De zoektocht naar de leukste kinderliedjes: dit vinden wij de tofste

Waarom zijn veel kinderliedjes zo suf? Ik ging op zoek naar de leukste kinderliedjes. Zonder moraliserende en foute teksten!

Als kind vond ik kinderliedjes best ok, maar nu ik ze nu als volwassene hoor, merk ik dat veel van die liedjes eigenlijk best merkwaardige teksten hebben of gewoon heel suf zijn. Veel liedjes zijn heel belerend, zoals “Schuitje varen, theetje drinken” of “Klein klein kleutertje”. Andere liedjes zijn heel zielig, niet bepaald leuk om met kids te zingen, bijvoorbeeld “Zeven kikkertjes” of “In een groen knollenland”. Sommige zijn gewoon merkwaardig, zoals “Kortjakje”. En bij weer een andere denk ik meteen aan een gabbernummer, zoals “Zeg ken jij de mosselman”. Toegegeven, er zijn ook best leuke ouderwetse kinderliedjes, maar die bevatten doorgaans vier zinnen, dus dat wordt ook snel vermoeiend. Dat is vast heel leuk als zoonlief mee gaat zingen en lange teksten ingewikkeld zijn, maar tot die tijd liever andere liedjes.

De zoektocht naar leuke kinderliedjes: dit vinden wij de tofste

Ken je Dear Jessie van Madonna nog? Je weet wel, van die Alice-in-wonderland-achtige clip waarin allerlei psychedelische stripfiguren door de droom van een klein meisje vliegen. Toen mijn zoontje net geboren was kwamen we er achter dat het liedje zeer kalmerend werkt en dat is nog steeds zo. Als hij door het dolle heen is zet ik het liedje op en zing ik het mee, bijna altijd wordt hij er rustig en vrolijk van. Heel fijn, want ik vind het zelf ook een prima liedje. Je kunt de clip op YouTube zien.

Sommige liedjes van Woezel en Pip zijn ook echt leuk. Bij het boek Op Vakantie (te koop bij Bol.com) krijg je een cd met liedjes die zijn ingezongen door bekende Nederlanders. Het liedje Slaap Zacht van Marco Borsato vind ik echt een mooi liedje. Ook het liedje Het land van je ogen dicht van Chantal Janzen is leuk. Het liedje Lalala van Guusje Nederhorst is niet mijn persoonlijke favoriet, maar niet alleen de baby op de cd gaat lachen, ook mijn zoontje schatert bij het horen van dit liedje. Ook fijn: de opbrengst van Woezel en Pip producten gaat naar kids die het moeilijk hebben.

Persoonlijk ben ik ook een fan van Kinderen voor Kinderen. Ook zoonlief vind ze leuk. Op YouTube vind je alle filmpjes uit de oude doos. Je kind kijkt zijn ogen uit – en jij ook! Leuke liedjes zijn bijvoorbeeld Op een onbewoond eiland, Ik heb zo waanzinnig gedroomd, Als ik de baas zou zijn van het journaal en Een Been Op De Stoep.

De liedjes van Annie M.G. Schmidt zijn ook heel leuk. Denk bijvoorbeeld aan good old Dikkertje Dap. Nooit geweten dat die giraf in Artis staat trouwens, dat zijn van die details die je als kind niet opvallen.

Wat vind jij de leukste kinderliedjes?

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids