Wat helpt tegen histamine intolerantie, is er een oplossing?

Wat kun je doen tegen histamine intolerantie? Is er iets wat echt helpt tegen histamine intolerantie? Ik deel mijn ervaringen op het gebied van voeding, supplementen, levensstijl en sport.

Wat mensen met een histamine intolerantie kan helpen, wisselt echt per persoon. Er is niet één oplossing. Ik denk dat het voor iedereen een ontdekkingstocht blijft. Vooral omdat allerlei oorzaken van histamine klachten zo door elkaar heen kunnen lopen. Dat maakt het moeilijk om te bepalen wat echt werkt.

Helaas is er in Nederland ook relatief weinig bekend. Histamine intolerantie is overwegend een vrouwenkwaal en veel van de symptomen ook. Er zijn helaas veel onopgeloste kwalen die vooral bij vrouwen voorkomen. Maar ook al heb je de ervaring dat artsen je niet verder helpen: check of je voor je iets gaat proberen eerst met je huisarts moet overleggen.

In dit artikel deel ik mijn ervaringen, wie weet helpt het jou ook. En bovendien helpt het mezelf om overzicht te houden wat me door de jaren heen heeft geholpen!

Een histaminearm dieet

Dat een histaminearm dieet werkt hoef ik je niet te vertellen. Anders was je niet bij dit artikel terecht gekomen. Ik heb ook een lijst recepten voor een histaminearm dieet.

Een histamine arm dieet is heel persoonlijk. Wat voor de een goed werkt, hoeft voor de ander niet te werken. Je moet daarom dan ook helaas altijd zelf blijven proberen wat werkt. Super belangrijk: probeer ondanks de beperkingen toch zo veel mogelijk verschillende voedingsmiddelen binnen te krijgen.

Mijn tip: maak met je favoriete recepten je eigen weekmenu. Met een aantal weekmenu’s, eventueel wisselend per seizoen, maak je een histaminearm dieet een stuk makkelijker.

Supplementen die mij helpen tegen histamine intolerantie

Ik laat hier een aantal supplementen zien die mij helpen. Wie weet helpt het jou ook. Overleg met je arts voor je iets slikt. Supplementen zijn een aanvulling op gezonde voeding die je histamine intolerantie beperkt.

De ontzurende tabletten van Alka Tabs original hebben mij meer energie gegeven. Het is een combinatie van kaliumbicarbonaat, natriumbicarbonaat en zinkcitraat. Aan ontzuren worden ontstekingsremmende effecten toegedicht. Te koop bij Bol.com.

De paddenstoel reishi staat bekend als antioxidant, als ontstekingsremmer en is stressverlagend. Sinds ik reishi slik, kan ik beter tegen voedsel met histamine. Dat betekent niet dat ik alles zo maar kan eten, maar dingen waar ik eerst lichte klachten van kreeg, kan ik nu wel met mate eten. Reishi vind je bijvoorbeeld bij Bol.com en de Online Drogist.

Chromium is een supplement dat de bijnieren ondersteunt en is stressverlagend. Het heeft mijn energieniveau verhoogd. Je kunt het kopen bij Bol.com en de Online Drogist.

Ook vitamine C wordt vaak genoemd als histamine verlagend. Op zich niet zo gek, omdat de vitamine goed is voor je weerstand. Maar zelf merk ik er geen direct effect van. Wellicht omdat ik veel Vitamine C rijke voeding eet.

Er bestaan tabletjes die de histamine reactie kunnen remmen. Ik gebruik deze tabletjes als ik uit eten ga of bij vrienden eet. Deze DAO tabletten van Intoleran zijn te koop bij Webvitaal, bij de Online Drogist en bij Bol.com.

Oefeningen doen die helpen tegen histamine intolerantie

Ik heb de afgelopen jaren gemerkt dat mijn histamine klachten gerelateerd zijn aan rugklachten. En dan niet alleen de klachten waarvan het logisch is dat ze zowel aan histamine als aan je rug gerelateerd zijn, zoals als migraine, hoofdpijn en brainfog. Maar bijvoorbeeld ook een klacht als jeuk en rode huid. Ik vind het daarom heel belangrijk om aan een gezonde rug te werken.

Toevallig kwam ik bij de epiphora methode terecht. Ik las dat het mensen met long covid kan helpen. Veel klachten van long covid komen overeen met een histamine intolerantie. Sterker nog, er wordt bij long covid patiënten ook geëxperimenteerd met histaminearme diëten. Dat is ook niet zo gek, aangezien bij beide je immuunsysteem op hol is geslagen.

De epiphora methode is bedoeld om het bovenste deel van je rug sterker en soepeler te maken en de doorbloeding naar je brein verbeteren. Daarvoor doe je relatief simpele stretches en ademhalingsoefeningen. Wil je het zelf eens proberen, zoek dan eens een therapeut bij jou in de buurt.

Sinds ik dit doe staat mijn bovenrug rechter. Ik ontwikkelde langzaam een erfelijke bochel. Het lukte me niet om mijn rug recht te houden, nu wel. Maar het heeft bij mij ook een aantal aan histamine verwante klachten flink verminderd. Ook heeft het mijn cyclus stabieler gemaakt. Fijn, aangezien histamine intolerantie natuurlijk niet los staat van hormoonschommelingen.

Sporten met histamine intolerantie

Bewegen is voor iedereen goed. Sterker nog, het is de basis van je gezondheid. De jaren nadat ik histamine intolerantie ontwikkelde nam mijn energie steeds verder af. Dat heb ik gelukkig weten om te draaien. Maar het blijft schipperen.

Heftig sporten kan je histamine niveau verhogen. Het is uitproberen hoe ver je kunt gaan. En het wisselt ook van moment tot moment.

Om in kaart te brengen hoeveel ik precies bewoog, heb ik een aantal jaren geleden een stappenteller gekocht. Allereerst viel het me mee hoeveel ik sowieso op een dag beweeg. Sindsdien wandel ik dagelijks, ik vind het heel motiverend. Ook zorg ik dat ik extra stappen zet om dagelijkse bezigheden. Als je eenmaal weet hoeveel je beweegt, kun je rustig gaan opbouwen.

Inmiddels ben ik ook weer echt aan het sporten. Ik ben super blij met de online sportschool waar ik lid van ben. Het is een sportschool speciaal voor moeders. En heb ik geen energie voor mijn reguliere fitness, dan kies ik een lichtere workout.

Ik richt me vooral op krachttraining. Omdat ik weet dat krachttraining super belangrijk is als je boven de 40 bent. Maar ook omdat je van zware cardio een histamine reactie kunt krijgen.

Stress en histamine intolerantie

Stress is histamine verhogend en kun je dus beter proberen te beperken. Komt je histamine intolerantie door stress? Of heb je stress door je histamine intolerantie? Het zal met elkaar samenhangen.

Ik zorg dat ik regelmatig ademhalingsoefeningen en yoga doe. En ik heb ik een lijst van fijne me-time activiteiten om mee te ontspannen.

Wat helpt tegen histamine intolerantie?

Helaas is er niet één ding dat volledig helpt tegen histamine intolerantie. Althans, ik heb het nog niet ontdekt. Maar er zijn wel kleine dingen die me stapje voor stapje verder helpen.