Online cursus voor kinderen: de leukste workshops en activiteiten

Online cursus voor kinderen: de leukste Corona workshops en activiteiten

De lockdown vanwege het Corona virus stimuleert mensen om creatieve oplossingen te bedenken. Zo verschijnen er opeens heel veel leuke workshops, veelal gratis. Ben je op zoek naar een leuke workshop, activiteit of online cursus voor kinderen? In deze lijst zit vast iets wat jouw kids leuk vinden!

De afgelopen weken heb ik heel veel leuke dingen gedeeld op Instagram stories. Maar er is zo veel, dat ik behoefte kreeg aan een lijstje. Dat is dus deze lijst šŸ™‚

Veel dingen in deze lijst zijn nieuw. Sommige docenten hebben nu spontaan iets bedacht, zo sympathiek. Een workshop, activiteit of online cursus voor kinderen. Maar er waren natuurlijk ook al heel veel leuke dingen, dus het is een combinatie van oud en nieuw.

Online cursus voor kinderen: de leukste Corona workshops en activiteiten

Lees ook de Leuke Update, vol met nieuwtjes en musthaves voor kids

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je af en toe nieuwe tips

Iedere dag een andere online cursus voor kinderen

Het Klokhuis gaat iedere dag een masterclass online zetten. De eerste masterclasses zijn bijvoorbeeld Varkentje Rund striptekenen, goochelen en gebaren leren.

SchoolTV heeft voor alle leeftijden leerzame uitzendingen. Via de tv-zender NPO Zappelin extra kunnen basisschoolkinderen tijdelijk elke doordeweekse ochtend SchoolTV kijken. Daarnaast kun je via de NPO app en op de SchoolTV website heel veel uitzendingen bekijken.

In Ask the Storybots op Netflix zoeken vijf nieuwsgierige wezentjes antwoorden op allerlei vragen van kinderen. Seizoen 2 aflevering 8 is nu extra relevant: hoe worden mensen verkouden?

Natuur

Digitaal naar de dierentuin. Safaripark Beekse Bergen laat kinderen digitaal op safari gaan. Op YouTube kun je op autosafari en je kunt naar de Safari School met Ranger Kris. Ook bij Burgers’ Zoo, Artis en Blijdorp kun je binnenkijken.

Les krijgen van bioloog Freek Vonk, hoe cool is dat? Op zijn website deelt hij filmpjes, die hij ook op YouTube deelt. HijĀ heeft ook een filmpje gemaakt over wat Corona nou precies is. Natuurlijk op de voor hem bekende manier. Onze kinderen vonden het heel interessant.

Zondag Bosdag heeft een leuke gratis download: de Vogel Bingo. Zien jullie alle vogels in de tuin?

In De achtertuin van Jan Wolkers gaat de kunstenaar 80 minuten lang op ontdekkingstocht in zijn eigen tuin.

Proefjes enzo

De Botanische Tuinen hebben leuke proefjes die je thuis kunt uitvoeren. Hiermee leer je wat je allemaal met planten kunt doen. Een een boon planten, een discoplant maken, een katapult maken, leren hoe je je tuin het beste verzorgt en nog veel meer.

Met het Smart Kids Lab onderzoek je met zelfgemaakte meetinstrumenten water, geluid, lucht, aarde en licht. Hoe schoon is de lucht, hoeveel microben zitten er in de grond, dat soort vragen.

NEMO Science Museum heeft allerlei proefjes en beantwoordt vragen van nieuwsgierige kinderen. Nu het museum dicht is kunnen kinderen filmpjes bekijken.

Het Techlab in het Spoorwegmuseum geeft kinderen antwoord op technische vragen. Normaal ga je daarvoor naar het museum, nu kun je dat samen met je kids online doen.

Dopper, van de herbruikbare flessen, organiseert een leerzame online wedstrijd voor basisschool kinderen. Heeft jouw kind een oplossing voor wegwerpplastic? Dan kan je kind zich inschrijven en die oplossing delen. De beste ideeƫn gaan door naar de finale, daar mogen kinderen een prototype van hun oplossing bouwen.

Online cursus voor kinderen: de leukste Corona workshops en activiteiten

Digi kids

Zelf een game bouwen is leerzaam en leuk. Het kan gratis met de Klokhuis Game Studio en met de Bomberbot.

Als kind heb ik wel eens een cursus blind typen gedaan, daar ben ik nog steeds blij mee. Destijds was de cursus heel saai, inmiddels zijn er leuke cursussen. Met de online typecursus van LOI Kidzz ga je op spionnenavontuur. Ook bij Bol.com kun je typecursussen bestellen, voor zowel kinderen als volwassenen.

Leren programmeren is ook super nuttig en het stimuleert creatief denken. Met de MIT apps Scratch (vanaf 8) en Scratch Junior (vanaf 5) leren kinderen programmeren. Voor wat oudere kinderen is er Code, ontwikkeld door Bill Gates en Mark Zuckerberg.

Osmo Coding is een spel-systeem met iPad app, om spelenderwijs te leren programmeren voor kinderen tussen 5 en 12 jaar. Het voordeel vind ik dat dit heel intuĆÆtief is, ik schreef er een review over.

De universiteit

De Universiteit Utrecht organiseert er elke woensdagochtend om 11:00 Stream the Professor. Dit is een livestream op YouTube met een professor, leerlingen kunnen vragen stellen.

Taalcursus

Er zijn ook leuke taalcursussen voor kinderen.Ā LOI Kidzz heeft er bijvoorbeeld een aantal. Bij de cursus Engels ontrafel je een mysterie. In de cursus Spaans versla je een heks.

Virtueel museum

Je kunt virtueel een museum bezoeken. Ook delen musea leuke filmjes, boeken, workshops en nog veel meer.

Zo kun je door het Van Gogh Museum lopen, maar hebben nog veel meer voor verschillende leeftijden. Denk aan kleurplaten, tekenlessen, luisterboeken, een app en nog veel meer.

Ook het Rijksmuseum heeft van alles online gezet. Opdrachten in de Rijkssstudio, spelletjes, kleurplaten, video’s en ook Donald Duck in het Rijksmuseum.

Bij Mauritshuis kun je een tour door het museum doen. Daarnaast zijn er workshops fotografie en schilderen. Maar ook doe-activiteiten en kleurplaten voor kinderen.

Het Teylersmuseum deelt workshops en kleurplaten online. Ook kun je er het interactieve voorleesboek Beer is los lezen.

Bij het Stedelijk Museum vind je allerlei creatieve workshops voor kinderen en jongeren. Vanzelfsprekend is dit gericht op moderne kunst.

Het Muiderslot plaatst regelmatig filmpjes. Verder delen ze opdrachten voor kinderen in het basisonderwijs.

Het Scheepvaartmuseum deelt videoā€™s, podcasts en kinderactiviteiten op haar website.

Ook leuk: zelf een schilderij of een ander kunstwerk nabootsen. Bij Tussen kunst en quarantaine op Instagram vind je veel inspiratie.

Heb je Minecraft voor PC of Mac? Dan heeft Geofort Herwijnen wat leuks. Je kunt namelijk op GeoCraft heel Nederland in Minecraft bouwen.

Sport en yoga

DigiGympies maakt iedere dag leuke gymlessen. De ene dag is het jongleren en de andere dag een parcours.

In Zappsport@home doet ex-profvoetballer Nathan Rutjes samen met zijn zoontje dagelijks een workout. Je kunt het bekijken op televisie bij Zapp of op YouTube.

Yoga is een fijne manier om even te ontspannen of om de dag te beginnen. YogaPlaza heeft heeft fijne yoga filmpjes voor kinderen in verschillende leeftijden. In dit artikel vind je nog veel meer tips voor yoga voor kinderen.

Dans

Kinderen voor Kinderen publiceert vanaf 23 maart twee weken lang elke werkdag een nieuwe video op YouTube. Hiermee kunnen kinderen vanuit huis vrolijk en energiek meebewegen. Ook zie je wat de koorkinderen doen nu ze thuis zijn.

Op YouTube heb ik verschillende playlists met leuke dansnummers voor kinderen, die streamen we met de Chromecast naar de televisie. De Switch spelcomputer is ook populair, met Just Dance 2020 gaan ze lekker dansen.

Theater en film

Buro Bis geeft op Instagram dagelijks een theaterles, voor kinderen van groep 3 tot en met 5. Klik op IGTV en je kunt beginnen.

Er zijn theaterstukken die je online kunt bekijken. Zo kun je bij de VPRO de Gelaarsde Poes bekijken. Ook Theater het Laagland heeft een aantal toneelstukken gedeeld, voor verschillende leeftijden. MaasPodium deelt elke week andere voorstellingen die je kunt kijken.

Op Taartrovers Thuis staan korte, bijzondere films met creatieve en onderzoekende activiteiten.

Online cursus voor kinderen: de leukste Corona workshops en activiteiten

Muziek

De Muziekschool Amsterdam geeft op Instagram via IGTV muziekles. Er zijn verschillende lessen voor groep 1/2, groep 3/4 en groep 5/6.Ā VLS heeft heel veel tips voor muziekles thuis. Ook delen ze websites van docenten.

Het Concertgebouw heeft een aantal iPad apps waarmee kinderen over klassieke muziek leren. Carnaval der dieren (4 ā€“ 6 jaar) leert kinderen over klassieke muziek, door te klappen, bewegen, luisteren en zingen. Peter en de wolf (6 ā€“ 8 jaar) is een muzikaal verhaal, hierin ga je samen met Peter op zoek naar de wolf. Schilderijen van een tentoonstelling (8 – 10 jaar) leert je zelf een melodie maken, een schilderij, een animatie en je eigen tentoonstelling. Romeo & Julia (10 – 12 jaar) laat je wegdromen met het wereldberoemde liefdesverhaal, maar je leert ook een bodypercussie spelen en je eigen rap-tekst schrijven.

Met de Incredibox app kun je zelf muziek programmeren.

Met de app Simply Piano kun je jezelf piano leren spelen. Je zet je tablet op de muziekstandaard en de app vertelt je wat je moet doen. De app hoort ook wat je goed of fout doet en laat je indien nodig dingen opnieuw doen.

Bouwen

Voor LEGO fans heeft Young Engineers Rotterdam regelmatig een LEGO challenge. Een brug bouwen, een machine die iets kan wegschieten of een slinger.

Knutselen en tekenen

Hier op Leuk met kids vind je heel veel ideeƫn om te knutselen. Wil je graag met de lente en de zomer aan de slag? Ik maakte een overzicht met lente en zomer knutsel ideeƫn.

Kunst kan laten zien wat voor kansen er zijn voor een mooiere wereld. Daarom vraagt SDG Nederland aan kinderen om hun werelddoelen op een creatieve manier te laten zien. De mooiste creaties krijgen een plek in onze wegwijzer en in de tentoonstelling One Planet van het Museon.

Uitgeverij De Vier Windstreken organiseert een knutsel-challenge en deelt dagelijks een knutselidee.

Je kunt de komende tijd je eigen Muizenhuis knutselen. Op de site van het Muizenhuis vind je iedere dag een filmpje, waarin wordt uitgelegd hoe je een onderdeeltje zelf maakt. Een kacheltje, een bureautje of een lampje bijvoorbeeld.

Op de website van Donald Duck kun je figuren uit je favoriete strip leren tekenen.

Muizenhuis

Boeken lezen en luisteren

Luisterboeken vind ik een ideaal. Wij hebben een luisterboeken abonnement. Terwijl de kinderen spelen of knutselen, luisteren ze ondertussen een luisterboek. Kinderen die pas net kunnen lezen, kunnen de eerste jaren vaak nog niet echt leuke boeken lezen. Als ze cognitief wel aan die moeilijke boeken toe zijn, dan kunnen ze die boeken luisteren. Natuurlijk is zelf lezen belangrijk voor kinderen, maar van boeken luisteren leren ze ook heel veel.

Bol.com heeft wat leuks georganiseerd: iedere week delen ze een paar gratis luisterboeken en e-books. Dat wil zeggen, de voorgelezen boeken zijn gratis, de luisterboeken en e-books zijn bijna gratis want die kosten 1 cent per boek.

Jouw tips

Organiseer je ook iets leuks? Of heb je juist iets leuks gezien? Ik hoor graag jullie tips, de leukste voeg ik toe.


  Verder lezen

  Veel thuis zijn betekent natuurlijk ook gewoon lekker veel spelen. Op Leuk met kids vind je daar heel veel tips voor. Bijvoorbeeld 101 tips om kinderen thuis te vermaken tijdens de Corona uitbraak, zowel binnenshuis als rondom het huis.

  Kinderen thuis vermaken tijdens de Corona uitbraak: 101 tips binnen en rondom huis

  Buiten afspreken is nu ideaal, in de tuin of om te wandelen, maar hoe blijf je warm? Scandinaviƫrs vinden het heel normaal om op koude donkere winterdagen buiten af te spreken. Ben je benieuwd wat wij kunnen leren van de winter gewoontes in Noord Europa? Ik schreef er een blog over, vol tips om warm te blijven.

  Buiten afsprekenĀ met vrienden: zo blijf je warm bij wandelen en in de tuin

  De school van je kind verwacht dat je thuis tijdens de Corona uitbraak thuisonderwijs geeft. Dat betekent niet dat er nu verwacht wordt dat je thuis hetzelfde programma draait als op school. Maar het is wel handig om een plan te maken. Alleen al omdat veel kinderen het beste gedijen bij een vaste structuur. Met deze tips kun je thuisonderwijs voor iedereen een beetje leuk houden.

  Thuisonderwijs Corona: tips om met je kind thuis te werken voor school

  Kleine meis was jarig tijdens de Corona uitbraak. Het is een hele rare tijd om jarig te zijn. Toch had ze ondanks de Corona beperkingen een hele leuke verjaardag!

  Verjaardag vieren tijdens Corona, zo is je kind toch echt jarig

  Heb je onze zomervakantie tips al gezien? Heel veel leuke tips, voor thuis en op vakantie. zomervakantie tips