De leukste museum tips in Amsterdam voor kinderen


In Amsterdam zijn heel veel leuke kindermusea en musea met speciale activiteiten voor kinderen. Hier vind je voor alle kinderen wel een leuk museum in Amsterdam. 

De leukste museum tips in Amsterdam voor kinderen

Amsterdam Centrum

Het Amsterdam Museum zit in de Kalverstraat en toont alles over Amsterdam, van de geschiedenis tot de toekomst. Het heeft een leuke kinderroute en in de vakanties veel kinderactiviteiten.

Het Paleis op de Dam is soms open voor bezoekers. Erg leuk voor kleine prinsjes en prinsesjes.

Bij Fotomuseum FOAM kunnen kinderen met het spelboek FotoBaas zelf op ontdekking. Zo leren ze spelenderwijs over fotografie. Het boek gaat mee naar huis en kun je daar nog eens rustig bekijken. Soms zijn er inloopworkshops met limonade. Niet iedere tentoonstelling is interessant voor kinderen, dus het is wel handig om dat vooraf te bekijken.

In de Hermitage hebben tentoonstellingen een kinderroute genaamd Open Blik. Met citaten van kinderen over de kunstwerken in de tentoonstelling. Er wordt bij elke tentoonstelling een speurtocht uitgezet en er zijn familieateliers en workshops.

Voor wat grotere fashionista’s is het Tassenmuseum Hendrikje leuk.

Wetenschapsmuseum Nemo is heel erg leuk. Het is een fascinerend gebouw vol met toffe apparaten, constructies, weetjes, proefjes… en heel veel gillende kinderen 😉 Zo’n museum vol nieuwe dingen om te leren, maar dan wel op een manier die kinderen fantastisch vinden.

Het Scheepvaartmuseum is een gigantisch gebouw dat allerlei verschillende onderdelen van de scheepvaartgeschiedenis vertelt. Je kunt hier heel lang ronddwalen. Jildert vertelt: “Het Scheepvaartmuseum is waanzinnig leuk voor kids, met VOC schip en veel kinderroutes.”

Amsterdam Zuid

Het Rijksmuseum is ook voor kinderen leuk. Er zijn speciale familie rondleidingen en kinderen kunnen een schildercursus doen. Karin vertelt: “Dit heeft superleuke speurtochten door het museum.” Ook de tuin van het Rijksmuseum is leuk om met kids te bezoeken en bovendien gratis.

Het Stedelijk Museum heeft een lab voor kinderen, maar dat is niet altijd open, dat moet je even van tevoren checken dus.

Amsterdam heeft een Museumtramlijn, wij maakten er een ritje mee en dit is erg leuk, ook als het regent kan je toch de stad door.

Amsterdam Oost

De Hortus Botanicus is oorspronkelijk de plantentuin van de universiteit. Kinderen leren er over planten, maar ook over kikkers, wormen, vlinders, bijen en andere insecten.

Tropenmuseum Junior in Amsterdam Oost heeft altijd een gave tentoonstelling voor kinderen. Amber vertelt: “Geweldige reis door Marokko. Echt super tof voor kinderen vanaf 6 jaar.” Let op: je moet hier wel reserveren, wij stonden al een keer voor niks voor de deur 😉

Verzetsmuseum Amsterdam vertelt het verhaal van vervolging, collaboratie en verzet in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het heeft een speciaal kindergedeelte: Verzetsmuseum Junior.

Naast dierentuin Artis in Amsterdam is Micropia, een museum dat helemaal over microben gaat. Dit is leuk voor nieuwsgierige kids vanaf een jaar of 8.

Forteiland Pampus bezoek je met je eigen boot, of je vertrekt vanaf de haven van IJburg in Amsterdam. Wij gingen er ooit heen voordat we kinderen hadden. Het is echt een prachtige plek in het IJmeer.

Amsterdam Noord

Filmmuseum EYE heeft voor kinderen een videotour, een speurtocht en een filmische speeltuin. In de vakantie zijn er workshops. Iedere zondag is er een film voor de kleintjes met aansluitend een spel met licht en schaduw in kleine tenthuisjes.

This is Holland is een “5D vliegervaring”, met een film alsof je over Nederland vliegt. De Flight experience is letterlijk Nederland in vogelvlucht. Kinderen moeten daarvoor minimaal 102 centimeter zijn.

Buiten Amsterdam

In het Muiderslot in Muiden kun je beleven hoe het vroeger moet zijn geweest in een oud kasteel. Voor kinderen zijn er speurtochten. In de zomer is er een valkenier en in de vakanties zijn er familievoorstellingen en meespeeltheater. Miriam schreef er een verslag over.

Mis jij een leuk museum voor kinderen in Amsterdam dat niet mag ontbrekenDan hoor ik dat heel graag via email op info [at] leukmetkids.nl. 


volg Leuk met kids ook op instagram
Meer over Leuk met kids blog 💫 Leuk met kids blog wordt geschreven door Maud, ik woon samen met vriend, zoon (2011) en dochter (2014) in een huisje in de stad. Ik ben altijd op zoek naar leuke ideeën en mijn blog is de plek waar ik die deel. Als ik een artikel schrijf in samenwerking met een bedrijf dan vermeld ik dat er bij. Daarnaast bevatten veel artikelen affiliate links van webshops, deze producten kies ik altijd zelf uit, daarover kun je hier meer lezen.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief 💌  Wil je op de hoogte blijven van leuke nieuwe berichten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang 1 keer per maand alle nieuwe berichten en af en toe een special. Vul hier je emailadres in en klik op de groene knop.