Recept voor hartig kerstbrood + recept voor gezond zoet kerstbrood
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Door Maud op 08-12-2020
Hartstikke lekker al die zoetigheid, maar een beetje gezond eten is ook af en toe wel fijn. We bedachten daarom een aantal wat gezondere recepten voor kerstbrood. Allereerst een super lekker recept voor hartig kerstbrood. Maar ook een gezond recept voor zoet kerstbrood. Nou ja, vooruit en nog een wat minder gezonde kerstcake.
Onze kinderen vinden het altijd super leuk als het eten met kerst er ook extra kerstig uitziet. Daarom gebruikte ik voor alle recepten in dit artikel een siliconen kerstboom bakvorm. We hebben er ook nog een in de vorm van een ster. Dit soort bakvormen zijn te koop bij Xenos en Bol.com.
Recept voor hartig kerstbrood
Allereerst het recept voor hartig kerstbrood. We gebruikten een broodmix, wat het extra makkelijk maakt. Je kunt zelf kiezen of je wit of bruin brood wil maken. Een mooie tussenvorm half wit half bruin te maken. Ik meng daarvoor twee pakken broodmix en bak gelijk twee broden.
Ingrediënten voor 1 brood:
- 1 pak broodmix van Koopmans (Albert Heijn)
- 250 milliliter warm water
- 50 milliliter olijfolie
- 100 gram groene olijven in plakjes
- 100 gram zwarte olijven in plakjes
- Een handje gesneden verse kruiden
De broodmix maakten we gewoon zoals op de verpakking stond. Alleen voegden we alle extra ingrediënten aan het begin toe. We lieten het rijzen volgens de instructie op de verpakking en bakten het af.
Dan is het brood natuurlijk al super lekker. Als je een bakvorm in de vorm van kerst gebruikt, ziet het er ook heel leuk uit. Wij besloten het brood ook nog te versieren.
Eerst smeerden we witte smeerkaas op het brood, je kunt bijvoorbeeld Chavroux of Philadelphia gebruiken. Vervolgens prikten we rozemarijn takjes in het brood. Met een bakvormpje staken een ster uit plakjes kaas. Tot slot verdeelden we een paar olijven over het brood.
Recept voor gezond zoet kerstbrood
Kerstbrood en kerststol zijn vaak erg zoet. Bak je zelf brood dan kun het wat minder zoet maken. Bovendien houden veel kinderen niet van de spijs die in een kerststol zit. Dan is dit een leuk alternatief. Wil je het toch wat zoeter maken, dan kun je natuurlijk altijd suiker aan de ingrediënten toevoegen.
Ook hier kun je zelf kiezen of je wit of bruin brood wil maken. Een mooie tussenvorm half wit half bruin te maken. Ik meng daarvoor twee pakken broodmix en bak gelijk twee broden.
Ingrediënten voor 1 brood:
- 1 pak broodmix Koopmans (Albert Heijn)
- 250 milliliter warm water
- 50 gram zachte boter of gesmolten kokosolie
- 1 ei
- 200 gram gewelde rozijnen
- rasp van de schil van 1 citroen
- rasp van de schil van 1 sinasappel
Ook bij dit brood maakten we het brood gewoon zoals op de verpakking stond. Alleen voegden we alle extra ingrediënten aan het begin toe. We lieten het rijzen volgens de instructie op de verpakking en bakten het af.
Voor de foto strooiden we er poedersuiker “sneeuw” op, maar dat hoeft natuurlijk niet. Ook zonder is het super lekker, met een beetje boter er op bijvoorbeeld.
Recept voor kerst focaccia
Vader en zoon maakten deze focaccia in de vorm van een kerstboom. Ze gebruikten een recept van recept Albert Heijn als basis. Nadat de focaccia gerezen was en in de kerstboomvorm zat, drukten ze halve cherrytomaatjes en olijven in het brood.
Een siliconen bakvorm in de vorm van een kerstboom of kerstster vind je bij Xenos en Bol.com.
Recept voor zoet kerstbrood of kerststol zonder spijs
Kinderen houden vaak niet van spijs, dan is dit kerstbrood lekker. Wil je wat gezonder maken, laat dan de suiker weg.
Ingrediënten voor 1 brood of verschillende kleine broodjes:
- 1 pak meergranen broodmix Koopmans van 500 gram (Albert Heijn)
- 200 milliliter melk op kamertemperatuur
- 100 gram boter op kamertemperatuur
- 2 eieren losgeklopt op kamertemperatuur
- 2 eetlepels citroenrasp of sinaasappelrasp
- 100 gram rozijnen
- 100 gram cranberry’s (dit kun je vervangen voor extra rozijnen)
- eventueel 100 gram basterdsuiker
- eventueel een handje pecannoten
- een bakvorm, ik gebruikte een siliconen vorm met kerstboompjes (Bol.com) en cupcake vormpjes
Klop de eieren, melk en boter luchtig. Meng dan overige ingrediënten er doorheen. Het deeg wordt plakkeriger dan normaal brooddeeg. Laat het deeg 30 minuten rijzen in de mengkom.
Verdeel het deeg daarna over de bakvorm(en). Strijk het glad met een lepel die je telkens onder de warme kraan warm maakt. Het deeg mag een beetje nat worden.
Zet het op de bakplaat, met een bakje water. Doe de oven op 80 graden en laat het deeg nog verder rijzen. Bak het brood daarna in 30 tot 40 minuten af op 200 graden.
We versierden de broodjes na het bakken met kerststerren van de Xenos. Dr. Oetker (Albert Heijn) heeft ook veel eetbare decoratie. We plakten het vast met decoratiestiften van Dr. Oetker (Albert Heijn).
Recept voor kerst cake
En dan ook nog een wat minder gezond recept. Citroencake is zoet, maar toch lekker fris. We maakten de cake volgens de gebruiksaanwijzing. Het beslag goten we in een kerstboom cakevorm. In het beslag drukten we de blauwe bessen, daarna hebben we hem afgebakken.
Ingrediënten voor cake:
- Een pak Koopmans Citroencake mix van Albert Heijn
- 150 gram zachte boter of margarine
- 4 eieren
- 50 milliliter water
- Een paar handjes blauwe bessen
- Decoratie naar keuze
Daarna gingen we de cake versieren. De basis is glazuur, dat kun je de versieren in vast plakken. We maakten zelf glazuur van 100 gram poedersuiker, een halve eetlepel water en een halve eetlepel citroen. De poedersuiker doe je in een kommetje en je voegt al roerend het vocht toe, tot het goed is. Je kunt ook een pakje Dr. Oetker Glazuur kopen (Albert Heijn).
Giet het glazuur vervolgens voorzichtig over de cake. Ga meteen door met de versiering. Wij gebruikten speciale versiering, maar ook blauwe bessen. Die blauwe maken het geheel fris en wat minder zoet. De discodip in kerstkleuren en de kerststerren komen van de Xenos.
Eerst strooiden we de discodip over het glazuur. Vervolgens de blauwe bessen. Daarna de sterren. Tot slot strooiden we nog wat poedersuiker “sneeuw” op het bord rondom de taart.
Nog meer kerst
Naast dit recept voor hartig kerstbrood en voor zoet kerstbrood, vind je op Leuk Met Kids nog veel meer leuke ideeën voor kerst. Tips voor het kerstdiner thuis en op school, leuke ideeën om te knutselen, de mooiste kindvriendelijke kerstbomen en kersthangers, boekentips, kerstfilms, tips voor TV en YouTube, heel veel DIY ideeën, leuke uitjes in de kerstvakantie en nog heel veel meer. Daarnaast delen we op Instagram veel leuke ideeën voor kerst.
Ben je lactose intolerant? Vervang de boter dan voor kokosolie en de melk voor lactosevrije melk. Deze recepten zijn ook histamine arm, laat daarvoor eventueel ook de citroenrasp of sinaasappelrasp weg. Het recept voor focaccia is beperkt histamine arm, laat eventueel de tomaten weg.
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Herfstvakantie bucketlist
Wat hebben we zin in de herfstvakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met herfstvakantie activiteiten. Met leuke uitjes en fijne tips voor thuis.
Herfstvakantie bucketlist
Wat hebben we zin in de herfstvakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met herfstvakantie activiteiten. Met leuke uitjes en fijne tips voor thuis.
Niks leuks missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan stuur ik je ongeveer twee keer per maand een leuke mail.
Stap 2 – open de email en bevestig je inschrijving (niks ontvangen, bekijk dan je spam folder).
Wil je niet wachten op de volgende nieuwsbrief? Lees dan hier de nieuwste nieuwsbrief.