Fitbit Luxe review: horloge, stappenteller en sieraad

Super handig zo’n stappenteller, maar ik wil ook een mooi horloge. De Fitbit Luxe is een horloge en activity tracker, maar met de gorjana schakelband zo mooi dat het ook een sieraad is. Kijk je mee naar mijn review van de Fitbit Luxe? 

Ruim een jaar geleden kocht ik een Fitbit Charge 4. Het apparaat stimuleerde me om iedere dag te wandelen, fietsen en zwemmen. Doordat je ziet hoeveel stappen je zet, wil je die dagelijkse 10.000 stappen halen. Ik ben heel blij met de tracker, op één ding na. Het is meer een sporthorloge dan een sieraad. Toen Fitbit me vroeg om de nieuwe Fitbit Luxe te testen voor een review, was ik dus meteen enthousiast. Deze tracker stimuleert me om dagelijks te bewegen, maar het is ook gewoon heel mooi. Bovendien voegde Fitbit de afgelopen tijd fijne functionaliteiten toe voor gezondheidsmonitoring en stressmanagement. Iets wat veel van ons wel kunnen gebruiken!

Fitbit Luxe review: horloge, stappenteller en sieraad. Super handig zo'n stappenteller, maar ik wil ook een mooi horloge. De Fitbit Luxe is een horloge met stappenteller, maar met de Gorjana armband zo mooi dat het ook een sieraad is. Kijk je mee naar mijn review van de Fitbit Luxe? 

Fitbit Luxe met gorjana schakelband

De Fitbit Luxe is met verschillende bandjes te koop. Voor deze Fitbit Luxe review heb ik de gorjana editie. De gorjana Special Edition heeft behalve een roze siliconen bandje, ook een goudkleurige schakelband. Deze bandjes verwissel je makkelijk met een kliksysteem, waardoor je kunt switchen. Ik hou mijn Fitbit dag en nacht om, dus ik gebruik het roze bandje het meest. De gorjana band gebruik ik echt als sieraad, af en toe wissel ik het om. Bij het roze bandje kun je kiezen tussen een langer en korter bandje. Ook de gorjana schakelband kun je langer of korter maken door schakels te verwijderen.

Veel activity trackers van Fitbit hebben een zwart wit scherm, de Fitbit Luxe heeft een mooi kleurenscherm. Je kunt kiezen uit allerlei verschillende wijzerplaten, waardoor het heel persoonlijk wordt. Ik vind dat het scherm goed leesbaar is in de zon, veel beter dan die van mijn vorige Fitbit.

Fitbit belooft dat de batterij tot vijf dagen mee gaat, maar bij mij was dat veel langer. Ik heb de batterij telkens na een week opgeladen, de batterij was telkens nog lang niet leeg.

De Fitbit App en Fitbit Premium

Fitbit heeft een eigen app, die je synchroniseert met de tracker. De app rapporteert wat de tracker meet. Op het horloge zelf kun je ook wat metingen zien, maar de details en lange termijn patronen bekijk je in de app. Je kunt zelf kiezen welke metingen je op het startscherm van de app wil zien. Vervolgens kun je doorklikken om terug te kijken in de tijd. Als je dat fijn vindt, dan stuurt Fitbit je ook wekelijks een rapportage via email.

Bij de Fitbit Luxe krijg je een half jaar gratis Fitbit Premium cadeau. Met Fitbit Premium krijg je allerlei extra’s, zoals workouts en uitgebreidere statistieken. Ik heb de Fitbit Luxe uitgeprobeerd met de Fitbit Premium opties, omdat je dan het meeste uit je tracker haalt. Ik verwacht Fitbit Premium na het eerste half jaar ook te blijven gebruiken, ook al moet ik er dan voor betalen.

Fitbit Luxe review: horloge, stappenteller en sieraad. Super handig zo'n stappenteller, maar ik wil ook een mooi horloge. De Fitbit Luxe is een horloge met stappenteller, maar met de Gorjana armband zo mooi dat het ook een sieraad is. Kijk je mee naar mijn review van de Fitbit Luxe? 

Stappen tellen en andere beweging meten

Een stappenteller of activity tracker geeft je inzicht in je dagelijkse beweging. Voor ik een Fitbit had, wist ik niet precies hoeveel ik per dag bewoog. Ik had geen idee hoeveel stappen er in een wandeling zaten, of in mijn dagelijkse bewegingen. Inmiddels weet ik bijvoorbeeld dat ik op schooldagen veel meer beweeg, omdat ik twee keer per dag op en neer na school ga. Ook tuinieren en het huishouden dragen flink bij aan mijn stappen. Ik vind het ideaal dat mijn tracker precies meet hoeveel beweging ik heb gehad.

Fitbit Luxe review: horloge, stappenteller en sieraad. Super handig zo'n stappenteller, maar ik wil ook een mooi horloge. De Fitbit Luxe is een horloge met stappenteller, maar met de Gorjana armband zo mooi dat het ook een sieraad is. Kijk je mee naar mijn review van de Fitbit Luxe? 

Als je gaat wandelen of fietsen, dan herkent de Fitbit dat, maar hij meet niet automatisch de route. Wil je dat de route wordt gemeten, dan moet je op je tracker aangeven dat gaat wandelen of fietsen. Ook moet je je telefoon bij je hebben, die bepaalt namelijk je gps locatie. Sommige Fitbit producten meten de route, ik vind het fijner dat mijn telefoon het doet, want dan gaat het niet ten koste van de batterij van mijn Fitbit. Zoals je ziet bedenk ik iedere keer te laat dat ik hem aan moet zetten. Bij de meeste wandelingen vind ik het ook niet zo belangrijk dat mijn route in beeld wordt gebracht, soms is het leuk.

voorbeeld van het scherm

De Fitbit Luxe telt geen trappen. Mijn Fitbit Charge 4 had ik daar mede op uitgezocht, maar de functie bleek ik heel weinig te gebruiken. Als moeder met twee kinderen loop ik iedere dag meer dan voldoende trappen, dat hoef ik dus niet te meten.

Verschillende sporten meten 

Naast stappen tellen, meet de Fitibit allerlei verschillende sporten. Ikzelf gebruik wandelen, fietsen, workout, yoga en zwemmen. Maar een crosstrainer, hardlopen, pilates en tennis zijn bijvoorbeeld ook mogelijk. Je voegt alleen de sporten toe die je wil gebruiken, zo blijft het overzichtelijk. Wil je vijf keer per week trainen, dan kun je dat instellen. De Fitbit App vertelt je hoeveel keer je deze week al getraind hebt. Het Fitbit Premium abonnement geeft in de Fitbit App ook allerlei Engelstalige workouts. Denk daarbij aan “core crush” en “10-minute booty-shaping workout”.

Gedurende de dag hou ik mijn stappen in de gaten. Maar aan het einde van de dag kijk ik vooral naar calorieverbruik. Niet omdat ik nou zo’n calorieënteller ben, maar omdat het een totaaloverzicht geeft. Sommige dagen zet ik geen 10.000 stappen, maar fiets ik wel heel ver, dat is ook prima. Mijn record aantal stappen van de afgelopen tijd haalde ik in de Efteling: ruim 25.000 stappen. Bovenstaande piek van 3.617 calorieën haalde ik ook in de Efteling. Dat compenseert dan weer al die lekkere ongezonde dingen die we die dag gegeten hebben, toch geruststellend 😉

stappen meten na een dagje in de Efteling

Niet te lang achter elkaar stilzitten 

Niet alleen veel stappen op een dag zetten is belangrijk, maar verspreid over de dag even bewegen ook. Door niet te lang stil te zitten blijft je lichaam fit en volgens hoogleraar Erik Scherder je hersens ook. Maar als ik aan het werk ben, dan heb ik de neiging om te lang stil te zitten. Mijn Fitbit helpt me met een trilling herinneren als ik dat uur nog geen 250 stappen heb gezet. Goed moment om even een kop thee te halen, de was op te hangen of iets degelijks. Je kunt zelf instellen welke uren van de dag je actief wil zijn. Wil je even niet gestoord worden, dan zet je de modus niet storen aan. ’s Nachts staat bij mij standaard de modus niet storen aan.

Gezondheid en stressmanagement met de Fitbit Luxe

Fitbit meet je beweging, maar heeft ook metingen voor gezondheidsmonitoring en stressmanagement. Zo meet de Fitbit Luxe hoeveel je slaapt en hoe diep je slaapt. Je krijgt daarbij een slaapscore, maar je kunt ook zien wanneer je in welke slaapfase bent geweest. Zo zie je bijvoorbeeld dat ik zaterdag een bbq had, die laat werd.

Fitbit voegde de afgelopen tijd ook stressmanagement toe. De Fitbit meet gezondheidscijfers, die ook weer wat zeggen over je stressniveau. Tijdens je slaap worden je ademhalingsfrequentie, hartslagvariabiliteit, huidtemperatuur en hartslag in rust gemeten. Dat geeft veel inzicht. Wat ik wel jammer vind is dat ik deze dingen niet ook tijdens de dag kan meten, hopelijk komt dat nog.

De Fitbit Luxe geeft ook een dagelijkse stressscore, gebaseerd op je hartslaggegevens, de impact van fysieke activiteit op je stressniveau en je slaappatronen. Ik vind het heel handig om zo’n dagelijkse stressscore te krijgen. Ik doe veel ademhalings- en ontspanningsoefeningen, je ziet het effect hiervan terug in de score.

slaapscore

Mindfulness en relax oefeningen

Op Fitbit Luxe zit een relax sessie. Hiermee doe je een geleide ademhaling, waarbij je zelf de tijd instelt. Het Fitbit Premium abonnement geeft in de Fitbit App ook allerlei mindfulness oefeningen, waarmee je je stressniveau kunt verlagen. Het zijn Engelstalige oefeningen, zoals “resting in awareness”, “2-minute stress reliever” en “focus breath”. Ook zijn er allerlei instrumentale tracks waar je rustig mee kunt worden. En hoe relaxed is het om een stressreducerende ademhalingstechniek te oefenen met Deepak Chopra? Aan het einde van de oefening zie je hoeveel je hartslag gedaald is.

Ook op het gebied van mindfulness kun je in de Fitbit App een doel stellen. Variërend van 1 keer per week tot dagelijkse mindfulness oefeningen. De app stelt dan gelijk een aantal oefeningen voor. Helaas kan ik hier nog niet aanvinken dat ik een mindfulness oefening heb gedaan buiten de Fitbit App.

Fitbit Luxe review: horloge, stappenteller en sieraad. Super handig zo'n stappenteller, maar ik wil ook een mooi horloge. De Fitbit Luxe is een horloge met stappenteller, maar met de Gorjana armband zo mooi dat het ook een sieraad is. Kijk je mee naar mijn review van de Fitbit Luxe? 

Je cyclus in kaart

Nog een laatste meting die ik heel handig vind: in je Fitbit kun je je menstruatiecyclus bijhouden. Als je invoert wanneer en hoe zwaar je ongesteld bent, geeft de Fitbit app je volgende maand een hint als je waarschijnlijk weer ongesteld wordt. Hoe langer je het bijhoudt, hoe betrouwbaarder het wordt. Ik heb nog nooit eerder zo’n goed inzicht gehad in mijn cyclus.

Meer weten over de Fitbit Luxe

Wil je naar aanleiding van deze review meer weten over de Fitbit Luxe? Kijk dan even op de website van Fitbit. De Fitbit Luxe is ook te koop bij Bol.com en Coolblue. Bij die laatste kun je de Fitbit Luxe ook vergelijken met andere activity trackers van Fitbit.

Ik heb in deze review van de Fitbit Luxe natuurlijk niet alles besproken, het apparaat kan veel. Zo kun je ook je gewicht, voedselinname en glazen water per dag meten. Ook kun je notificaties van telefoongesprekken en berichten op je tracker laten binnenkomen. Ik doe dat bewust niet, ik pak mijn telefoon toch al te veel.

Zoek je nog meer cadeautjes? Kijk dan even naar deze cadeau tips voor moeders. Ook op Instagram delen we regelmatig inspiratie.

Fitbit Luxe review: horloge, stappenteller en sieraad. Super handig zo'n stappenteller, maar ik wil ook een mooi horloge. De Fitbit Luxe is een horloge met stappenteller, maar met de Gorjana armband zo mooi dat het ook een sieraad is. Kijk je mee naar mijn review van de Fitbit Luxe? 

Fitbit Luxe review: horloge, stappenteller en sieraad. Super handig zo'n stappenteller, maar ik wil ook een mooi horloge. De Fitbit Luxe is een horloge met activity tracker, maar met de Gorjana armband zo mooi dat het ook een sieraad is. Kijk je mee naar mijn review van de Fitbit Luxe? 

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids