosboek en het Zeeboek

Ga je naar het bos of naar zee? Dan zijn dit leuke boeken vol leuke weetjes, praktische tips en mooie tekeningen. Eigenlijk voor volwassenen, maar zeker ook leuk om met kinderen te delen. Alle hoofdstukken zitten vol plaatjes, om planten en dieren te leren herkennen. Ik schreef een review over het Bosboek, beide boeken zijn te koop bij Bol.com.

Het Bosboek begint met algemene tips voor als je het bos ingaat en leuke weetjes over de natuur. Daarna volgen hoofdstukken over bomen, planten, struiken en paddenstoelen, vogels, friemeldieren, reptielen, grotere dieren en hoe je sporen kunt zoeken. Het Zeeboek begint met een wat theoretischer hoofdstuk. Daarin leer je hoe eb en vloed werken en hoe duinen gevormd zijn. De hoofdstukken daarna laten alle planten en dieren in en om de zee zien.

Kinderboeken over de natuur: leuke cadeau ideeën voor kinderen. Ga je op vakantie naar het bos of de zee, dan zijn het Bosboek en het Zeeboek leuk om mee te nemen.

Het dikke vaderlandse dierenboek

Wilde dieren heb je niet alleen in verre landen, maar ook in Nederland. Dit boek gaat over al die interessante Nederlandse dieren. Van ieder dier lezen kinderen eerst een informatief verhaal op rijm. Daarna volgt er een dubbele bladzijde vol weetjes. Die vier bladzijden per dier zijn lekker overzichtelijk, die je kind even kan lezen. En al die weetjes zijn fantastisch. Het is te koop bij Bol.com en Libris.

Kinderboeken over de natuur: leuke cadeau ideeën voor kinderen. Zoals Het dikke vaderlandse dierenboek. Wilde dieren heb je niet alleen in verre landen, maar ook in Nederland. Dit boek gaat over al die interessante Nederlandse dieren.

Kalm aan, rust in een drukke wereld, 50 natuurwonderverhalen

Wat een prachtig boek is dit: Kalm aan, rust in een drukke wereld, 50 natuurwonderverhalen. Toen Rachel Williams haar dochter weer eens haastig naar de opvang bracht, bleef het meisje staan bij een bloem. ‘Mama,’ vroeg ze. ‘Wat doet die bij daar nou?’ Op dat moment realiseerde Williams zich dat ze de tijd niet meer nam om naar de kleine wonderen om haar heen te kijken. Een wake-upcall om kalmer aan te doen. Voor haar dochter, voor zichzelf en voor ons allemaal schreef ze daarom Kalm aan.

Kinderboeken over de natuur: leuke cadeau ideeën voor kinderen. Zoals Kalm aan, rust in een drukke wereld, 50 natuurwonderverhalen

Op iedere dubbele bladzijde wordt iets uit de natuur beschreven en getekend. En rups die in een cocon tot vlinder transformeert. Onweer op een zomerdag. Hoe kikkerdril via een kikkervisje een kikker wordt. Kersenbloesems die groeien en vervolgens op de grond dwarrelen. En nog veel meer prachtige verhaaltjes, die je anders naar de natuur om je heen laten kijken. Dit boek is te koop bij de lokale boekhandel en bij Bol.com. Ik maakte dit filmpje op Instagram, dat geeft nog wat meer een indruk.

Bloemen verzamelen in een herbarium

Mooie bloemen die je ziet, kun je ook drogen en bewaren in je eigen herbarium. Lees hier hoe je zelf een herbarium maakt.

DIY herbarium

Verder lezen

Naast kinderboeken over de natuur, vind je op Leuk met kids nog veel meerboekentips. Ook over de natuur en dieren delen we vaak blogs.

Heb je tips voor boeken, spelletjes en apps om kinderen te leren over tuinieren en planten? Dan ontvang ik graag een mail op info [at] leukmetkids.nl.

Zomervakantie tips

De zomervakantie komt er aan! Daarom maakten we weer een bucketlist vol leuke zomervakantie activiteiten voor kinderen en tieners.

Nog meer leuke blogs: tips voor vakantie locaties, heel veel uitjes voor kinderen en tieners, leuke vakantieboeken en andere vakantiecadeautjes.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids