10 fidget toys en ander speelgoed voor kinderen om te ontspannen

Fidget toys zijn al jaren een grote hit bij kinderen en tieners. Bovendien zijn ze goed voor de concentratie en een ideale manier om te ontspannen. Dit zijn onze favoriete fidget toys en ander ontspannend speelgoed voor kinderen.

Fidgetoys en ander friemelspeelgoed zijn voor veel kinderen ontspannend. Ze worden niet voor niks anti stress speelgoed genoemd. Fidget toys worden ook gebruikt voor kinderen met adhd, autistisme en hoogsensitiviteit. Maar eigenlijk zijn ze voor ieder kind fijn. Ze ontwikkelen namelijk ook de creativiteit en behendigheid van kinderen.

Bovendien ben ik er inmiddels achter dat ze net zo verslavend zijn als een smartphone. En dan heb ik toch liever dat ze een uur met een fidget toy spelen dan met die smartphone 😉

Oh ja, ook makkelijk: fidget toys zijn leuk voor thuis en onderweg. Ideaal om een of meer fidget toys voor je kinderen in je tas te hebben.

10 fidget toys en ander speelgoed voor kinderen om te ontspannen. Fidget toys zijn al jaren een grote hit bij kinderen en tieners. Bovendien zijn ze goed voor de concentratie en een ideale manier om te ontspannen. Dit zijn onze favoriete fidget toys en ander ontspannend speelgoed voor kinderen.

Fidget toys voor kinderen

Een van de oudste fidget toys: Rubik’s Cube

De Rubik’s Cube is een fidget toy avant la lettre. Ze waren al populair toen we zelf jong waren. Het is een klassieke hersenkraker, waarbij iedere zijde één kleur moet krijgen. Er is een klassieke 3×3 versie, maar ook andere formaten zoals deze 2×2. Te koop bij Bol.com en bij Blokker.

Fidget toys en ander speelgoed voor kinderen om te ontspannen. De Rubik's Cube is een fidget toy avant la lettre. Ze waren al populair toen we zelf jong waren. Het is een klassieke hersenkraker, waarbij iedere zijde één kleur moet krijgen.

Nog een puzzel kubus: QiYi Cube

Deze QiYi Cube is ook een puzzel kubus, met wat ze noemen een “frictieloos design”. Hij draait inderdaad heel vloeiend, er zit een magneet in. Naast kleuren hebben de blokjes verschillende vormen, die ook in de juiste vorm moeten zitten voor de oplossing. Behalve een kubus in verschillende formaten, zijn er ook andere vormen. Te koop bij Bol.com.

Fidget toys en ander speelgoed voor kinderen om te ontspannen. Deze QiYi Cube is ook een puzzel kubus, met wat ze noemen een frictieloos design. Hij draait inderdaad heel vloeiend. Naast kleuren hebben de blokjes verschillende vormen, die ook in de juiste vorm moeten zitten voor de oplossing. Behalve een kubus in verschillende formaten, zijn er ook andere vormen.

Nog meer puzzelen: Magic Twist & Turn

Met dit spelletje kan mijn zoon echt eindeloos spelen: de Magic Twist & Turn. Ook dit is dimensionaal speelgoed en vakjes zien er uit als een pop it, maar zijn niet. Het doel is om bepaalde patronen te maken, met bijvoorbeeld één kleur op een rij. Te koop bij Blokker en bij Bol.com.

10 fidget toys en ander speelgoed voor kinderen om te ontspannen. Dit spelletje kan mijn zoon echt eindeloos mee spelen: de Magic Twist & Turn. Het doet denken aan een Rubik's Cube, met het uiterlijk van een fidget toy.

Oneindig draaien: Tangle Toys

De Tangle Toys zijn gemaakt om stress te verminderen en de handspieren te ontspannen. Je maakt vloeiende bewegingen met de Tangle, draait allerlei rondjes. Ze zijn ideaal voor kinderen die snel afgeleid zijn, zoals hoogbegaafde kinderen en kinderen met adhd. Ook leuk: ze zijn er in allerlei kleuren. Deze fidget toy maakt weinig geluid en is dus ook geschikt voor school. Te koop bij Bol.com.

Fidget toys en ander speelgoed voor kinderen om te ontspannen. Tangle Toys zijn gemaakt om stress te verminderen en de handspieren te ontspannen. Je maakt vloeiende bewegingen met de Tangle, draait allerlei rondjes. Ze zijn ideaal voor kinderen die snel afgeleid zijn, zoals hoogbegaafde kinderen en kinderen met adhd. Ook leuk: ze zijn er in allerlei kleuren.

Tuimelaar voor grote kinderen: fidget stick

Een fidget stick is een alternatief voor een fidget spinner. Dit speelgoed wordt ook wel antistress handspinner of hand tuimelaar genoemd. Je kunt er allerlei bewegingen mee maken. Hij maakt relatief veel geluid en je hebt een wat groter oppervlakte nodig, dus is niet geschikt voor school en andere stille ruimtes. Te koop bij Bol.com.

Fidget toys en ander speelgoed voor kinderen om te ontspannen. Een fidget stick is een alternatief voor een fidget spinner. Dit speelgoed wordt ook wel antistress handspinner of hand tuimelaar genoemd. Je kunt er allerlei bewegingen mee maken. Hij maakt relatief veel geluid en je hebt een wat groter oppervlakte nodig, dus is niet geschikt voor school en andere stille ruimtes.

Trucjes doen: Loopy Loopers

Deze Loopy Loopers zijn een soort fidget toys, voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. In deze fidget toys zitten losse knikkers, waar je trucjes mee kunt uithalen. Net zoals andere fidget spinners zijn ze te gebruiken om je concentratie te verbeteren, maar deze heeft net wat extra’s. Loopy Loopers zijn te koop bij Bol.com.

10 fidget toys en ander speelgoed voor kinderen om te ontspannen. Er is een nieuw soort fidget toys: Loopy Loopers. In deze fidget toys zitten losse knikkers, waar je trucjes mee kunt uithalen. Net zoals andere fidget spinners zijn ze te gebruiken om je concentratie te verbeteren, maar deze heeft net wat extra's.

Fijne spelletjes: SmartGames

De spelletjes van Smart Games kun je alleen of samen doen, maar je speelt niet tegen elkaar. Alleen dat geeft al ontspanning bij kinderen 😉 Te koop bij I love speelgoed en bij Bol.com.

SmartGames heeft allerlei kleine puzzelspelletjes, zoals deze IQ Puzzler. Er zit een boekje bij met opdrachten. Ze zijn er vanaf verschillende leeftijden.

SmartGames heeft allerlei kleine puzzelspelletjes, zoals deze IQ Puzzler. Er zit een boekje bij met opdrachten. Ze zijn er vanaf verschillende leeftijden.

SmartGames Cube Duel kun je zowel alleen spelen als tegen elkaar. Als je tegen elkaar speelt, dan moet je proberen meer van jouw kleur bovenop te krijgen bij de kubus. In je eentje los je puzzels uit het boekje op. Het spel is voor kinderen vanaf 10 jaar.

SmartGames Cube Duel, strategisch spel dat je in je eentje of samen kunt spelen

Mooie figuren: Ztringz vingertouwtjes

Met Ztringz maken kinderen eindeloos veel mooie vormen. Deze vingertouwtjes zijn voor minder dan 5 euro te koop bij Bol.com.

Met Ztrings maken kinderen eindeloos veel mooie vormen, leuk als klein cadeautje

Voor kleintjes: Bilibo van Moluk

De Bilibo is van dat speelgoed waarmee kleine kinderen lekker zelf bedenken wat ze ermee kunnen doen. Er is een grote en een mini maat. Te koop bij Bol.com en I love speelgoed.

De Bilibo is van dat speelgoed waarmee kleine kinderen lekker zelf bedenken wat ze ermee kunnen doen. Er is een grote en een mini maat.

Waarom is een fidget toy goed voor de concentratie van kinderen?

Hoe helpt een fidget toy bij de concentratie van kinderen, bijvoorbeeld op school? Kinderen met adhd zijn sneller afgeleid, net als meerbegaafde en hoogbegaafde kinderen. Maar eigenlijk is het voor ieder kind een opgave om op te letten.

Kinderen hebben vaak niet hun volledige hersencapaciteit nodig voor een les of een gesprek. Dan is het brein geneigd af te dwalen. Door ze een eenvoudig aanvullend taakje te laten doen, wordt wel de volledige hersencapaciteit gebruikt. Zo blijven kinderen gemakkelijker bij de les.

Zo’n klein taakje kan bijvoorbeeld een tekening maken zijn, of spelen met een fidget toy. Zorg wel dat je een geluidloze of geluidsarme fidget toy kiest en afspraken maakt met de juf of meester.

Dit geldt trouwens ook voor tieners en volwassenen. Grijpt je tiener tijdens een tv programma naar de smartphone, geef dan eens een fidget toy om mee te friemelen of een tekenpapier. En we weten allemaal hoe fijn doodlen is tijdens een saaie vergadering… Maar je kunt je collega’s dus uitleggen dat je juist tekent om beter op te letten!

Duurzame en verantwoorde fidget toys zonder gif voor kinderen?

Als ouder doe je enorm je best om je kind gezond te laten opgroeien. Toen ze baby waren zochten we flessen zonder BPA en weekmakers, maar ook nu nog let ik daar op bij de keuze van servies. Daarnaast let ik op waar speelgoed van gemaakt is.

Veel fidget toys zijn gemaakt van goedkoop plastic, iets wat ik om allerlei redenen liever niet in huis haal. Bij speelgoed kies ik het liefst voor duurzame varianten. Natuurlijk krijgen ze plastic speelgoed, want dat vinden ze nou eenmaal leuk, maar dan wel van de wat duurdere merken.

Hoe weet je of een fidget toy verantwoord is? Dat weet je vaak niet. Het is vaak onduidelijk waar en hoe fidget toys geproduceerd zijn. Bij veel squishies en fidget pop it speelgoed is bijvoorbeeld totaal onduidelijk waar het vandaan komt.

Bij veel buitenlandse low budget webshops weet je dat er geen enkele controle is op kwaliteit of gezondheid. Daar koop ik dus geen speelgoed, ook geen andere dingen overigens.

Bij grote Nederlandse webwinkels mag je er vanuit gaan dat ze zich aan de Nederlandse wet houden, dat ze alleen producten verkopen die qua veiligheid voldoen aan Nederlandse regels. Of je dat voldoende vindt, dat is een persoonlijke keuze.

Bij veel Nederlandse webwinkels kun je ook producten van derden kopen, waarbij de webwinkel als marktplaats fungeert. Soms zijn die derde partijen bekende Nederlandse bedrijven, soms zijn het onbekende bedrijfjes.

Daarom kies ik voor dit soort plastic producten de wat duurdere merken, liefst een merk dat ik ken. Ken ik het merk niet en kan ik er niks over vinden, dan koop ik alleen bij (web)winkels die ik vertrouw. Dat geeft geen garantie, maar wel een indicatie. Bovendien gaat wat duurder speelgoed vaak ook langer mee.

10 fidget toys en ander speelgoed voor kinderen om te ontspannen. Fidget toys zijn al jaren een grote hit bij kinderen en tieners. Bovendien zijn ze goed voor de concentratie en een ideale manier om te ontspannen. Dit zijn onze favoriete fidget toys en ander speelgoed voor kinderen.

Verder lezen

Naast deze fidget toys, vind je op Leuk met kids nog veel meer tips voor spelletjes voor kinderen en tieners. Daarnaast delen we op Instagram regelmatig tips.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids