Hamburg met kids: alles voor een stedentrip met kinderen

Wat een toffe stad is Hamburg: stoere oude pakhuizen, een hippe nieuwe havenwijk, leuke speeltuinen voor kinderen, gave attracties voor gezinnen, een fijn hotel en een leuke sfeer. We gingen drie nachten, maar we waren alle vier nog niet lang uitgekeken, we hadden wel een week willen blijven. Kijk mee naar onze tips voor Hamburg met kids!

Wat vonden wij volwassenen zo leuk? De mix van oud en nieuw, afwisseling van hip en statig, moderne weidse uitstraling, oriëntatie op water met het havengevoel, mooie parken en lange lanen met bomen. Maar ook de relaxte sfeer en de leuke eettentjes en winkeltjes. Het is een grote stad, maar er is toch veel rust. Door het goede OV netwerk kom je overal snel, erg fijn met kids.

Wat vonden de kinderen zo leuk? Natuurlijk de kinderattracties zoals Miniatur Wunderland en de rode dubbeldekker, maar ook de grote speeltuinen en indrukwekkende pakhuizen, roze huizen (dochter), bovengrondse metro’s en kranen in de haven (zoon). Wat ze misschien wel het allerleukste vonden was het hotel met zijn mooie speeltuinen binnen en buiten.

Hamburg doet me soms aan Berlijn denken, soms aan havensteden Amsterdam en Rotterdam. Het is qua uitstraling een hippe Noord Duitse stad, maar je merkt ook dat delen van Hamburg bij Denemarken hebben gehoord. Dat zie je bijvoorbeeld in de namen van winkels en in de architectuur. Een fijne mix dus!

Ik laat je eerst de wijken zien die wij bezochten, van zuid naar noord. Daarna laat ik je zien hoe wij de stad ontdekten, maar ook wat de leukste kindvriendelijke restaurants zijn en waar wij sliepen. Daarnaast heb ik tips van anderen meegenomen in dit artikel. Zo bezocht Marijke Hamburg een paar jaar geleden en deelden lezers hun tips over hun bezoek aan Hamburg op Facebook en Instagram met me.

Hamburg met kids: alles wat je wil weten voor een leuke stedentrip

Hamburg met kids: alles wat je wil weten voor een leuke stedentrip

Inhoud

Wijken en bezienswaardigheden:

Ten zuiden van het centrum: pakhuizenstad Speicherstadt met Miniatur Wunderland en het moderne hippe HafenCity met het uitzicht vanaf de Elbphilharmonie en toffe speeltuinen
Het centrum van Hamburg: winkels en restaurants in Neustadt en Altstad, speeltuinen in Planten un Blomen en de Landungsbrücke in Sankt Pauli
Ten noorden van het centrum: hip en statig kindvriendelijk Eppendorf en chique Rotherbaum en Harvestude

Hamburg ontdekken:

Kindvriendelijk hotel met speeltuin
Vervoer in en naar Hamburg
De rode dubbeldekker bus
Boottocht door de haven
Kindvriendelijke restaurants
Reisgids Hamburg


Hamburg met kids: ten zuiden van het centrum


Ten zuiden van het centrum, omgeven door water, liggen de nieuwe wijk HafenCity en de ruim honderd jaar oude wijk Speicherstadt. Deze wijken hebben wat weg van het Amsterdamse Oostelijk Havengebied en het gebied rond de Kop van Zuid in Rotterdam, maar dan groter. Wij vonden de sfeer in dit deel van de stad fantastisch, met mooie parken en speeltuinen, lange lanen met bomen, statige gebouwen en hippe tentjes.

De wijk Speicherstadt 

De pakhuizenstad Speicherstadt is gebouwd aan het einde van de negentiende en begin van de twintigste eeuw, ruim honderd jaar geleden dus. In die tijd was Hamburg nog een autonome stadstaat en handelde in koffie, cacao, kruiden en Oosterse tapijten. Ook nu nog zie je veel tapijtwinkeltjes. Tussen lange grachten ligt een wijk vol prachtige pakhuizen en de zo kenmerkende ijzeren bruggen. De brug op de bovenste foto is een wandelpad, niet alleen over het water, maar ook over een drukke weg.

Hamburg met kids Speicherstadt Hamburg met kids Speicherstadt

De gebouwen in Speicherstadt zijn gebouwd volgens een systeem van blokken met letters. Op de pakhuizen zie je nog staan welk blok het is. Alleen Block Y en Block Z zijn niet gebouwd, die waren gepland in 1914, maar toen begon de Eerste Wereldoorlog.

Hamburg met kids Speicherstadt blokken met letters Hamburg met kids Speicherstadt

In de Tweede Wereldoorlog is ongeveer de helft van Speicherstadt verwoest. Je ziet dan ook een mix van oude en nieuwe panden in deze wijk. Persoonlijk vind ik het een erg mooie mix, de gebouwen zijn stijlvol ingebouwd in het bestaande plan.

Hamburg met kids Speicherstadt Hamburg met kids Speicherstadt

Miniatur Wunderland in Speicherstadt

In Speicherstadt zit de attractie waar zoonlief het meest naar uitkeek: Miniatur Wunderland. Op meerdere verdiepingen van een oud pakhuis is een miniwereld gebouwd, een combinatie tussen Madurodam en een modelspoorwereld. Het idee van al die treintjes sprak onze kleine man enorm aan, maar ook dochterlief vond het prachtig. We hebben hier uren rondgelopen. In Miniatur Wunderland is het afwisselend dag en nacht, een etmaal duurt een kwartier. Met al die lichtjes is het in de nacht opeens een heel andere wereld.

uitje in Hamburg met kids: Miniatur Wunderland, Madurodam gemengd met modelspoorbanen uitje in Hamburg met kids: Miniatur Wunderland, Madurodam gemengd met modelspoorbanen

De miniatuurwerelden zijn gebouwd op grote tafels, bij veel tafels is een opstapje voor kinderen. Soms zijn er inkijkjes in het mechaniek, die de kids natuurlijk als eerste zagen, want die zitten aan de onderkant. Overal zijn knopjes om dingen aan te zetten, dan gaan er ergens lampjes branden of gaat er iets bewegen, tot grote vreugde van de kinderen.

uitje in Hamburg met kids: Miniatur Wunderland, Madurodam gemengd met modelspoorbanen uitje in Hamburg met kids: Miniatur Wunderland, Madurodam gemengd met modelspoorbanen

Op allerlei plekken herken je Hamburg, maar ook andere landen. Alles heeft veel detail, in huizen en kantoren zie je bijvoorbeeld mensen zitten. Deze camping vond ik erg mooi om te zien. Het stelletje tussen de zonnebloemen rechtsonder op de foto schijnt het meest gefotografeerde detail te zijn 🙂

uitje in Hamburg met kids: Miniatur Wunderland, Madurodam gemengd met modelspoorbanen uitje in Hamburg met kids: Miniatur Wunderland, Madurodam gemengd met modelspoorbanen

Miniatur Wunderland is populair, daarom mag er een maximum aantal mensen tegelijkertijd naar binnen. De wachttijd kan oplopen tot anderhalf uur. Dat klinkt erger dan het is, want je kunt wachten in de wachtruimte met speelhoek, boeken, televisieschermen en gratis frisdrank. Je kunt opzoeken wanneer de rij het kortste is of online kaartjes te kopen voor een bepaald tijdstip. Binnen een betaalbaar restaurant, je zit er op treinstoelen. Ook is er een speelhoek, waar kids een trein kunnen laten rijden door een miniatuurwereld. Miniatur Wunderland heeft zelf deze film gemaakt, waarin je prachtig kunt zien wat er allemaal is.

Nog meer leuke attracties in Speicherstadt

In Speicherstadt is nog een leuke attractie voor families: het Chocoversum, over de geschiedenis van cacao en chocolade, waarbij je natuurlijk ook kunt proeven. Wij kwamen er zelf helaas niet aan toe. Paula ging wel en vertelde me op Instagram: “Van begin tot aan het eind zien en proeven van chocola. Hoe chocola wordt gemaakt en zelf je eigen chocola versieren.”

Daarnaast zijn er in Speicherstadt ook nog het Speicherstadtmuseum, de Hamburg Dungeon, het kruidenmuseum Spicy Gewürzmuseum, het scheepvaartmuseum Internationales Maritimes Museum Hamburg, museumschip Cap San Diego en Dialog im Dunkeln waar je in een donkere wereld ervaart hoe het is om blind te zijn en van alles ruikt, hoort en voelt. Te veel om allemaal te doen dus 🙂

De wijk HafenCity 

HafenCity is een nieuwe wijk op de plek waar vroeger industrie en haven waren. Deze wijk heeft een stoere moderne sfeer, maar de bouwstijl verwijst op veel plekken wel naar de pakhuizen uit het verleden en je ziet ook allerlei oude kranen staan. Overal in de wijk is water en aan de zuidkant van de wijk ligt de rivier de Norderelbe, vanaf daar zie je aan de overkant de kranen van het moderne havengebied. De wijk is enorm weids, dat is nauwelijks op een foto vast te leggen, maar dat geeft een heel fijn modern stadsgevoel.

Hamburg met kids Hafencity met kranen

Hamburg met kids Hafencity

Overal in de wijk is water, met prachtige terrassen aan het water, bijvoorbeeld de Marco Polo Terrassen. In de wijk wordt duidelijk gewoond en gewerkt, overal zie je bankjes en ook een paar hele leuke speeltuinen. Hamburg met kids Hafencity

De Elbphilharmonie in HafenCity

De grote eyecatcher van de wijk is de Elbphilharmonie, door de Hamburgers liefkozend Elfi genoemd. Dit muziekgebouw is het duurste gebouw van Hamburg, de kosten werden veel hoger dan begroot. Dat heeft het gemeen met het Amsterdamse Muziekgebouw aan het IJ, waar het trouwens ook wel een beetje op lijkt 😉 Je kunt er naar de muziekzalen komen om concerten te luisteren, maar ook naar het Elbphilharmonie Plaza voor het uitzicht op Hamburg. Je gaat met lange roltrappen omhoog, tot je bovenaan het bakstenen deel bent.

Hamburg met kids Elbphilharmonie

Hamburg met kids Elbphilharmonie

Bovenaan het bakstenen deel is een terras helemaal rondom het gebouw, zodat je aan alle kanten uitzicht hebt op de stad: het centrum, HafenCity en Speicherstadt, de haven aan de overkant, Sankt Pauli met de Landungsbrücke en natuurlijk alle boten op de Norderelbe. Kaarten voor het Elbphilharmonie Plaza kun je het beste online bestellen.

Hamburg met kids Elbphilharmonie

Hamburg met kids Hafencity

speeltuinen in HafenCity

In HafenCity is duidelijk aan kinderen gedacht, er is een aantal hele leuke speeltuinen, op pleinen waar auto’s ver weg zijn en er bankjes genoeg staan.

De Spielplatz am Grasbrookpark is een grote houten speeltuin, met als thema scheepvaart en piraten. Het is eigenlijk een langgerekte verzameling van speeltuinen, met onderdelen voor alle leeftijden. Zo is er een groot speelkasteel met loopbruggen en een speelschip, er zijn waterspeeltuinen en allerlei schommels en glijbanen. Om de speeltuin heen zie je de woontorens in de buurt, een mooi contrast.

Naast de speeltuin zitten meerdere tentjes waar je wat te eten of drinken kunt kopen. Mama Marta is een traiteur met speelhoek, ze hebben allerlei salades en quiches, maar ook ijsjes, koeken en koffie om mee te nemen. Bäcker Hönig heeft broodjes en drankjes en ook een speelhoek, maar geen pin apparaat.
Hamburg met kids Hafencity speeltuin Grasbrookpark

Hamburg met kids Hafencity speeltuin Grasbrookpark

Hamburg met kids Hafencity speeltuin Grasbrookpark

In het Lohsepark zit een houten natuurspeeltuintje, maar verdeeld over het park zitten ook op allerlei plekken speeltuinonderdelen: een glijbaan, schommels en houten klimpalen. Daarnaast is er een voetbalveld en een basketbalveld met tribune. Ons hotel zat vlakbij dit park, over het hotel vertel ik later meer.

Hamburg met kids Hafencity speeltuin Lohsepark

eten in HafenCity

In HafenCity aten wij pizza bij Rudolph’s, we hadden een plekje naast een grote kast vol spelletjes en potloden. Eind 2018 opent in HafenCity ook een vestiging van het kindvriendelijke restaurant Mama Trattoria waar ik hieronder meer over schrijf.

Wil je meer weten over de wijk, dan kun je de website van HafenCity bekijken, of in de wijk naar het HafenCity InfoCenter im Kesselhaus of het HafenCity Sustainability Pavilion genaamd Osaka 9 gaan. In HafenCity zit ook Automuseum Prototyp, leuk voor grote en kleine fans van klassieke auto’s.


Hamburg met kids: het centrum 


Het centrum van Hamburg is groot en weids. Je vindt er veel winkels, restaurants en kantoren, maar ook het park Planten un Blomen, met fantastische speeltuinen. Vanaf de Landungsbrücke vertrekken heel veel vaartochten.

De wijken Neustadt en Altstad

Naast winkels, restaurants en kantoren ligt midden in de stad ook De Binnenalster. Het is een meer midden in de stad en is een beeldbepalend element in het centrum. Het Rathaus aan de Rathausmarkt stamt nog uit de Hanzetijd, in de negentiende eeuw. Het gezin van Marijke bezocht ook de Kunsthalle, daar zijn ook allerlei activiteiten voor kids, zoals Das Hamburger Kinderzimmer waar kinderen zelf kunnen bouwen en er is een Multimedia Guide en een Games Stool waarmee gezinnen kunst samen kunnen ontdekken.

Hamburg centrum Binnenalster

Hamburg met kids, centrum Rathaus

In het centrum zit een aantal mooie hofjes, waar vroeger weduwen woonden. Dit hofje zit op de 

Hamburg met kids, hofjes in het centrum

Wij liepen alleen even onder het station door, Marijke vertelde dat ze bij Hamburg Hauptbahnhof nog heel lang treinen hebben gekeken, soms kan het vermaak voor kids zo makkelijk zijn 🙂 Ten oosten van het station zit op de Lange Reihe een aantal leuke eettentjes. Zo gingen wij er hamburgers eten bij de hippe kindvriendelijke restaurantketen Peter Pane, waarover ik hieronder meer vertel. Marijke ging er eten bij het bekende hamburgerrestaurant Frau Möller waar je hieronder meer over kunt lezen.

Ten westen van het station zit een aantal winkels dat leuk is om te bezoeken: de LEGO Store Hamburg, Mutterland (een winkel annex café met lokale producten), het Nivea Haus (met alles van het bekende merk), Muji (een soort Japanse Hema) en Clas Ohlson (een soort Zweedse Hema). Bij ALEX kun je eten met uitzicht op de Binnenalster. Wij aten bij de kindvriendelijke Italiaanse restaurantketen Mama Trattoria waar ik hieronder meer over schrijf.

Planten un Blomen

Tussen het centrum en Sankt Pauli zit een fantastisch park met speeltuin: Planten un Blomen. Het park is 45 hectare groot. Mocht je denken wat is dat een gekke naam, het is een Duits dialect. Een deel van het park ligt tussen de oude stadsmuren in, daar zit de Großer Spielplatz Wallanlagen ter hoogte van de Glacischaussee.

Wij gingen naar het deel op de hoek van de St.Petersburger Straße en de Marseiller Straße, waar de Großer Spielplatz Bullerberge zit. Dit is een kleurrijke speeltuin. Het meest opvallende zijn de gele bergen waar kinderen naar binnen kunnen om met de trap naar de glijbaan te gaan, of juist aan de buitenkant van de berg omhoog kunnen klimmen. Maar er is veel meer: een waterspeeltuin, slingerapparaten, een soort huisje dat je kunt verbouwen en een rode speeltuin voor de wat kleinere kinderen. In en om de speeltuin zijn volop picknickbankjes en tafels, naast de speeltuin zijn toiletten en even verderop kun je koffie halen. Ook fijn: de rode dubbeldekkerbus stopt bij deze speeltuin.

Leuk park met speeltuin voor kids in Hamburg: Planten un Blomen

Leuk park met speeltuin voor kids in Hamburg: Planten un Blomen

Voor tuinliefhebbers is er van alles te zien in Planten un Blomen, enorm veel verschillende planten en bloemen, onder meer in een Japanse tuin, een botanische tuin, kassen en een rozentuin. Ook zijn er beelden en parkarchitectuur te bewonderen. Wij kwamen echter voor de speeltuin, om de kinderen tussen sightseeing door even lekker te laten spelen. In de zomer is er dagelijks een lichtshow, in de winter is er een schaatsbaan.

Leuk park met speeltuin voor kids in Hamburg: Planten un Blomen

Leuk park met speeltuin voor kids in Hamburg: Planten un Blomen

De wijk Sankt Pauli

Sankt Pauli is de uitgaanswijk van Hamburg en traditioneel ook de krakerswijk. Wij zijn niet uitgebreid de wijk in gegaan, er zijn hier relatief weinig dingen voor kinderen. Deze wijk grenst aan de rivier de Norderelbe, daar ligt ook de bekende Landungsbrücke, vroeger een passagiersterminal. De Landungsbrücke is vanaf grote afstand herkenbaar aan de groene koepels. Tegenwoordig vertrekken vanaf de steigers van de Landungsbrücke heel veel rondvaarten door Hamburg. Hier begon ook onze boottocht over Elbe, langs Speicherstadt, HafenCity en het moderne havengebied, over die boottocht schrijf ik later meer.

Hamburg met kids Sankt Pauli en Landungsbrücke Hamburg met kids Sankt Pauli

Naast de Landungsbrücke ligt de Alter Elbtunnel, een oude tunnel van 450 meter onder de rivier door. Op zondag start bij zonsopgang in Sankt Pauli de Fischmarkt, met natuurlijk de visveiling, maar ook muziek. Het U-boat Museum 434 is een oude onderzeeër die je kunt bezoeken. Voetbalclub Sankt Pauli is een linkse voetbalclub, niet zo gek in een krakersbuurt, een vrij kleine club die toch internationaal bekend is. Voetbalfans kunnen ook het Volksparkstadion van HSV bezoeken, dat in de wijk Altona ten noordwesten van het centrum ligt. Al deze dingen hebben wij niet bezocht.

Hamburg met kids Sankt Pauli

Hamburg met kids Sankt Pauli

Drie keer per jaar is er een maand kermis in Hamburg, genaamd DOM. In maart/april, juli/augustus en november/december is deze grote kermis op het Heiligengeistfeld in Sankt Pauli. Toen wij er waren was geen kermis. In de zomer gaan de Hamburgers naar het Elbstrand met de oude opvallende rode vuurtoren, vlakbij Museumshafen Oevelgönne, aan de westkant van Hamburg.

In Sankt Pauli zit een vestiging van de hippe kindvriendelijke restaurantketen Peter Pane, daarover lees je hieronder meer.


Hamburg met kids:  ten noorden van het centrum


Wij vinden het altijd leuk om wijken buiten het centrum te bekijken en dan bij voorkeur een kinderrijke wijk, waar de kinderen lekker kunnen spelen. We bezochten het statige hippe Eppendorf en het chique Rotherbaum en Harvestude.

De wijk Eppendorf

We zagen dat er in de wijk Eppendorf veel leuke kinderwinkels zitten, dus we besloten hierheen te gaan. Later kwamen we een Nederlands gezin tegen dat woont in Hamburg. Zij vertelden dat Eppendorf de wijk is waar veel bekende Duitsers wonen met hun kinderen, ook de Nederlandse Sylvie Meis heeft er een appartement. Geen wonder, het is een prachtige statige wijk, met lommerrijke lanen en leuke restaurantjes, Konditoreien, koffiebarren, winkels en speeltuinen.

Hamburg met kids Eppendorf Hamburg met kids Eppendorf

De Eppendorfer Weg

Wij pakten de metro naar deze wijk en liepen over de Eppendorfer Weg en Eppendorfer Landstraße. Rond de Eppendorfer Weg ter hoogte van de Hoheluftchaussee zitten de speeltuinen Spielplatz Falkenried en Geisterspielplatz vol moeders met kinderen, met een latte erbij natuurlijk. Hier zit ook speelgoedwinkel Domino en een vestiging van het hippe kindvriendelijke hamburgerrestaurant Peter Pane, daarover schrijf ik hieronder meer.

Daar waar de Eppendorfer Weg overgaat in de Eppendorfer Landstraße zit een pleintje met horeca, waaronder Mutterland (een winkel annex café met lokale producten), de Italiaanse kindvriendelijke restaurantketen Mama Trattoria waar ik hieronder meer over schrijf en Café & Bar Celona. Aan het einde van de Eppendorfer Weg zitten speelgoedwinkel Kinderreich Party und Spiel en tweedehands kinderkledingwinkel Steckenpferd.

Hamburg met kids Eppendorf

Hamburg met kids Eppendorf winkels

Eppendorfer Landstraße

Terwijl je verder loopt op de Eppendorfer Landstraße zie je overal prachtige statige gebouwen in pastelkleuren. Bij de BMS Flagship Store vind je regenjassen en regenlaarzen in vrolijke kleuren. Otto F. Koch is een papierwinkel annex speelgoedwinkel, met veel houten speelgoed en mooie merken, hier kun je uren ronddwalen, als je tenminste geen man en kids bij je hebt 😉 Ernaast zit kinderkledingwinkel Große Kleine Welt.

Hamburg met kids Eppendorf winkels

Hamburg met kids Eppendorf

Riceteria by Rice is de kleurrijke winkel annex café van het bekende merk. Beneden kun je op de fluwelen banken kleurrijke lekkernijen eten. Terwijl de rest van het gezin dit deed keek ik boven rustig rond tussen alle gekleurde spulletjes. In Denemarken gingen we ook naar de Riceteria, van mij mogen ze er morgen eentje in Nederland openen 🙂 Naast de Riceteria ligt langs de oever van de Alster het Hayns Park, dit park schijnt een leuke speeltuin te hebben, maar wij besloten door te gaan.

Hamburg met kids Eppendorf Riceteria Hamburg met kids Eppendorf Riceteria

De wijken Rotherbaum en Harvestude

Midden in de stad ligt Außenalster, de Buiten Alster, het verlengde van de Binnenalster. Dit is een groot meer, waar de Hamburgers recreëren in zeilboten en roeiboten. Aan de westkant van de Außenalster staan op de Alsterufer bankjes om van het uitzicht te genieten. Je ziet hier Hamburgers hardlopen of met de kinderwagen wandelen. Naast dit meer liggen de chique wijken Rotherbaum en Harvestude, prachtige oude villa’s en hippe nieuwbouw staan hier door elkaar.

Hamburg Aussenalster


Hamburg ontdekken


Hamburg is met 1,8 miljoen inwoners na Berlijn de tweede stad van Duitsland. Wil je de stad snel ontdekken, dan is de metro handig, maar veel leuker zijn een rondrit met de klassieke rode dubbeldekker en een rondvaart door de haven. Ik laat je je hier zien hoe wij de stad ontdekten, maar ook wat de leukste kindvriendelijke restaurants zijn en waar wij sliepen.

Kindvriendelijk hotel met speeltuin

Wij sliepen in het luxe en kindvriendelijke JUFA Hotel Hamburg HafenCity, te boeken via Booking.com. Dit hotel is gloednieuw en de nieuwe wijk HafenCity er omheen ook. Het hotel ligt aan het water van de Baakenhafen, met een terras aan het water. Het hotel heeft een parkeergarage en de metrohalte is naast het hotel. Overal in het hotel zitten leuke details die verwijzen naar scheepvaart en de kamers zijn vernoemd naar plaatsen over de hele wereld. Maar het allerbelangrijkste: voor kinderen is in dit hotel echt overal over nagedacht.

Jufa hotel Hamburg Hafencity, kindvriendelijk hotel Jufa hotel Hamburg Hafencity, kindvriendelijk hotel

Onze familiekamer had een prachtig uitzicht over de rivier en de kranen van de haven, dat vond zoonlief heel fascinerend, net als de landkaart op de muur. ’s Avonds lieten we het gordijn open, om vanuit ons bed door het grote raam naar de lichtjes te kunnen kijken. Er was ook een flink terras om van het zonnetje te genieten, maar onze kinderen speelden liever beneden in de speelruimte 🙂

uitzicht Jufa hotel Hamburg Hafencity, kindvriendelijk hotel uitzicht Jufa hotel Hamburg Hafencity, kindvriendelijk hotel

Beide kids vonden het ontbijt natuurlijk tof, want ook in het restaurant is allerlei nautische versiering en een hotelontbijt is natuurlijk ook gewoon heel fijn. Bovendien is er speciaal kindservies, dochterlief pakte iedere ochtend hetzelfde roze setje 🙂 In dezelfde zaal kun ’s avonds dineren, wij hebben dit niet gedaan omdat we nog in de stad waren om die tijd. In het hotel kun je fietsen met kinderzitjes huren en er staan in de lobby ook buggies om te lenen.

ontbijtzaal Jufa hotel Hamburg Hafencity, kindvriendelijk hotel

speelruimtes in het hotel

Voor kinderen zijn er meerdere speelruimtes binnen en buiten. Voor wat grotere kinderen is er een speelruimte met houten speelrekken in scheepsstijl. Onze kinderen hebben hier urenlang gespeeld en geklommen, terwijl ik in de lobby ondertussen onze route voor die dag kon voorbereiden met een latte.

Jufa hotel Hamburg Hafencity, kindvriendelijk hotel met binnenspeelruimte Jufa hotel Hamburg Hafencity, kindvriendelijk hotel met binnenspeelruimte

Voor kleintjes is er binnen ook nog een kleiner speelschip in een aparte ruimte, zodat ze rustig kunnen spelen. Buiten is er een speelschip, met klimwand en meerdere verdiepingen, naast het terras waar je zelf in het zonnetje kunt zitten. Om de hoek ligt bovendien het Lohsepark en een metro halte verder Grasbrookpark.

Jufa hotel Hamburg Hafencity, kindvriendelijk hotel met speelschip buitenspeeltuin

Jufa hotel Hamburg Hafencity, kindvriendelijk hotel met binnenspeelruimte

Vervoer in en naar Hamburg

Met de auto is Hamburg vanuit Amsterdam ongeveer vierenhalf uur rijden, vanuit Groningen drie uur. Je kunt ook met de trein gaan, met NS International ben je vanaf Amsterdam ruim vijf uur onderweg met één overstap. In Nederland kun je opstappen in Amsterdam, Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper het meestal is.

Hamburg heeft natuurlijk een uitgebreid openbaar vervoer netwerk van bussen, metro’s en ferries (snelle pont). De ferries over het water zijn erg leuk om te nemen, zo gingen wij van de Elbphilharmonie naar de Landungsbrücke met een ferry. De metro vonden we opvallend schoon en netjes, er zijn geen toegangspoortjes, wat ik met kinderen heel fijn vind, je kunt zo doorlopen.

Het is handig om de Hamburg Card aan te schaffen. Hiermee reis je gratis met het openbaar vervoer en je krijgt korting op allerlei attracties en restaurants. Je kunt de pas uitprinten op papier, maar je kunt hem ook op je smartphone in de browser openen via een link die je krijgt, die kun je dan bijvoorbeeld in de bus laten zien. Voor een gezin tot vijf personen (kinderen tot zes jaar gratis) kost de kaart per dag €18,50 (in 2018).

Hamburg met kids metro en Hamburg Card

Je ziet in Hamburg veel mensen fietsen over de vele fietspaden en je kunt ook fietsen huren. Overal in Hamburg kun je de rode StadtRAD fietsen huren, maar dit zijn alleen fietsen voor volwassenen en je moet je hier voor aanmelden bij het systeem. Je kunt ook fietsen, kinderzitjes en kinderfietsen huren bij Bajabikes. Hamburg is een grote drukke stad, dus kinderen moeten wel heel goed kunnen fietsen en verkeersinzicht hebben om zelf te fietsen. Er rijden ook fietstaxi’s rond in Hamburg. Wij namen de stepjes van de kinderen mee, zodat ze wat grotere afstanden konden “lopen”.

Hamburg met kids, step mee

De rode dubbeldekker bus

Wij maakten een tour door de stad maken met de traditionele rode dubbeldekkerbussen, Die Roten Doppeldecker. De kinderen vonden het fantastisch en je ziet ontzettend veel in korte tijd, bovendien konden de kinderen telkens even uitrusten in de bus. Met je dagkaart kun je zo vaak als je wil in- en uitstappen, wij vonden dat een hele fijne manier om de stad te ontdekken. Bij mooi warm weer gaat het dak van de bus.

Hamburg met kids rode dubbeldekkerbus

Wij namen de Stadtrundfahrt Linie A, deze duurt ongeveer 90 minuten als je niet uitstapt. De bus gaat onder meer langs de Landungsbrücke in Sankt Pauli, Speicherstadt en HafenCity, het centrum en het station, de Binnenalster en de Außenalster, Rotherbaum en Harvestude en speeltuin Planten un Blomen. Je kunt een Engelstalige headset gebruiken, maar wij luisterden naar de Duitse gidsen in de bus, wel zo leuk. De gids zat vol grappen en weetjes, die je anders niet zo snel hoort. Je kunt de bustour ook combineren met een rondvaartboot, daar zijn combinatietickets voor.

Boottocht door de haven

Overal in Hamburg is water, met een rondvaartboot krijg je daarom een hele andere kijk op de stad. Vanaf de steigers van de Landungsbrücke vertrekken heel veel rondvaarten. Wij deden de Grosse Hafenrundfahrt van Barkassen Meyer, deze gaat via de Speicherstadt naar de haven.

Hamburg met kids boottocht haven

Speicherstadt ziet er vanaf het water heel anders uit dan vanaf de kant, de pakhuizen lijken nog hoger, dus dat is al heel leuk. Hamburg heeft een gigantische haven, het is heel indrukwekkend om dat te zien, de rondvaartboot vaart tussen de scheepswerven door. De tocht gaat ook langs een enorm containerschip, vanaf een afstand zijn ze al groot, maar zo dichtbij natuurlijk helemaal. Op de terugweg heb je een prachtig zicht op Sankt Pauli en de Landungsbrücke.

Hamburg met kids boottocht haven

Kindvriendelijke restaurants

Hamburg heeft een aantal leuke kindvriendelijke restaurants, met meerdere vestigingen in de stad. Qua prijsniveau is Hamburg vergelijkbaar met Amsterdam.

Mama Trattoria

Mama Trattoria is een toegankelijk Italiaans restaurant. Voor kinderen is er een kindermenu met kleurplaat en kinderstoelen. Op de kaart staat welke gerechten vegetarisch, veganistisch of glutenvrij zijn, handig als je kind een lactoseallergie of glutenallergie heeft. Op het toilet is een verschoningskussen en er zijn luiers. Dit kindvriendelijke restaurant heeft zeven vestigingen in Hamburg en zit ook in Berlijn en Keulen. Wij gingen naar de vestiging Hamburg City, vlakbij het Rathaus.

kindvriendelijk restaurant Mama in Hamburg

Peter Pane

Zoonlief riep al weken dat hij hamburgers wilde eten in Hamburg. Het hamburgerrestaurant Peter Pane is vernoemd naar Peter Pan en de hippe inrichting is er losjes op gebaseerd. Er wordt dansmuziek gedraaid, dochterlief stond al snel te swingen tussen de tafels. Op de kaart staan allerlei soorten hamburgers, maar ook salades. Voor kinderen is er een kindermenu en er zijn kinderstoelen, op het toilet is een verschoningskussen. Peter Pane heeft vestigingen in heel Duitsland, waaronder zes in Hamburg. Kunnen ze misschien ook niet eens wat vestigingen in Nederland openen?

kindvriendelijk restaurant Peter Pane in Hamburgkindvriendelijk restaurant Peter Pane in Hamburg

Frau Möller

Marijke ging een paar jaar geleden naar Hamburg. Ze hadden online gezocht waar je het beste hamburgers kon eten en ze hadden Frau Möller uitgekozen, vanwege de lekkerste hamburgers, de ongedwongen sfeer en de betaalbaarheid. De kids vonden het geweldig, het is een echt eetcafé en tussen studenten en kantoorpersoneel werden ze koninklijk bediend. De hamburgers waren heel gevarieerd (spicy, Italiaans, klassiek, met extra kaas, met extra groenten) en super lekker. Geserveerd met patat en sausjes, frisdrank voor de kids en bier voor de ouders, voor in totaal nog geen €15,- per persoon. Frau Möller zit op de Lange Reihe, ten oosten van het station.

Schwerelos

Achtbaanrestaurant Schwerelos is een restaurantketen die op meerdere plekken in Duitsland zit. Het eten wordt hier gebracht via een soort achtbaansysteem, de kok plaatst het er in en het komt bij de juiste tafel terecht. Alyt vertelde op Facebook dat zij hier hebben gegeten en het geweldig vonden. Dit restaurant zit wat verder van het centrum af.

Reisgids Hamburg

Als ik in een stad ben vind ik het altijd wel fijn om een papieren reisgids te hebben. Vaak kies ik Time to Momo stadsgidsen, deze zijn ingedeeld per buurt. In de gids voor Hamburg zijn zes buurten opgenomen: (1) Altstadt, Neustadt & Sankt Georg, (2) HafenCity & Speicherstadt, (3) Schanzenviertel & Karolinenviertel, (4) Eimsbüttel, Eppendorf, Harvestehude & Rotherbaum, (5) Altona & Ottensen en (6) Sankt Pauli. Met de gids krijg je een goed beeld van de sfeer in deze buurten en waar je de leuke plekken kunt vinden. In elke buurt kun je een wandeling doen, waar je op je route bezienswaardigheden tegenkomt, maar ook leuke restaurants en winkels.  Er staat bijna niks voor kinderen in, maar daar heb je dit artikel dan weer voor! De gids is koop bij Bol.com.

Hamburg reisgids Time to momo

Ten slotte 

We bezochten Hamburg in samenwerking met Hamburg Marketing, maar zoals altijd kun je er op vertrouwen dat je hier onze eigen mening leest. Ik had ooit een collega die uit Hamburg kwam en er enthousiast over vertelde. Hamburg stond daarom al heel lang op ons wensenlijstje voor een stedentrip en ik moet zeggen: het was nog toffer dan we al dachten. Het lijkt in veel opzichten op Amsterdam, maar dan is alles veel groter. En terwijl wij zeggen “Hoi hoi!” zeggen ze in Hamburg “Moin moin!”.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids