Feestelijke cupcakes: lekkere recepten om met de kids te maken

Geen verjaardag meer zonder cupcakes! En logisch ook: ze zijn makkelijk te maken, de kinderen kunnen meehelpen en ze zien er al snel geweldig uit. Versier ze met glazuur en spikkels, met slagroom, met een leuke cupcake kit of met fondant – mogelijkheden te over! Met deze recepten heb je een goed begin.

Feestelijke cupcakes: lekkere recepten om met de kids te maken

Om te beginnen de basis. Voor 12 cupcakes heb je het volgende nodig:
125 gram zachte boter
125 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram kristalsuiker
2 eetlepels melk
2 grote eieren

1 Verwarm de oven voor op 170 graden. Haal de boter en melk vast uit de koelkast. Zet de papieren cupcakevormpjes klaar op een bakplaat.
2 Snijd de boter in blokjes en mix dit tot een gladde massa. Voeg daarna de eieren en de melk toe. Voeg tot slot het bakmeel en de suiker toe en klop het geheel gedurende 3 minuten tot een egaal, luchtig beslag.
3 Vul de vormpjes tot ongeveer 2/3 en bak de cupcakes ongeveer 20 minuten in de oven. Controleer met een satéprikker of ze gaar zijn. Blijft de prikker schoon, dan zijn de cupcakes gaar.
4 Laat de cupcakes eerst goed afkoelen voor je ze verder gaat versieren.

Je kunt eens wat cacaopoeder door het beslag mengen voor chocoladecupcakes, of wat kleingesneden frambozen voor frambozenmuffins.

En dan komt het leukste deel: het versieren! Het allermakkelijkst is een kant-en-klare slagroomspuit pakken, een mooi toefje op iedere cupcake spuiten en mooi afmaken met sprinkles. (Bewaar de cupcakes de koelkast tot je ze gaat serveren!)

Ook snel gedaan: maak wat glazuur van 125 gram poedersuiker, een scheutje water en een halve eidooier. Roer dit met een vork door elkaar tot een glad mengsel. Bestrijk de cupcakes hiermee en versier met sprinkles of uitgestoken figuurtjes van fondant – of met allebei, zoals op de eerste foto.

Feestelijke cupcakes: lekkere recepten om met de kids te maken

Heb je iets meer tijd? Maak dan zelf eens botercrème. Met enkele druppels kleurstof verandert die in de lievelingskleur van je kind!

125 gram zachte roomboter
125 gram poedersuiker
1 eetlepel heet water
eventueel enkele druppels kleurstof
sprinkles

1 Laat de roomboter eerst goed op kamertemperatuur komen. Klop vervolgens in enkele minuten tot een zachte crème. Dit doe je het handigst in een diepe maatbeker.
2 Voeg de poedersuiker toe en klop weer goed door.
3 Voeg een eetlepel heet water en eventueel enkele druppels kleurstof toe en klop nogmaalsgoed door.
4 Doe de botercrème in een spuitzak en versier de cupcakes! Bestrooi tot slot met leuke sprinkles en serveer!
Botercrème kun je goed bewaren in de koelkast. Wel wordt het dan weer hard dus zorg dat je het bijtijds weer eruit haalt om op temperatuur te komen. Vergeten? Na enkele seconden (max 10!) in de magnetron kun je weer aan de slag.

Veel bak- en eetplezier!

Dit is een gastblog van Anouk, van De kinderkookshop.

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids