Online cursus voor kinderen: de leukste workshops en activiteiten

Wat verschijnen er opeens veel leuke workshops, veelal gratis. Ben je op zoek naar een leuke workshop, activiteit of online cursus voor kinderen? In deze lijst zit vast iets wat jouw kids leuk vinden!

De afgelopen weken heb ik heel veel leuke dingen gedeeld op Instagram stories. Maar er is zo veel, dat ik behoefte kreeg aan een lijstje. Dat is dus deze lijst 🙂

Veel dingen in deze lijst zijn nieuw. Sommige docenten hebben nu spontaan iets bedacht, zo sympathiek. Een workshop, activiteit of online cursus voor kinderen. Maar er waren natuurlijk ook al heel veel leuke dingen, dus het is een combinatie van oud en nieuw.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je af en toe nieuwe tips

Online cursus voor kinderen: de leukste Corona workshops en activiteiten. Wat verschijnen er opeens veel leuke workshops, veelal gratis. Ben je op zoek naar een leuke workshop, activiteit of online cursus voor kinderen? In deze lijst zit vast iets wat jouw kids leuk vinden!

Online cursus voor kinderen: de leukste Corona workshops en activiteiten

Iedere dag een andere online cursus voor kinderen

SchoolTV heeft voor alle leeftijden leerzame uitzendingen. Via de tv-zender NPO Zappelin extra kunnen basisschoolkinderen tijdelijk elke doordeweekse ochtend SchoolTV kijken. Daarnaast kun je via de NPO app en op de SchoolTV website heel veel uitzendingen bekijken.

In Ask the Storybots op Netflix zoeken vijf nieuwsgierige wezentjes antwoorden op allerlei vragen van kinderen.

Natuur

Digitaal naar de dierentuin. Bij Burgers’ Zoo, Artis en Blijdorp kun je binnenkijken.

Zondag Bosdag heeft een leuke gratis download: de Vogel Bingo. Zien jullie alle vogels in de tuin?

In De achtertuin van Jan Wolkers gaat de kunstenaar 80 minuten lang op ontdekkingstocht in zijn eigen tuin.

Proefjes enzo

Met het Smart Kids Lab onderzoek je met zelfgemaakte meetinstrumenten water, geluid, lucht, aarde en licht. Hoe schoon is de lucht, hoeveel microben zitten er in de grond, dat soort vragen.

NEMO Science Museum heeft allerlei proefjes en beantwoordt vragen van nieuwsgierige kinderen. Nu het museum dicht is kunnen kinderen filmpjes bekijken.

Het Techlab in het Spoorwegmuseum geeft kinderen antwoord op technische vragen. Normaal ga je daarvoor naar het museum, nu kun je dat samen met je kids online doen.

Online cursus voor kinderen: de leukste Corona workshops en activiteiten

Digi kids

Als kind heb ik wel eens een cursus blind typen gedaan, daar ben ik nog steeds blij mee. Destijds was de cursus heel saai, inmiddels zijn er leuke cursussen. Met de online typecursus van LOI Kidzz of van Pica typen. Ook bij Bol.com kun je typecursussen bestellen, voor zowel kinderen als volwassenen.

Leren programmeren is ook super nuttig en het stimuleert creatief denken. Met de MIT apps Scratch (vanaf 8) en Scratch Junior (vanaf 5) leren kinderen programmeren. Voor wat oudere kinderen is er Code.org, ontwikkeld door Bill Gates en Mark Zuckerberg. Voor zoonlief bestelde ik het boek Programmeren voor kinderen (Bol.com), dat helpt hem met Scratch en Python.

Zelf een game bouwen is leerzaam en leuk, dat kan gratis met de Klokhuis Game Studio.

Osmo Coding is een spel-systeem met iPad app, om spelenderwijs te leren programmeren voor kinderen tussen 5 en 12 jaar. Het voordeel vind ik dat dit heel intuïtief is, ik schreef er een review over.

Taalcursus

Er zijn ook leuke taalcursussen voor kinderen. LOI Kidzz heeft er bijvoorbeeld een aantal. Bij de cursus Engels ontrafel je een mysterie. In de cursus Spaans versla je een heks.

Virtueel museum

Je kunt virtueel een museum bezoeken. Ook delen musea leuke filmjes, boeken, workshops en nog veel meer.

Zo kun je door het Van Gogh Museum lopen, maar hebben nog veel meer voor verschillende leeftijden. Denk aan kleurplaten, tekenlessen, luisterboeken, een app en nog veel meer.

Ook het Rijksmuseum heeft van alles online gezet. Opdrachten in de Rijkssstudio, spelletjes, kleurplaten, video’s en ook Donald Duck in het Rijksmuseum.

Bij Mauritshuis kun je een tour door het museum doen. Daarnaast zijn er workshops fotografie en schilderen. Maar ook doe-activiteiten en kleurplaten voor kinderen.

Het Teylersmuseum deelt workshops en kleurplaten online. Ook kun je er het interactieve voorleesboek Beer is los lezen.

Bij het Stedelijk Museum vind je allerlei creatieve workshops voor kinderen en jongeren. Vanzelfsprekend is dit gericht op moderne kunst.

Het Muiderslot plaatst regelmatig filmpjes. Verder delen ze opdrachten voor kinderen in het basisonderwijs.

Het Scheepvaartmuseum deelt video’s, podcasts en kinderactiviteiten op haar website.

Ook leuk: zelf een schilderij of een ander kunstwerk nabootsen. Bij Tussen kunst en quarantaine op Instagram vind je veel inspiratie.

Heb je Minecraft voor PC of Mac? Dan heeft Geofort Herwijnen wat leuks. Je kunt namelijk op GeoCraft heel Nederland in Minecraft bouwen.

Lees ook: de leukste kindvriendelijke musea van Nederland

Sport en yoga

DigiGympies maakt iedere dag leuke gymlessen. De ene dag is het jongleren en de andere dag een parcours.

In Zappsport@home doet ex-profvoetballer Nathan Rutjes samen met zijn zoontje dagelijks een workout. Je kunt het bekijken op televisie bij Zapp of op YouTube.

Yoga is een fijne manier om even te ontspannen of om de dag te beginnen. YogaPlaza heeft heeft fijne yoga filmpjes voor kinderen in verschillende leeftijden. In dit artikel vind je nog veel meer tips voor yoga voor kinderen.

Dans

Op YouTube vind je leuke danslessen. Bijvoorbeeld de danslessen van Kinderen voor Kinderen. Ook leuk: de danslessen van K3.

Op YouTube heb ik verschillende playlists met leuke dansnummers voor kinderen. De Switch spelcomputer is ook populair, met Just Dance 2020 gaan ze lekker dansen.

Theater en film

Buro Bis geeft op Instagram dagelijks een theaterles, voor kinderen van groep 3 tot en met 5. Klik op IGTV en je kunt beginnen.

Er zijn theaterstukken die je online kunt bekijken. Zo kun je bij de VPRO de Gelaarsde Poes bekijken. Ook Theater het Laagland heeft een aantal toneelstukken gedeeld, voor verschillende leeftijden. MaasPodium deelt elke week andere voorstellingen die je kunt kijken.

Op Taartrovers Thuis staan korte, bijzondere films met creatieve en onderzoekende activiteiten.

Online cursus voor kinderen: de leukste Corona workshops en activiteiten

Muziek

De Muziekschool Amsterdam geeft op Instagram via IGTV muziekles. Er zijn verschillende lessen voor groep 1/2, groep 3/4 en groep 5/6. VLS heeft heel veel tips voor muziekles thuis. Ook delen ze websites van docenten.

Het Concertgebouw heeft een aantal iPad apps waarmee kinderen over klassieke muziek leren. Carnaval der dieren (4 – 6 jaar) leert kinderen over klassieke muziek, door te klappen, bewegen, luisteren en zingen. Peter en de wolf (6 – 8 jaar) is een muzikaal verhaal, hierin ga je samen met Peter op zoek naar de wolf. Schilderijen van een tentoonstelling (8 – 10 jaar) leert je zelf een melodie maken, een schilderij, een animatie en je eigen tentoonstelling. Romeo & Julia (10 – 12 jaar) laat je wegdromen met het wereldberoemde liefdesverhaal, maar je leert ook een bodypercussie spelen en je eigen rap-tekst schrijven.

Met de Incredibox app kun je zelf muziek programmeren.

Met de app Simply Piano kun je jezelf piano leren spelen. Je zet je tablet op de muziekstandaard en de app vertelt je wat je moet doen. De app hoort ook wat je goed of fout doet en laat je indien nodig dingen opnieuw doen.

Knutselen en tekenen

Hier op Leuk met kids vind je heel veel ideeën om te knutselen. Ook voor de feestdagen vind je op Leuk met kids heel veel leuke tips. Denk aan Pasen, Valentijnsdag, Koningsdag, Moederdag en Vaderdag, Sint Maarten, Sinterklaas en Kerst. Daarnaast vind je hier inspiratie voor de seizoenen: de herfst, de winter en de lente en zomer.

Met kunst-doeboek Alles is kunst kunnen kinderen zelf als kunstenaar aan de slag. Het laat zien hoe beroemde kunstenaars werden geïnspireerd en hoe kids met die voorbeelden zelf kunst kunnen maken. Hier vind je nog meer leuke boeken met ideeën om te knutselen.

Kleine meis kreeg een tijdje geleden het boek Zo teken je leuke dieren. Het is een “na-teken-boek”. Stap voor stap teken je een dier. De kinderen vinden dat super leuk. Zoonlief van acht jaar kan alle dieren natekenen, dochterlief van bijna zes jaar kiest de makkelijkere dieren uit. Ik vertel er hier meer over, het boek is te koop bij Bol.com.

Met handletteren maak je mooie tekeningen, kaarten en andere kunstwerkjes. Samen met zoonlief probeerde ik dit boekje over handlettering voor kinderen, dochterlief schoof al snel aan. Nu zitten we regelmatig met zijn drieën te tekenen met gelpennen, best wel zen!

Very Mappy maakt mooie grote stevige kleurplaten van kaarten. Deze Mappy klapper heeft ingeklapt de grootte van een ansichtkaart en past dus in je tas. Uitgeklapt is de kleurplaat 60 bij 40 centimeter, lekker groot dus. Deze XL kleurplaat is er van Europa en Nederland, zo leer je spelenderwijs. Te koop bij Very Mappy of Bol.com.

Lees ook: onze favoriete knutselspullen voor kids 

Online cursus voor kinderen: de leukste workshops en activiteiten. Ook leuk: dit boek om te leren tekenen: zo teken je leuke dieren

Boeken lezen en luisteren

Luisterboeken vind ik een ideaal. Wij hebben een luisterboeken abonnement. Terwijl de kinderen spelen of knutselen, luisteren ze ondertussen een luisterboek. Kinderen die pas net kunnen lezen, kunnen de eerste jaren vaak nog niet echt leuke boeken lezen. Als ze cognitief wel aan die moeilijke boeken toe zijn, dan kunnen ze die boeken luisteren. Natuurlijk is zelf lezen belangrijk voor kinderen, maar van boeken luisteren leren ze ook heel veel. Ook handig: je kunt je kind een boek laten meelezen met een luisterboek.

Veel kinderen lezen graag tijdschriften. Zo lezen onze kids graag de Donald Duck en Quest Junior. Losse tijdschriften kun je bijvoorbeeld bij Bol.com of Albert Heijn kopen.

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids