Quality time met kids: 12 dingen om samen met kinderen te doen

Regelmatig neem ik me voor om meer met de kinderen te doen. Niet dat ik er weinig ben, ik werk vanuit huis en ben na schooltijd thuis, dus ik breng veel tijd met ze door, dat is natuurlijk al een enorme luxe. Maar toch zou ik graag meer tijd bewust met de kinderen doorbrengen, echt iets samen doen, bij voorkeur één op één, iets wat we allebei leuk vinden. Toch vind ik het soms wel lastig om spontaan iets te bedenken. Ik zette daarom leuke dingen op een rijtje om samen te doen. Dat hoeft helemaal geen uren te duren, maar gewoon even een fijn moment samen.

Nou ben ik niet zo’n moeder die het leuk vindt om met speelgoed te spelen en daar ben ik geloof ik niet de enige in 🙂 Niet dat mijn ouders dat ooit deden, mijn vader bouwde wel eens wat met Lego en mijn moeder knutselde met ons, maar rollenspellen speelde ik met vriendjes en vriendinnetjes, of met mijn zusje. De generatie van onze ouders was daarin sowieso veel minder veeleisend naar zichzelf toe, ze waren er voor ons, maar ons vermaken deden we doorgaans zelf en daar is helemaal niks mis mee. Sterker nog: vervelen schijnt heel goed te zijn voor de ontwikkeling van kinderen. Dit is dus helemaal geen pleidooi om je kinderen de hele dag te vermaken, maar gewoon wat leuke ideeën om samen te doen!

Quality time met kids: leuke dingen om samen met kinderen te doen #leukmetkids

Binnenshuis

Doeboek of tijdschrift: beide kids vinden het heerlijk om een doeboek te doen. Daarnaast hebben ze beide een tijdschrift vol opdrachtjes, zoonlief heeft Dolfje Weerwolfje (voor groep 4, 5 en 6), dochterlief heeft Rompompom (voor groep 1 en 2). Beide kunnen ze niet alle opdrachten zelf en bovendien vinden ze het heel leuk als ik erbij help.

Knutselen: knutselen met de kinderen vind ik heerlijk, maar ik weet dat dit niet voor iedereen geldt. Soms bedenken de kinderen zelf iets, soms zoeken we iets op Pinterest op, vaak knutselen we iets dat met het seizoen te maken heeft. Als de kids wat ouder zijn gaan we zeker met de naaimachine aan de slag.

Koekjes: samen koekjes of cupcakes bakken (of kopen) en ze daarna versieren.

Lezen: een boek (voor)lezen is goed voor de ontwikkeling van kinderen en boeken zijn leuk, als je tenminste een leuk boek uitzoekt 🙂 Kleintjes kun je voorlezen, met grotere kinderen kun je om de beurt een stuk lezen.

Koken: onze kinderen helpen graag met koken. Ze snijden de groente, roeren in de pan en helpen met de tafel dekken. Zolang je geen haast hebt of een ingewikkeld nieuw recept wil uitproberen is het super gezellig.

Foto’s: samen foto’s maken met een oude smartphone en ze daarna bewerken.

Spelletje: een puzzel of een spelletje is iets wat de kids bij ons nog niet met zijn tweeën doen, daarvoor verschillen ze nog wat te veel van leeftijd en begrip, dus dat is iets wat ze heel graag met een van ons doen. Eigenlijk is zo’n puzzel best zen..

Quality time met kids: leuke dingen om samen met kinderen te doen #leukmetkids

Buitenshuis

De stad in: samen de stad in met één van de kinderen vinden we allebei super gezellig. Kleine man en ik struinen een beetje door de stad, we gaan naar een museum, we eten frietjes, we gaan naar een speeltuin en we kijken om ons heen. Kleine meis en ik gaan naar een leuk winkeltje, naar de bios, lopen wat door de stad, drinken ergens wat en gaan naar een speeltuin. Vaak weten we van tevoren helemaal niet wat we precies gaan doen, dat bepalen we onderweg.

Kringloopwinkel: mijn moeder was gek op struinen bij een kringloop, ik vind het fantastisch en dochterlief ook, zou het een erfelijk dingetje zijn? We zijn bepaald niet de enigen, gezien het recente succes van kringlopen.

Koffiedrinken: gewoon even een paar boodschappen doen en daarna ergens wat drinken of wat lekkers eten, het kan zo gezellig zijn.

Wandeling of fietstocht: als ik samen met één van de kinderen een wandeling maak, dan stellen ze eindeloos vragen en vertellen hele verhalen, heerlijk. Vaak gaat er een stepje mee, dan kunnen ze wat verder “lopen”. Met de oudste maak ik vaak een wandeling voor het slapen gaan, dan kan hij zijn hoofd even leegmaken na een intensieve (school)dag. Met de jongste loop ik vaak langs een paar winkels terwijl we kletsen. In de zomer is het ook fijn om een fietstocht te maken.

Picknick: samen in het park een boterhammetje eten op een kleedje, helemaal niet ingewikkeld met perfecte sandwiches, maar gewoon gezellig keuvelen.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids