Montmartre met kinderen: tips in de sfeervolste wijk van Parijs

Gaan jullie een paar dagen naar Parijs? Dan is de wijk Montmartre een aanrader met kinderen en tieners. Veel mensen bezoeken de wijk vanwege de toeristische highlights. Maar juist even verderop zijn de straatjes zo fijn en kindvriendelijk. Ik deel onze tips met kinderen in de sfeervolste wijk van Parijs.

Veel mensen denken bij Montmartre aan de Sacré Coeur en Place du Tertre. Het super toeristische hart van de wijk. Terwijl de wijk om de Sacré Coeur heen nou juist zo leuk is. En omdat de rest van kunstenaarswijk Montmartre een stuk minder druk is, is het ook een leuke bestemming voor een relaxte dag met kinderen. Montmartre is bovendien een wijk vol toffe weetjes én vol fotogenieke plekjes, leuk met kinderen en tieners dus. Daarnaast is de architectuur in de wijk anders dan in veel andere Parijse wijken. Dat komt doordat Montmartre vroeger een dorpje boven Parijs was.

Montmartre met kinderen: tips in de sfeervolste wijk van Parijs. Gaan jullie een paar dagen naar Parijs? Dan is de wijk Montmartre een aanrader met kinderen en tieners. Veel mensen bezoeken de wijk vanwege de toeristische highlights. Maar juist even verderop zijn de straatjes zo fijn en kindvriendelijk. Ik deel onze tips met kinderen in deze sfeervolle wijk van Parijs.

Op onze eerste dag in Parijs gingen we langs alle toeristische attracties in het centrum van Parijs. Daarvoor boekten we de Hop on Hop off bus van Tootbus (Get Your Guide). De bus rijdt een ronde door het centrum en je kunt op allerlei plekken uitstappen. Daarom is de Hop on Hop off bus is een ideale manier om met kinderen in korte tijd veel van Parijs te zien. Lees hier alles over de hop on hop off bus.

Maar op de tweede dag wilden we juist wat meer de sfeer van Parijs proeven en wat meer de tijd nemen. Daarvoor is Montmartre een prachtige plek.

Montmartre met kinderen: tips in de sfeervolste wijk van Parijs. Gaan jullie een paar dagen naar Parijs? Dan is de wijk Montmartre een aanrader met kinderen en tieners. Veel mensen bezoeken de wijk vanwege de toeristische highlights. Maar juist even verderop zijn de straatjes zo fijn en kindvriendelijk. Ik deel onze tips met kinderen in de sfeervolste wijk van Parijs.

Vervoer naar en in Montmartre

Met de metro naar Montmartre met kinderen

Afstanden in Parijs zijn groot, dus je komt waarschijnlijk met de metro naar Montmartre. Wij gingen met metro 12, maar er zijn ook andere lijnen. Met metro 12 stappen meeste mensen uit op het drukke metrostation Abbesses. Wij gingen een halte verder en stapten uit op Lamarck Caulaincourt. Dan begin je namelijk in het noorden van Montmartre en loop je langzaam omlaag.

Veel metrostations in Montmartre liggen diep onder de grond. Dat betekent dus dat je veel trappen omhoog moet lopen. Niet zo gek dat veel mensen de lift pakken. Daar kwamen wij pas achter toen we eenmaal boven waren 😉

De metro in Parijs, lijn 12 station Lamarck Caulaincourt.
De Montmartrobus

Wil je niet te veel lopen en wel alles zien, dan is de Montmartrobus ideaal. Montmartrobus is eigenlijk de oude naam, hij heet tegenwoordig bus 40. Dit is gewoon een buslijn van het openbaarvervoerbedrijf RATP. Je kunt er dus ook gewoon met een RATP kaartje in. Deze bus gaat door heel Montmartre, ook langs de hooggelegen Sacré Coeur.

Daarnaast is er nog zo’n typisch toeristentreintje dat je door Montmartre leidt. Dat is wel wat duurder dan de Montmartrobus.

Wij hebben gelopen door de wijk. De wijk is niet super groot, maar je loopt natuurlijk wel berg op berg af. Onze kids zijn gewend om te wandelen, dat scheelt. Bovendien stoppen we natuurlijk regelmatig even.

Montmartre met kinderen: tips in de sfeervolste wijk van Parijs. Wil je niet te veel lopen en wel alles zien, dan is de Montmartrobus ideaal. De Montmartrobus is eigenlijk de oude naam, hij heet tegenwoordig bus 40.

Het noorden van Montmartre met kinderen

Doordat we op metrohalte Lamarck Caulaincourt uitstapten, begonnen we in het noorden van Montmartre. Juist hier kun je zien dat Montmartre vroeger een dorpje was. Er ligt hier namelijk een heel bijzonder plekje: een heuse wijngaard. Deze Vigne du Clos Montmartre is de enige nog overgebleven wijngaard van Parijs. Op de heuvel midden in de wijk worden jaarlijks druiven voor ongeveer 400 flessen wijn geteeld.

Montmartre met kinderen: tips in de sfeervolste wijk van Parijs. In Montmartre is een heuse wijngaard: Vigne du Clos is de enige nog overgebleven wijngaard van Parijs.

Hier vlakbij ligt een van de meest populaire plekjes op Instagram: La Maison Rose. De stroom poserende tieners en twintigers was inderdaad enorm. Grappig genoeg ligt er even verderop in de Rue de l’Abreuvoir ook een roze huis, maar daar was niemand in geïnteresseerd (klik rechts op de foto).

Even verderop ligt Place Dalida, dat de kids prompt herkenden uit het televisieprogramma Chansons. Dat programma van Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps is sowieso een aanrader om met de kinderen te kijken als je naar Parijs gaat. De borsten van het beeld van de zangeres Dalida hebben een andere kleur dan de rest van het beeld. Tot grote hilariteit van de kids, want ze zeggen dat het komt omdat mensen er veel aanzitten.

Place Dalida, dat de kids prompt herkenden uit het televisieprogramma Chansons. Dat programma van Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps is sowieso een aanrader om met de kinderen te kijken als je naar Parijs gaat.

Leuke speeltuinen in Montmartre met kinderen

Er zijn verschillende leuke speeltuinen in Montmartre. Op zulke pleintjes is het vaak super rustig. Het zijn dus ideale plekken om even met de kinderen te zitten en wat lekkers te eten.

Zo ligt er aan de noordkant van Montmartre het Square Suzanne Buisson. Op het prachtige plein ligt een speeltuin en er is ook een openbaar toilet. Daarnaast staat hier het opvallende standbeeld van Saint Denis, de eerste bisschop van Parijs. De legende gaat dat hij onthoofd werd, maar dat de plek hem niet beviel. Daarom liep hij nog kilometers met zijn hoofd in zijn hand. Dit voor de kids fascinerende verhaal speelde in de Romeinse tijd toen Parijs nog Lutetia heette. Wie weet gaf hij ook de naam aan Montmartre, mont du martyr, berg van de martelaars.

Daarnaast zit in de Jardin Burq een speeltuin, met delen voor verschillende leeftijden. Er is ook een voetbalkooi, leuk als je een bal mee hebt of met andere kinderen kunt meespelen.

Op de Rue Duperré zit de Pigalle Basketball. Een super kleurrijk basketballveld. Leuk voor grotere kinderen en tieners.

Klik rechts op de foto voor extra foto’s.

Amélie bezoeken en de film kijken

Naast het programma Chansons, keken we nog iets voor we naar Parijs gingen. Namelijk Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain, de romantische film over het wereldvreemde meisje in Parijs. Deze film speelt grotendeels in Montmartre. De iconische plekken uit deze film kun je dus ook bezoeken.

Dat is natuurlijk allereerst het bekende kruidenierswinkeltje om de hoek bij Amélie. Dit heet Au Marché de la Butte, aan de Rue des Trois Frères. Daarnaast is er het café waar Amélie werkt. Dit heet Café des 2 Moulins, aan de Rue Lepic.

Even snel langs de highlights

De Sacré Coeur en Place du Tertre zijn natuurlijk super drukke plekken. Van die plekken waar je ontzettend goed moet opletten voor zakkenrollers en straatverkopers. Wij zijn heel even naar de Sacré Coeur geweest, vooral voor het uitzicht over Parijs. Wil je overigens de Eiffeltoren zien, dan moet je een klein stukje naar het westen lopen. Het Place du Tertre is het plein met portrettekenaars, dat hebben we overgeslagen.

Je kunt met de Montmartrobus (zie hierboven) omhoog naar de Sacré Coeur of de trappen oplopen. Zoonlief wilde graag met de funiculaire omhoog, dat is dat treintje dat tegen de berg opgaat. Net als de Montmartrobus is dit onderdeel van het openbaarvervoerbedrijf RATP. Een tip: koop bij het dichtstbijzijnde metrostation een metrokaartje, dan hoef je niet in de rij te staan.

Montmartre met kinderen: tips in de sfeervolste wijk van Parijs. Je kunt met de funiculaire omhoog, dat is dat treintje dat tegen de berg opgaat. Net als de Montmartrobus is dit onderdeel van het openbaarvervoerbedrijf RATP. Een tip: koop bij het dichtstbijzijnde metrostation een metrokaartje, dan hoef je niet in de rij te staan.

Le mur des je t’aime is een relatief nieuwe toeristentrekpleister, uit het jaar 2000. Op deze muur staat in heel veel talen ik hou van jou. Het kunstwerk is gemaakt van blauwe tegels, met witte teksten en rode hartjes. De muur ligt aan een klein pleintje genaamd Square Jehan Rictus, bij het Place des Abbesses. Ook hier was het vrij druk toen wij er waren.

Le mur des je t’aime is een nieuwe toeristentrekpleister. Op deze muur staat in heel veel talen ik hou van jou. Hij is gemaakt van blauwe tegels, vol witte teksten en rode hartjes. De muur ligt aan een klein pleintje genaamd Square Jehan Rictus, bij het Place des Abbesses.

Fijne restaurants en winkels in Montmartre

Montmartre zit natuurlijk vol leuke restaurantjes. Zo raadde Corrien me L’Atelier (Rue Burq) aan om te gaan eten en Le Progrès (Rue des Trois Frères) voor borrel. Maar aangezien veel Parijzenaars in augustus op vakantie zijn, waren ze beide helaas gesloten.

Super veel leuke restaurantjes.

Daarom ontdekten we Café de Luce, aan de Rue des Trois Frères. Dit café heeft een mooi terras op het gezellige pleintje bij Théâtre de l’Atelier, waar ook wat kinderen tussen de terrassen speelden. We gingen hier voor bijzondere gevulde croissants als lunch (klik rechts op de foto). Binnen is het café prachtig ingericht met groen en marmer.

Extra leuk was om ons behang in een ander kleurtje terug te zien op het hippe toilet! Dit is behang van Eijffinger uit de museumcollectie.

Extra leuk was om ons behang in een ander kleurtje terug te zien op het hippe toilet! Dit is behang van Eijffinger uit de collectie Museum.

De kinderen zeiden al maanden dat ze zo’n typisch Frans taartje wilden eten in Parijs. En dan bedoelden ze een tartelette framboise of tartelette fraise. Deze vonden we bij Pain Pain in een blauw winkelpand, aan de Rue des Martyrs. Deze taartjes namen we mee naar de speeltuin in de Jardin Burq.

De kinderen zeiden al maanden dat ze zo'n typisch Frans taartje wilden eten.  En dan bedoelden ze een tartelette met aardbei of framboos.

Wil je een bijzonder ijsje eten? Ga dan naar een van de vestigingen van Amorino in Montmartre. Deze foto maakten we toen we een paar nachtjes in Rouen verbleven. Hopelijk komt de keten Amorino met de prachtige ijsjes in bloemvorm ook naar Nederland!

Wil je een bijzonder ijsje eten? Ga dan naar een van de vestigingen van Amorino. Hopelijk komt de keten Amorino met de prachtige ijsjes in bloemvorm ook naar Nederland!

Montmartre zit vol boetiekjes, maar het is de vraag of je daar met de kinderen aan toekomt. Behalve natuurlijk als je de rest van het gezin naar een van die speeltuinen stuurt. Dan zijn de straatjes rondom de Rue des Abbesses, de Rue des Trois Frères en Rue Yvonne le Tac leuk. Met kleine meis ging ik naar de winkel van Petit Pan, de kleurrijke stoffenwinkel waar ze deze tas uitzocht (klik rechts voor de foto).

Een hotel of camping in Parijs en omgeving

Zoek je nog een leuk hotel, huisje of camping? Bekijk dan onze tips om te overnachten in en rond Parijs.

Overnachten in Parijs: hotel of camping met kinderen en tieners. Op zoek naar een leuke plek om te overnachten in Parijs? Ik maakte een lijstje met plekken om te slapen in Parijs. Mooie hotels maar ook campings in Parijs, voor kinderen en tieners.

Verder lezen

Op Leuk met kids vind je nog veel meer tips voor Parijs met kids en tieners. Daarnaast vind je hier ook andere vakantietips in Frankrijk. Ook delen we regelmatig tips op Instagram.

Montmartre met kinderen: tips in de sfeervolste wijk van Parijs. Gaan jullie een paar dagen naar Parijs? Dan is de wijk Montmartre een aanrader met kinderen en tieners. Veel mensen bezoeken de wijk vanwege de toeristische highlights. Maar juist even verderop zijn de straatjes zo fijn en kindvriendelijk. Ik deel onze tips met kinderen in deze sfeervolle wijk van Parijs.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids