Kerstversiering maken: 25 leuke kerst ideeën voor in huis en tuin

Prachtige kerstversiering kun je zelf maken. In dit artikel vind je leuke ideeën voor zelfgemaakte kerstdecoratie. Kerstversiering voor in de kerstboom, wanddecoraties voor aan de muur, kerstversiering voor in de tuin en nog veel meer. 

Ieder jaar is het weer een groot feest als we de kerstspullen van zolder halen. Al die mooie herinneringen! Wat zo grappig is: onze kinderen vinden zelfgemaakte kerstversiering het allerleukste en ikzelf ook. Dus ook dit jaar ben ik weer bezig mooie zelfgemaakte kerstversiering.

Kerstversiering maken: leuke kerst ideeën voor in huis en tuin. Prachtige kerstversiering kun je zelf maken. In dit artikel vind je leuke ideeën voor zelfgemaakte kerstdecoratie. Kerstversiering voor in de kerstboom, wanddecoraties voor aan de muur, kerstversiering voor in de tuin en nog veel meer. 

Kerstversiering om neer te zetten

Een adventskalender opknappen

Op 1 december begint onze adventskalender. De kinderen kijken er al weken naar uit. Dit pareltje vond ik bij de kringloop. Met een likje groene verf is hij weer als nieuw. Oh ja en ik moest een laatje repareren met lijm.

Daarnaast plakte ik er gouden cijfer stickers op, zodat de kids makkelijk kunnen zien welke dag het is. De cijfer stickers zijn van Herma bij Bol.com. We zijn super blij met het resultaat, veel leuker dan een adventskalender die maar één jaar mee kan.

Kerstversiering maken: leuke kerst ideeën voor in huis en tuin. Op 1 december begint onze adventskalender, de kinderen kijken er al weken naar uit. Dit pareltje vond ik bij de kringloop, met een likje groene verf is hij weer als nieuw.

In de laatjes kan van alles. Met Sint Maarten haalde ik kleine snoepjes uit de verzameling, die heb ik in de adventskalender gestopt. Daarnaast ga ik er leuke briefjes in doen. Met een lieve tekst voor de kids. Of een herinnering dat er een leuk kerstprogramma is of dat de volgende de dag het kerstdiner op school is. De adventskalender heeft een plekje op het dressoir en iedere middag mogen de kids een laatje openen.

Kerstversiering maken: leuke kerst ideeën voor in huis en tuin. Op 1 december begint onze adventskalender, de kinderen kijken er al weken naar uit. Dit pareltje vond ik bij de kringloop, met een likje groene verf is hij weer als nieuw.

In kringloopwinkels zag ik verschillende adventskalenders staan, ook op Marktplaats kun je ze vinden. Heb je geen tijd om op zoek te gaan maar wil je wel een wat duurzamere adventskalender dan de exemplaren die na een jaar weg moeten? En wil je graag zelf kiezen wat er in de adventskalender zit? Herbruikbare adventskalenders die je zelf kunt vullen vind je bijvoorbeeld bij Bol.com en bij Blokker.

Een kerstboom maken om neer te zetten

Onze kids knutselen graag met wc rolletjes. Deze bonte kerstboom was een knutselklus van meerdere dagen. De kerstboom knutselden we van wc rollen, compleet met kerstlichtjes en kerstballen. De uitleg van de kerstboom van toiletrollen vind je hier. Een leuke tip van Corrien: je kunt ook een adventskalender van deze kerstboom maken. In ieder rolletje verstop je iets.

Kerstboom knutselen van wc rollen, compleet met kerstlichtjes en kerstballen

Deze kerstboom tekenden we met de Crayola Crayon Pen (te koop bij Bol.com). We maakten hem op een houten schijf, die kreeg ik ooit cadeau. Ieder jaar krijgt de schijf ergens op een plank een mooi plekje in huis.

Kerstboom schilderen op een houten schijf met de Crayola crayon pen
Kerstboompjes en kerstballen verven

Dit keer had ik bedacht dat ik wat extra groene kerstversiering in huis wilde hebben. Bij de kringloop vond ik mooie groene kerstballen. Daarnaast kocht ik er houten kerstspullen, om groen te verven. Ik gebruikte een restje houtverf.

Dit keer had ik bedacht dat ik wat extra groene kerstversiering in huis wilde hebben. Bij de kringloop vond ik mooie groene kerstballen. Daarnaast kocht ik er houten kerstspullen, om groen te verven.  Voor ons raam is een lange balk, daar wilde ik een verzameling kerstboompjes neer zetten. We hadden al een paar kerstboompjes. De rest kocht ik bij de kringloop en verfde ik groen..

Voor ons raam is een lange balk, daar wilde ik een verzameling kerstboompjes neerzetten. We hadden al een paar kerstboompjes. De rest kocht ik bij de kringloop en verfde ik groen.

Dit keer had ik bedacht dat ik wat extra groene kerstversiering in huis wilde hebben. Bij de kringloop vond ik mooie groene kerstballen. Daarnaast kocht ik er houten kerstspullen, om groen te verven.  Voor ons raam is een lange balk, daar wilde ik een verzameling kerstboompjes neer zetten. We hadden al een paar kerstboompjes. De rest kocht ik bij de kringloop en verfde ik groen..
Kerstlichtjes maken

Lichtjes horen natuurlijk ook in onze lijst met leuke ideeën kerstversiering te maken! Met permanent stiften en masking tape kun je ook leuke waxinelichthouders knutselen. Ook voor kinderen is dat een leuk knutselwerkje.We gebruikten de dunne permanent stiften van Staedler (Bol.com) en de dikke permanent stiften van Edding (Bol.com). Mooi masking tape vind je bijvoorbeeld bij I love speelgoed en Bol.com.

Kerstversiering maken: leuke kerst ideeën voor in huis en tuin. Winter waxinelichthouder knutselen: gezelligheid rond Sinterklaas en kerst

Met een melkpak kun je een gezellig verlicht huisje maken, gezellig in de donkere tijd rond kerst en Sinterklaas. De uitleg van het melkpak huisje vind je op Leuk met kids.

Knutselen in de winter rond Sinterklaas en Kerst: huisjes maken van een melkpak
Kerstkaarsen versieren voor kerstmis

Voor de juffen en meesters zijn we ieder jaar op zoek naar leuke cadeau ideeën om met kerst te knutselen. Zoonlief versierde kaarsen met een speciale wax stift voor op kaarsen. Deze stiften zijn gemaakt om op kaarsen te gebruiken, waardoor je de kaarsen ook echt kunt branden. Zulke stiften vind je bij Bol.com bijvoorbeeld van Rayher, Marabu en Viva. De kaars komt van de Hema.

Kerstversiering maken: 25 leuke kerst ideeën voor in huis en tuin. Zoonlief versierde kaarsen als cadeautje voor de juffen en meesters, met een speciale wax stift voor op kaarsen. Deze stiften zijn gemaakt om op kaarsen te gebruiken, waardoor je de kaarsen ook echt kunt branden.
Oude elektrische led kaarsen versieren

Onze witte elektrische led kaarsen waren vergeeld en zagen er niet meer uit. Daarom besloot ik ze te pimpen met oude nagellak. Een voor een zette ik vlekken van de verschillende kleuren er op. Daarna smeerde ik er doorzichtige nagellak met glitters op. Een mooie duurzame recycling knutsel!

Dit is geen kerst knutselproject voor kleintjes, nagellak is behoorlijk chemisch en geeft vlekken. Voor tieners of volwassenen is het wel een leuke kerstknutsel. Nagellak kan behoorlijk stinken, dus lucht de ruimte goed. Als de nagellak erg stinkt, kun je de elektrische kaarsen in een schuur of op een lege zolder laten drogen.

Kerstversiering maken: 25 leuke kerst ideeën voor in huis en tuin. Onze witte elektrische led kaarsen waren vergeeld en zagen er niet meer uit. Daarom besloot ik ze te pimpen met oude nagellak. Een voor een zette ik vlekken van de verschillende kleuren er op. Daarna smeerde ik er doorzichtige nagellak met glitters op. Een mooie duurzame eco recycling knutsel!
Kerststukjes maken

Kerststukjes zijn zo leuk om te maken. Ze zien er prachtig uit, het is makkelijk om ze samen met kinderen te maken en ze ruiken ook nog heerlijk. Hier leg ik uit hoe je zelf een kerststukje kunt maken.

Kerstversiering maken: leuke kerst ideeën voor in huis en tuin. Zelf een kerststukje maken
Een sneeuwbol maken voor kerst

Met strijkkralen kun je een leuke sneeuwbol met kerstboom voor kerst knutselen. Daarvoor heb je naast strijkkralen ook een glazen conservenpotje en pailletten nodig. Hier vertel ik hoe we de kerst sneeuwbol van strijkkralen maakten.

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën. Met strijkkralen kun je ook een leuke sneeuwbol met kerstboom voor kerst knutselen. Daarvoor heb je naast strijkkralen ook een glazen conservenpotje en pailletten nodig.

Kerstversiering maken voor aan de muur

Kerstbomen aan de muur

Je ziet de meest prachtige kerst posters langskomen, van papier, hout of stof. Ik besloot zelf een kerst poster te maken, van stof. Zo’n stoffen kerstboom staat heel gezellig en geeft een warm gevoel aan een winterse woonkamer. Hier vertel ik hoe je deze kerst poster zelf kunt maken.

Kerstversiering maken: leuke kerst ideeën voor in huis en tuin. Kerst poster zelf maken: kerstboom DIY op stoffen doek

Met een paar takken en touw kun je een mooie simpele kerstboom maken. Hij staat prachtig op een rustige muur of voor het raam. Met of zonder lichtjes. Hier lees je hoe je deze kerstboom met takken kunt knutselen.

alternatieve kerstboom met lichtjes knutselen van takken

Met masking tape kun je een kerstboom op de muur of op het raam maken. Wij maakten hem hier op een lelijke buis op de muur, maar het kan natuurlijk overal. Let wel op dat je goed masking tape koopt, zodat je je muur niet beschadigd. Goedkoop masking tape laat vaak te makkelijk los, of juist helemaal niet. Probeer altijd even een klein stukje op een muur die je niet ziet. Plak het masking tape daar en kijk of je het een dag later nog makkelijk kunt verwijderen. Mooi masking tape vind je bijvoorbeeld bij I love speelgoed en Bol.com.

Kerstversiering maken: leuke kerst ideeën voor in huis en tuin. Kerstboom van masking tape op muur of ruit
Een kerstkrans voor aan de muur, raam of deur zelf maken

Hoe leuk is deze zelfgemaakte kerstkrans van oude kerstballen? Oude kerstballen vind je in de overvloed bij kringloopwinkels. Of misschien wel op zolder. Ook een ring voor een kerstkrans vind je veel bij kringloopwinkels, anders bij Pipoos. Je kunt ook een ring maken van dik ijzerdraad.

Met een lijmpistool (te koop bij Bol.com en bij Pipoos) lijm je de kerstballen een voor een op de ring. Je kunt er ook eventueel ook nog wat kerstslinger bij gebruiken.

Dit is geen klusje om zelf te maken voor kleine kinderen, ook door het lijmpistool. Deze kerstkrans is wel heel leuk om te kerst knutselen voor volwassenen en tieners.

Kerstversiering maken: 25 leuke kerst ideeën voor in huis en tuin. Zoals deze zelfgemaakte kerstkrans van oude kerstballen.

Nog een mooie kerstkrans, maar dan met kersttakken en dennenappels. Als je nep kersttakken gebruikt, dan kun je de kerstkrans ieder jaar opnieuw gebruiken. Deze kwam ik op straat tegen, te leuk om niet te delen.

Kerstversiering maken: 25 leuke kerst ideeën voor in huis en tuin. Zoals deze zelfgemaakte kerstkrans van oude kerstballen met kersttakken en dennenappels.
Een kerstfoto aan de muur

Ook leuk: een speciale kerstfoto aan de muur. Met deze 15 tips is je kerst fotoshoot gegarandeerd een succes. Het leukste is om op de kerstfoto meteen je kerstoutfit aan te doen. Dan heb je gelijk gecheckt of alles nog past. Dat scheelt een boel stress vlak voor het kerstdiner!

kerst fotoshoot met kinderen
Nog meer kerstversiering aan de muur

Rond kerst krijg je vaak prachtige tasjes, zonde om weg te doen. Deze print vond ik erg leuk, daarom heb ik beide zijdes van het tasje ingelijst. Het tasje vond ik bij de kringloop, het komt van Flying Tiger. Lekker kleurrijk op ons behang. Al hoop ik ooit een echt kerst borduurwerkje bij de kringloop te vinden!

Kerstversiering maken: leuke kerst ideeën voor in huis en tuin. Rond kerst krijg je vaak prachtige tasjes, zonde om weg te doen. Deze print vond ik erg leuk, daarom heb ik beide zijdes van het tasje ingelijst.

Deze zelfgemaakte papieren waaier met sterren is ook leuk voor kerst. Met een led lampje en eventueel wat gekleurd vliegerpapier (Pipoos) erachter, wordt het een hele leuke lamp.

Een zelfgemaakte papieren waaier met sterren voor de kinderkamer of de woonkamer

Deze ster is leuk om te maken met Sint Maarten. Maar kan de rest van de winter gezellig in huis blijven hangen. Lees hier hoe we deze ster lampion hebben gemaakt.

Ster lampion knutselen met lampje, voor Kerst of Sint Maarten

Bij de winter denken we aan sneeuwballen en ijskristallen, die zijn ook leuk als ideeën om te knutselen met kerst. Van zoutdeeg maakten we deze sneeuwkristallen aan een tak uit het bos.

Zoutdeeg klei hanger met winterse frozen ijskristallen knutselen.

Kerstversiering maken voor in de kerstboom

Een leuk DIY project voor oudere kids en ouders: zelfgemaakte kristallen. Leuk om op te hangen in het raam of in de kerstboom. Na kerst passen ze ook prachtig op de kinderkamer, omdat de kinderen ze zo mooi vinden.

Kerstversiering maken: leuke kerst ideeën voor in huis en tuin. DIY kristallen knutselen

Deze mooie kerstbal kreeg ik als kaartje van Miriam, haar oudste zoon bedacht het ontwerp. Ze maakte twee kerstballen in hetzelfde formaat. Maar bij de ene kerstbal liet ze de onderste kralen in het midden weg, en daarnaast  liet ze aan de bovenkant een strijkkraal weg waar het lintje in past. Bij de andere kerstbal liet ze de bovenste kralen in het midden weg. Gebruik je het als kerstkaart, dan is het leuk om aan het lintje een persoonlijke wens te bevestigen. De twee losse ballen passen mooi in een envelop. Strijkkralen vind je bij Bol.com en Blokker.

Kerstversiering maken: leuke kerst ideeën voor in huis en tuin. Deze mooie kerstbal kreeg ik vorig jaar als kaartje van Miriam. Ze maakte twee kerstballen in hetzelfde formaat. Maar bij de ene kerstbal liet ze de onderste kralen in het midden weg, en daarnaast  liet ze aan de bovenkant een strijkkraal weg waar het lintje in past. Bij de andere kerstbal liet ze de bovenste kralen in het midden weg. 

Deze kerstkrans van strijkkralen is makkelijk te maken en extra leuk in je lievelingskleuren. Ook deze kerstkrans past door de brievenbus, dus leuk om als kerstkaart te versturen.

Kerstversiering maken: leuke kerst ideeën voor in huis en tuin. Deze kerstkrans van strijkkralen is makkelijk te maken en extra leuk in je lievelingskleuren. 

Persoonlijk grijp ik snel naar vilt, omdat je daarmee snel iets leuks kan maken. Uitknippen, vullen met knuffelvulling (of oude panties), dicht naaien en je bent klaar, afwerken is niet nodig. Zo maakte ik deze sterrenhangers van twee kleuren vilt en de piek in de vorm van een hartje. Met een bandje aan de achterkant hang je hem op. Vilt koop je bij Bol.com en Pippoos.

Kerstversiering maken: leuke kerst ideeën voor in huis en tuin. Leuk voor in de kerstboom: een kindvriendelijke kersthanger of piek van vilt

Raamversiering voor kerst

Op het raam kun je voor ieder seizoen een mooie tekening maken. Deze Amaryllissen zag ik bij Lisanne van de Klift, winters en vrolijk! De krijtstift voor op het raam is van Edding, te koop bij Bol.com.

Kerstversiering maken: leuke kerst ideeën voor in huis en tuin. Het is heel decoratief om met krijtstift op raam een mooie tekening tekenen.

Ook leuk voor op het raam: schattige huisjes. Deze van plakfolie kwam ik tegen op een winkelruit op de Haarlemmerdijk in Amsterdam.

Zoutdeeg klei hanger met winterse frozen ijskristallen knutselen.

De laatste jaren zie je steeds vaker een kerst gnoom, vaak als kerst tekening. Dit soort kerst gnomen zijn een Scandinavische kerstkabouters. Deze schatjes kwam ik tegen op een raam in de buurt.

Kerstversiering maken: 25 leuke kerst ideeën voor in huis en tuin. De laatste jaren zie je steeds vaker een kerst gnoom, vaak als kerst tekening. Dit soort kerst gnomen zijn een Scandinavische kerstkabouters. Deze schatjes kwam ik tegen op een raam in de buurt.

Kerstversiering maken voor in de tuin

Als kind vond ik het fantastisch: pinda’s rijgen. En ik moet zeggen, het blijft leuk. Met zoonlief maakte ik zo’n ouderwets snoer, maar ook deze kerstster. De kerstster had ik nog liggen, ooit zaten er lichtjes in. Bij de kringloop via je veel van dit soort oude sterren. Doppinda’s vind je bijvoorbeeld bij Albert Heijn.

Kerstversiering maken: leuke kerst ideeën voor in huis en tuin. Kerstster met pinda's in de dop, leuk alternatief voor rijgpinda's knutselen

Deze kerstboom van buitenlampjes kwam ik op straat tegen. In de heg is een patroon van lampjes gemaakt in de vorm van een kerstboom. De lampjes zijn vastgezet met grote knijpers. Ook hangen er grote onbreekbare ballen in de heg, die moet je wel goed vastzetten. Heb je geen heg, maar wel een schuur of schutting? Ook aan je schuur kun je lampjes ophangen in de vorm van een kerstboom.

Kerstversiering maken: leuke kerst ideeën voor in huis en tuin. Kerstboom van lampjes in de heg.

Verder lezen

Naast deze ideeën om kerstversiering te maken, vind je op Leuk Met Kids nog veel meer leuke ideeën voor kerst. Tips voor het kerstdiner thuis en op school, leuke ideeën om te knutselen, de mooiste kindvriendelijke kerstbomen en kersthangers, zelfgemaakte kerstkaarten, boekentips, kerstfilms, tips voor TV en YouTube, heel veel DIY ideeën, leuke uitjes in de kerstvakantie en nog heel veel meer. Daarnaast delen we op Instagram veel leuke ideeën voor kerst.

Kerstversiering maken: leuke kerst ideeën voor in huis en tuin. Prachtige kerstversiering kun je zelf maken. In dit artikel vind je leuke ideeën voor zelfgemaakte kerstdecoratie. Kerstversiering voor in de kerstboom, wanddecoraties voor aan de muur, kerstversiering voor in de tuin en nog veel meer. 

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids