AVI systeem en leren lezen: zo werkt dat

Als je kind naar school gaat en leert lezen krijg je voor het eerst te maken met het AVI systeem. Het is een methode om aan te geven voor welke leeftijd leesboeken bedoeld zijn, bestaand uit een letter en een cijfer.

De letter kan zijn M (midden) en E (eind), het cijfer staat voor de groep. Niveau M4 zou in januari van groep 4 bereikt moeten zijn, niveau E4 in juli van groep 4. Daarnaast is er nog een start niveau aan het begin van groep 3 (AVI-S) en een eind niveau in groep 8 (AVI-P). Het kan natuurlijk dat een kind wat voor- of achterloopt, de juf of meester kan vertellen welk niveau je kind heeft.

AVI systeem en leren lezen: zo werkt dat - AVI niveaus groep 3 tot en met 8

Op veel leesboekjes voor kinderen staat deze AVI code, zodat je makkelijk weet of het geschikt is. Bij Bol.com kun je bijvoorbeeld een overzicht bekijken van alle boeken per niveau. Als je iets zoekt wat je kind leuk vindt is dat natuurlijk extra motiverend, denk aan bekende figuren als Dolfje Weerwolfje, Woezel en Pip, Aadje Piraatje, Suske en Wiske, of aan onderwerpen als ruimtevaart, zwemles, verliefdheid, feest of vakantie. Boekjes die bij ons heel populair zijn, zijn die van Borre, die vaak van dit soort aansprekende onderwerpen hebben en ook een paar woorden uitlichten. Deze boekjes hebben dan weer geen AVI aanduiding, maar een groepsaanduiding. De meeste scholen adviseren om dagelijks even te oefenen met lezen, dus dan is het wel zo fijn als je kind aansprekende boekjes heeft toch?

Heb je een oud boekje, dan kan het zo zijn dat daar nog het oude AVI systeem op staat, Uitgeverij Zwijsen maakte daar dit overzichtje van. Ook van Uitgeverij Zwijsen zijn er trouwens heel veel AVI leesboekjes.

[pin_widget url=”https://nl.pinterest.com/pin/81909286952465527/”]

Leren lezen is super leuk, maar forceer het niet. Als je kind er nog niet aan toe is dan leert het niet op de goede manier lezen. Je kind laat vanzelf interesse zien, dan kun je je kind helpen. Vind je kind het soms leuk en soms niet? Geef het de ruimte, uiteindelijk leert ieder kind op school lezen. Je kunt altijd voorlezen, dat is ook heel leerzaam en gezellig.

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids