Roze is voor meisjes: is het aangeleerd of aangeboren?

Het leek zoonlief totaal niet te interesseren, als iets roze was. Zo fietste hij vrolijk op een roze fiets rond. Maar opeens is het uit den boze, “ik ben geen meisje!” Meneer van bijna vier jaar wil geen roze. De fiets die hij eerst trots zijn “grote fiets” noemde weigerde hij plotseling te gebruiken. Hij stapte er niet meer op, nog liever ging hij op zijn kleine (blauwe) loopfietsje.

Ook van een roze bord wilde hij niet meer eten, of nou ja vooruit als er niks anders schoon is, “maar dan moet wel dat gordijn dicht”. Voorzichtig vroeg ik hem wie hem had verteld dat roze voor meisjes is, ik vermoede dat zijn vriendjes dat hadden gezegd. De boodschapper bleek een meisje te zijn, dat duidelijk had gemaakt dat roze voor meisjes is en oh ja paars trouwens ook, “dat kan echt niet”. Een vrij duidelijk geval van een aangeleerde kijk op roze dus. Dochterlief liet echter zien dat het ook anders kan.

Roze is voor meisjes: is het aangeleerd of aangeboren?

Nog geen vijftien maanden was ze, toen ze duidelijk maakte dat ze een zeer sterke voorkeur voor roze heeft. In een winkel hield ik haar twee jasjes voor: een roze en een oranje. Voor de grap vroeg ik haar welke ze wilde en tot mijn grote verbazing liet ze een zeer resoluut “DIE!!” horen. Toen ik het een paar minuten later nog maar eens vroeg, antwoordde ze nog even resoluut en ook toen ik haar een paar dagen later tussen twee kledingstukken liet kiezen was haar mening zeer duidelijk.

Dat kan toch bijna niet aangeleerd zijn? Okee, ze heeft roze kleding in haar kast, maar ook heel veel andere kleuren, genoeg om te kiezen. Haar moeder ziet ze wel eens in een roze kledingstuk, maar haar vader ook. Misschien dat ze de andere meisjes op de crèche veel in roze ziet, maar ik heb niet het idee dat ze meisjes leuker vindt dan jongens. Sterker nog, onze kleine rouwdouwer is duidelijk de kleine zus van een grote broer… Mevrouw heeft een aangeboren liefde voor roze dus!

Roze is voor meisjes: is het aangeleerd of aangeboren?

En die fiets? Die hebben we geel gespoten met een spuitbus gele verf van de Hema. Want alhoewel de aversie tegen roze bij zoonlief zeker aangeleerd is, is zijn liefde voor geel wel door hem zelf verzonnen en ook al jaren consequent. Of nou ja, als je het hem vraagt zijn alle kleuren zijn lievelingskleur, hij houdt gewoon van kleur, behalve van roze dus…

Meivakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de meivakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met meivakantie activiteiten. Leuke dingen voor binnen en buiten en voor uit en thuis.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids