De leukste museum tips in Amsterdam voor kinderen

In Amsterdam zijn heel veel leuke kindermusea en musea met speciale activiteiten voor kinderen. Hier vind je voor alle kinderen wel een leuk museum in Amsterdam. 

De leukste museum tips in Amsterdam voor kinderen

Amsterdam Centrum

Het Paleis op de Dam is soms open voor bezoekers. Erg leuk voor kleine prinsjes en prinsesjes.

Bij Fotomuseum FOAM kunnen kinderen met het spelboek FotoBaas zelf op ontdekking. Zo leren ze spelenderwijs over fotografie. Het boek gaat mee naar huis en kun je daar nog eens rustig bekijken. Soms zijn er inloopworkshops met limonade. Niet iedere tentoonstelling is interessant voor kinderen, dus het is wel handig om dat vooraf te bekijken.

In de Hermitage wisselt de collectie eens in de zoveel tijd. Er zijn altijd objecten uit de collectie van de Hermitage in Sint Petersburg te bekijken. Bij de tentoonstelling krijg je een speurtocht voor kinderen. Naast de Hermitage kun je lunchen in de Hoftuin.

In de Hermitage zit ook Outsider Art, een kleine dependance van van Het Museum van de Geest. Met kunst gemaakt door mensen in psychiatrische instellingen en andere bijzondere achtergronden. Wat onze kids erg leuk vinden: ze mochten er met stiften overal op tekenen en schrijven.

Het Amsterdam Museum toont van alles over Amsterdam, van de geschiedenis tot de toekomst.

In het Grachtenmuseum leer je lopend door stijlkamers van een grachtenpand over de Amsterdamse grachten. Met onder andere een groot poppenhuis en projecties. Je krijgt een audiotour, maar om alle details te begrijpen moet je een jaar of tien zijn.

Wetenschapsmuseum Nemo is heel erg leuk. Het is een fascinerend gebouw vol met toffe apparaten, constructies, weetjes, proefjes… en heel veel gillende kinderen 😉 Zo’n museum vol nieuwe dingen om te leren, maar dan wel op een manier die kinderen fantastisch vinden.

Het Scheepvaartmuseum is een gigantisch gebouw dat allerlei verschillende onderdelen van de scheepvaartgeschiedenis vertelt. Je kunt hier heel lang ronddwalen. Jildert vertelt: “Het Scheepvaartmuseum is waanzinnig leuk voor kids, met VOC schip en veel kinderroutes.”

Amsterdam Zuid

Het Rijksmuseum is ook voor kinderen leuk. Er zijn speciale familie rondleidingen en kinderen kunnen een schildercursus doen. Karin vertelt: “Dit heeft superleuke speurtochten door het museum.” Ook de tuin van het Rijksmuseum is leuk om met kids te bezoeken en bovendien gratis.

Het Stedelijk Museum heeft een lab voor kinderen. Maar dat is niet altijd open, dat moet je even van tevoren checken dus.

Bij het Van Gogh Museum moet je ruim op tijd reserveren. Voor kids is er een speurtocht, voor tieners een checklist.

Het Moco Museum heeft hedendaagse kunst die vaak niet misstaat op Instagram en spreekt dus veel oudere kids en tieners aan.

Move Amsterdam bij het Olympisch Stadion leert je van alles over mobiliteit. In de Mobility Experience ontdek je hoe het is om in een zelfrijdende auto te rijden. Ook zijn er mooie race wagens uit verschillende periodes en een tijdelijke tentoonstelling. In de kidsclub doe je een leuke workshop over iets dat te maken heeft met mobiliteit. Daarnaast is er een café, een restaurant en een winkel.

Amsterdam heeft een Museumtramlijn, wij maakten er een ritje mee en dit is erg leuk, ook als het regent kan je toch de stad door.

Vlakbij de RAI zit Instagram museum The Upside Down Amsterdam, een populaire plek bij veel tieners.

Amsterdam Oost

De Hortus Botanicus is oorspronkelijk de plantentuin van de universiteit. Kinderen leren er over planten, maar ook over kikkers, wormen, vlinders, bijen en andere insecten.

Tropenmuseum Junior in Amsterdam Oost heeft altijd een gave tentoonstelling voor kinderen. Amber vertelt: “Geweldige reis door Marokko. Echt super tof voor kinderen vanaf 6 jaar.” Let op: je moet hier wel reserveren, wij stonden al een keer voor niks voor de deur 😉

Verzetsmuseum Amsterdam vertelt het verhaal van vervolging, collaboratie en verzet in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het heeft een speciaal kindergedeelte: Verzetsmuseum Junior.

Naast dierentuin Artis in Amsterdam zit Micropia, een museum vol fascinerende microscopen en microben die je daarmee ziet. Dit is leuk voor nieuwsgierige kids vanaf een jaar of 8..

Youseum Amsterdam is een social media experience. In een uur ga je met een interactieve tour door het museum.

Forteiland Pampus bezoek je met je eigen boot, of je vertrekt vanaf de haven van IJburg in Amsterdam. Wij gingen er ooit heen voordat we kinderen hadden. Het is echt een prachtige plek in het IJmeer.

In Amsterdam zijn heel veel leuke kindermusea en musea met speciale activiteiten voor kinderen. Hier vind je voor alle kinderen wel een leuk museum in Amsterdam. Zoals Filmmuseum EYE in in Amsterdam Noord.

Amsterdam Noord

EYE film: bioscoop en filmmuseum op een prachtige plek. Met voor kinderen een videotour, een speurtocht en leuke activiteiten. In het weekend zijn er speciale films voor kleintjes. En in de vakantie zijn er extra activiteiten en workshops. Lees ook onze review van filmmuseum EYE, inclusief andere tips in de buurt.

This is Holland is een “5D vliegervaring”, met een film alsof je over Nederland vliegt. De Flight experience is letterlijk Nederland in vogelvlucht. Kinderen moeten daarvoor minimaal 102 centimeter zijn.

Nxt museum richt zich op mediakunst, met grootschalige, digitale kunstinstallaties. Daarin wordt je perceptie van ruimte, maar ook onze plaats daarin, op de proef gesteld.

Street art museum Straat: straatkunstmuseum op het NDSM-terrein.

Wondr Experience was het eerste Instagram museum in Nederland. Sindskort kun je er ook wat eten of drinken bij Pink Beach.

NDSM werf in Amsterdam Noord, hier zit ook Street art museum Straat

Buiten Amsterdam

In het Muiderslot in Muiden kun je beleven hoe het vroeger moet zijn geweest in een oud kasteel. Voor kinderen zijn er speurtochten. In de zomer is er een valkenier en in de vakanties zijn er familievoorstellingen en meespeeltheater. Miriam schreef er een verslag over.

Mis jij een leuk museum voor kinderen in Amsterdam dat niet mag ontbrekenDan hoor ik dat heel graag via email op info [at] leukmetkids.nl.