Kinderboeken over de winter, leuk voor onder de kerstboom

Bij de winter hoort voorlezen, gezellig met zijn allen bij elkaar. Corrien laat twee mooie nieuwe kinderboeken over de winter zien. Een ideaal cadeau voor de kinderen voor onder de kerstboom!

Kinderboeken over de winter, leuk voor onder de kerstboom

Kinderboeken over de winter, leuk voor onder de kerstboom

De winter is een uitgelezen gelegenheid om lekker knus kinderboeken te lezen. Zo gezellig samen bij de kerstboom, kinderen op schoot, vol aandacht en dan…. word ik hardhandig onderbroken in mijn mijmering, want dit idyllische plaatje vindt maar op één plek plaats: in mijn hoofd. De realiteit: “Zeg meiden, zullen we gezellig een boekje lezen?” Meiden van bijna 7 jaar en bijna 4 jaar: “Maham, we spelen paardje en jij bent de trainer en wij de paarden en dit is de bak en dan zeg jij,….” Enzovoorts…

Toch ga ik het weer proberen, deze kerstvakantie. Ik heb namelijk twee boeken die zich enorm goed lenen voor mijn idylle onder de boom. En toegegeven, die boeken lezen we we nu wel ’s avonds, dus uiteindelijk komt het best goed 😉

Kinderboeken over de winter, leuk voor onder de kerstboom

Het boompje in het bos

Dit boek is van uitgeverij Christofoor, een garantie voor bijzondere boeken. Het is een op en top kerstverhaal. Met een simpel, maar origineel verhaal met mooie strekking. Het is goed opgebouwd en heeft prachtige illustraties, die het verhaal maken en niet zoet of zweverig zijn.

Het gaat over een boompje dat als zaadje dacht dat het een enorme boom zou worden, maar dat pakt anders uit. Hij is klein en een beetje scheef. Hij voelt zich een boom van niks. Een boompje met een minderwaardigheidscomplex… hoe moet dat verder? Als kerstmis nadert komen de mensen in het bos kerstbomen uitzoeken. Het arme boompje wordt niet gekozen.

Het boompje in het bos van Yuval Zommer

Op dat punt gekomen, hebben mijn dochters en ik zo’n medelijden met het boompje, dat het maar goed is dat op de volgende bladzijde hoop begint te gloren. Uiteindelijk (spoiler) komt het meer dan goed en kan het boompje zijn wat het altijd al wilde zijn: een boompje in het bos. Wij gloeien van binnen met hem mee.

Het boompje in het bos van Yuval Zommer

Het vertelperspectief vanuit het boompje werkt heel goed, invoelend voor kinderen. Het boek heeft een fijn groot formaat, waardoor je het verhaal echt in getrokken wordt. Dit is een hele mooie aanvulling op de kerstboeken, waar ik naast standaardwerk Kerstmis van Dick Bruna nog wel wat ruimte op de plank had.

Titel: Het boompje in het bos

Auteur: Yuval Zommer

Uitgever: Christofoor

Te koop bij o.a. Bol.com

Het wonderlijke winterboek 

Het wonderlijke winterboek is een verzameling voorleesverhalen in winterthema. Sinterklaas, kerst, ijs en andere winterige dingen. Dit pas verschenen boek is een combinatie van nieuwe verhalen en een aantal verhalen die al eerder in boeken verschenen. Het boek is gevuld met goede, bekende schrijvers en illustratoren en ook een aantal die – voor mij – nog nieuw zijn.

Het wonderlijke winterboek van Marianne Busser, Lisa Manuels en Philip Hopman

De verhalen zijn met circa 8 goed gevulde pagina’s te lang om in één keer s avonds bij het naar bed gaan voor te lezen. Al ligt dat natuurlijk aan de tijd die je daarvoor neemt – voor mijn meiden is het in elk geval wat teveel van het goede. Maar het kan natuurlijk in stukken, of als je toch overdag zo idyllisch onder de kerstboom kruipt.

Het wonderlijke winterboek van Marianne Busser, Lisa Manuels en Philip Hopman

Bij elk verhaal staan enkele illustraties. Ik hou erg van bundels en vind het ook leuk om in een thema van alles bij elkaar te hebben, zoals de winter. Handig, je hebt voor Sinterklaas en kerst meteen een aantal verhalen die je erbij kan pakken als het weer zover is. En na kerst ga je gewoon verder met de verhalen over sneeuw en ijs. De prijs is ook erg vriendelijk voor zo’n dik boek: 16,99 euro. Een aanrader dus.

Titel: Het wonderlijke winterboek

Auteurs: Marianne Busser, Lisa Manuels en Philip Hopman

Uitgever: Moon

Te koop bij o.a. Bol.com

Verder lezen

Naast deze mooie kinderboeken over de winter, vind je op Leuk Met Kids nog veel meer leuke ideeën voor kerst. Ideeën voor het kerstdiner thuis en op school, de mooiste kindvriendelijke kerstbomen en kersthangers, boekentips, tips voor TV en YouTube, heel veel DIY en knutselideeën, leuke uitjes in de kerstvakantie en nog heel veel meer.

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids