Tutorial: een fietsmandje zelfmaken voor loopfiets, driewieler of fiets

Een paar jaar geleden maakte ik dit fietsmandje voor mijn zoontje. Super makkelijk, van een bestaand mandje, ik maakte er hengsels en een print op. Hij is er nog steeds iedere dag blij mee, want door mama gemaakte dingen, daar doe je hem een grote lol mee 🙂

Als je kind een fiets krijgt is het erg leuk om het te personaliseren met een fietsmandje met zijn of haar naam er op. Helemaal in meisjeskleuren of jongenskleuren, of juist niet. Je kunt het mandje natuurlijk volledig zelfmaken, maar ik heb een mandje van H&M als basis gebruikt, dat heeft al een mooi formaat en is wel zo makkelijk. Ze zijn er in groen, roze, wit en grijs.

Tutorial: een fietsmandje zelfmaken voor loopfiets, driewieler of fietsVervolgens maakte ik een rechthoekig voorpand van ongeveer 15cm hoog zijn, ik maakte het 18cm breed (voor een lange naam heb je meer breedte nodig). Het stukje stof moet daarvoor 17cm bij 20cm zijn. Leg de verkeerde kant van de stof naar boven, vouw aan alle zijdes 1cm om en strijk dit netjes.

Met flockfolie, ofwel strijkvelours, maak je er vervolgens de naam en vormpjes op. Ik drukte de sterretjes uit met een pons, de letters van de naam tekende ik met een permanentstift op de voorkant van de flockfolie en knipte het uit. Vervolgens strijk je de flockfolie op de stof. Je koopt het bijvoorbeeld bij Bol.com, daar staat ook een gebruiksaanwijzing. Vervolgens speld je het voorpand op de voorkant van het mandje, over de bestaande print, en zet het vast.

Voor de hengsels vouw je een stuk stof van 20cm bij 7cm in de lange kant dubbel, met de goede stofzijde naar binnen. Je stuk stof is 3,5cm breed, stik het 2,5cm breed, zodat je een zoomrand overhoudt en werk de kniprand af. Draai de stof nu om naar de goede kant, gebruik hier bijvoorbeeld voorzichtig een haak- of brijnaald voor. Strijk de strook mooi plat, werk de uiteinden af door de stof naar binnen te vouwen en dicht te stikken. Doe dit twee keer, zodat je twee hengsels hebt.

Tutorial een fietsmandje zelfmaken voor loopfiets driewieler of fiets

Je kunt de sluiting maken met een knoop en knoopsgat of met klittenband. Ik maakte met de naaimachine een knoopsgat, zette het hengsel op het mandje. Bepaal waar de hengsels mooi op het stuur passen, dat wisselt per fiets. Vervolgens paste ik waar de knoop moest komen, zodat het mandje mooi stevig op de fiets zit en maakte de knoop er op.

Toch een fietsmandje kopen? Kijk bijvoorbeeld eens bij Bol.com.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids