Kerst knutselen met eten: zoete recepten en ideeën

Kerst is de tijd dat je lekker mag knutselen met eten! Koekenmannetjes, peperkoekhuisjes, kerstmanmutsjes, kerstboomprikkers, sneeuwpopijsjes en nog veel meer. In dit artikel vind je de leukste recepten en ideeën om te knutselen met kerst eten. 

Kerst knutselen met eten: zoete recepten en ideeën

Kerst cake

Kerstboom cake

Deze cake is super makkelijk, maar ziet er wel heel leuk uit. We maakten de cake gewoon met een bakvorm. En natuurlijk me leuke versiersels. Hier vertel ik hoe we deze kerstboom cake maakten.

Kerst recept om te bakken: kerstboom cake

Winter wonderland cake

Deze kerst cake is een heel makkelijk recept, met spectaculair effect. Je kunt de cake samen met de kinderen maken én hij is super lekker!

Kerst cake: een makkelijk recept als toetje of bij de koffie

Kerst cheescake

Deze cheesecake is chique versierd tot kerstcake. We gebruikten daarvoor aardbeienjam, musket sterren en zilveren parels.

recept voor kerst cheesecake

Cupcakes

De kinderen vinden het heel leuk om cupcakes te versieren, gegarandeerd uren vermaakt dus. Wij gebruiken vaak eetbare decoratie van Albert Heijn. Zachte Topping en decoratiestiften van Dr. Oetker om de versiersels vast te plakken. Verschillende kleuren fondant of marsepein. Als versiering Mini Mallows van Frisia, Dragibus bolletjes van Haribo en Decoratiemix van Dr. Oetker. Daarnaast gebruikten we cocktailprikkers van de Hema, koekvormpjes van een ster of kerstboom en siliconen cupcake vormpjes.

cupcakes versieren voor kerst

Sterrencake 

Deze sterren cake is ideaal als je haast hebt, de cake kocht ik in de winkel. De sterren maakte ik met gekleurde marsepein, je kunt ook fondant gebruiken. Ik kocht marsepein bij mijn lokale bakker, veel supermarkten en warenhuizen verkopen het ook. De sterren drukte ik uit met vormpjes. Marsepein plakt enorm, dus het blijft goed op de cake zitten. Op de papieren cakevorm plakte ik masking tape.

kerst sterren cake

Gezonde dingen

Kerstboompje van brood 

Deze kerstboompjes zijn heel feestelijk bij het ontbijt, of bij de borrel met wat hartigs er op. Ik sneed ze uit witbrood, roosterde ze vervolgens in het broodrooster. Voor het ontbijt smeerde ik er aardbeienjam op en versierde ze met door midden gesneden blauwe bessen en een druif als piek. Bij de borrel kan er natuurlijk ook heel goed wat hartigs op.

kerstboom gemaakt van brood, jam en fruit - zoete recepten en ideeën om te kerst knutselen met eten

Fruitraket

Op zo’n prikkertje wordt fruit extra feestelijk en kids kunnen ze zelf maken. De cocktailprikkers komen van de Hema.

fruitprikker met ster - zoete recepten en ideeën om te kerst knutselen met eten

Kerst toetjes 

Kerstmannetjes enzo

Super lekker, maar wel heel machtig: een kerstmannetje van brownie, aardbei en mascarpone-crème. Na een zwaar kerstdiner is deze gezondere versie meestal een beter idee, gemaakt van banaan en aardbei.

recept kerstmannetje brownie en aardbei

Marielle maakte deze sneeuwpopjes van slagroomsoesjes, marshmallows en aardbeien. Het gezicht kun je maken van hagelslag en/of decoratiestift. Je kunt er ook nog een beetje poedersuiker overheen strooien.

sneeuwpop voor het kerstdiner op school of thuis

Cathelijne maakte deze pinguïns van Maria biscuits en Zoenen. Het gezichtje, het buikje en de pootjes zijn gemaakt van marsepein.

pinguïn toetje of traktatie

Sneeuwpop-ijsje

Hoe vrolijk is dit sneeuwpop-ijsje? Het is ook echt zo’n klusje waarbij de kinderen kunnen helpen.

Kerst knutselen met eten: zoete recepten en ideeën - sneeuwpop ijs

Kerst pannenkoek 

Leuk als toetje: zelf een pannenkoek versieren, wij gebruikten Decoratiemix van Dr. Oetker voor de versiering. We plakten het vast met suikerlijm, gemaakt van poedersuiker en een piepklein beetje water.

pannenkoek kerstboom versieren

Kerstkoekjes

Peperkoekhuisjes 

Ze zijn zo leuk: de peperkoekhuisjes. Je kunt er natuurlijk helemaal zelf een maken, maar je kunt ook een bouwpakket kopen, bijvoorbeeld bij de Hema of de Ikea. De foto nam ik bij een vriendin thuis, zij gebruikte een pakket. Ze versierde het met suikerlijm en snoepjes

Kerst knutselen met eten: zoete recepten en ideeën

Koekjes bakken en versieren

Met een paar bakvormpjes kun je de leukste koekjes maken. Je vindt ze bijvoorbeeld bij de Xenos en Bol.com. De koekjes versieren kun je met smarties, decoratiestiften van Dr. Oetker, verschillende kleuren fondant of marsepein en decoratiemix van Dr. Oetker.

De koekjes met de ster van jam in het midden zijn ook heel makkelijk, als je sterrenvormpjes in twee maten hebt. Steek twee sterren uit je koekjesdeeg, maak ze niet te dik. Leg een ster op de bakplaat en smeer jam in het midden. Steek uit de andere ster nog een kleinere ster en leg deze bovenop de andere. Zo heb je een koekje met jam in het midden.

Deze koekjes versierden we met smarties. Die kun je er voor het bakken al in doen en meebakken. Je kunt ook na het bakken met glazuur versiersels aanbrengen.

Kerst knutselen met eten: zoete recepten en ideeën - kerstkoekjes

Rond kerst kun je overal gingerbreadmix kopen, om makkelijk zelf koekjes mee te maken. Deze zijn lekker stevig, dus makkelijk te versieren. Voor deze koekjes gebruikten we decoratiestiften van Dr. Oetker, verschillende kleuren fondant en decoratiemix van Dr. Oetker.

Kerst knutselen met eten: zoete recepten en ideeën - kerstkoekjes zelf versieren

Deze koekjes hebben we versierd met poedersuiker. Dat kun je in een zeef strooien en dan voorzichtig over de koekjes. Voor het patroon gebruikten we een malletje van Ikea, dat is helaas niet meer te koop, Bol.com heeft wel vergelijkbare malletjes. Een tekenmalletje werkt ook goed, of zelfgemaakte mal. Verder gebruikten we smarties, decoratiestiften en decoratiemix van Dr. Oetker.

Kerst knutselen met eten: zoete recepten en ideeën - kerstkoekjes

Voor de winter koekjes gebruikten we bestaande koekjes, die we versierden. In dit artikel leggen we uit hoe we de winter koekjes maakten.

Winter koekjes bakken en versieren

Verder lezen 

Naast deze recepten en ideeën om te knutselen kerst eten, vind je op Leuk Met Kids nog veel meer leuke ideeën voor kerst. De mooiste kindvriendelijke kerstbomen en kersthangers, boekentips voor kinderen, tips voor TV en YouTube, heel veel DIY en knutselideeën, leuke uitjes in de kerstvakantie en nog heel veel meer.

Ben je benieuwd wat we deze kerst nog meer maken? Volg ons dan op Instagram!

 

De Leuke Update

Heb je de nieuwe Leuke Update al gezien? Dit keer vol leuke tips voor Kerst. Ideeën om te knutselen voor kerst, gezellige ideeën voor in huis, lekker eten voor kerst, mooie kerstboeken en kerstfilms en nog veel meer. En natuurlijk ook weer allerlei ander nieuws, ideeën, musthaves en uitjes voor kids. Snel lezen dus!

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids