Dit kun jij doen tegen de ellende in Syrië

Iedere dag zijn er afgrijselijke beelden uit Syrië in de media. Vaak negeer ik het, dan wil ik er niet aan denken dat dit eigenlijk vlakbij gebeurt. Het is niet aan te zien, als mens niet en al helemaal niet als moeder… Al die kinderen die lijden, het is bijna te heftig om over na te denken. Het maakt me moedeloos, ik wil dit niet, we willen het allemaal niet, maar we kunnen er weinig aan doen, toch?

Dit kun jij doen tegen de ellende in Syrië

In de kersttijd is het extra wrang. Het is natuurlijk even erg als altijd, maar het contrast is nu nog groter, wij vieren kerst en die gezinnen daar… Ik ben geloof ik niet de enige die dat zo voelt, want op sociale media zijn er opeens veel meer gesprekken over Syrië dan voorheen. Kunnen we dan helemaal niks doen?

Nou ja toch wel wat. Nederlandse en Europese politici handelen namen ons. In onze naam zijn ze laks, laten onze economische belangen voor principes gaan. Laten we ze dus in ieder geval vertellen dat we dat niet willen, dat dit niet namens ons is. Hulporganisatie Save the Children is een petitie gestart, waarmee je minister Koenders kunt vertellen dat je de bombardementen op Aleppo verschrikkelijk vindt. Dat het bombarderen van kinderen moet stoppen. Dat hij alles moet doen om te zorgen dat de Russische en Syrische overheden de bombardementen stoppen.

Maakt dat direct een einde aan de oorlog? Nee natuurlijk niet, maar dat is geen reden om te zwijgen. Er is vanzelfsprekend geen simpele oplossing, maar als veel mensen de petitie tekenen komt er tenminste een debat op gang over wat wij als Nederland en Europa kunnen doen.

Natuurlijk kun je ook geld geven aan een goed doel. Je kunt denken aan een organisatie die in Syrië of omringende landen hulp biedt, zoals het Rode Kruis. Je kunt juist ook kiezen voor organisaties die vluchtelingen verder van huis opvangen, zoals Vluchtelingenwerk hier in Nederland. Eerder maakte ik dit lijstje al eens.

Op dit soort momenten moet ik heel vaak denken aan dit kerstnummer van Kinderen voor Kinderen uit de jaren ’80. De landen waar het oorlog is zijn anders, maar verder is er weinig veranderd… 

Meivakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de meivakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met meivakantie activiteiten. Leuke dingen voor binnen en buiten en voor uit en thuis.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids