Voorbereiding wintersport met kinderen: tips van een ervaren skiër

Nog een aantal maanden en dan staan Cathelijne en haar gezin weer op de piste. De eerste keer skiën met kinderen vergde veel voorbereiding, maar inmiddels hebben ze daarin een ritme. Ze deelt graag hun tips voor voorbereiding van de wintersport met kinderen!

Skimaterialen

De voorbereiding van de wintersport met kinderen begint al vroeg. In de maanden oktober en november vinden veel wintersportbeurzen plaats. Die zijn handig om tweedehands skimaterialen voor de kids te kopen. Vaak worden ski’s en schoenen één seizoen gedragen en kunnen ze nog gemakkelijk een ronde mee. Voor het huren van ski’s en schoenen in een skigebied ben je al snel per kind 100-150 euro kwijt. Dan is het dus een stuk voordeliger zelf je materialen te kopen om het vervolgens weer te verkopen. Een nadeel, je moet wel de ruimte hebben om de spullen in de auto mee te nemen of een skibox op het dak willen plaatsen.

Bij de voorbereiding hoort natuurlijk ook de aanschaf van skikleding. Na wat goedkopere kleding (zoals Hema) geprobeerd te hebben, zijn we afgelopen jaar toch gezwicht voor de bekendere wintersportmerken, zoals Brunotti (te koop bij Bol.com) en Protest (te koop bij Kleertjes.com). Dat is ons in ieder geval beter bevallen. De kleding blijft warmer en is beter geschikt voor de sneeuw en waterdicht. Ook is de pasvorm beter, waardoor ze er gemakkelijker in kunnen bewegen. Wel zo prettig als ze nog geregeld in de sneeuw liggen.

Voorbereiding wintersport met kinderen: tips van een ervaren skiër

Skilessen in Nederland 

Ook is het najaar de tijd om te starten met skilessen op een borstelbaan of indoorskibaan. De noodzaak is er niet en de meningen zijn verdeeld. Maar hoe fijn is het als ze al gewend zijn aan ski’s onder hun voeten voordat ze in de echte sneeuw staan? Het eerste seizoen zijn onze kinderen beiden (toen 4,5 en 6 jaar oud) in september gestart op een borstelbaan in de omgeving en hebben ze tot de voorjaarsvakantie iedere week een uur les gehad. Op de eerste dag van de wintersport waren ze al een stuk zelfstandiger dan de kinderen die voor de allereerste keer op de ski’s stonden en de oudste kon al direct mee naar boven om te starten op de blauwe piste.

Voorbereidingen wintersport met kids: tips van een ervaren skiër

Overigens is mijn ervaring dat het goed is om niet te jong te beginnen. De jongste was net vijf jaar toen wij de eerste keer op wintersport gingen. Dan zwabberen de benen nog zo, dat het niet eenvoudig is om de techniek van het skiën onder de knie te krijgen. Inmiddels gaan we in februari voor de derde keer en is de wekelijkse skiles verschoven naar de laatste 6 weken voor vertrek. Niet alleen omdat de toegevoegde waarde kleiner is nu ze eenmaal kunnen skiën, maar ook omdat het lastig te combineren is met andere sportactiviteiten in het weekend.

Skilessen in het skigebied

Voor skilessen tijdens de wintersport zijn de tijden per skigebied verschillend. In de meeste gebieden worden zowel de ochtenden als de middagen lessen aangeboden. Ook de lunch is in ieder gebied anders geregeld. Vaak is het mogelijk de kinderen voor een bedrag van rond de tien euro per persoon mee te laten lunchen met hun skiklas. Die van ons vonden het heel gezellig om met hun skiklas pasta of frites te eten, maar op sommige dagen haalden we hen op om met elkaar ergens wat te eten op de piste. De skilessen reserveren we ieder jaar online vanuit Nederland en kiezen dan altijd voor een skischool met Nederlandssprekende skileraren. Zeker als kinderen nog jong zijn, is dat wel prettig en vertrouwd.

Boeken van de accommodatie

Net als voorgaande jaren hebben we de accommodatie voor februari al geboekt en verblijven we in een hotel op de piste. De voorjaarsvakantie is een populaire periode. Het is dan ook aan te raden op tijd op zoek te gaan naar een geschikte accommodatie.

Wij vinden de voordelen van een hotel opwegen tegen de extra kosten. Het is zo praktisch om na een dag op de piste zo aan te kunnen schuiven bij een heerlijke maaltijd. Ook een zwembad is fijn als je met kinderen op wintersport gaat. Einde middag, en bij slecht weer soms zelfs eerder, een duik nemen en ontspannen in een zwembad voelt wel heel luxe.

Wij ontdekten dat verschillende aanbieders (onder andere TUI) kinderkortingen hebben. Daardoor komt de totale prijs gunstiger uit dan je op het eerste gezicht berekent op basis van de prijs per persoon. Bij sommige andere is de prijs per accomodatie (zoals bij Landal).

De beste skigebieden

De afgelopen jaren verbleven we iedere keer in middelgrote skigebieden (70-150 kilometer piste), met relatief veel blauwe pistes. Wij vonden hierin de ideale mix van gemakkelijke afdalingen voor de kinderen, voldoende kilometers om zelf tochten te maken en toch de kinderen af en toe tegen te komen met hun skiklas. Ik heb goede ervaringen met de skigebieden Fieberbrunn en Wagrain. Ook Filzmoos schijnt ideaal te zijn met kids

Voorbereiding wintersport met kinderen: tips van een ervaren skiër

Een kleine disclaimer. Bovenstaande ervaringen zijn natuurlijk zeer persoonlijk. Haal er uit wat op jouw eigen situatie van toepassing is. Geniet vooral van de voorbereiding van de wintersport met jullie kinderen. Want een week in de sneeuw met de kinderen is een geweldige ervaring! Hoe het ons beviel in het Oostenrijkse Rohrmoos kun je ook lezen op Leuk met kids.

Voorbereidingen wintersport met kids: tips van een ervaren skiër

Meivakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de meivakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met meivakantie activiteiten. Leuke dingen voor binnen en buiten en voor uit en thuis.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids