SAIL 2015 met kids: waar kun je het beste heen met de kinderen

Van 19 tot en met 22 augustus is SAIL in Amsterdam. Waar kun je het beste heen met kids? Waar vind je de leukste horeca om met kids heen te gaan? De drukte is super gezellig, maar met echt kleine kinderen die weg kunnen lopen niet ideaal, ik laat je zien waar ik denk dat het meevalt met de drukte, al is het lastig inschatten, want SAIL is eens in de vijf jaar en de populariteit van Amsterdamse wijken verandert snel. In ieder geval geldt: ga echt vroeg de deur uit, dan is het relatief rustig.

SAIL 2015 met kids

De Oranje Oceaan is het hart van Sail. De zuidelijke IJ-oevers zullen super druk zijn, met name het gebied tussen Centraal Station en Java-eiland. Dit gebied is wel heel leuk, daar liggen alle grote boten, de tall ships. Wil je hier de drukte ontlopen, dan zou je KNSM-eiland kunnen proberen, er is een tijdelijke verbinding tussen de Ertskade en de Levantkade.

Iedere avond is er vuurwerk, dat in grote delen van Amsterdam te zien is, maar het mooiste zie je het natuurlijk op en rond het IJ in dit gebied. Dit begint als het donker is, niet vroeg dus, maar wel heel spectaculair voor kids.

Leuke horeca met kids op het KNSM-eiland is Kanis en Meiland (Levantkade 127), het heeft de nautische sfeer die bij het eiland hoort en kijkt uit op heel veel oude woonboten. In de aankomst- en vertrekhal van de voormalige K.N.S.M zit de Kompaszaal (KNSM-Laan 311), met een prachtig uitzicht over het IJ. De Cantine (Rietlandpark 373) zit op het “vasteland” en heeft een ruime speelhoek, verschoonkussen en kinderstoelen.

Op de noordelijke IJ-oevers van de Oranje Oceaan is het ter hoogte van KNSM- en Java-eiland waarschijnlijk veel minder druk. Je moet hier even goed zoeken, maar dan vind je er zeker een mooi plekje aan het water. Bij restaurant Stork (Gedempt Hamerkanaal 201) kun je vis eten met uitzicht op de boten en er is een kindermenu, vergeet niet te reserveren. Ook leuk is het om de pont te nemen vanaf het Azartplein tussen KNSM- en Java-eiland naar Noord en daar verder te fietsen langs het water of juist door het oude dorpje Schellingwoude.

SAIL 2015 met kids - officiele plattegrond Sail

De Witte Oceaan ligt aan de Noordzijde van het IJ. Je komt er door achter het Centraal Station de pont te nemen naar de Buiksloterweg, dat is op zichzelf al een belevenis voor kinderen. De pont vaart minder vaak tijdens SAIL-IN, daar varen immers ook de tall ships, dus neem wel ruim de tijd om er te komen. Je kunt ook met de auto naar Noord te komen en daar parkeren, al zal dat erg druk zijn tijdens de SAIL-IN. In 2010 kon je aan de IJpromenade in het Overhoekspark heerlijk rustig zitten en alle tall ships zien binnenvaren. Noord wordt steeds populairder, dus of dat nu weer zo lekker rustig zal zijn is de vraag. De Tolhuistuin is erg leuk met kinderen, het voormalige bedrijfsrestaurant van Shell, met een park, is tegenwoordig een culturele vrijplaats. En leuk voor kids: met een heuse Schommeltuin. Vlakbij zit ook het Filmmuseum EYE.
image

De Groene Oceaan is rond het NDSM-terrein. Je kunt er vanaf Centraal Station met een pontje heen, maar ook met de auto. Dit gebied is enorm in opkomst, dus wordt steeds populairder. Je kunt hier het schip van Team Brunel uit de Volvo Ocean Race zien en het gebied staat in het teken van innovatieve scheepsbouw, midden in een gebied met historische werven. Twee scheepsbouwers openen hun deur voor een rondleiding en stichting ‘NDSM Herleeft’ vertelt het technische en sociaal-maatschappelijke verhaal achter de NDSM-werf. Noordjes Kinderkunst heeft hier een programma voor kinderen en jongeren opgezet om hen kennis te laten maken met Noord als een bijzonder architectonisch stuk Amsterdam. The Ocean Cleanup vertelt over het plastic afval in de oceanen.

Op het NDSM-terrein vind je de IJ-kantine (Mt. Ondinaweg 15) is een gigantisch restaurant aan het water in Amsterdam Noord, met een grote kinderspeelhoek. Bij Strand Noord vind je ook horecagelegenheid De Pllek (TT Neveritaweg 59), een stadsstrand. Ook heel leuk: de varende Pannenkoekenboot, die vertrekt vanaf de NDSM werf.

Zijn je kids wat groter? Dan is de tijdelijke spot van restaurant Bij Storm op de NDSM-werf een aanrader, samen met Wind ‘n Wheels Amsterdam hebben ze een biercarrousel met lekkere drankjes en kids kunnen er een rondje landzeilen.
image

De Rode Oceaan ligt midden in het centrum van Amsterdam. Hier zijn culturele activiteiten, bijvoorbeeld georganiseerde wandelingen. Ook organiseert de Openbare Bibliotheek Amsterdam allerlei dingen. Op donderdag 20 augustus is er de Pieremachocheltocht, een tocht van alternatieve schepen, individueel of in groepsverband gebouwd, met alle mogelijke verschijningsvormen waarbij de gelijkenis met een ‘normaal’ schip minimaal dient te zijn, lekker gek dus.

Wil je hier lekker eten? Rondom de Openbare Bibliotheek Amsterdam zit een aantal leuke plekken voor kids. Vapiano (Oosterdokskade 145 bij CS en Amstelstraat 2) is een self-service concept met Italiaans eten. In de La Place boven de Bibliotheek (Oosterdokskade 143) heb je een fantastisch uitzicht over de stad, bovendien kun je boeken eerst beneden op de kinderafdeling uitzoeken en boven lezen, zonder ze noodzakelijk te hoeven lenen. Science Center Nemo (Oosterdok 2), een museum waar kinderen van alles zelf kunnen ontdekken en in de zomer is er een gigantisch terras op het dak met waterspeeltuin.
image

Buiten het SAIL gebied vind je naast de Oranjesluizen restaurant Bij Storm, compleet met trampoline en bij mooi weer zwembadjes. Je ziet er niet de tall ships, maar om de hoek ziet wel heel veel plezierbootjes het SAIL gebied invaren via de Oranjesluizen.

Praktische zaken

SAIL heeft een kaart met aangewezen parkeerplaatsen aan de randen van de stad, vanaf daar rijdt een pendelbus. Misschien is het nog makkelijker om met de trein te komen, dat maakt het voor de kinderen nog leuker. Wil je meer weten over het openbaar vervoer, ook de pont? Kijk dan even op de site van het GVB.

 

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids