Kinderboeken over geschiedenis: onze favorieten voor kinderen en tieners

Onze kinderen zijn gek op geschiedenis en ikzelf ook. Daarom deel ik in dit artikel onze favoriete kinderboeken over geschiedenis. Van romans en prentenboeken tot stripverhalen en weetjesboeken. Voor kleuters, kinderen en jongeren. 

Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar “En toen?”. Geschiedenis voor kinderen dus, werelden van vroeger ontdekken! En hoe kun je dat nou beter doen dan in in kinderboeken over geschiedenis? Zelf was ik als kind gek op kinderboeken over geschiedenis. Ook onze kinderen vinden geschiedenis fascinerend. Daarnaast is gastblogger Corrien gek op boeken, zij gaf me nog een paar hele fijne tips. Dus ons wensenlijstje blijft ook groeien!

In dit artikel probeer ik aan geven voor welke leeftijd een boek geschikt is. Dat is natuurlijk heel persoonlijk. Sommige kinderen kunnen al heel snel moeilijke taal aan, of complexe onderwerpen, andere juist niet. Het is dus maar een inschatting.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je regelmatig nieuwe tips

Kinderboeken over geschiedenis: onze favoriete titels

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter
Kindvriendelijke restaurants en hotels: uit eten en slapen met kinderen

Geschiedenisboeken voor kinderen en jongeren

Lang geleden van Arend van Dam en Alex de Wolf vertelt de geschiedenis van lang geleden tot nu. In korte historische verhalen, op een manier die voor kinderen begrijpelijk is. Voor het overzicht zit er een tijdbalkposter bij. Onze kinderen hebben het papieren boek, maar vinden het luisterboek ook leuk om te horen. Ze luisterden het boek vanaf een jaar of zes, maar om het zelf te lezen moet je goed kunnen lezen. Boek bij Bol.com.

Voor jonge lezers is er ook een bijbehorende serie leesboeken: Zelf lezen over lang geleden. De boeken variëren van AVI Start tot en met AVI E4 niveau. De zinnen zijn kort en de boeken staan vol leuke plaatjes, ideaal om lezen leuk te maken.

Arend van Dam is ook de auteur van het Kinderboekenweekgeschenk 2020. In De diamant van Banjarmasin duikt hij in acht verhalen steeds dieper de geschiedenis van Nederland in. Dit boek krijg je bij aankoop van kinderboeken tijdens de Kinderboekenweek. Daarnaast kreeg zijn boek over de slavernij, De reis van Syntax Bosselman, in 2019 de Zilveren Griffel. Dus dat boek staat nog op ons wensenlijstje!

Janny van der Molen, Martine Letterie en Agave Kruijssen hebben veel kinderboeken geschreven over geschiedenis. Samen hebben ze bijvoorbeeld Over vroeger en nu geschreven, met verhalen bij de canon. Dit boek is voor kinderen vanaf tien jaar, wij hebben het dus nog niet geprobeerd. Het boek is te koop bij Bol.com.

Richard Zuiderveld is geschiedenisleraar op een middelbare school. Zijn serie Vet oud! is gericht op jongeren (Bol.com.). Hij heeft ook Powervrouwen geschreven, over belangrijke vrouwen in de geschiedenis. Zelf hebben we deze boeken nog niet geprobeerd, maar als de kinderen ouder zijn gaan we dat zeker doen.

Net nieuw: Tijdlijn van alles 

Is je kind gek op geschiedenis en feitjes, dan is dit boek een must. Tijdlijn van alles is een encyclopedie annex geschiedenis boek voor kinderen. Zo’n heerlijk dik naslagwerk. Het is letterlijk een tijdlijn, die begint bij de oerknal en eindigt bij het internet. Hoe verder je in het boek komt, hoe recenter. Iedere dubbele bladzijde bevat een apart onderwerp. Natuurlijk komen de verschillende tijdperken en rijken uit de geschiedenis aan bod. Maar je leest ook over ook allerlei specifieke onderwerpen. Denk aan steden, dans, kastelen, sieraden, de trein, geneeskunde, de race naar de maan, de dino’s en nog veel meer. Om samen te lezen vindt de oudste van acht jaar dit boek fantastisch. Voor zelf lezen moeten kinderen wel een jaar of tien zijn, de tekst is best complex. Het boek is uitgegeven door Van Holkema & Warendorf en te koop bij Bol.com.

kinderboeken over geschiedenis - encyclopedie boek voor kinderen: tijdlijn van alles

Kinderboeken over belangrijke mensen uit de geschiedenis

Over vrouwen gesproken, Luister nooit naar je moeder gaat over vrouwen die echt bestaan of bestaan hebben (Bol.com). Bijvoorbeeld Astrid Lindgren, Jeanne d’Arc, Jane Austen, Maria Montessori, Björk, Angela Merkel en Annie M.G. Schmidt, van wie de quote is. Maar ook heel veel namen die ik nog niet kende. Het boek vertelt over al die bijzondere vrouwen en hun wijsheden. De taal in het boek is best wel ingewikkeld, maar dochterlief van zes vond het toch heel interessant. Ik schat in dat kinderen vanaf een jaar of tien het zelf kunnen lezen.

De serie Van Klein Tot Groots staat nog op ons wensenlijstje en is voor wat jongere kinderen. Deze prentenboeken vertellen de levensverhalen van vrouwen uit de wereldgeschiedenis (Bol.com). Met onder meer Marie Curie, Anne Frank, Frida Kahlo, Coco Chanel en Audrey Hepburn.

Torben Kuhlmann schrijft en illustreert prachtige boeken over helden in de geschiedenis (Bol.com). De nieuwsgierige muis gaat in zijn boeken bijvoorbeeld op zoek naar de ontdekkingen van Armstrong en Edison. Deze boeken voor jonge kinderen staan nog op ons wensenlijstje.

Voor jongeren is Het Achterhuis, het dagboek van Anne Frank, natuurlijk een must read. Voor kinderen vanaf een jaar of tien is er daarnaast Buiten is het oorlog, dat gaat over Anne Frank (Bol.com.

Stripboeken over geschiedenis 

Van nul tot nu was vroeger een van mijn eigen favorieten. In deze stripboeken lees je over de geschiedenis van Nederland. Een oude wijze man vertelt hierin een meisje geschiedenisverhalen. De stripboeken zijn los te koop, de eerste vier delen zijn er ook als bundel (Bol.com). We hebben de bundel al wel in huis, maar onze kinderen zijn er nog te jong voor. Het woordgebruik is best complex, ik denk dat het vanaf een jaar of tien leuk is.

Donald Duck History is ook een strip serie over geschiedenis (Donald Duck). Met verhalen over onder andere de oertijd, Grieken en Romeinen, de middeleeuwen en de moderne tijd. Deze strips zijn ook voor jongere kinderen al leuk, vanaf het moment dat ze Donald Duck kunnen lezen.

Kinderboeken geïnspireerd door de geschiedenis

Julius Zebra is een favoriet van zoonlief (Bol.com. In grappige spannende verhalen met veel tekeningen leer je over de geschiedenis. Ieder deel heeft een ander onderwerp: de Romeinen, de Britten, de Egyptenaren en de Grieken. Dit boek is leuk om voor te lezen vanaf een jaar of zes, zelf lezen als je goed kunt lezen.

In Aap en Mol in het Rijksmuseum nemen kinderen een kijkje in het bekende museum (Bol.com). De twee vrienden komen in het Rijksmuseum terecht en worden door een bewaker achtervolgd. Ondertussen leren ze van alles over de oude kunst. Dit prentenboek heeft vrij veel tekst en is leuk vanaf een jaar of vier.

Historische romans voor kinderen en jongeren

Kruistocht in Spijkerbroek van Thea Beckman was vroeger mijn favoriete boek (Bol.com. Dolf komt vanuit onze tijd in de Middeleeuwen terecht, midden in een kinderkruistocht. Samen met de goedgelovige kinderen reist hij te voet half Europa door. Bijna alle boeken van Thea Beckman zijn historische romans, allemaal hele mooie boeken voor tieners.

De oorlog speelt een grote rol in geschiedenisliteratuur, zeker de tweede wereldoorlog. Er zijn daar prachtige klassiekers over geschreven. Bijvoorbeeld Oorlogswinter van Jan Terlouw, over een tiener die aan het einde van de oorlog betrokken raakt bij het verzet. Oorlog zonder vrienden van Evert Hartman, over de zoon van een NSB’er. Deze boeken zijn best heftig, dus voor kinderen op de middelbare school.

In Kinderen van Nederland en Kinderen van Amsterdam vertelt Jan Paul Schutten de geschiedenis vanuit het perspectief van kinderen (Bol.com. In mooie verhalen lees je hoe jouw leven er uit had gezien als je vroeger als kind in Nederland had gewoond. Het zijn niet echt romans, meer informatieve boeken met verhalen over kinderen. Deze boeken zijn leuk vanaf negen jaar.

Kinderboeken over geschiedenis: onze favoriete titels

Verder lezen

De Kinderboekenweek is van 30 september tot en met 11 oktober 2020. Wil je meer weten over de Kinderboekenweek of ben je benieuwd naar de thematitels? Kijk dan even op de website van de Kinderboekenweek. Daarnaast lees je op Leuk met kids regelmatig boekentips.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids