Feitjes over de Gorgels van Jochem Myjer: alles wat je wil weten
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Door Maud op 24-06-2019
Wij zijn fan van de Gorgels! Daarom vind je in dit artikel alles wat je wil weten over de Gorgels van Jochem Myjer. Heel veel leuke feitjes over de Gorgels voor fans. Ook handig voor een spreekbeurt of boekbespreking!
Onze kinderen kennen de Gorgels boeken uit hun hoofd, dus ze weten heel veel over de Gorgels. Marijke en ik besloten op zoek te gaan naar nog meer feitjes over de Gorgels. Want ook haar zoon is fan van de bijzondere kleine wezentjes van Jochem Myjer. Alle weetjes die we verzamelden, delen we in dit artikel.
Boeken van de Gorgels
“Heb jij ooit nagedacht over hoe er ’s nachts korstjes op je wondjes komen? En heb je weleens meegemaakt dat de hele klas verkouden was, maar jij niet? Heb jij ooit het gevoel gehad dat er ’s nachts iemand over je waakt?” Dan is dat misschien wel een Gorgel, aldus Jochem Myjer.
Bij een overzicht van weetje over de Gorgels hoort natuurlijk een overzicht van de boeken. De boeken van de Gorgels zijn uitgegeven door Uitgeverij Leopold en zijn onder meer te koop bij Libris en Bol.com.
Prentenboek: De wereld van de Gorgels
Dit is een van de feitjes over de Gorgels die veel mensen niet weten. Er zijn vier boeken van de Gorgels. Vier? Jazeker, vier, want er zijn inmiddels ook prentenboeken van de Gorgels. Kleuters kunnen al beginnen met het prentenboek De wereld van de Gorgels, dit start bij de geboorte van Bobba. Deze jonge Gorgel gaat naar school op het Eiland, waar hij leert hoe hij mensenkinderen kan beschermen tegen Brutelaars, de wezentjes die zorgen dat kinderen griep krijgen. Dat moeten ze wel heel voorzichtig doen, want de mensenkinderen mogen ze niet zien. Bobba is super snel, daarom mag hij de beschermer worden van Melle, de jongen die altijd alles ziet. Dat gaat het eerste jaar heel goed en aan het einde van het griepseizoen keert Bobba terug naar het Eiland. Over dit boek schreef ik al eerder een review.
Leesboek: Het oranje boek van De Gorgels
Het oranje boek De Gorgels speelt tijdens het volgende griepseizoen. Dan blijkt al snel dat Melle zijn Waakgorgel Bobba kan zien, als enige kind. Nou ja er was ooit eerder een kind, de Krulman. Melle is gek op biologie, net als zijn vader die in Naturalis werkt en zijn opa die op het eiland midden in de natuur woont. De Gorgels vindt hij dan ook heel interessant, maar Bobba wordt ook gewoon zijn vriend. Al snel blijkt er een leger zeer gevaarlijke Brutelaars onderweg te zijn naar de kinderen in Nederland: de Groenlandse Brutelaars. Melle en Bobba gaan naar het eiland en moeten een slim plan bedenken om de kinderen en de Gorgels te redden.
Het leuke van dit Gorgel boek is dat het heel geschikt is om voor te lezen (even oefenen op de Gorgelwoorden!), maar ook om zelf te lezen vanaf een jaar of zeven, vanaf ongeveer E4, het niveau dat kinderen gemiddeld aan het einde van groep 4 beheersen. Door de fijne tekeningen van Rick de Haas en de goede lengte van de hoofdstukken is het voor kinderen goed zelf te lezen.
Leesboek: De Gorgels en het geheim van de gletsjer
In De Gorgels en het geheim van de gletsjer gaan Melle en Limoni op vakantie naar de Bergen. Daar logeren ze bij Katja en haar familie. Melle neemt stiekem Bobba mee. Maar al snel komt hij er achter dat ook Limoni haar Gorgel Belia heeft meegenomen. Belia wordt ontvoerd door de Kotsbalgers, hele gevaarlijke Brutelaars. De anderen gaan samen met de Berggorgels de strijd aan met Brutelaars. Het moet stiekem, want de vader van Melle en Limoni wil op vakantie even niks van Gorgels weten.
De zoon van Marijke was negen toen hij het voor het eerst las en en heeft genoten van het boek. Vooral omdat het nog spannender is dan het vorige boek en Bobba en Melle de echte helden zijn. Hij heeft hard gelachen om het boek, de perfecte combinatie dus van spanning en humor. Het is een behoorlijk dik boek, bijna 200 pagina’s. Dat is fijn omdat het boek niet snel uit is. Daardoor ligt de leeftijd waarop je kind het boek zelf kan lezen wat hoger, zo vanaf acht jaar.
Ook is het boek nog wat spannender dan het oranje boek, de boeken groeien met de kinderen mee. Voorlezen kan natuurlijk al eerder dan acht jaar en om de beurt een bladzijde lezen ook. Ikzelf las het boek voor het eerst voor aan mijn zoontje van net zeven jaar, maar hij las ook stukjes zelf. Zoonlief vond ook dit boek weer fantastisch, hij vroeg iedere keer wanneer we weer gingen lezen.
Prentenboek: De Gorgels en de grote operatie
De Gorgels en de grote operatie is ook weer een prentenboek. Dit keer dreigt een aanval van de Grote Golf Rilbibberbrutelaars. Alhoewel de Gorgels heel dapper vechten tegen Brutelaars, ademt Melle toch wat in. Daarom komen de Doorsluisgorgels in actie voor De Grote Operatie.
Leesboek: De Gorgels en de laatste kans
De Gorgels en de de laatste kans schijnt het laatste Gorgels boek te zijn, snif. Kleine meis wil me dit deel voorlezen, super leuk. Maar het gaat dus even duren voor je hier een review vindt. Wel alvast een stukje flaptekst!
Plotseling ziet Melle een enorme zeearend. Op zijn rug zitten Waakgorgel Jukko en een slapende Grensgorgel uit het Hoge Noorden. Jukko slaat alarm: de Brutelaars zijn dit jaar extra vroeg onderweg naar het Zuiden. En de Paarsgestipte Groensnotbrutelaar brengt steeds meer Gorgels op een geheimzinnige manier in een diepe slaap. Wie moeten nu de Mensenkinderen beschermen? Natuurlijk heeft Melle een Plan.
Luisterboeken
Onze kinderen zijn gek op luisterboeken en inmiddels zijn de eerste twee leesboeken van de Gorgels als luisterboek verschenen. De kinderen hebben het oranje luisterboek De Gorgels wel honderd keer geluisterd. Daarom kochten we ook meteen het blauwe luisterboek De Gorgels en het geheim van de gletsjer. Het leuke van de luisterboeken is dat ze ingesproken zijn door Jochem Myjer, met al die leuke stemmetjes erbij.
Je kunt je kind ook mee laten lezen met een luisterboek. Daardoor is zelf lezen al wat eerder mogelijk. Bovendien zie je dan ook de plaatjes.
Feitjes over de Gorgels
Woorden en gewoontes van de Gorgels
De Gorgels hebben hun eigen woordjes. Wie veel feitjes over de Gorgels weet, die kent ze waarschijnlijk al wel. Joebelabambam is denk ik wel de meest bekende Gorgels kreet. Ook porroporroguggelbam komt heel vaak terug, wat zoiets betekent als ik ben helemaal trots op jou.
Gorgels praten snel en nasaal en met veel stopwoordjes, dat vraagt wel even wat oefenen bij het voorlezen! Gorgels hebben stopwoordjes als “of niet of wel”, “helemaal” en “zeg maar wel of zeg maar niet”. De Berggorgels hebben hun eigen woordjes, die zeggen bijvoorbeeld “ja of nee” in plaats van “of niet of wel”. Sommige Gorgels hebben hun eigen woordjes, maar daarover in het volgende stukje meer.
Met de waakstok beschermen Gorgels kinderen tegen gevaarlijke Brutelaars, waar kinderen ziek van kunnen worden. En wist je dat je met bruine klei wondjes en kwaaltjes kunt genezen? En als je op vakantie gaat, dan gaat je Gorgel met je mee in je rugzak.
Gorgels die op echte mensen lijken
De Gorgelsboeken zitten vol personages die op bekende Nederlanders lijken. In de boeken is dat nog niet altijd meteen zichtbaar, maar in het luisterboek is het heel herkenbaar. Zo woont de opa van Melle op het Eiland en lijkt hij sprekend op Jan Wolkers.
De wijze Grijze Gorgel praat heel deftig, net als Paul van Vliet. Gug is de beste Waakgorgel en heeft de waarheid in pacht, net als Johan Cruijff, hij zegt heel vaak “gewoon”, “toch” en “zeg maar”. Jukka is gebaseerd op Freek Vonk en praat in superlatieven. Abba de Oergorgel lijkt op Nico Dijkshoorn en gebruikt woorden als “dan toch” en “bij wijze van”.
Ook zijn er personages met dezelfde naam als familieleden van Jochem Myjer. Zo heten de kinderen van Jochem Myjer ook Limoni en Melle. Zouden zijn hoofdpersonen naar zijn kinderen vernoemd zijn, of had hij de hoofdpersonen al jaren in zijn hoofd en heeft hij zijn kinderen ernaar vernoemd? Ook heet zijn vrouw Marlous, net als de juf in het boek. En oh ja, de vader van Melle en Limoni is bioloog, net als Jochem Myjer zelf.
Op wie lijkt Bobba? Toen mijn dochter vier jaar was vond de knuffel van Bobba op Freek Vonk lijken… Maar dat klopt dus niet 🙂 De zoon van Marijke vindt dat hij op Jochem Myjer zelf lijkt… en daar zit ook wel wat in!
De plekken waar de Gorgels wonen
In het boek wordt gesproken over het Eiland, maar tussen de regels door merk je dat het om Texel gaat. Jochem Myjer gaat daar van kinds af aan op vakantie. Het is dan ook geen toeval dat de opa van Melle zo op Jan Wolkers lijkt, want die woonde ook op Texel.
De Bergen in het boek over de gletsjer zijn de Alpen in Zwitserland, vader Noah heeft een Zwitserduits accent, ze eten kaasfondue en Katja heeft een Zwitsers mes.
Jochem Myjer bedacht de Gorgels ooit om zijn eigen kinderen gerust te stellen, als ze het eng vonden om alleen te gaan slapen. Dan vertelde hij dat er lieve wezentjes waren die op kinderen passen in hun slaap, deze wezentjes heten Gorgels. Waakgorgels wonen acht maanden per jaar in de slaapkamer van kinderen, als de R in de maand is. Voor de kinderen is dat een van de meest fascinerende feitjes over de Gorgels.
Interviews met feitjes over de Gorgels
Jochem Myjer zat na het verschijnen van de Gletsjer bij De Wereld Draait Door. Natuurlijk om te vertellen over zijn nieuwe boek over de Gorgels. En kinderen mochten vragen stellen. Erg leuk om samen met je kids te bekijken en weer wat feitjes over de Gorgels te weten te komen 🙂 En na dit te horen wil je zelf ook zeker de luisterboeken luisteren.
Het AD interviewde Jochem Myjer voor zijn eerste boek, hier vertelde hij dat hij de fantasie van een kind heeft en dat hij graag zijn liefde voor de natuur op kinderen overbrengt.
Jochem Myjer vertelde in NRC dat hij meer dan drie jaar over het eerste Gorgel boek heeft gedaan, want schrijven is best een uitdaging voor iemand die niet stil kan zitten. In dit interview vertelt hij ook veel over zijn leven.
De tekenaar Rick de Haas is veel minder bekend dan Jochem Myjer, hij lijkt liever wat meer op de achtergrond te blijven. Zo tekende hij tijdens het gesprek met Jochem Myjer in de uitzending van DWDD en hij tekent ook wel eens live bij boekhandels. Zijn andere boeken kennen kids vast wel, hij is bijvoorbeeld ook de illustrator van Piet en Riet, Mees Kees en de Griezelklas, al zijn boeken vind je bij Bol.com.
Leuke spullen van de Gorgels
Knuffels van de Gorgels
Zoonlief heeft al jaren lang de knuffel van Bobba, de Gorgel van Melle. Hij heeft niet zo veel met knuffels, maar deze stoere jongens knuffel is een uitzondering. Grappig genoeg hoor ik dat ook van nog veel oudere jongens. Dochterlief wilde ook graag een Gorgels knuffel, maar dan wel een meisjes knuffel van Belia, de Gorgel van Limoni. En die knuffel is er nu ook, die heeft ze direct van haar zakgeld gekocht. De knuffels zijn onder meer te koop bij Bol.com.
Het kleurboek van de Gorgels
Er is ook nog een kleurboek van de Gorgels, met de mooie tekeningen van Rick de Haas. Bij ons is het een van de favoriete kleurboeken, net als eigenlijk alles van de Gorgels favoriet is. Er is ook een vriendenboekje van de Gorgels.
Spelletjes van de Gorgels
Voor kinderen tussen 7 en 10 jaar is er een serie leerzame spelletjes over de Gorgels gemaakt. Het zijn een magnetische spellingsdoos, taalspelletjes, een AVI kwartet en tafels oefenen. Ik schreef eerder al over de magnetische spellingsdoos, een fijne manier om kinderen wat extra met taal te laten oefenen. De spelletjes zijn te koop bij Bol.com.
Verder lezen
Zoek je nog meer leuke kinderboeken? Op Leuk met kids lees je heel veel boekentips.
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Terug naar school
Ben je op zoek naar tips voor school? Hier vind je allerlei blogs met handige schoolspullen, zoals rugzakken, broodtrommels en gymschoenen. Maar ook leuke traktaties en nog veel meer
Terug naar school
Ben je op zoek naar tips voor school? Hier vind je allerlei blogs met handige schoolspullen, zoals rugzakken, broodtrommels en gymschoenen. Maar ook leuke traktaties en nog veel meer
Niks leuks missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan stuur ik je ongeveer twee keer per maand een leuke mail.
Stap 2 – open de email en bevestig je inschrijving (niks ontvangen, bekijk dan je spam folder).
Wil je niet wachten op de volgende nieuwsbrief? Lees dan hier de nieuwste nieuwsbrief.