Camping tip Frankrijk: kasteelcamping Le Petit Trianon de Saint Ustre

Als ik aan een camping denk, dan denk ik aan Frankrijk en dat Franse gevoel heb je heel erg op deze kindvriendelijke kasteelcamping in de Vienne. Lekker zwemmen, spelen en naar een marktje, wat wil een mens nog meer?

Kamperen bij een kasteel, hoe romantisch is dat! Wij werden uitgenodigd om een weekje te komen logeren bij Le Petit Trianon de Saint Ustre. Deze kasteelcamping midden in Frankrijk is onderdeel van Les Castels, een keten van campings bij kastelen. Op het terrein van Le Petit Trianon de Saint Ustre liggen twee kastelen en het landgoed is verdeeld in verschillende ruim opgezette kampeervelden. Marine en Olivier hebben twee jaar geleden dit historische plekje overgenomen. Overal op de camping zie je de geschiedenis terug, van de twaalfde tot de negentiende eeuw. De kids vermaken zich bij het zwembad en in de speeltuin.

Camping tip Frankrijk: kasteelcamping Le Petit Trianon de Saint Ustre

Camping tip Frankrijk: kasteelcamping Le Petit Trianon de Saint Ustre

Zwemmen en spelen

Als je door de oude poort rijdt, zie je bij binnenkomst zowel het oude als het nieuwe kasteel liggen. De kinderen zagen wat heel anders: het zwembad en de speeltuin 😉

Het zwembad ligt prachtig naast het oude kasteel en de orangerie. Om het zwembad heen staan ligstoelen. Daarnaast is er een bubbelbad en een peuterbad. Het zwembad is ongeveer 110 centimeter diep, ideaal met kinderen die nog niet zo goed kunnen zwemmen, want veel kinderen kunnen er staan.

het zwembad van kasteelcamping Le Petit Trianon de Saint Ustre in de Vienne in Frankrijk

het bubbelbad van Le Petit Trianon de Saint Ustre

Tussen het zwembad en de receptie ligt een speeltuin en daarnaast is er gratis minigolf en een springkussen. Op een van de velden is er ook nog een speeltuin, hier stonden veel Nederlandse en Vlaamse gezinnen omheen, dus het was de verzamelplek van de vriendengroep van de kinderen 🙂  Op twee velden zijn tafeltennistafels en er zijn tafeltennisbatjes te leen. Bij de receptie kun je bordspelletjes en speelgoed lenen, zoals Jeu de Boules.

speeltuin bij receptie van kasteelcamping Le Petit Trianon de Saint Ustre in de Vienne in Frankrijk

speeltuin op het veld van Le Petit Trianon de Saint Ustre

Mijn ouders vonden een kids club altijd onzin, “je kunt je kinderen toch zelf vermaken”. Die aversie had ik in eerste instantie overgenomen, maar daar ben ik helemaal van teruggekomen. De kinderen hadden al snel een verzameling Nederlandse en Belgische vriendjes. Op een aantal momenten op de dag vertrok de hele kinderschare naar de Kidsclub om te knutselen, dansen, sporten, spelletjes te doen of een kampvuur te maken. Twee lieve meiden, waaronder een Nederlandse, vermaakten de kids. Heel fijn, zo’n moment om even rustig een tijdschrift te lezen. .

knutselen bij de kids club met juf van de kids club

Restaurant en winkeltje

Op de camping is een restaurant, waar je kunt eten op het deels overdekte terras. Op sommige dagen kun je er uitgebreid eten, op andere dagen kun je pizza afhalen. We wilden eigenlijk op de laatste dag in het restaurant eten, maar hadden niet goed uitgezocht of dat ook kon. Daarom haalden we met vier gezinnen pizza af en aten aan de picknicktafels voor het kasteel, super gezellig. De kinderen speelden ondertussen op het veld, waar ook een tafeltennistafel staat.

restaurant van kasteelcamping Le Petit Trianon de Saint Ustre in Frankrijk

Bij de receptie zit een klein winkeltje waar je wat streekproducten kunt kopen. Ook kun je hier ijsjes halen en brood bestellen. In de mooie zijkamer naast de receptie vind je heel veel folders over de omgeving. Ook spelletjes vind je in deze kamer.

de receptie in het nieuwe kasteel van kasteelcamping e Petit Trianon de Saint Ustre in de Vienne in Frankrijkrozen

De camping en de accommodaties

De camping is heel ruim opgezet, alle drie de velden hebben een leeg middenveld. Een van de velden heeft uitzicht op het kasteel, een ander veld op de lager gelegen landbouwgronden van het dorp. Ons veld had uitzicht op een van de speeltuinen, dus daar stonden veel gezinnen met kinderen.

kampeerveld bij het kasteel op kasteelcamping Le Petit Trianon in de Vienne in Frankrijk lodge op kasteelcamping Le Petit Trianon in de Vienne in FrankrijkWij sliepen in een Lodge, een houten stacaravan. Deze liggen tussen heerlijk ruikende naaldbomen, waardoor je zowel in de zon als de schaduw kunt zitten. Bij ons was het prachtig weer, we aten iedere dag aan de picknicktafel onder de naaldbomen. De Lodge heeft een barbecue en een grote koelkast, fijn als je allemaal lekkere dingen in de supermarché hebt gehaald.

lodge op kasteelcamping Le Petit Trianon in de Vienne in Frankrijk lodge op kasteelcamping Le Petit Trianon in de Vienne in Frankrijk Naast stacaravans in verschillende maten, zijn er ook allerlei andere accommodaties. Er zijn safaritenten en tipi tenten, maar ook stenen huisjes, een boomhut, een boomtent en een gîte.

 boomhut op kasteelcamping Le Petit Trianon in de Vienne in Frankrijk

tipi op kasteelcamping Le Petit Trianon in de Vienne in Frankrijk

Het kasteel

De kasteelcamping ligt op een historisch landgoed in het dorpje Saint Ustre in het midden van Frankrijk. Sinds 1962 is er een camping op het landgoed, al heel lang dus. De geschiedenis van het landgoed gaat echter veel verder terug. Eigenaar Olivier was zo aardig om me een uitgebreide rondleiding over het landgoed te geven. Hij liet me zien hoe vroeger alles gebruikt werd, wat zij de afgelopen jaren hadden gedaan en wat voor plannen ze nog hebben voor de komende jaren.

Het oude kasteel

De eerste sporen van een nederzetting dateren uit de twaalfde eeuw. Er was een feodaal kasteel, waar een landheer woonde met horige boeren. Van het oude kasteel staan nog drie torens en een façade, waarin nu de kids club zit.

Aan de andere kant naast het oude kasteel ligt de orangerie met een ingenieus verwarmingssysteem uit de negentiende eeuw. Deze orangerie gaat binnenkort opgeknapt worden, zodat planten hier als vanouds kunnen overwinteren. Voor de orangerie en het oude kasteel ligt nu het zwembad en de minigolf.

oude kasteel en orangerie Le Petit Trianon de Saint Ustre

Naast het oude kasteel staat ook nog de toren van een kerkje uit de twaalfde eeuw. Ik mocht even binnenkijken in het prachtige vijftiende-eeuwse kapelletje naast de toren. Het is van een familie uit het dorp, een paar keer per jaar is er een dienst. Naast dit mooie rustige plekje is nu een kampvuurplaats, waar onze kinderen marshmallows roosterden boven het kampvuur.

kerkje van Saint Ustre kapel van Saint Ustre

Het nieuwe kasteel

Aan het einde van de negentiende eeuw is er een nieuw kasteel gebouwd. Hierbij zijn materialen uit het oude kasteel gebruikt, dat gebeurde in die tijd heel veel. In dit gebouw zit nu de receptie. De prachtige vloeren, wanden, plafonds en muurschilderingen zijn authentiek, leuk om even te bekijken.

nieuwe kasteel Le Petit Trianon de Saint Ustre

Naast het nieuwe kasteel ligt een bijgebouw, waar vroeger de paarden werden verzorgd. In een deel van het gebouw zit een van de toilethuizen en een gîte, de rest wordt nog opgeknapt. Even verderop zitten de oude bakovens van het dorp, een om brood te bakken en een voor patisserie. Deze gaan in de toekomst weer gebruikt worden voor de camping. Aan de rand van de camping staan deze kleine stenen huisjes. Vroeger woonde hier pluimvee in, nu kun je er romantisch in overnachten.

huisjes bij kasteelcamping Le Petit Trianon de Saint Ustre

Van dit negentiende-eeuwse deel van het landgoed zijn ook nog heel veel tekeningen en documenten. Olivier liet me bijvoorbeeld deze originele tekening van de kamer naast de receptie zien, erg bijzonder!

nieuwe kasteel Le Petit Trianon de Saint Ustre

nieuwe kasteel Le Petit Trianon de Saint Ustre

Uitjes in de omgeving

Na een super drukke periode thuis, hebben wij vooral van de rust op de camping genoten. De kasteelcamping ligt in de Vienne, een dunbevolkt departement in de regio Nouvelle-Aquitaine in Frankrijk. Rondom de camping zie je velden vol zonnebloemen, mais en graan. Op maandag was er een kleine markt op de camping, waarop ook een dame van de lokale VVV was met informatie over de regio.

Zonnebloemen in de Vienne stalletje in de Vienne

Wij bezochten La Roche-Posay, op ongeveer een half uurtje rijden. Dit dorpje huisvest verschillende kuuroorden, maar het is ook gewoon een leuk dorpje om te bekijken. Je kunt er ook zwemmen in de rivier de Creuse. Even verderop ligt Angles-sur-l’Anglin met een kasteel. Wij hebben dit zelf niet bezocht, maar de campingburen waren er enthousiast over en het is benoemd tot een van de mooiste dorpjes van Frankrijk.

La Roche-Posay op de grens van de Vienne en Indre-et-Loire Le Pavillon Rose in La Roche-Posay op de grens van de Vienne en Indre-et-Loire

Op ongeveer een half uur rijden van de camping ligt Futuroscope, een van de grootste pretparken van Frankrijk. Wat ooit een bioscoop was, is nu een compleet pretpark met futuristische audio-visuele technieken. Ook liggen er verschillende kastelen in de buurt van de camping. Op de website van de camping vind je nog een aantal andere tips.

In de omgeving kun je zwemmen in meertjes en riviertjes, zoals overal in Frankrijk. Ook is er een aantal zwembaden, zoals het Espace Aquatiqye in Decartes en het Centre Aqualudique Saint-Gervais-les-Trois-Clochers. Vaak zijn dit soort openbare zwembaden in de weekenden druk, maar doordeweeks rustiger. Onze kinderen wilden het liefst op de camping zwemmen, met hun vriendjes.

Praktische informatie 

Wij wilden een camping op maximaal acht uur rijden van Amsterdam (exclusief stops en eventuele file). Deze camping ligt toch vrij zuidelijk, tussen Tours en Poitiers. Doordat je bijna de hele route over de snelweg rijdt, ben je er relatief snel. Dat maakt het een ideale camping voor wie niet te lang wil rijden. Ook als tussenstop naar het zuidwesten ligt de camping goed.

Onderweg naar de camping rijd je grotendeels over de autoroute. Wij gebruikten tolbadge Bip&Go, hiermee kun je via het Telepeage systeem betalen op de autoroute. Dat betekent dat de tol automatisch wordt afgeschreven als je onder het poortje doorrijdt, je hoort dan een piepje. Ideaal, want je hoeft niet telkens je portemonnee te pakken en als er file is gaat het vaak sneller.

Sinds 1 juli 2019 mag je niet meer over de ringweg Boulevard Périphérique in het centrum van Parijs rijden. Google Maps en de borden langs de weg leiden je nog steeds dwars door Parijs en de informatie op de matrixborden is tamelijk cryptisch voor een buitenlander. Op de heenweg wisten we dit niet eens, we hoorden het van anderen op de camping. Op de terugweg wisten we het wel en navigeerden handmatig naar de tweede ring rond Parijs (A86). Dat kan langs de westkant en oostkant, afhankelijk van de drukte. En eerlijk gezegd: die tweede ring is ook een stuk relaxter rijden dan de Périphérique.

Meer weten over deze kasteelcamping in Frankrijk

Na een weekje wilden de kinderen helemaal niet naar huis. Oh wat missen ze hun vriendjes, de lieve juffen van de kids club en het zwemmen en spelen op de camping. Ook wij hadden ons prima nog langer kunnen vermaken, maar thuis roepen andere plichten 😉

Wil je meer weten? Kijk dan even op de website van Le Petit Trianon de Saint Ustre. De kasteelcamping maakt onderdeel uit van een keten van campings in Frankrijk, genaamd Les Castels. Iedere regio in Frankrijk heeft een aantal kindvriendelijke kasteelcampings, waar je kunt kamperen of een accommodatie huren.

Op Leuk met kids vind je nog veel meer kindvriendelijke vakantietips in Frankrijk.

Meivakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de meivakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met meivakantie activiteiten. Leuke dingen voor binnen en buiten en voor uit en thuis.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids