Halloween-lampion knutselen met kinderen + recept voor pompoensoep

Halloween waait steeds meer over naar Nederland! Doe jij al mee met de kinderen? Onmisbaar bij Halloween is natuurlijk een lampion van pompoen en van de restjes maak je een heerlijke pompoensoep.

Halloween lampion

Halloween-lampion

Hoe maak je een lampion van een pompoen? Het is makkelijk. Kleine kinderen kunnen niet echt meehelpen met het uitsnijden, maar het is voor kinderen wel heel leuk om samen een pompoen uit te kiezen, te bedenken hoe de lampion eruit moet gaan zien (wordt het een vrolijke of een echt enge?) en samen te zien hoe de pompoen langzaam een lampion wordt!

Halloween-lampion knutselen met kinderen + recept

Dit heb je nodig: een pompoen (een middelgrote, 1,5 – 2 kg zwaar), cocktailprikkers, eventueel uitstekers (bijvoorbeeld een sterretje), lepel, lang mes, kort mesje, appelboor, waxinelichtje of fietslampje

Halloween-lampion knutselen met kinderen + recept1 Bekijk welke kant van de pompoen de voorkant wordt. Prik met een cocktailprikker twee gaatjes onder elkaar in de achterkant van de lampion: 1 in wat de deksel wordt en 1 direct eronder in de pompoen. Aan deze gaatjes kun je straks weer makkelijk zien hoe het deksel op de lampion teruggeplaatst moet worden.

2 Snijd met een lang mes het deksel rondom door, tussen de gaatjes van de cocktailprikkers door. Leg het deksel apart. Boor met een appelboor enkele gaten in je deksel. Dit worden de luchtgaten van je pompoen, anders kan hij gaan branden met een kaarsje erin!

3 Haal alle draden en pitten uit de pompoen. Dit gaat het makkelijkst met een lepel met een beetje scherpe rand of door eerst te schrapen met een mes en dan weg te scheppen met een lepel.

Halloween-lampion knutselen met kinderen + recept

4 Snijd en schep nu het pompoenvlees uit de pompoen. Let wel op dat je wanden dik genoeg blijven om straks uit te kunnen snijden, dus 1-1,5 cm dik. Bewaar het pompoenvlees, daar kun je zo een lekker soepje mee maken!

5 Dan is het tijd om het gezicht uit te snijden! Je kunt hem zo eng maken als je zelf wilt. Je kunt met een stift het patroon uittekenen en vervolgens met een mes uitsnijden. Of heb je een vormpje dat je wilt gebruiken? Druk dan het vormpje zo stevig mogelijk in de pompoen (geef met je andere hand vanuit de pompoen tegendruk, zodat de wand heel blijft!). Het vormpje erdoor drukken zal je waarschijnlijk niet lukken, maar een scherpe afdruk op de buitenkant helpt voor een mooi eindresultaat! Vervolgens snijd je de afdruk met een klein mesje helemaal open.

Halloween-lampion knutselen met kinderen + recept

6 Je pompoen is af! Plaats er een waxinelichtje in (of een fietslampje als je kids heel klein zijn), doe de gordijnen dicht en steek je lampion aan!

Pompoensoep

En… wat doe je nu met je restje pompoen? Maak er een heerlijke pompoensoep van! Ook voor kinderen erg lekker. De hoeveelheden in dit recept zijn gebaseerd op de hoeveelheid pompoen die je ongeveer overhoudt aan een middelgrote pompoen.

Ingrediënten:
375 gram pompoen, in stukjes
1 sjalotje, grof gehakt
1 grote winterwortel, in plakjes
1 teentje knoflook, fijngehakt
2 groentebouillontabletten
7 dl water
1 dl room
scheutje olijfolie
peper en zout

Halloween-lampion knutselen met kinderen + recept

1 Fruit het sjalotje en de knoflook in een soeppan in de olijfolie.

2 Doe de gesneden wortel en pompoen erbij. Fruit 5 minuten onder af en toe roeren aan.

3 Voeg het water en de bouillontabletten toe. Breng aan de kook. Kook gedurende 20-25 minuten zachtjes door, met het deksel schuin op de pan.

4 Als na die 20-25 minuten de wortel en pompoen goed gaar zijn, pureer je de soep fijn. Vervolgens voeg je de room toe en breng je de soep verder op smaak met peper en zout.

Happy Halloween!

Dit artikel werd geschreven door Anouk van De kinderkookshop.

Meivakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de meivakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met meivakantie activiteiten. Leuke dingen voor binnen en buiten en voor uit en thuis.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids