Feitjes over de Gorgels van Jochem Myjer: alles wat je wil weten

Alles wat je wil weten over de Gorgels

Wij zijn fan van de Gorgels! Daarom vind je in dit artikel alles wat je wil weten over de Gorgels van Jochem Myjer. Heel veel leuke feitjes over de Gorgels voor fans. En handig voor een spreekbeurt of boekbespreking!

Toen we hoorden dat er een nieuw boek zou verschijnen waren we dus meteen nieuwsgierig en wat was het weer spannend en leuk! Zoonlief kent het oranje boek denk ik wel uit zijn hoofd, dus hij weet heel veel over de Gorgels. Marijke en ik besloten op zoek te gaan naar nog meer feitjes over de Gorgels. Die weetjes delen we in dit artikel.

Alles wat je wil weten over de Gorgels, leuk voor een spreekbeurt of boekbespreking voor fans van de Gorgels

Boeken van de Gorgels

“Heb jij ooit nagedacht over hoe er ‘s nachts korstjes op je wondjes komen? En heb je weleens meegemaakt dat de hele klas verkouden was, maar jij niet? Heb jij ooit het gevoel gehad dat er ‘s nachts iemand over je waakt?” Dan is dat misschien wel een Gorgel, aldus Jochem Myjer.

Dit is een van de feitjes over de Gorgels die veel mensen niet weten. Er zijn drie boeken van de Gorgels. Drie? Jazeker, drie, want er is ook een prentenboek van de Gorgels. Kleuters kunnen al beginnen met het prentenboek De wereld van de Gorgels, dit start bij de geboorte van Bobba. Deze jonge Gorgel gaat naar school op het Eiland, waar hij leert hoe hij mensenkinderen kan beschermen tegen Brutelaars, de wezentjes die zorgen dat kinderen griep krijgen. Dat moeten ze wel heel voorzichtig doen, want de mensenkinderen mogen ze niet zien. Bobba is super snel, daarom mag hij de beschermer worden van Melle, de jongen die altijd alles ziet. Dat gaat het eerste jaar heel goed en aan het einde van het griepseizoen keert Bobba terug naar het Eiland. Over dit boek schreef ik al eerder een review.

De boeken van de Gorgels zijn uitgegeven door Uitgeverij Leopold en zijn onder meer te koop bij Bol.com, net als het knuffeltje van Bobba op de foto. Er is ook nog een kleurboek van de Gorgels, met de mooie tekeningen van Rick de Haas.

Het oranje boek van De Gorgels

Het oranje boek De Gorgels speelt tijdens het volgende griepseizoen. Dan blijkt al snel dat Melle zijn Waakgorgel Bobba kan zien, als enige kind. Nou ja er was ooit eerder een kind, de Krulman. Melle is gek op biologie, net als zijn vader die in Naturalis werkt en zijn opa die op het eiland midden in de natuur woont. De Gorgels vindt hij dan ook heel interessant, maar Bobba wordt ook gewoon zijn vriend. Al snel blijkt er een leger zeer gevaarlijke Brutelaars onderweg te zijn naar de kinderen in Nederland: de Groenlandse Brutelaars. Melle en Bobba gaan naar het eiland en moeten een slim plan bedenken om de kinderen en de Gorgels te redden.

Het leuke van dit Gorgel boek is dat het heel geschikt is om voor te lezen (even oefenen op de Gorgelwoorden!), maar ook om zelf te lezen vanaf een jaar of zeven, vanaf ongeveer E4, het niveau dat kinderen gemiddeld aan het einde van groep 4 beheersen. Door de fijne tekeningen van Rick de Haas en de goede lengte van de hoofdstukken is het voor kinderen goed zelf te lezen. Van dit boek is ook een luisterboek verschenen, zoonlief heeft dat al meer dan tien keer geluisterd 🙂 Hij leest het boek ook mee met het luisterboek, waardoor zelf lezen al wat eerder mogelijk is.

De Gorgels en het geheim van de gletsjer

In De Gorgels en het geheim van de gletsjer gaan Melle en Limoni op vakantie naar de Bergen. Daar logeren ze bij Katja en haar familie. Melle neemt stiekem zijn Bobba mee. Maar al snel komt hij er achter dat ook Limoni haar Gorgel Belia heeft meegenomen. Belia ontvoerd door de Kotsbalgers, hele gevaarlijke Brutelaars. Melle, Limoni, Katja en Bobba gaan samen met de Berggorgels de strijd aan met Brutelaars. Het moet wel stiekem, want de vader van Melle en Limoni heeft vakantie en wil even niks van Gorgels weten. Dat wordt dus een spannend avontuur! Van dit boek zal ook een luisterboek verschijnen, waarschijnlijk volgend jaar, aldus Jochem Myjer.

De zoon van Marijke is negen jaar en heeft genoten van het boek, hij vond het superleuk. Vooral omdat het nog spannender is dan het vorige boek en Bobba en Melle de echte helden zijn van het verhaal. Hij heeft een paar keer hard gelachen om het boek, de perfecte combinatie dus van spanning en humor. Het is een behoorlijk dik boek, bijna 200 pagina’s. Dat is fijn omdat het boek niet snel uit is. Daardoor ligt de leeftijd waarop je kind het boek zelf kan lezen wat hoger, zo vanaf acht jaar.

Ook is het boek nog wat spannender dan het oranje boek, de boeken groeien met de kinderen mee. Voorlezen kan natuurlijk al wel eerder dan acht jaar en om de beurt een bladzijde lezen kan ook heel goed. Ikzelf las het boek voor aan mijn zoontje van net zeven jaar, maar hij las ook stukjes zelf. Zoonlief vond ook dit boek weer fantastisch, hij vroeg iedere keer wanneer we weer gingen lezen. Hij is nu van plan het ook een keer zelf te gaan lezen, nu hij het verhaal kent, ik ben benieuwd of dat gaat lukken.

Alles wat je wil weten over de Gorgels: de boeken

Spelletjes van de Gorgels

Voor kinderen tussen 7 en 10 jaar heeft Uitgeverij Zwijsen een serie leerzame spelletjes over de Gorgels gemaakt. Het zijn een magnetische spellingsdoos, taalspelletjes, een AVI kwartet en tafels oefenen. Ik schreef eerder al over de magnetische spellingsdoos, een fijne manier om kinderen wat extra met taal te laten oefenen. De spelletjes zijn te koop bij Bol.com.

Woorden en gewoontes van de Gorgels

De Gorgels hebben hun eigen woordjes. Wie veel feitjes over de Gorgels weet, die kent ze waarschijnlijk al wel.  Joebelabambam is denk ik wel de meest bekende Gorgels kreet. Ook porroporroguggelbam komt heel vaak terug, wat zoiets betekent als ik ben helemaal trots op jou.

Gorgels praten snel en nasaal en met veel stopwoordjes, dat vraagt wel even wat oefenen bij het voorlezen! Gorgels hebben stopwoordjes als “of niet of wel”, “helemaal” en “zeg maar wel of zeg maar niet”. De Berggorgels hebben hun eigen woordjes, die zeggen bijvoorbeeld “ja of nee” in plaats van “of niet of wel”. Sommige Gorgels hebben hun eigen woordjes, maar daarover in het volgende stukje meer.

Met de waakstok beschermen Gorgels kinderen tegen gevaarlijke Brutelaars, waar kinderen ziek van kunnen worden. En wist je dat je met bruine klei wondjes en kwaaltjes kunt genezen? En als je op vakantie gaat, dan gaat je Gorgel met je mee in je rugzak.

Gorgels die op echte mensen lijken

De Gorgelsboeken zitten vol personages die op bekende Nederlanders lijken. In de boeken is dat nog niet altijd meteen zichtbaar, maar in het luisterboek is het heel herkenbaar. Zo woont de opa van Melle op het Eiland en lijkt hij sprekend op Jan Wolkers.

De wijze Grijze Gorgel praat heel deftig, net als Paul van Vliet. Gug is de beste Waakgorgel en heeft de waarheid in pacht, net als Johan Cruijff, hij zegt heel vaak “gewoon”, “toch” en “zeg maar”. Jukka is gebaseerd op Freek Vonk en praat in superlatieven. Abba de Oergorgel lijkt op Nico Dijkshoorn en gebruikt woorden als “dan toch” en “bij wijze van”.

Ook zijn er personages met dezelfde naam als familieleden van Jochem Myjer. Zo heten de kinderen van Jochem Myjer ook Limoni en Melle. Zouden zijn hoofdpersonen naar zijn kinderen vernoemd zijn, of had hij de hoofdpersonen al jaren in zijn hoofd en heeft hij zijn kinderen ernaar vernoemd? Ook heet zijn vrouw Marlous, net als de juf in het boek. En oh ja, de vader van Melle en Limoni is bioloog, net als Jochem Myjer zelf.

Op wie lijkt Bobba? Mijn dochter van vier jaar vond de knuffel van Bobba op Freek Vonk lijken… Maar dat klopt dus niet 🙂 De zoon van Marijke vindt dat hij op Jochem Myjer zelf lijkt… en daar zit ook wel wat in!

kleurboek

De plekken waar de Gorgels wonen

In het boek wordt gesproken over het Eiland, maar tussen de regels door merk je dat het om Texel gaat. Jochem Myjer gaat daar van kinds af aan op vakantie. Het is dan ook geen toeval dat de opa van Melle zo op Jan Wolkers lijkt, want die woonde ook op Texel.

De Bergen in het boek over de gletsjer zijn de Alpen in Zwitserland, vader Noah heeft een Zwitserduits accent, ze eten kaasfondue en Katja heeft een Zwitsers mes.

Jochem Myjer bedacht de Gorgels ooit om zijn eigen kinderen gerust te stellen, als ze het eng vonden om alleen te gaan slapen. Dan vertelde hij dat er lieve wezentjes waren die op kinderen passen in hun slaap, deze wezentjes heten Gorgels. Waakgorgels wonen acht maanden per jaar in de slaapkamer van kinderen, als de R in de maand is. Voor de kinderen is dat een van de meest fascinerende feitjes over de Gorgels.

Leuke interviews met feitjes over de Gorgels

Jochem Myjer zat een paar weken geleden bij De Wereld Draait Door. Natuurlijk om te vertellen over zijn nieuwe boek over de Gorgels. En kinderen mochten vragen stellen. Erg leuk om samen met je kids te bekijken en weer wat feitjes over de Gorgels te weten te komen 🙂 En na dit te horen wil je zelf ook zeker het luisterboek van het eerste boek luisteren ?

Het AD interviewde Jochem Myjer voor zijn eerste boek, hier vertelde hij dat hij de fantasie van een kind heeft en dat hij graag zijn liefde voor de natuur op kinderen overbrengt.

Jochem Myjer vertelde in NRC dat hij meer dan drie jaar over het eerste Gorgel boek heeft gedaan, want schrijven is best een uitdaging voor iemand die niet stil kan zitten. In dit interview vertelt hij ook veel over zijn leven.

De tekenaar Rick de Haas is veel minder bekend dan Jochem Myjer, hij lijkt liever wat meer op de achtergrond te blijven. Zo tekende hij tijdens het gesprek met Jochem Myjer in de uitzending van DWDD en hij tekent ook wel eens live bij boekhandels. Zijn andere boeken kennen kids vast wel, hij is bijvoorbeeld ook de illustrator van Piet en Riet, Mees Kees en de Griezelklas, al zijn boeken vind je bij Bol.com.

Op de site van De Gorgels vind je heel veel informatie over de schrijver, de tekenaar en de Gorgels. Er is ook uitleg van hoe je een spreekbeurt over de Gorgels kunt geven en een leuke kleurplaat.

Tip: de magnetische spellingsdoos van de Gorgels #leukmetkids

Gorgels winacties – gesloten

Erg leuk, ik mag twee Gorgels cadeaus weggeven!

*WINACTIE 1: een set met leerzame Gorgels spelletjes van Uitgeverij Zwijsen: De Gorgels magnetische spellingsdoos, De Gorgels taalspelletjes, De Gorgels AVI kwartet en De Gorgels tafels oefenen.

*WINACTIE 2: Het nieuwste boek van Jochem Myjer: De Gorgels en het geheim van de gletsjer, van Uitgeverij Leopold.

De Gorgels en het geheim van de Gletsjer

Update: er deden ontzettend veel fans van de Gorgels mee aan deze winactie, daaruit blijkt wel weer hoe leuk de Gorgels zijn. De winnaar van het spelletjespakket van de Gorgels is Annemarie, haar dochter Suze-Roos slaapt zelfs met een waakgorgel knuffel in bed. De winnaar van het boek over de gletsjer is Astrid, haar kids zijn fan, geen wonder als een van de kids Melle heet 🙂