Boek en tentoonstelling over Sinterklaas: SuperSint

Wie wist dat Sinterklaas eigenlijk SuperSint is? Niemand? Lees dan maar snel verder, want in dit boek valt iets te leren. Corrien en haar dochters vinden SuperSint echt SuperLeuk en vanaf nu is het wat hun betreft een standaard boek over Sinterklaas. 

Boek en uitje voor Sinterklaas: SuperSint

Een boek en een tentoonstelling over Sinterklaas

Partners in het dagelijks leven én in werk Maranke Rinck en Martijn van der Linden kennen we van Tangram Kat (Zilveren Griffel en Gouden Penseel), van Memory Konijn en van Knikkeruil (prentenboek van de Kinderboekenweek 2017). Dat zij zich nu toeleggen op een boek over Sinterklaas, prikkelt direct de nieuwsgierigheid. Dus posten dochters en ik vol verwachting bij de brievenbus om het toegezonden exemplaar te kunnen bekijken en lezen!

Aan de verwachtingen wordt meer dan voldaan. Het boek is een mengeling van een leuk verhaal en en geschiedenislesje over Sinterklaas. Dit maakt het naar mijn idee zowel leuk voor kleinere kinderen, als voor grotere kinderen. Voor die laatste groep is het namelijk leuk om interessante dingen te leren over de geschiedenis van Sinterklaas. Op de laatste bladzijden van het boek staan de weetjes over Sinterklaas, die al speels in de tekst en tekeningen verwerkt zijn. Zo leer je echt iets over de legende.

De auteur en illustrator maakten het boek in opdracht van het Limburgs museum. Daar is voor kinderen van 4 tot en met 9 jaar een doe-tentoonstelling te zien: Het avontuur van SuperSint. Deze tentoonstelling sluit aan op het boek. De tentoonstelling is tot en met 5 december dagelijks tussen 10 en 17 uur te bezoeken.

Boeken tip en uitje voor Sinterklaas: SuperSint

SuperSint is SuperLeuk

Genoeg eromheen dus, maar wat vinden we van de inhoud? Marie is een meisje met een grote liefde voor boeken en superhelden, het liefst in die combinatie. Ze leest zich er suf over, ook als haar hond Odin (die niet toevallig die naam heeft, daarover leer je later meer), uitgelaten wil worden. Buiten op een bankje komt een oude man naast Marie en Odin zitten, en hij knoopt een praatje aan, over superhelden.

Al snel komt het gesprek op Sinterklaas, en de man blijkt heel wat heldenverhalen te kennen over die goeie ouwe Sint. Marie luistert verbaasd toe, want ze had niet gedacht dat Sinterklaas ook een superheld zou zijn, net zoals Billy (zeg maar “Bil”) Spierbal. Mijn dochters van bijna 7 en bijna 4 luisteren ook gebiologeerd toe. Maries overtuiging dat het echt waar is komt pas aan het eind van het boek, als Odin capriolen uithaalt die misschien niet zo goed zouden aflopen…

Boeken tip en uitje voor Sinterklaas: SuperSint

De tekst is op rijm geschreven, toepasselijk natuurlijk. De rijm is vlot genoeg om er een lekker lopend, verrassend, levendig en humorvol verhaal van te maken. De hoeveelheid tekst is mooi in balans, niet te veel. Dat vind ik knap, want vertellen over geschiedenis kan makkelijk een lang(dradig) verhaal opleveren. Er blijft dus gelukkig genoeg ruimte over om te genieten van de illustraties, die prachtig zijn en grappig. Onze favoriet: de uitklapstaf van Sint. De combinatie tussen tekst en beeld is zeer geslaagd, het vult elkaar aan en versterkt het verhaal.

Onze conclusie over SuperSint is, in de woorden van dochters: echt een SuperLeuk boek over Sinterklaas. We hebben ervan geleerd, om gelachen en genoten van de tekeningen. SuperSint is juist vanwege de geschiedenis een basiswerk voor in de boekenkast.

Titel: SuperSint

Auteur: Maranke Rinck en Martijn van der Linden

Uitgever: Leopold

Te koop bij o.a. Bol.com

Verder lezen

Voor wie Supersint naar meer smaakt: in september 2019 verscheen van deze productieve meesters ook een zelfleesboek voor beginnende lezers. Bob Popcorn is een boek in de serie Tijgerlezen van uitgeverij Querido. De Tijgerlezen-reeks vind ik sowieso ontzettend leuk en aansprekend voor lezende kinderen. Favoriet bij ons thuis is Miss Eenhoorn van Edward van den Vendel, Bob Popcorn komt nu zeker ook op het lijstje!

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids