Recept voor pizza en pasta om samen met de kids te maken

Eigenlijk best lekker, dat het weer herfst is! Okee, het is even wat minder leuk als je door weer en wind je kinderen nog enigszins droog en op tijd op school probeert te krijgen, maar laten we dat even vergeten. De herfst is gewoon ook gezellig. Een lekkere regenachtige zondagmiddag is bijvoorbeeld heerlijk om samen met je kinderen te koken. En dan het liefst een gerecht dat wat tijd kost (want je trekt er nu toch even lekker de middag voor uit), waarbij je kind kan helpen en dat met smaak wordt opgegeten.

Wat dacht je van zelf pizza maken? Flink kneden voor het lekkerste deeg en vervolgens een lekkere tomatensaus maken. Daarna kan iedereen zijn eigen pizza beleggen. Of verse pasta? Echt, het is niet moeilijk. Als je maar een pastamachine hebt natuurlijk. Draaien, draaien, draaien maar – klinkt als een mooi klusje voor een kind. Welke pasta je ook maakt (tagliatelle, gevulde pasta, lasagnebladen), je zult absoluut proeven hoeveel lekkerder hij is nu hij vers is. Het recept voor regenachtige zondagen: zo maak je samen met de kids pizza of pasta Pizza voor 2 volwassenen en 2 kinderen Ingredienten: bloem, 1 pak pizzamix of wittebroodmix, 500 g gezeefde tomaten, 1 fijngesneden teentje knoflook, oregano, peper en zout, 2 bollen mozzarella, overig beleg naar smaak.

Zo maak je een heerlijke pizza margerita:
1 Maak het deeg volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kneed goed tot het soepel is en zet het afgedekt onder een natte theedoek weg om te rijzen.
2 Verwarm de oven voor tot 220 graden.
3 Maak de tomatensaus. Fruit de knoflook, voeg de gezeefde tomaten en de kruiden toe. Laat even doorkoken.
4 Snijd de mozzarella in dunne plakken.
5 Als je deeg voldoende gerezen is (liefst verdubbeld), kun je het verder verwerken. Bestrooi je werkblad met wat bloem en verdeel het deeg in het aantal porties dat je wilt. Van deze hoeveelheid kun je bijvoorbeeld 2 grote en 2 kleine pizza’s maken, of 2 plaatpizza’s. Rol het deeg uit tot de gewenste dikte.
6 Leg het deeg op bakplaten met bakpapier. Beleg met saus en mozzarella en schuif in de oven. Dunne pizza’s zijn in ongeveer 10 minuten klaar.

Andere varianten zijn een kwestie van beleggen. Wat dacht je van:
– Pizza Funghi: met plakjes champignon, ham en geraspte kaas.
– Pizza Hawaii: met stukjes ananas, ham en geraspte kaas.
– Pizza Salami: met salami en geraspte kaas.
– Pizza Capricciosa: met plakjes champignon, stukjes paprika, ham, salami en geraspte kaas.
– Pizza met ei: met ham, ei en kaas (breek een ei boven de pizza, hij gaart in de oven).
En zo zijn er natuurlijk nog vele varianten te bedenken.

Wil je graag wat meer groenten in de maaltijd verwerken, maar worden ze niet gegeten als je ze op de pizza legt? Verwerk ze dan in de saus. Bak je groenten even 2 minuten mee met de knoflook en laat ze verder garen in de gezeefde tomaten. Pureer de saus vervolgens en breng hem op smaak met de kruiden.

Het recept voor regenachtige zondagen: zo maak je samen met de kids pizza of pasta

Pasta voor 2 volwassenen en 2 kinderen

Ingrediënten: 300 g semolina (elastischer dan gewone bloem), 3 eieren, 30 ml olijfolie, zout.

Zo maak je zelf je pasta:
1 Doe de bloem in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden. In het midden breek je de eieren en voeg je de olijfolie en het zout toe.
2 Meng (met de hand of met een vork) voorzichtig steeds een beetje bloem door het kuiltje. Ga langzaam door tot alle bloem is opgenomen.
3 Bestuif je werkblad met wat bloem. Kneed hier het deeg op tot het een mooi, soepel deeg is. Is het te droog, dan voeg je wat olie toe; is het te vochtig, dan voeg je wat bloem toe.
4 Vorm een bal van het deeg. Laat het afgedekt een halfuur rusten buiten de koelkast.
5 En dan begint het draaien! Maak kleine porties van het deeg en rol ze met de deegroller vast wat plat. Haal ze vervolgens door de pastamachine, tot je de gewenste dikte hebt. Je begint bij de grofste stand en verzet de pastamachine steeds een tikje.
6 Als je de juiste dikte hebt bereikt, vorm je de pasta tot… wat je wilt! Spaghetti, lasagnevellen, rondjes die je nog gaat vullen – het is aan jou. Bewaar de pasta losjes neergelegd in de koelkast tot je hem gaat gebruiken.
7 Bereid de pasta. Het hangt af van de dikte hoe lang dat duurt, maar verse pasta is in enkele minuten al klaar! Serveer hem zoals je zelf wilt, maar verse pasta is van zichzelf al zo lekker dat wat kleine toevoegingen al genoeg zijn voor een heerlijke maaltijd!

Het is heel eenvoudig om leuke varianten op de pasta te maken als je het deeg zelf maakt. Kneed wat zeer fijngesneden kruiden door het deeg, of goed uitgelekte en fijngesneden spinazie, of wat tomatenpuree. Let erop dat als je een vochtig ingrediënt toevoegt, je wat vocht (olijfolie) weglaat.

Buon appetito!

Dit is een gastcolumn van Anouk, van de De kinderkookshop.

Tips voor Pasen

Weet je dat je hier ook heel veel leuke tips voor Pasen vindt? Ideeën om te knutselen, gezellige ideeën voor in huis, de leukste recepten, toffe lente uitjes met kids en nog veel meer.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids