Kerst voor kids op televisie: leuke kinderprogramma’s in de kerstvakantie

Rond kerst en oud en nieuw zijn er weer heel veel leuke kinderprogramma’s op televisie, in dit artikel vind je het leukste van de televisie op een rijtje, fijn voor de kerstvakantie. NPO ZAPP en RTL Telekids zenden allerlei kerstprogramma’s uit. Bijna alle series besteden aandacht aan kerst, maar er zijn ook speciale films en series voor kerst. 

Zapp vind je op NPO3 en Telekids vind je op RTL8. Kerst films, series en kinderprogramma’s die al uitgezonden zijn op televisie, kun je bij NPO meestal terugkijken via uitzending gemist, ideaal voor de kerstvakantie.

De tijden zijn onder voorbehoud, die kunnen nog wijzigen. Niet alle zenders maken hun programmering ruim van te voren bekend, dus er kan de komende tijd nog wat meer bijkomen.

Kerst voor kids: de leukste kinderprogramma's op televisie en op uitzending gemist

Kerst 2019

De kerstserie van 2019 is Remy & Juliyat (9 jaar en ouder), vanaf 6 december is hij iedere dag te zien op NPO 3. In een klein dorp komt een AZC en niet iedereen is daar blij mee. Ze zijn bang dat het plaatje het niet aan kan en zijn bang voor onveiligheid. De bewoners van het AZC wantrouwen juist de dorpelingen en voelen zich niet welkom. In dit decor worden Remy & Juliyat de moderne versie van Romeo & Julia. Veel van de oude kerstseries van de NPO kun je nog gewoon kijken op Uitzending Gemist.

11 december wordt in Harderwijk de uitzending van het kerstverhaal Kerst met de Zandtovenaar opgenomen. De uitzending is op 21 december op NPO Zapp.

Kerst 2018

Onder de noemer De Mooiste Sprookjes (6 of 9 en ouder) zendt de NPO traditionele sprookjes uit, een deel is online bij de NPO te kijken (waaronder de Notenkraker) en 22 december om 11:35 is het meisje met de zwavelstokjes bij Zapp.

In de Hummimummi kerstspecial (alle leeftijden) wil Hummimummi samen met zijn beste vriendin Oessiepoessie een karaokespecial opnemen, maar dan krijgen ze ruzie. 22 december om 14:40 bij Zapp en online bij de NPO.

Zoals ieder jaar is er Kerst met de Zandtovenaar (alle leeftijden). 22 december om 19:25 bij Zapp, eerdere uitzendingen zijn te bekijken bij de NPO.

In Meester Kikker (alle leeftijden) woont Sita met haar moeder Ceciel, die dierenarts is en erg druk is. Ze gaat daarom graag naar school, met de vrolijke meester Frans. Dan blijkt dat meester Frans soms spontaan in een kikker verandert. 23 december om 9:20 bij Zapp.

In Brandweerman Sam UFO Alarm (alle leeftijden) denkt Norbert dat hij een vliegende schotel heeft gezien. Als Norbert met een groepje op zoek gaat naar de ufo’s, valt Sara in een ravijn. Brandweer Sam moet natuurlijk weer komen helpen. 23 december om 10:30 uur bij Telekids.

De reis naar de Kerstster (9 jaar en ouder) gaat over Sonja, die zich verstopt in het kasteel van de koning om aan dieven te ontsnappen, waar ze hem hoort vertellen over zijn dochter die in het donkere bos verdween toen zij op zoek was naar de Kerstster. 23 december om 15:30 bij Zapp, ook online te bekijken bij de NPO.

Casper en Emma – beste vriendjes (alle leeftijden) gaat over de twee lieve kleuters. Emma wordt vijf en wil een hond, maar haar moeder vindt dat ze nog niet groot genoeg is om voor een hond te zorgen. Casper ziet er heel erg tegenop om voor het eerst naar school te gaan, tot hij Emma leert kennen. Ze hebben allebei een knuffel bij zich: Casper een leeuwtje en Emma een konijn. De twee kinderen sluiten direct vriendschap en de knuffels ook. 24 december om 7:05 bij Zapp.

In Het Geheim (alle leeftijden) leert de 8-jarige Ben goochelen, hij is gefascineerd door de grote verdwijntruc. Tot zijn vriendinnetje Sylvie in rook opgegaan lijkt te zijn… 24 december om 9:00 bij Zapp.

In de animatiefilm Solan & Ludwig en de sneeuwmachine (alle leeftijden) droomt Ludwig van een witte kerst, daarom besluit Reodor een sneeuwkanon te maken, maar helaas belandt de uitvinding in de handen een slechterik die er geld mee wil verdienen. 24 december om 11:00 bij Zapp.

Buurman en Buurman Al 40 jaar beste vrienden! (alle leeftijden) is een compilatie van de klunzige buurmannen van bijna een uur. 25 december om 7:10 bij Zapp.

In My Little Pony: Best Gift Ever gaan de pony’s voor elkaar op zoek naar het perfecte cadeau. Ze beleven spannende avonturen en als ze bijeenkomen in het kasteel van Twilight, ontstaat er een grote chaos. 25 december 08:15 bij Telekids.

Kruimeltje (alle leeftijden) gaat over een jongetje dat samen met zijn hond weet te overleven op straat. 25 december om 9:00 bij Zapp en online bij de NPO.

In Oggy De Film strijdt goed tegen slecht, oftewel Oggy tegen de kakkerlakken. 25 december om 09:25 bij Telekids.

In de animatiefilm Solan & Ludwig: de grote kaasrace (alle leeftijden) wil Solan de jaarlijkse Kaasrace winnen. In een geheime weddenschap zet hij het huis en atelier van zijn vriend Redeor Felgen op het spel. Hij was zeker van zijn zaak, tot zijn tegenstander met een nieuwe troef komt. 25 december om 11:00 bij Zapp en online bij de NPO.

Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit gaat over Wallace en zijn hond Gromit. Ze hebben een goedlopend bedrijf dat gespecialiseerd is in het beschermen van gewassen. Wanneer een konijnachtig wezen de landbouw in het dorp aantast, vestigen de bewoners hun hoop op Wallace en Gromit. 25 december om 14:22 bij Telekids.

Weesmeisje Heidi (9 jaar en ouder) woont gezellig samen met haar grootvader in een houten hut in de Zwitserse bergen, tot ze door haar tante Dete wordt meegenomen naar Frankfurt en in een rijk gezin terechtkomt, omdat ze het speelkameraadje moet worden voor hun gehandicapte dochtertje Klara. 25 december om 15:30 bij Zapp en online bij de NPO.

Nostalgie: het olifantje Dumbo, op 25 december 20:30 bij SBS9.

In Masha en de beer – de film (alle leeftijden) sleept het kleine meisje de oude beer weer mee in al haar plannetjes. Hij wordt wel eens moe van haar, maar kan ook niet zonder haar. 26 december bij Zapp om 7:10 en online bij de NPO.

Voor kleine fans is er Enchantimals: Op Zoek Naar een Thuis, op 26 december om 08:47 bij Telekids.

In Pietje Bell 1: de bende van de Zwarte Hand (alle leeftijden) vindt Pietje een baan als krantenjongen en zet zelf een circusvoorstelling op poten. Per toeval komt hij een echte dievenbende op het spoor. Niemand wil hem nog geloven. Dus duikt Pietje onder en maakt via zijn ‘bende van de zwarte hand’ de straten onveilig. 26 december om 9:00 bij Zapp en online bij de NPO.

In Strawberry Shortcake: Oost west thuis best is het na een harde storm een ravage is in Berry Bitty Stad, dan ontdekken Strawberry en haar vriendinnen een groot probleem: er is geen water meer. 26 december om 09:44 bij Telekids.

Niko en de vliegende brigade (6 jaar en ouder) is een animatiefilm over een rendierjongetje genaamd Niko. Hij wil net zo vliegen als zijn vader die hij nog nooit ontmoet heeft. 26 december om 11:00 bij Zapp en online bij de NPO.

Het kind van de Gruffalo (alle leeftijden) is de verfilming van het bekende boek. De Gruffalo vertelt zijn kind dat het nooit het bos in moet gaan, omdat daar een Grote Gevaarlijke Muis rondloopt, maar het kind gaat natuurlijk toch. 26 december om 13:00 bij Zapp en online bij de NPO.

Bollie en Billie gaat over een hondje dat een baas zoekt. 26 december 13:30 bij Ketnet.

Sepp – de wolvenvriend (6 plus) is een avontuurlijk wintersprookje. Het is nazomer in het Zwitserse Unterengadin en Sepp helpt zijn ouders, maar leert ook een nieuwe vriendin kennen. Als een groot deel van de oogst verloren gaat, moet de familie een lening aangaan bij de rijke winkelier van het dorp, waardoor zij in zware schulden zitten. 26 december om 15:30 bij Zapp en online bij de NPO.

Maya de Bij de eerste vlucht, net als vroeger 🙂 27 december om 7:00 bij Zapp.

De scheepsjongens van Bontekoe is voor wat grotere kids (9 jaar en ouder). Hajo wil naar zee als scheepsjongen op het schip van schipper Bontekoe. Zijn moeder, die haar man op zee heeft verloren, wil hem tegenhouden, maar dat lukt niet. 29 december om 9:00 bij Zapp.

Onder de noemer De Mooiste Sprookjes (6 of 9 en ouder) zendt de NPO traditionele sprookjes uit, een deel is online bij de NPO te kijken en 29 december om 11:10 De Notenkraker en de Muizenkoning bij Zapp.

Het Jeugdjournaal Jaaroverzicht is op 29 december om 18:30 bij Zapp.

In Casper en Emma op wintersport (alle leeftijden) is Casper is bang dat zijn ouders gaan scheiden. Emma probeert Casper op te vrolijken. Ze vraagt hem mee op skivakantie met haar familie. 31 december om 7:00 bij Zapp.

Minoes (alle leeftijden, van Annie M.G. Schmidt) komt op een dag aanlopen bij de verlegen journalist Tibbe. Ze klimt via het dakraam naar binnen en eet uit zijn vuilnisbak. Minoes was ooit een poes, maar nu is ze een mens. 31 december om 9:00 bij Zapp en online bij de NPO.

Pippi Langkous (alle leeftijden) is op 31 december om 11:00 bij Zapp.

In Morrison krijgt een zusje (alle leeftijden) denkt de vijfjarige Morrison dat hij weg moet omdat de nieuwe baby komt en hij besluit er vandoor te gaan. Om de chaos nog groter te maken neemt hij ook nog z’n pasgeboren zusje mee. op 31 december om 13:10 bij Zapp.

Op oudejaarsavond is de Nationale Opblijfavond op het themakanaal RTL Telekids 24/7, dat op 31 december opengesteld wordt voor alle kijkers.

Thomas de Stoomlocomotief: Sodors legende van de verloren schat komt Thomas de Stoomlocomotief weer eens in de problemen, omdat hij dingen wil doen die beter door volwassen treinen gedaan kunnen worden. 1 januari om 7:05 bij Telekids.

Buurman en buurman hebben een nieuw huis (alle leeftijden), maar er gaat van alles mis met dit huis. 1 januari om 7:10 bij Zapp.

In Brandweerman Sam – Helden van de storm gaan de kinderen de mijnen in. Als er een storm komt moeten ze gered worden door Brandweerman Sam. Dan breekt er ook nog brand uit in het nieuwe brandweerstation. 1 januari om 8:05 bij Telekids.

In Sprookjesboom de film komen allerlei sprookjesfiguren per ongeluk terecht in het onbekende Winterland. Ze moeten op zoek naar vijf kristallen om weer naar huis te kunnen, maar worden tegengewerkt door de heks. 1 januari om 9:07 bij Telekids.

Pippi gaat aan boord (alle leeftijden) van haar vaders schip om naar Taka-Tuka land te zeilen. Tommy en Annika zijn daar zo verdrietig over dat Pippi toch maar weer van boord gaat. Op het laatste moment gooit kapitein Langkous een zak met goudstukken overboord. 1 januari om 11:00 bij Zapp.

In Ernst & Bobbie en Het geheim van de Monta Rossa gaan Ernst en Bobbie op bezoek bij een circusschool, dan slaat het noodlot toe. 1 januari om 11:00 bij Telekids.

Jack bestelt een broertje (alle leeftijden), zijn grootste wens is een broertje. Als Jack ontdekt dat zijn moeders hem via internet besteld hebben gaat er een wereld voor hem open. 1 januari om 13:00 bij Zapp.

In de animatiefilm Asterix en de Romeinse Lusthof heeft Cesar weer eens een plan bedacht om de Galliërs te verslaan. 1 januari om 13:30 op Ketnet.

Het Regent Gehaktballen (alle leeftijden) gaat over Flint, een uitvinder die weinig successen boekt, totdat hij op een dag een machine uitvindt waarmee hij kan zorgen dat het donuts, ijsjes en gehaktballen regent. 1 januari om 15:00 bij Telekids.

Pim & Pom: het grote avontuur (alle leeftijden) gaat over twee poezen. Als de twee nichtjes van hun baasje Pim en Pom mee willen nemen, weten de katten te ontsnappen en komen op straat terecht. Daar begint voor hen een groot avontuur. 2 januari om 7:10 bij Zapp.

In Pluk van de Petteflet (alle leeftijden, van Annie M.G. Schmidt) maakt Pluk allerlei nieuwe vrienden. Als hij op een dag ontdekt dat de Torteltuin vernietigd dreigt te worden zet Pluk alles op alles om zijn vriendjes en de Torteltuin te redden. 3 januari om 6:55 bij Zapp.

Abeltje (6 jaar en ouder, van Annie M.G. Schmidt) werkt als liftbediende in een groot warenhuis. Op een dag drukt hij op de verboden groene knop. De lift wordt gelanceerd door het dak. 3 januari om 9:00 bij Zapp en online via de NPO.

Het kleine mannetje Wiplala (6 jaar en ouder, van Annie M.G. Schmidt) maakt de hele familie Blom net zo klein maakt als hijzelf. Wiplala kan tinkelen, een soort toveren, maar hij vergeet steeds hoe hij de dingen weer terug getinkeld krijgt. 4 januari om 9:00 bij Zapp en online via de NPO.

De film Chestnut (6 jaar en ouder) gaat over de zusjes Sal en Ray, die wonen in een weeshuis op het platteland. Ze hebben allebei een wens: Sal wil een puppy, terwijl Ray geadopteerd wil worden door een familie en een echt ’thuis’ krijgen. Te bekijken via de NPO.

De kerstseries

De RTL Telekids kerstserie van 2018 is Waar Is Santa? Vier kinderen worden uitgenodigd bij de Kerstman in Kerstmis Wonderland, maar ze komen er achter dat de Kerstman wordt vermist en gaan op onderzoek uit. Ze volgen aanwijzingen en komen in contact met verschillende inwoners van Kerstmis Wonderland. Iedere dag rond 16:30 op Telekids en online betaald via Videoland.

Bij RTL Telekids is er ook dagelijks Kerst Op Wonderschool. De kerstman komt op bezoek, maar hij is zijn toverkracht kwijtgeraakt en nu komt kerst in gevaar. Wardo de Verwonderaar en zijn assistent Wally het Wonderkonijn moeten dit helpen voorkomen met hun goocheltrucs. Iedere werkdag om 07.35 uur bij Telekids.

De NPO kerstserie van 2018 is GIPS (6 jaar en ouder). Omdat het zusje van Fitz met kerst in het ziekenhuis ligt zitten haar net gescheiden ouders opeens gedwongen bij elkaar. Fitz heeft geen zin om daarbij te zitten en gaat het ziekenhuis in. Daar ontmoet ze nieuwe vrienden, wordt verliefd en beleeft avonturen. GIPS is te bekijken via de NPO, maar op dit moment alleen nog tegen betaling.

Veel van de kerstseries van de NPO kun je nog gewoon kijken op Uitzending Gemist. De NPO kerstserie van 2017 is Circus Noël (alle leeftijden). Victor verblijft illegaal in Nederland met z’n moeder Maria, ze komen uit Brazilië. Als hij weer eens spijbelt ziet hij Circus Noël, dat oefent voor de grote Kerstshow. Circus Noël is te bekijken via de NPO. De marathon uitzendingen zijn op televisie op 30 en 31 december.

De NPO kerstserie van 2016, Alleen op de Wereld (alle leeftijden), is een moderne Hollandse vertaling van de klassieker. Vondeling Remi groeit op bij Betty, tot haar man na jaren thuiskomt en Remi achterlaat bij een benzinestation. Hij wordt gevonden door Vitalis en zijn dieren en reist mee in hun oude bus. Alleen op de Wereld is te bekijken via de NPO. De marathon uitzendingen zijn op televisie op 23 en 24 december.

De NPO kerstserie van 2015 is Sam’s Kerst (alle leeftijden). Het gaat over de 8-jarige Sam die met zijn familie verhuist van de grote stad naar een klein dorpje. Hij moet erg wennen en wordt ook niet meteen geaccepteerd. Sam’s Kerst is te bekijken via de NPO. De marathon uitzendingen zijn op televisie op 25 en 26 december.

De NPO kerstserie van 2014 is Vrolijke Kerst (alle leeftijden), over Lucas die probeert te zorgen voor een vrolijke kerst, nadat zijn gezin opeens heel arm wordt. Vrolijke Kerst is te bekijken via de NPO.

Kerst met Linus (alle leeftijden) was in 2013 de kerstserie van de NPO. De film gaat over de achtjarige Linus en zijn vriendjes in het Noorse dorpje Svingen. De kinderen gaan dagelijks op avontuur gaan en soms gaat de vader van Linus ook mee. Dagelijks maken de vrienden een vakje van de adventskalender open, maar bij Linus zit er niks in, een mysterie. Met de 24 afleveringen kun je aftellen tot kerstmis, of gewoon alles in een keer kijken. Kerst met Linus is te koop bij Bol.com en wordt soms opnieuw uitgezonden als marathon.

Verder lezen

Op Leuk Met Kids vind je nog veel meer leuke ideeën voor kerst: ideeën voor het kerstdiner thuis en op school, de mooiste kindvriendelijke kerstbomen en kersthangers, boekentips, tips voor TV en YouTube, heel veel DIY en knutselideeën, leuke uitjes in de kerstvakantie en nog heel veel meer.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids