Voor jou getest: een eReader voor de hele familie én de leukste websites met eBooks voor kinderen

Voor jou getest een eReader voor de hele familie én de leukste eBooks voor kinderenWie zegt dat kinderen lezen niet leuk vinden? Als ze maar leuke boeken hebben om te lezen! Kids spelen graag met apparaten, dus wat dacht je van een eReader? Ik testte de Kobo Glo HD eReader voor je én deel de beste sites voor eBooks voor kinderen met je.

Een eReader is erg licht en weegt dus weinig in je tas. Je kunt er veel boeken opzetten, voor iedereen in gezin heb je altijd iets bij de hand. Dat is fijn op vakantie of een weekendje weg, maar bijvoorbeeld ook in een restaurant of als jullie ergens zitten te wachten, zodat jij even de kids kan voorlezen, of ze zelf kan laten lezen als ze wat ouder zijn.

Je kunt natuurlijk ook lezen op je tablet, maar een eReader is rustiger voor je ogen en je kunt er veel meer boeken op kwijt. Bovendien eisen veel kinderen om de beurt de iPad op, waardoor je als ouder nou niet even lekker rustig een boek kunt (voor)lezen. Bij een kwalitatief goede eReader gaat de batterij daarnaast lang mee, hij is heel licht en raakt niet oververhit van warme kinderhandjes.

Voor jou getest: de Kobo Glo HD eReader

Erg leuk: we mochten de Kobo Glo HD eReader uitproberen, een mooie kans om eens te kijken of het wat voor ons is. Het instellen van deze eReader is super simpel en kan in het Nederlands. Er zit 4 GB opslagruimte op, Kobo legt uit dat dit goed is voor duizenden boeken, dat is dus wel even verzamelen voordat je zo veel boeken hebt. Als je de eReader via het bijgeleverde usb kabeltje met je computer verbindt, dan kun je boeken en pdf bestanden naar het apparaat slepen via de Verkenner.

Voor jou getest een eReader voor de hele familie én de leukste eBooks voor kinderen

Voor de Kobo eReader maak je een account aan of gebruik je je bestaande Google account, het apparaat heeft wifi. Met dit account kun je allerlei boeken kopen en gratis downloaden. Je kunt vanzelfsprekend ook eBooks en pdf bestanden die je al hebt op je eReader zetten. Dat je ook pdf bestanden kunt lezen vind ik erg handig, zo kan ik documenten van mijn werk of van de school van de kinderen even rustig lezen, ook voor oudere kinderen kan het lezen van pdf bestanden handig zijn. Daarnaast heeft Kobo een samenwerking met Bol.com, waar ik het boek op de foto kocht (dit boek How Blogs Work is voor bloggers trouwens echt een aanrader).

Wat ik erg fijn vind aan deze Kobo Glo HD eReader is de schermverlichting, die je fel of zwak kan maken als je wil, door simpel over de linkerkant van het scherm te schuiven. Door de schermverlichting kun je in het donker lezen als dat nodig is. Als je niet zo’n goede slaper ben is dat laatste overigens niet zo handig, dan kun je voor het slapen beter een zwak nachtlampje aanzetten en de schermverlichting uitzetten. De schermverlichting pas je aan door je vinger aan de linkerkant van het scherm omhoog of omlaag te bewegen.

Navigeren op de Kobo eReader is heel makkelijk, door aan de bovenkant van het scherm te klikken kom je in het hoofdmenu. Kobo Glo HD eReader heeft vanzelfsprekend een bibliotheek, waarin je al je boeken vindt. Door aan de onderkant van het scherm te klikken navigeer je door het boek zelf heen. Ook voor een kind is het erg makkelijk, je “swipet” door het boek heen en dat kunnen ze al heel jong.

De meeste eBooks zijn “epub” bestanden. In dit soort bestanden kun je bij Kobo eReaders bladwijzers maken door de rechterbovenhoek even aan te raken, handig om weten waar je gebleven bent. Als je voor jezelf een informatief boek leest dan kun je ook stukken tekst markeren of notities maken, dit doe je door een woord een paar seconden aan te raken, vervolgens klik je op “markering” of “notitie toevoegen”. Ook als je kinderen boeken lezen voor een spreekbeurt of boekbespreking, dan kan dat erg handig zijn. Verder kun je ook op trefwoord zoeken in een epub boek.

Kobo heeft smartphone en tablet apps, waarmee je je boeken ook kunt lezen. Dat is fijn om de kinderen spontaan even te kunnen voorlezen als je buiten de deur bent zonder eReader of als je partner de eReader ingepikt heeft en je toch even wil verder lezen in je boek 😉 Veel van de hierboven beschreven mogelijkheden hebben die apps natuurlijk niet.

Kobo heeft een gebruiksaanwijzing op de site staan, mijn tip is om die op je eReader te zetten, voor als je wil weten hoe iets ook weer zit. En als je dan toch bezig bent kun je natuurlijk ook gebruiksaanwijzingen van je andere veelgebruikte apparaten op je eReader zetten, voor bijna alle apparaten kun je een pdf versie online vinden. Dat scheelt weer een enorme doos vol papier.

De Kobo Glo HD en andere Kobo eReaders zijn te koop bij Bol.com, waar je ook allerlei hoesjes kunt kopen.

De beste sites voor eBooks voor kids

Waar je eBooks voor jezelf koopt weet je misschien wel, maar waar vind je nou kinderboeken voor op de eReader? eBooks zijn over het algemeen goedkoper dan de papieren variant. Bij Bol.com vind je heel veel eBooks voor kids. Als je een Kobo eReader hebt of de app op je tablet of smartphone, dan kun je eBooks kopen in de speciale Kobostore.

Inmiddels maakt ons hele gezin gebruik van de Kobo Glo HD eReader, zeker met een kinderboeken-abonnement is het een echte aanrader!

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids