De 3 beste antwoorden op die eeuwige vraag “Waarom?”

Ooit las ik ergens dat peuters gemiddeld 400 keer per dag vragen “Waarom?”, meisjes nog wat vaker dan jongens. Dat klinkt als enorm veel, al schijnen vrouwen nog vaker aan shoppen te denken en mannen aan … 😉 Zelf ben ik uitgerust met een flinke dosis nieuwsgierigheid, dus ik vermoedde toen al dat mijn kinderen die 400 keer minimaal gingen halen. Dat blijkt te kloppen, ik ben inmiddels zeer geoefend in het beantwoorden van de waarom vraag. Maar wat is nou het beste antwoord?

De 3 beste antwoorden op die eeuwige vraag "Waarom?"

1. Een echte vraag vraagt om een echt antwoord. Als de waarom vraag een echte vraag is, geef dan een inhoudelijk antwoord. Als je er goed over nadenkt zijn heel veel waarom vragen hele logische vragen, vanuit je kind gezien dan. Voor je kind is alles nieuw en het is te prijzen dat het kind nieuwsgierig is, zich afvraagt waarom dingen zijn zoals ze zijn. Ik probeer daarom altijd een echt antwoord te geven. Als je er op let kun je op de meeste waarom vragen ook echt wel een antwoord geven. Soms is het antwoord dat je het ook niet weet of dat sommige dingen in de wereld niet logisch zijn.

2. Wat denk je zelf? Vraag regelmatig wat je kind zelf denkt dat het antwoord is. Soms stellen kinderen iedere keer dezelfde waarom vraag, dan helpt het om ze zelf het antwoord te laten geven, dat heb je ze immers al een aantal keer verteld. Ook willen ze vaak gewoon het gesprek op gang houden en door te vragen “waarom denk jij zelf dat dat zo is?” draai je de rollen om en kun jij vervolgens een paar vragen stellen.

3. Nu even niet. Soms vragen kinderen alleen maar waarom omdat ze je aandacht willen trekken, terwijl ze moeten slapen, of moeten eten, of hun schoenen aan doen als je haast hebt. Op zo’n moment is waarom vragen alleen maar een manier om iets uit te stellen. Dan helpt het enorm goed om te zeggen: “Nu is het vragenloket gesloten, jij gaat slapen. Als je morgen weer wakker wordt gaat het vragenloket weer open, welterusten!”

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids