De beste tips tegen luizen

Wat is DE oplossing tegen luizen en hoe kun je ze voorkomen? Bij ons op school is er regelmatig een luizenplaag, dan breekt de paniek bij alle ouders weer uit. Maar wat kun je er nou het beste tegen doen? En wat heeft absoluut geen zin? Dit zijn de beste tips tegen luizen. 

Allereerst: hoe herken je ze? Een luis is een heel klein zwart beestje dat beweegt, zo groot als een sesamzaadje. Je vindt ze vooral op warme plekken in het haar, zoals achter de oren en in de nek. Neten zijn de eitjes van een luis, in het begin zijn ze wit en tegen de tijd dat ze uitkomen zijn ze zwart. De neten zijn een beetje ovaal, eigenlijk dezelfde vorm als een kippenei, maar dan zo groot als een maanzaadje. Neten plakken vast aan het haar, vooral bij de wortel. Maar eerlijk gezegd: ze zijn best lastig te herkennen, zeker als je kind ook nog berg heeft.

Een goede luizenkam

Koop een goede luizenkam, een van de moeders van school raadde deze van Assy aan, te koop bij de drogist. Bij deze kam staan de tanden heel dicht bij elkaar. Kan het haar eerst met een gewone kam en ga niet te hard over het hoofd van je kind. Iedere keer dat je luizen of neten ziet moet je ze afvegen aan een doekje, ik gebruik een nat washandje voor neten. Als ik levende luizen zie dompel ik de kam onder in een kommetje water. Het RIVM raadt aan om daarna 14 dagen lang iedere dag te kammen.
De beste tips tegen luizen, wat is de oplossing tegen luizen en hoe kun je ze voorkomen

Natuurazijn

Zo vaak kammen is geen feest met kleine kinderen, dus ik ging op zoek naar een alternatief. Wat er precies in anti-luizen-shampoo zit weet ik niet, ik ben voorzichtig met welke cosmetica ik voor kinderen gebruik. Een collega met tieners had een goede tip, namelijk natuurazijn. Ook tieners hebben tegenwoordig regelmatig luizen door al die selfies, maar het verschil is dat ze zichzelf behandelen tegen luizen. Zijn bleken de beste tips tegen luizen te hebben.

Haar meiden raadden me aan om het haar goed nat te maken met natuurazijn, er een handdoek om te wikkelen, dit een uurtje in te laten trekken, het haar uit te kammen en daarna een paar keer goed te wassen. Aangezien ik bij de gedachte aan luizen al jeuk krijg behandelde ik eerst mezelf, mijn haar werd er best lekker zacht van. Dochterlief behandelde ik de volgende dag ermee. In de weken erna kamde ik het nog een paar keer goed uit met de luizenkam.

De beste tips tegen luizen, wat is de oplossing tegen luizen en hoe kun je ze voorkomen

Conditioner

Van een andere moeder kreeg ik de tip om conditioner te gebruiken. Daardoor wordt het haar gladder en kun je de luizen en neten makkelijker uitkammen. Ook om luizen te voorkomen is het ook een aanrader, luizen en neten hebben minder grip in het haar.

Ik probeerde ook Ecokid conditioner en wax, maar of het helpt weet ik niet. Er zitten etherische oliën in waar luizen niet van zouden houden. De wax is geen aanrader, die is te vet, het haar van zoonlief bleef totaal niet zitten. De conditioner had een sterke geur, het haar werd er zacht van. Het flesje is nog lang niet op, mocht er weer een luizenplaag op school zijn dan gebruiken we hem weer. Tot die tijd gebruiken we een gewone conditioner, wij hebben die van Neutral.

De beste tips tegen luizen, wat is de oplossing tegen luizen en hoe kun je ze voorkomen

Nog wat praktische tips

Heb je een kind met lang haar? Doe het dan op school vast met een staart of vlecht, raadde onze kapster ons aan. Met lang los haar is de kans om luizen van een ander kind over te nemen nog groter. Het haar van zoonlief knipte ik kort toen hij luizen had, dan is het uitkammen een stuk makkelijker, maar dat zou dochterlief niet waarderen 😉

Onze ouders werd vroeger aangeraden alles te wassen. Hiervoor is de richtlijn gelukkig aangepast, kijk bijvoorbeeld eens bij het Landelijk Steunpunt Hoofdluis. De reden is dat luizen alleen overleven op een warm hoofd, ze zijn op een jas snel dood. Een vriendin van mij geloofde dit niet en probeerde het uit door ze in een bakje te stoppen, maar na een half uurtje waren ze inderdaad dood.

Verder lezen

Naast de beste tips tegen luizen, lees je op Leuk met kids nog veel meer tips voor school.

Tips voor Pasen

Weet je dat je hier ook heel veel leuke tips voor Pasen vindt? Ideeën om te knutselen, gezellige ideeën voor in huis, lekkere recepten en leuke lente uitjes voor kids.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids