San Francisco met kids: kindvriendelijke tips van een local

Viola woonde jaren in San Francisco met kids en is gek op de stad. Deze stad in Californië is een fijne bestemming voor gezinnen met kinderen. Er is zoveel leuks te doen, daar móest ze wel over schrijven. Je krijgt hierbij de local point of view, aangezien zij en haar Amerikaanse man er ruim drie jaar hebben gewoond met hun zoon. Dat was tussen zijn eerste en vierde jaar. Ook nu de kids ouder zijn gaan ze natuurlijk af en toe terug.

San Francisco met kids: kindvriendelijke tips van een local

Viola woonde in San Francisco met man en kids, Miriam maakte vorig jaar met haar gezin een reis langs de westkust van Amerika. Het verhaal van Viola als bewoner hebben we daarom aangevuld met Miriams ervaringen als bezoeker, met nog meer leuke tips.

San Francisco met kids: kindvriendelijke tips van een local

De beste tijd om te gaan 

Niet het meest praktische antwoord voor wie schoolgaande kinderen heeft, maar het voorjaar en het najaar zijn de beste tijden om te gaan. Het weer is dan doorgaans het beste. Voor zo’n lange reis kom je toch vaak in de zomervakantie uit en dat is nou juist de slechtste tijd om te gaan. In juli en augustus hangt er namelijk ontzettend veel mist in deze prachtige stad aan de Bay. Dan loop je dus de kans om bijvoorbeeld de Golden Gate Bridge helemaal niet te kunnen zien, omdat hij gehuld is in een dikke deken van mist.

Als je wel in de zomermaanden gaat, doe dan veel laagjes aan. De stad kent veel microklimaten, dus het is op dezelfde dag in het ene deel van de stad 20 graden, terwijl het in een ander deel van de stad 11 graden is. Als je laagjes draagt, ben je op alles voorbereid! Sowieso koelt het ‘s avonds altijd enorm af, ook als het overdag een heerlijk zonnige dag was. Dus die laagjes komen ook goed van pas nadat de zon ondergaat – en dat is meestal tussen acht uur en half negen al.

De beste plekken om te verblijven

Zoek je een leuke plek om te logeren, probeer dan een AirBnB te vinden of een huizenruil te regelen. Er wonen veel Nederlandse gezinnen in San Francisco met kids, die vaak in de zomer voor een paar weken naar Nederland willen. Een ideale ruil dus. Op Facebook is er de SFDutch groep, waar je een oproep kunt plaatsen voor een huizenruil. Het is in de hele stad ontzettend makkelijk om van A naar B te komen met het openbaar vervoer. Je pakt overal bussen en de “Muni”, het SF woord voor tram.

De leukste buurten zijn niet de meest bekende buurten. De leukste buurten vind ik:
☆Noe Valley: is de wijk waar tweeverdieners met kinderen wonen, ook wel stroller city genoemd, daar heb ik zelf gewoond
☆Castro: dé homo-wijk van de stad
☆Mission: van oudsher een echte Latino buurt, waar steeds meer “young professionals” wonen die in Silicon Valley werken
☆Pacific Heights: van oudsher de duurste wijk van de stad
☆Marina: de hippe wijk aan het water

Downtown

Als local zou ik meteen zeggen, vermijd de Fishermans Wharf area. Dit is het meest toeristische deel van de stad en maakt het (voor mij althans) daarmee het minst interessant. Hier zijn uiteraard wel heel veel hotels te vinden en het is er doorgaans wel veilig, juist omdat er zoveel toeristen rondlopen. Dat is natuurlijk een pre in een stad die je niet kent.  De hotels zijn gemiddeld $150 tot $200 per kamer per nacht, maar dat verschilt per periode nogal.

Er zijn “goedkopere” opties zijn in de Civic Center area en Tenderloin, maar dit zou ik vermijden. Dit is echt een slecht deel van de stad, waar je letterlijk struikelt over de daklozen en/of drugsverslaafden. Downtown San Francisco, het Financial District, is wel goed te doen met kids. Je zit dan in het financiële centrum en tussen de dure winkels, er wonen weinig locals. Vanuit Downtown kun je makkelijk met het OV in andere delen van de stad komen, met de bus, muni of cable car.

Tof kindvriendelijk hotel 

Miriam verbleef wel in de buurt van Fishermans Wharf. Tegenover de pier zit een erg duur, maar supertof kindvriendelijk hotel voor kinderen: hotel Zephyr. Je kunt met kleine kinderen vanuit het hotel zo de pier oplopen of een fiets huren. Het hotel heeft een geweldige binnentuin, waar de tofste spelletjes te spelen zijn. Het meest hilarische spel is een pingpongtafel in een grote buis, waardoor de balletjes alle kanten opspringen. Probeer de bal dan maar eens terug te spelen! Helaas zit er geen ontbijt bij het hotel. Maar als de IHOP (International House of Pancakes) naast het hotel zit, is dat geen straf voor de kinderen. De prijs wisselt natuurlijk enorm per seizoen, soms kun je bij Booking of TUI een leuke aanbieding vinden.

San Francisco met kids: kindvriendelijke tips van een local, kindvriendelijk hotel Zephyr

De parken van San Francisco met kids

Er is zo ontzettend veel leuks te doen in deze stad met prachtige parken en dito speeltuinen (letterlijk bijna op elke straathoek), kindermusea en natuurlijk de highlights, zoals de Golden Gate Bridge en Alcatraz. Laat ik beginnen met de parken.

San Francisco met kids: kindvriendelijke tips van een local, Mission Dolores Park

Mission Dolores Park

Mijn absolute favoriete park is Mission Dolores Park. Het ligt op de rand van de wijken Castro, Noe Valley en Mission. Het is een groot uitgestrekt park op een heuvel, hoe kan het ook anders in deze stad met 47 heuvels! In dit park krijg je echt de local flavour van de stad mee.

Het is een plek waar iedereen zichzelf kan zijn en uitdrukken (express yourself!). Je moet er dan ook niet van opkijken als iemand staat de jongleren, te dansen of te zingen, met of zonder kleren aan 😉 Erg leuke vibe. Het heeft palmbomen, goede toiletvoorzieningen en een fantastische grote speeltuin, de Helen Diller Playground. Hier kun je makkelijk uren doorbrengen, met een kleedje en een picknick mand. Je kunt in het park zelf ijsjes en drinken kopen bij ijscomannetjes, die overal rondlopen en meestal staat er wel ergens een foodtruck.

Als je in de buurt van het park nog even wat wil halen ga dan naar de Bi-Rite market, een kleine supermarkt waar je heerlijk en eerlijk (alles biologisch!) eten, snacks en drinken kunt kopen. In diezelfde straat bevindt zich de beste ice-cream shop van de stad, de Bi-Rite Creamery, waar je meestal wel even in de rij moet staan. Maar het ijs is het wachten meer dan waard.

San Francisco met kids: kindvriendelijke tips van een local, Bi-Rite Creamery

Golden Gate Park

Het Central Park van San Fransciso is het Golden Gate Park. Een heel groot, uitgestrekt park met veel verschillende dingen die je er kunt doen. Het park strekt zich uit van middenin de stad tot aan Ocean Beach. In het park kun je verschillende dingen doen.

In het Golden Gate Park zit Koret Playground, dit is denk ik wel de grootste speeltuin van de stad. Leuk voor verschillende leeftijdscategorieën met speeltoestellen voor de kleintjes en de groten. Er is een lange betonnen glijbaan waar je met stukken karton vanaf kunt roetsjen (bij mijn zoon erg populair) en er is ook een draaimolen waar je volgens mij voor $2 een rondje in kunt gaan. Bij de draaimolen is ook een klein tentje waar je heerlijke hotdogs, ijsjes en drinken kunt kopen.

California Academy of Sciences

Een van mijn all-time favoriete doe-musea met kinderen is hier vlakbij: California Academy of Sciences. Dit museum mag je echt niet overslaan. Je kunt hier makkelijk een dag doorbrengen. Voor de allerkleinsten is er ook nog een heel leuke speelruimte in dit museum. En er is een uitgebreid restaurant met voor elk wat wils. Overal staan enorm aardige mensen klaar om vragen te beantwoorden en meer informatie te geven. Er is hier bijna te veel om op te noemen:

☆Er zijn ontzettend veel interactieve exposities over dieren, de natuur, de mens in de natuur en meer.

☆Er is een tropische regenwoud-tuin, waar vlinders vliegen en allerlei exotische reptielen zijn te bewonderen.

☆Er is een aardbevingssimulatiehuis waar je kunt meemaken hoe hard de huizen schudden tijdens de grote aardbevingen in San Francisco (het is echt veilig hoor!) en je leert hoe zo’n aardbeving tot stand komt.

☆De benedenverdieping heeft meerdere enorme aquaria, waar je zo’n beetje alle vissen van de wereld kunt bekijken, inclusief een moerasgedeelte waar de albino alligator “Claude” woont. Er is ook een petting pool waar de kids zee-egels en zeesterren kunnen aanraken. Dit vind ik een veel mooier aquarium dan het “Aquarium in the Bay” bij Fishermans’ Wharf.

nog meer leuke dingen voor kids

De Young Museum is een prachtig museum met vooral moderne kunst. Ze hebben vaak een extra expositie, bijvoorbeeld over de kunst in mode. Een aanrader, zelfs met wat kleinere kinderen. Hier zit ook een heel goed restaurant bij.

Japanese Tea Garden is een heel mooie Japanse tuin waar je heerlijk kunt wandelen en de prachtigste planten en bloemen kunt bewonderen.

Bij Stow Lake Boat House kun je roeiboten huren om over het meer te roeien. Ook is er een klein café met picknick-tafels, waar je wat lekkers kunt kopen, om even te zitten en van een lunch kunt genieten.

Bij Park/Beach Chalet ligt aan de ene kant het park, aan de andere kant het strand Ocean Beach. Het is een heerlijke plek om lekker te ontspannen met je gezin. Dit restaurant heeft een grote tuin waar je in het zonnetje met elkaar de middag door kunt brengen. Er zijn picknicktafels, maar je mag ook gewoon met je eigen kleedje op de grond gaan zitten. In het weekend is er vaak live muziek en kun je er ook een brunch boeken. De Beach Chalet is ook een micro-brouwerij, dus voor de papa’s en mama’s die van biertjes proeven houden is het ook zeker een aanrader.

San Francisco met kids: kindvriendelijke tips van een local, Painted Ladies Alamo Square Park

Alamo Square Park

Dit is het park dat uitkijkt op de beroemde Painted Ladies (waar de Tanner family woonde van “Full House” ;-). Dit park heeft ook een leuke speeltuin, voor jong en oud, met mooi uitzicht over de stad.

San Francisco met kids: kindvriendelijke tips van een local, Alamo Square Park

The Presidio

The Presidio is een heel uitgestrekt national park aan de noordkant van San Francisco. Vanuit dit park kun je ook de Golden Gate Bridge op. Dit park is waar de stad begonnen is, met de Spaanse kolonisten. Later werd The Presidio een belangrijke post voor het Amerikaanse leger. Dat is nog goed te zien aan de gebouwen die er staan.

Je kunt er prachtige wandelingen maken, bijvoorbeeld een wandeling van de Warming Hut Bookstore & Cafe naar de Golden Gate Bridge. Hier kun je ook prima parkeren als je met de auto bent. Het is een prachtige wandeling van ongeveer 30 tot 40 minuten, door de natuur en eindigend op de Golden Gate Bridge. Dan kun je zelf nog beslissen hoever je die wil oversteken.

Crissy Field is een uitgestrekt natuurgebied met strand. Dit is ook heerlijk om te wandelen of lekker op het strand te spelen als het niet te koud is. Hier kun je prachtige foto’s maken met de Golden Gate Bridge op de achtergrond.

In the Presidio vind je ook Fort Point, een fantastisch oud-militair fort, net onder de Golden Gate Bridge. Het is echt een leuk fort in om rond te dwalen. Er zijn kleine exposities over het gebruik van het fort en er is een geweldig uitzicht vanaf de onderkant van de Golden Gate Bridge.

San Francisco met kids: kindvriendelijke tips van een local, strand Crissy Field

Toeristische highlights van San Francisco

Golden Gate Bridge

De Golden Gate Bridge moet je natuurlijk gezien hebben. In de zomermaanden kun je dus de pech hebben dat hij in de mist gehuld is. Check altijd van tevoren even de weersverwachting van die dag, of kijk even op de webcam hoe het eruit ziet.

Je kunt een boot tour doen in de Bay, die onder de Golden Gate Bridge door vaart. Dit hebben wij zelf nooit gedaan, maar je hebt er verschillende sites voor, bijvoorbeeld Free Tours By Foot. Mocht je deze trip maken, dan kan ik restaurant The Trident in Sausolito aanraden voor de lunch. Het is lekker eten, met uiteraard de local highlights op de kaart (zoals de Sourdough bowl met Clam chowder, een hele dikke soep waar je de hele middag op kunt teren) en een heerlijk terras aan het water.

fietsen over de Golden Gate Bridge

Je kunt een wandeling maken over de brug (begin dan bij de Warming Hut, zie hierboven) of je kunt een fietstocht maken over de brug. Huur dan fietsen bij Blazing Saddles. Je krijgt daar een kaart mee en dan fiets je zelf door Crissy Field en The Presidio over de Golden Gate Bridge naar Sausalito. Vanuit Sausalito kun je met de Ferry terug naar de stad, waar je uitkomt bij de Ferry Building. Vanuit daar is het een makkelijk tocht terug naar Blazing Saddles te maken.

Blazing Saddles heeft meerdere locaties, met name in Fischermans’ Wharf. Deze vind je allemaal terug op hun website. Je huurt er ook heel simpel fietsstoeltjes of een tandem met klein zadel voorop bij, Miriam deed dat Zo zie je ook met kleine kinderen veel van de stad. Maar vergeet niet dat sommige heuvels in de stad heel steil zijn.

Miriam huurde ook fietsen. Zij is onderaan Telegraph Hill naar boven gelopen naar de uitzichttoren (je kunt ook de bus nemen). In de uitzichttoren op Telegraph Hill, genoaamd Coit Tower, zijn schitterende muurschilderingen te zien. Vanaf de top heb je het meest geweldige uitzicht over de stad.

San Francisco met kids: kindvriendelijke tips van een local, Walking Tour Golden Gate Bridge

Chinatown

De oudste Chinatown van de Verenigde Staten is die van San Francisco. Het is erg leuk om doorheen te wandelen. Begin bijvoorbeeld downtown bij Dragon’s Gate en slenter lekker door de smalle straatjes. Je kunt overal heerlijk eten en er zijn veel tempels te bezichtigen. Ik heb hier zelf ooit een wandeltocht gedaan met een lokale gids van SF Cityguides. Dat is een vrijwilligersorganisatie van bewoners die zoveel van hun stad houden, dat ze het graag willen delen. De tours zijn gratis en echt heel leuk! Uiteraard zijn ze wel Engelstalig.

San Francisco met kids: kindvriendelijke tips van een local, Union Squar from Macy's

Downtown / Financial disctrict

Je vindt vooral heel veel winkels downtown, zoals natuurlijk Macy’s, Saks en alle flagship stores van grote modemerken. Op het dak van Macy’s aan Union Square zit de Cheesecake Factory. Dat is op zich niet heel bijzonder (gewoon een restaurant met wel heel lekkere cheesecake), maar ze hebben een dakterras met een fantastisch uitzicht over downtown San Francisco. Dit is meestal heel druk, dus je moet wel rekening houden met een wachttijd. En als je taart bestelt? Weet dat deze stukken zo groot zijn dat je de hele dag niet meer hoeft te eten. Voor een gezin met twee kinderen kun je het best twee stukken taart bestellen.

San Francisco met kids: kindvriendelijke tips van een local, SF MOMA

Verder is het museum SF MOMA absoluut de moeite waard, maar niet heel specifiek voor kinderen. Hoewel de exposities af en toe zo intrigerend zijn, dat mijn twee jongens hun ogen wel uitkeken! Vlakbij zit het park Yerba Buena Gardens, waar je ook weer een heel leuke speeltuin vindt.

San Francisco met kids: kindvriendelijke tips van een local, USS Pampanito (SS-383)

Fishermans’ Wharf

Deze area is het meest toeristische stuk van de stad. Hier vind je de bekende Madame Tussauds, RIpley’s Believe it or not, Aquarium at the Bay en dat soort dingen. Je vindt hier ook Pier 39, een lange boardwalk / pier, met tal van souvenirwinkels en restaurants. Op het einde is een grote draaimolen en er treden vaak straatartiesten op. Het is wel leuk om even overheen te lopen, maar ontzettend druk. Net naast Pier 39 vind je de beroemde Sea Lions, die met z’n allen op een hoopje van de zon proberen te genieten. Ze zijn bijzonder om te zien en ontzettend “smelly” 😉

Een stukje verderop is Ghiradelli Square, waar je de originele Ghiradelli Ice Cream & Chocolate Shop vindt. Daarnaast zit hier Boudini’s Bakery, de geboorteplek van het overheerlijke sourdough brood, dat je in heel San Francisco tegenkomt.

Op Pier 45 vindt je het Musée Méchanique: een grote loods met allerlei oude speelhal-spelletjes. Je mag er gratis naar binnen, maar als je ook wilt spelen, heb je kwartjes nodig. Net buiten dit museum ligt ook nog de onderzeeboot USS Pampanito (SS-383) geparkeerd, die je ook van binnen en buiten mag bezoeken.

San Francisco met kids: kindvriendelijke tips van een local, Crooked Street

De slingerende straat Crooked street, die eigenlijk Lombard Street heet, is een van de bekende plekken van San Francisco, maar persoonlijk vind ik het geen plek om voor om te rijden. Miriam kwam er langs met de tram, die stopt bovenaan Lombard Street, zij vond het uitzicht mooi hier.

San Francisco met kids: kindvriendelijke tips van een local, vanaf heuvel naar Alcatraz kijkend en naar Telegraph Hill

Op Hyde Street kun je de beroemde Cable Car pakken, die je uiteindelijk terugbrengt naar Powel Street downtown.

San Francisco met kids: kindvriendelijke tips van een local, CableCar

Twin Peaks

Twin Peaks is een hoge heuvel net buiten het centrum van San Francisco met spectaculair uitzicht over de stad. Het is leuk om even naartoe te gaan en van het mooie uitzicht te genieten.

San Francisco met kids: kindvriendelijke tips van een local, Alcatraz

Alcatraz

Dit vroegere gevangenis-eiland kent een rijke historie. Het is absoluut leuk om te doen. Je kunt over het hele eiland wandelen en natuurlijk door de gevangenis zelf. Het is ingericht als een museum en je krijgt echt een indruk van hoe het leven er hier aan toe ging. Voordat je naar boven gaat naar de gevangenis zelf, kun je een informatieve film erover bekijken. Het is een aanrader om alvast wat informatie tot je te nemen en dan pas de gevangenis zelf te bezoeken. Wil je Alcatraz bezoeken? Boek dan ruim van tevoren. Het is vaak voor zeker een week van tevoren volgeboekt. Dit moet je dus wel even goed plannen. Je gaat er uiteraard met een boot naar toe.

San Francisco met kids: kindvriendelijke tips van een local, Alcatraz

Nóg meer leuke dingen in San Francisco

Bay Area Discovery Museum

Net aan de andere kant van de Bay zit het Discovery Museum, een heerlijke plek waar met name jonge kinderen zich volledig kunnen uitleven, zowel binnen als buiten. Het museum is ingericht voor jonge kinderen, om met al hun zintuigen te ontdekken. Je kunt er spelen met een waterbeekje, met rubberen vissen erin, favoriet bij mijn kleintje!. Er zijn een soort zachte trampolines en “ontdek”-ruimtes met allerlei klim en kruipruimtes. Je kunt muziek maken. Je kunt bouwen met grote zachte stenen, klimmen, rennen, graven, met treinbanen spelen, op een vissersboot rubberen vissen en kreeften vangen, en nog veel meer. Het is een heel gaaf doe-museum, waar kinderen van alles kunnen ontdekken.

Er zit een klein café bij, met biologisch eten en snacks. Je kunt ook je eigen picknick meenemen en die op een van de vele picknicktafels lekker opeten. Een extra bonus is het prachtige uitzicht op de Golden Gate Bridge (nu van de andere kant dus) en de skyline van San Francisco. Hier kun je wel het beste met de auto naartoe gaan.

San Francisco met kids: kindvriendelijke tips van een local, Bay Area Discovery Museum

Exploratorium

Dit is het Nemo Science Center van San Francisco. Het Exploratorium ligt aan de Embarcadero en je kunt bijvoorbeeld vanuit de Ferry Building makkelijk er naartoe lopen. Het is een doe-museum voor kinderen, waar de wetenschap centraal staat. Je kunt het echt vergelijken met Nemo in Amsterdam, alleen ligt dit museum aan de Bay, met prachtig uitzicht over het water. Super leuk om naartoe te gaan met wat oudere kinderen. Voor de echte kleintjes is het minder geschikt.

Angel Island

Iets minder bekend dan Alcatraz is Angel Island, ook een eiland in de Bay. Op dit eiland vind je het oude immigratie station, waar van 1910 tot 1940 duizenden immigranten vanuit vooral Mexico en Azië hun eerste stop maakten, op weg naar San Francisco. Het Immigratie Station is te bezoeken als museum. Verder is het hele eiland een prachtig natuurgebied waar je mooie wandelingen kunt maken. Het eiland heeft een prachtig 360º uitzicht over de Bay. Je kunt hier met de Ferry vanaf Pier 39 of de Ferry Building naartoe.

Muir Woods

Als je een auto hebt, is een trip naar de Muir Woods aan te raden. Het is een prachtig red woods park met enoooooorm hoge bomen. Er zijn goed aangelegde paden en verschillende routes te volgen (langer en korter). Het is een van mijn favoriete natuurplekken vlakbij de stad en erg leuk om met de kinderen in te hiken. Je kunt er met de auto naartoe, maar er gaan ook shuttles.

Stinson Beach

Nog iets verder uit de stad, een stukje de highway 1 op richting het noorden, ligt Stinson Beach. Het is een piepklein stadje met een prachtig strand. Het strand is heerlijk, de temperatuur ligt gemiddeld genomen wat hoger dan in de stad en de vibe is super relaxt. Het is absoluut een van onze favoriete bestemmingen voor de zondag. Neem een kleedje en picknickmand mee en genieten maar. Ook de rit ernaar toe is de moeite waard.

San Francisco met kids: kindvriendelijke tips van een local, Sonoma en Napa Valley Winery

Sonoma en Napa Valley

Als je de wijnlanden wil verkennen, dan kan ik je Sonoma aanraden, dit ligt vlakbij Napa. Ga bijvoorbeeld naar Sterling Vineyards. Deze winery ligt op een hoge heuvel, waar je met een kabelbaan naartoe gaat. Je hebt er een prachtig uitzicht over de streek. Deze winery heeft ook een erg leuke tour, waar je op verschillende plekken de wijn kunt proeven. Het hele proces van wijnmaken wordt hier uitgelegd.

Andere persoonlijke favorieten zijn St. Francis (lekkerste Zinfandel die ik ooit proefde!) en Chateau Montelena in Calistoga. Chateau Montelena heeft Californië op de kaart gezet als wijnland, toen hun Chardonnay in 1976 tijdens een “blind tasting” in Parijs de eerste prijs won. De Fransen waren ervan overtuigd dat de winnende wijn een Franse zou zijn en keken lelijk op hun neus toen het de Californische bleek te zijn. Dit verhaal is overigens prachtig vastgelegd in de film “Bottle Shock”, die deels ook hier werd opgenomen.

Veel plezier in San Francisco!

Als jullie met kids naar San Francisco gaan met de kids: heel veel plezier! Mocht je tijdens je reis naar Amerika ook naar New York gaan, lees dan ook even het artikel van Cathelijne over New York City met kids.

San Francisco met kids: kindvriendelijke tips van een local, strand Crissy Field

Meivakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de meivakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met meivakantie activiteiten. Leuke dingen voor binnen en buiten en voor uit en thuis.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids