Kerst poster zelf maken: DIY kerstboom wanddecoratie op stoffen doek

Je ziet de meest prachtige kerst posters langskomen, van papier, hout of stof. Ik besloot zelf een kerst poster te maken, van stof. Zo’n stoffen kerstboom staat heel gezellig en geeft een warm gevoel aan een winterse woonkamer. 

Vaak knutsel ik dingen samen met de kinderen. Maar soms vind ik het ook leuk om zelf iets te maken, zeker voor kerst. Zelfgemaakte seizoensdecoratie wordt namelijk echt onderdeel van de feestdagen traditie. Zo maakte ik jaren geleden een zak van Sinterklaas, die hoort voor de kinderen echt bij de Sinterklaas traditie. Deze kerstboom is onze nieuwe kerst traditie, zo komt er ieder jaar wel een nieuwe traditie bij.

De stoffen

Ik had nog een mooi stuk stof, dat ik ooit maakte als hemeltje boven het peuterbed. Dat peuterbed is allang naar een andere peuter, maar de stof bewaarde ik. Als basis kun je het beste een stevige stof gebruiken, dat hangt mooi zwaar naar beneden.wiebertjes stof

Het stuk stof dat ik jaren geleden gebruikte was 180 bij 150. Ik sloeg de stof dubbel met de goede kant naar binnen en stikte drie kanten dicht. Daarna draaide ik de buitenkant naar buiten en vouwde de laatste kant mooi dicht en stikt hem. Ik maakte de naden zo dat ik een stuk stof van ongeveer 175 bij 74 over hield.

Zo’n dubbele stof geeft een mooi stevig effect, maar het hoeft natuurlijk niet. Wil ook een kerst poster zelf maken? Misschien heb je ook nog een mooi afgewerkt stuk stof liggen. Je kunt ook een stuk stof van ongeveer 180 bij 80 gebruiken, of een maat die bij jou mooi past. Vervolgens stik je de randen netjes om.

De kerstboom maken

De kerstboom maakte ik van een t-shirt waar na een paar keer dragen een gat in zat. Eigenlijk kun je ieder stuk stof gebruiken, als het maar een leuke kleur heeft die goed contrasteert met de stof waar je het op gaat stikken. Ik vind dit soort stretch stof fijn om mee te werken, omdat je de randen makkelijk afwerkt met een zigzagsteek.

stoffen kerstboom naaien

Ik heb de achterkant van het oude groene shirt losgeknipt. Dat heb ik eerst goed gestreken. Vervolgens heb ik de stof dubbelslagen over de lange kant, met de mooie kant van de stof naar binnen. Je hebt nu een dubbele stof.

Vervolgens heb ik een halve kerstboom getekend. Daarna heb ik langs de tekenranden de stof gespeld en de kerstboom uitgeknipt. Doordat je twee zijden tegelijkertijd knipt, wordt de kerstboom mooi symmetrisch.

Bepalen waar de kerstboom komt

Later ging ik de wiebertjes-stof dubbelvouwen. Dus om te bepalen waar de kerstboom komt, heb ik de stof ook dubbelgevouwen. Vervolgens heb ik de kerstboom mooi in het midden gelegd.

stoffen kerstboom naaien

Toen ik wist waar de kerstboom moest komen, heb de wiebertjes-stof weer enkel neergelegd. Als je hem dubbel laat liggen heb je kans dat je beide zeiden op elkaar speldt, dat is niet de bedoeling.

Kerst poster zelf maken: DIY kerstboom wanddecoratie op stoffen doek

De kerstboom moet netjes recht op de andere stof liggen. Telkens heb ik een stukje gestreken en vastgemaakt met spelden. Ik speldde het op een stof met een patroon, dan is het relatief makkelijk de kerstboom goed recht te maken.

De kerstboom met de naaimachine vastmaken

De kerstboom heb ik met de naaimachine vastgemaakt. Eerst met een rechte steek langs de hele rand. Ook in het midden heb ik de kerstboom vastgezet met een rechte steek, van de top tot de onderkant van de kerstboom.

stoffen kerstboom naaien

Daarna heb ik de randen nog een keer gezoomd met een zigzagsteek. Zo’n zigzagsteek is om de rand af te werken. Het zorgt dat het niet gaat omkrullen en mooi strak blijft. Bovendien vind ik zo’n zigzagrand er wel leuk uitzien.

De kerstboom ophangen

Om de stof op te hangen heb ik de afgewerkte stof nog een keer dubbelgevouwen. De bovenzijde heb ik vastgestikt met een rechte steek over de breedte. Daardoor ontstaat er een rand om de poster mee op te hangen.

Kerst poster zelf maken: DIY kerstboom wanddecoratie op stoffen doek

Daarna heb ik een bamboe stok er doorheen gedaan en met een dubbel koord opgehangen. Ik gebruikte een stuk katoenen breigaren. Een klein stukje van het uiteinde heb ik de bamboe stok wat ingekerfd, zodat het koord goed op zijn plek blijft.

Kerst poster zelf maken: DIY kerstboom wanddecoratie op stoffen doek

De achterkant van de wandhanger is nu nog leeg. Maar doordat ik de flappen niet tegen elkaar aangestikt heb, kan ik nog wat op de achterkant maken. Dat is een leuk klusje voor de kerstvakantie. Dan kan het doek na kerst gewoon blijven hangen en hoef ik het alleen maar om te draaien.

Kerst poster zelf maken: DIY kerstboom wanddecoratie op stoffen doek

Verder lezen

Naast deze kerst poster om zelf te maken, vind je op Leuk Met Kids nog veel meer leuke ideeën voor kerst. Ideeën voor het kerstdiner thuis en op school, de mooiste kindvriendelijke kerstbomen en kersthangers, boekentips, filmtips, tips voor TV en YouTube, heel veel DIY en knutselideeën, leuke uitjes in de kerstvakantie en nog heel veel meer. Daarnaast delen we op Instagram de komende tijd weer veel kerst ideeën.

Kerst poster zelf maken: DIY kerstboom wanddecoratie op stoffen doek

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids