Zo maak je van je gewone televisie een smart tv, bijvoorbeeld om YouTube te kijken

Het is zonder twijfel onze beste aankoop van dit jaar: de Chromecast, een betaalbaar apparaatje waarmee je van je gewone televisie een smart tv maakt. Zodat de kids eindeloos YouTube kunnen kijken, maar wel alleen de dingen die wij voor ze opzetten 🙂

Voor €39,- koop je bij bijvoorbeeld Bol.com een Chromecast. Het apparaatje stop je in het stopcontact én plug je in de HDMI uitgang van je televisie (hele oude televisies hebben die niet). Vervolgens installeer je de Chromecast app op je smartphone of tablet, of de plugin in je Chrome browser op je laptop of desktop. Als het apparaat maximaal zes meter van je televisie af is kun je daarna beginnen met streamen.

Zo maak je van je gewone tv een smart tv met een Chromecast

De Chromecast is ontworpen door Google en het zal je dus niet verbazen dat hij geïntegreerd is in de YouTube app. Als je telefoon of tablet in de buurt van je televisie is zie je het Chromecast logo boven in de YouTube app verschijnen. Door op dat logo te klikken kun je ieder filmpje of playlist op je televisie afspelen. Andere apps die je naar je televisiescherm kunt streamen via een Chromecast zijn bijvoorbeeld die van de NPO, Spotify, Videoland en TED, naast allerlei games (zoals Angry Birds) en betaalde kanalen (zoals Netflix en HBO). Ook leuk: je kunt je foto’s streamen naar je televisie en ze zo samen bekijken. Presentaties ook trouwens, mocht je dat handig vinden.

De Chromecast werkt voor iPhone en iPad en Android smartphones en tablets. Het aantal apps dat Chromecast heeft ingebouwd is natuurlijk beperkt. Vanaf een Android smartphone of tablet kun je ook je scherm met bijbehorend geluid streamen naar je televisie, daarmee kun je dus iedere app op je televisie bekijken. Als je dat vanaf je smartphone doet wordt het beeld vaak niet zo mooi of zelfs heel lelijk, je vergroot je kleine telefoonscherm te veel, vanaf een tablet gaat het beter.

Vanaf de computer kun je de Chrome browser naar je televisie streamen en daarmee kun je in principe iedere video op iedere website via je televisie bekijken, althans ik ben nog geen sites tegengekomen waarbij dit niet werkt. Je televisie is in feite een soort grote beeldbuis voor je computer, met geluid. De voorwaarde is wel dat je computer minder dan zes meter van je televisie vandaan staat.

Zo maak je van je gewone tv een smart tv met een Chromecast

Waarom heb ik dit niet eerder ontdekt? Het is een stuk goedkopere oplossing dan je nog goede televisie vervangen voor een smart tv, oftewel een connected tv, waarmee je het internet kunt gebruiken op je televisie. En oh oh wat is het fijn om al die kinderfilmpjes op YouTube op je televisie te kunnen kijken.

Onze kids kijken heel graag YouTube, maar ik vind het wat minder plezierig als ze eindeloos kunnen doorklikken en op volwassen content terecht komen – of content voor wat oudere kinderen, die voor kleintjes nog best eng is. Het liefst zou ik een playlist maken en die voor ze aanzetten, zonder dat ze zelf kunnen doorklikken. Op de smartphone of tablet kan dat niet, maar door het via de Chromecast naar de televisie te streamen lukt dat nu dus wel. Zodat zoonlief een uurtje Thomas de Trein filmpjes kan kijken of dochterlief met haar favoriete Kinderen van Kinderen liedjes lekker dansen voor dat grote scherm. En zelf kan ik aerobics of yoga via YouTube doen op groot scherm, ook wel zo fijn!

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids