De Duurzame Woonbeurs: inspiratie voor duurzaam wonen

Dit jaar werd De Duurzame Woonbeurs voor het eerst georganiseerd. Zelf kon ik er helaas niet bij zijn, maar Corrien ging wel. De beurs was bijna aan haar aandacht ontsnapt. Omdat het een nieuw evenement is staat het nog niet zo op je netvlies gebrand. Maar vanaf nu wel! Ze laat zien wat er op De Duurzame Woonbeurs allemaal te zien was op het gebied van duurzaam wonen. 

Het twee daags evenement wordt georganiseerd in de Kromhouthal in Amsterdam Noord, een locatie waar ik sowieso blij van word. Van tevoren waren we een beetje bang dat het wel eens een totaal gehipt gebeuren zou kunnen zijn met vooral influencers. Duurzaam is immers een trendbegrip. Maar dat beeld klopt gelukkig helemaal niet. Het is niet al te groot en druk en er hangt een heel relaxte, inspirerende sfeer.

De Duurzame Woonbeurs: inspiratie voor duurzaam wonen

Inspiratie voor duurzaam wonen

Er was van alles wat. (Online) winkels, maar ook meer kunstzinnige projecten. Er stond een dj te draaien en er was de zalige koffie van Bitter & Real. Daarnaast was er een compleet tiny house, tegen de achtergrond van de ‘skyline’ van alle pakhuizen op de Piet Heinkade. Ook waren er workshops en presentaties, onder meer over het boek ‘ Verborgen Impact’ van Babette Porcelijn (te koop bij Bol).

De Duurzame Woonbeurs: inspiratie voor duurzaam wonen - koffie van Bitter and Real

Ik ben best bezig met duurzaamheid en merk dat het ontzettend veel tijd kost om uit te zoeken. Dat geldt voor kleding, maar voor interieur nog veel meer. Er is weinig informatie en transparantie. Hoe vind je de merken die duurzaam zijn? Wat is die duurzaamheid dan precies? En klopt het wel wat een bedrijf zegt over zijn duurzaamheidsbeleid? Soms stelt een bedrijf het allemaal wel erg mooi voor en blijkt het op het tweede gezicht allemaal nogal mee – of beter gezegd tegen te vallen. Het is fijn aan deze beurs dat je een groot en gevarieerd aantal merken ziet. Van die merken zie je door de deelname en uitleg meteen hoe ze erin staan.

De Duurzame Woonbeurs: inspiratie voor duurzaam wonen

Heel leuk was dat op verschillende plaatsen in de hal ook producten van verschillende deelnemers in combinatie werden getoond en gestyled. Daardoor zag je ook wat de combinatie kan doen. Dat geeft je meteen een idee van hoe je je interieur op een duurzame manier kunt benaderen. En welke merken je daarbij aanspreken. Zoals een van de deelnemers zei: “In eerste instantie wil je dat mensen je producten kiezen omdat ze mooi zijn, en de duurzaamheid is de bonus.”

koffie van Bitter and Real

Voor kinderen was er een leuke creatieve speelplaats ingericht, Play and Clay. Daar mochten kinderen met grote hamers een spijker in een boomstam slaan en konden ze verven.

De Duurzame Woonbeurs: inspiratie voor duurzaam wonen - speelhoek - Play and Clay

Leuke merken op de beurs

Er waren grotere merken, zoals Auping en Dille en Kamille. Maar ook veel lokale en kleinere merken, zoals de meubels van Cortoni Design. Dit merk maakt onder meer prachtige houten banken (de beam bench) van vurenhouten latten die op bouwplaatsen worden gebruikt. Op de bouwplaatsen worden die latten anders weggedaan, omdat het goedkoper is nieuwe te kopen dan om ze nog eens ergens voor te gebruiken. Ook het snelgroeiende Whoppah was er, dat is een marktplaats voor ‘eersteklas tweedehands design en kunst’.

Flower Family en Dille & Kamille

Van de meeste merken die we hebben gezien, stond (een van) de eigenaar(s) op de beurs. Ze vertelden vol enthousiasme over hun producten en ideeën. Zo krijg je er echt een gevoel bij.

De Duurzame Woonbeurs: inspiratie voor duurzaam wonen - Valentijn Hutte

Duurzame verf was er ook, dat kan ook nogal een zoektocht zijn. Fairf en Rawpaints gebruiken allebei wel veel pigment. Daardoor krijg je prachtige verf die er in verschillend licht steeds anders uit kan zien. Maar ze hebben daar geen giftige stoffen voor nodig. Rawpaints bespaart daarnaast heel wat water dat voor een blik verf nodig is.

Fairf duurzame verf

Humade is een wat meer kunstzinnig opgezet merk. Het repareert op een innovatieve manier producten, zoals kapot keramiek of stof. Dit merk ken je misschien wel van de goudkleurige ‘lijm’ om kapot porcelein te repareren.

Humade

Er was nog veel meer te zien, maar beter dan het hier allemaal te noemen is om er volgend jaar heen te gaan en het zelf te zien! Al met al was het een geslaagde opzet en bezoek. Ik hoop dat het concept volgend jaar doorgroeit naar een grotere beurs en bereik. Er zijn mogelijkheden en inspiratie genoeg om je interieur vanuit duurzaamheid te benaderen en er toch heel hip bij te zitten, omdat woord toch maar eens te gebruiken 🙂

De Duurzame Woonbeurs: inspiratie voor duurzaam wonen

Verder lezen

Op de website van De Duurzame Woonbeurs vind je meer informatie en ook op hun Instagram account.

Op Leuk met kids vind je heel veel inspiratie voor toffe kinderkamers.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids