Boekentip: voorleesboek Alle kleuters! van Carry Slee

Alle kleuters! van Carry Slee is een net verschenen bundeling van eerder verschenen verhalen, voor en over kleuters, van deze beroemde schrijfster. Een omnibus Рdaar is Corrien dol op, alleen al door het woord. 

Ook mijn dochters van vier en zeven jaar houden van een omnibus. Wat kortere verhalen en de variatie spreekt hen aan. Dus wij duiken graag in dit boek!

voorleesboek Alle kleuters! van Carry Slee

Een boek vol herkenning

Op de achterkant van Alle kleuters! leer je de in de bundel opgenomen personages kennen, met “wie kent ze niet”. Eh, eerlijk gezegd; ik. Ik groeide namelijk wel op met de boeken van Carry Slee. Die boeken maakten indruk, zoals Spijt. Maar haar uitgebreide kleutercollectie verscheen vanaf begin jaren negentig, net (een tijdje) na mijn kleutertijd ūüôā

Jaren negentig klinkt misschien gedateerd voor een (kinder)boek. De verhalen in de omnibus zijn echter tijdloos, dingen die in ieder kleuterleven gebeuren. De frisse en vrolijke illustraties van Eefje Kuijl maken het een eigentijds en aantrekkelijk geheel.

voorleesboek Alle kleuters! van Carry Slee

In de omnibus zijn verschillende verhalen opgenomen van vijf series: Rik en Roosje, de kinderen van de Grote Beer, Eefje en Mark, en Iris en Michiel. De verhalen vari√ęren tussen drie en tien pagina‚Äôs, een mooie lengte voor een lekker voorleesmoment.

Carry Slee zei ooit in een interview (Trouw, 1999): ‚ÄúIk wil kinderen boeien met fijne boeken waarin ze zichzelf kunnen herkennen, waarin dingen gebeuren die henzelf ook zouden kunnen overkomen‚ÄĚ. Dat herinner ik me zelf van haar boeken, en voor mijn dochters lijkt dit ook op te gaan. De oudste, groep 3, vindt het geenszins te min om mee te luisteren naar een boek over kleuters, integendeel. Ze is er erg enthousiast over.

voorleesboek Alle kleuters! van Carry Slee

Een nieuwe favoriet 

Vooral ‚Äėde kinderen van de Grote Beer‚Äô is favoriet. De gezellige, kleine belevenissen van de kinderen op school spreken aan. Dingen waar de kinderen mee zitten. Zal juf boos zijn omdat ze te laat komen? En hoe gaat de juf om met een kind dat bang is om naar de dokter te gaan? Dit soort onderwerpen leveren herkenbare en grappige verhalen op. Dat de kinderen soms ook ondeugend zijn is al helemaal leuk om te horen. In een verhaal van Rik en Roosje heeft een kind de koek van juf gepikt. Mijn dochters keken met grote ogen, echt? Ze waren heel benieuwd hoe dat zou aflopen. Wij lezen dus lekker door, want Alle kleuters van Carry Slee is voorlopig een favoriet bij ons, aan tafel bij de lunch, en ’s avonds in bed.

Titel: Alle kleuters!

Auteurs: Carry Slee en Eefje Kuijl

Uitgever: Overamstel Uitgevers

Te koop bij o.a. Bol.com

Verder lezen

Op Leuk met kids delen we regelmatig boekentips voor kinderen in allerlei leeftijden. Corrien is gek op kinderboeken, dus zij schrijft hier regelmatig over.

De Leuke Update

Heb je de nieuwe Leuke Update al gezien? Dit keer vol tips voor drukke moeders. Fijne tips om te relaxen, met en zonder kids. Maar ook mooie en handige spullen voor je werk en onderweg. En natuurlijk ook weer allerlei ander nieuws, idee√ęn, musthaves en uitjes voor ouders en kids.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids