Boekentips: dikke boek van bijzondere dieren + dikke boek van de natuur
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Door Maud op 04-03-2020
Er zijn twee mooie kinderboeken, een boek over dieren en een boek over de natuur. Het dikke boek van alle bijzondere dieren gaat over 100 mooie dieren uit het dierenrijk. In het dikke boek van onze bijzondere natuur zie je allerlei aspecten van de natuur.
Het boek over de dieren was er al en nu is er ook nog een boek over de natuur bijgekomen. Beide zijn een mooi zwaar boek, echt een naslagwerk. Waar je eens rustig een paar pagina’s in gaat zitten lezen, of juist even iets in opzoekt. De voorkant is belegd met goud en de zijkant is ook van goud, wat natuurlijk meteen al grote indruk maakt op kinderen.
In het turkooise boek worden meer dan 100 dieren beschreven, met prachtige tekeningen en foto’s erbij. Het paarse boek laat allerlei verschillende aspecten van de natuur zien. Kijk je mee?
Het dikke boek van alle bijzondere dieren
Voor ieder dier is er in dit boek een dubbele bladzijde. De foto’s zijn prachtig en vol detail, je kunt daar eindeloos naar kijken. Daarnaast staan er toegankelijke teksten met informatie over het dier. Denk aan hoe het dier er uit ziet, hoe hij leeft, waar hij leeft en wat hij eet. Bij ieder dier staat er nog een leuk weetje bij, zoals “Poema’s kunnen niet brullen, maar wel spinnen zoals een poes” en “Flamingo’s hebben reusachtige crèches op het water waar ze voor hun jongen zorgen.” Om het zelf te kunnen lezen moet je kind goed kunnen lezen, want namen van dieren en landen zijn nou eenmaal vaak best ingewikkeld.
Veel van de dieren zul je wel kennen, zeker als je af en toe naar de dierentuin gaat, maar veel ook niet. Denk bijvoorbeeld aan de zeeleguaan, de quokka, het gilamonster, de vliegende vis en de bidsprinkhaankreeft, om er een paar te noemen. Of de Axolotl 🙂
De dieren zijn gerangschikt op grootte. Voorin het boek staat een gewone inhoudsopgave, maar achterin staat een nog veel leukere. In dit groepsportret zie je alle dieren, waardoor je ze makkelijker kunt vinden. Ook staat hier nog even samengevat wat voor soort dier het is, hoe lang hij is en waar hij woont. Het zou me niet verbazen als mijn kids dit uit hun hoofd gaan leren 😉
Met dit filmpje krijg je nog wat meer een idee van hoe Het dikke boek van alle bijzondere dieren er uitziet. Wij vinden het een aanrader!
Titel: Het dikke boek van alle bijzondere dieren
Auteur: Ben Hoare
Uitgever: Lannoo
Te koop bij o.a. Bol.com
Het dikke boek van onze bijzondere natuur
Ook in het dikke boek van onze bijzondere natuur zijn er 100 hoofdstukjes, waarin op een dubbele pagina een fenomeen uit de natuur wordt besproken. Maar daarnaast is dit boek ingedeeld in verschillende delen. Stenen en mineralen (1), Microscopisch leven (2), Planten (3) en Dieren (4). Bij de start van ieder deel wordt eerst in een introductiepagina uitgebreid uitgelegd wat er allemaal onder dat aspect valt.
Het deel over stenen en mineralen vertelt hoe ze ontstaan en wat de verschillen zijn. Vervolgens komen er allerlei fascinerende stenen en mineralen aan bod, in prachtige kleuren en vormen. Zoonlief spaart stenen, echt wat voor hem dus.
Aangezien we kort geleden in Micropia waren geweest, bekeken we eerst het deel over microscopisch leven. Op de introductiepagina zie je wat voor soort microscopisch leven er allemaal is.
Vervolgens bespreken de verschillende hoofdstukken allerlei soorten microscopisch leven. Het meest aansprekend is denk ik wel het beerdiertje, dat ook in Micropia een grote rol speelt. Dit koddig ogende beestje kun je met het blote oog niet zien. Toch is het beresterk, het kan heel lang zonder water overleven. Ook kun je het bevriezen of de ruimte in sturen. Terug in normale omstandigheden komt het gewoon weer tot leven.
De delen over planten en dieren laten zien wat voor verschillende soorten er zijn, een lesje biologie. Vervolgens komen er bekende en onbekende planten en dieren aan bod. De vijgenboom en de hommel in onze tuin, maar ook de minder bekende baobab en lamantijn.
De tekst in het boek is best complex. Ook een deel van de onderwerpen zijn wat ingewikkelder dan in het boek over dieren. Ik merkte dat het voor kleine meis van bijna zes jaar wat te ingewikkeld is. Met haar heb ik gezellig plaatjes gekeken. Kleine man van acht jaar is wel oud genoeg, hij vindt alle informatie heel interessant. Met hem lees ik het boek echt, hij zuigt de informatie op. Echt een boek voor nieuwsgierige kinderen dus, vanaf een jaar of acht.
Titel: Het dikke boek van onze bijzondere natuur
Auteur: Ben Hoare
Uitgever: Lannoo
Te koop bij o.a. Bol.com
Verder lezen
Zoek je nog meer leuke boekentips? Op Leuk met kids schrijven we regelmatig over boeken en andere media. Ook over de natuur en dieren delen we vaak blogs, waaronder een leuk boek over de tuin.
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Herfstvakantie bucketlist
Wat hebben we zin in de herfstvakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met herfstvakantie activiteiten. Met leuke uitjes en fijne tips voor thuis.
Herfstvakantie bucketlist
Wat hebben we zin in de herfstvakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met herfstvakantie activiteiten. Met leuke uitjes en fijne tips voor thuis.
Niks leuks missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan stuur ik je ongeveer twee keer per maand een leuke mail.
Stap 2 – open de email en bevestig je inschrijving (niks ontvangen, bekijk dan je spam folder).
Wil je niet wachten op de volgende nieuwsbrief? Lees dan hier de nieuwste nieuwsbrief.